September 30, 2009

September 2009

This is my Special Entry for September 2009 :


Pimp My Broadband (Won 37th Prize, Digi Broadband Modem + 3 months subscription)






SLURPEElicious Moments with 7 Eleven

7 Eleven.Kedai serbaguna 24 jam yang begitu sinonim dengan rakyat Malaysia terutamanya yang tinggal di Kuala Lumpur.Di mana-mana bandar di KL ni kalau takde 7E tak sahkan?Namun,7E ni lah yang menjadi penyelamat terutamanya ketika kedai-kedai lain sudah tutup dan melabuhkan tirai.


Slurpee,segar dan nyaman!!

Sure korang kenal gambar minuman ni kan?Umm,memang sedap.Kalau ada masa,memang aku akan singgah 7E beli minuman ni.

Kalini aku nak ceritakan kisah first time aku merasa minuman ni.Tahun lepas,masa aku balik kampung isteriku,isteriku ajak pi Kota Bharu untuk membeli belah.Kami bawa sama anak-anak buah dan kakak iparku.Nak dipendekkan cerita,wifeku ngan kakak iparku nak pergi ke Pasar KB untuk membeli tudung bawal yang cukup terkenal di Kelantan.

Risau anak-anak buahku buat perangai,aku pun bawalah anak-anak buahku(2 orgje) jalan-jalan dan pergi ke Supermarket sementara kakak ipar dan isteriku membeli barang di sana.

Dalam perjalanan ke Supermarket The Store,anak-anak buahku dah merengek.''Ayah Ngah,dahagalah''.Aiseh,nak sampai Supermarket agak jauh juga lagi,ternampaklah 7 Eleven.Here I come.

Akupun ajaklah anak buahku memilih minuman di 7 Eleven.Anak-anak buahku pun menunjukkan Slurpee 7E yang berwarna-warni tu.Aduhh,tak pernah aku rasani.Sedapke?Mahaltak?Aku pun ikutlah kerenah diorang dan aku pun beli yg warna hijau utk Arman dan warna merah jambu untukku dan Arfan anak buahku.Aaaw gitu.

Dahla tengah panas,sekali teguk...fuhhh,nyaman dan sedapnya.Patutlah anak buahku beriya-riya sangat nakkan airni.Memang sedap dan meresapp gitu.Tangkap pening-pening lalat...Hehehe...

Alang-alang terlanjurtu,aku pun naklah ajak korang join pertandingan ni .Banyak hadiah menarik untuk dimenangi,tak susah pun,just ambil gambar dengan Slurpee dan hantar ke penganjur.


Hadiah menarik untuk dimenangi


Mudahje kan?

Jadi,apa lagi?Cepat-cepatlah hantar gambar anda.Hadiah pertama bernilai RM6,000.00 dan hadiah dari 7 Eleven bernilai RM100.Untuk keterangan lanjut boleh layari laman web ni Nuffnang Slurpeelicious dan anda boleh menghantar gambar anda melalui e-mail ke alamat e-mail ini : Slurpeelicious@nuffnang.com. Belum cuba,belum tahu,mana tau ada rezeki anda.Kalau dah submit informla,boleh saya tolong vote kan kalau saya tak hantar entry ni (tak pandai sgt bergambarni)

P/s :Entry dia ckp,gambar Slurpee dia kena at least 40% dari peratus gambar .Bykje yg tak menepati kriteria.Jadi,boleh hantarke?Nanti saya tolong tanyakan bila berkesempatan.

Reply by Organizer regarding the picture :

Hi xxx,

We don't exactly measure the percentage of the product in your picture but we merely put the percentage in the page to ensure that participants don't take pictures which the Slurpee product appear to be too small.
As long as the Slurpee is visible, then the picture should be fine. :)

September 29, 2009

18SX : Seks Cara Islam

Forward daripada kawan.Rasanya elok untuk dikongsi bersama .

Hahh .. korang mesti suka kan....
utk rakan2 ku yg telah berkahwin atau pon yg masih bujang.di harap dapat memberi pengetahuan utk menjamin zuriat yg baik...

Seks Cara Islam
Berikut adalah pesanan-pesanan yang berguna buat wanita sebagai isteri, yang berkaitan dengan hal bersulit-sulit dengan  suaminya.Ianya dikumpulkan dari punca lisan dan pembacaan:

1. Bertenang Ketika Memulakan Jima
Apabila suami mahu menusukkan zakarnya ke dalam faraj isteri,bertenanglah dan sama-samalah dengan suami membaca Bismillah.Ketenangan ini penting bagi penghayatan rasa,dan Insya Allah isteri akan merasa lebih nikmat dan mudah mencapai kepuasan.Rasulullah s. a.w. sendiri berpesan kepada isteri-isterinya agar bertenang ketika itu. Menurut riwayat Al-Khatib danUmmu Salmah, Rasulullah menutup kepalanya, dan membisikkan kepada isterinya dengan tenang.
 
2. Menghisap Lidah Tanda Menyerah Sepenuhnya
Dari riwayat Abu Daud: Sesungguhnya Rasulullah s.a.w. ada mencium Siti Aisyah serta menghisap lidahnya .Bukan saja menghisap lidah itu sunat dilakukan ketika berlangsungnya jimak kerana mengikut cara Rasulullah
s.a.w., kernalah ia juga akan membantu suami agar tahan jimak dan menghebatkan kenikmatan pada wanita kerana bersatunya nafas, kenikmatan yang dirasa itu berganda hebatnya berbanding jika tidak dilakukan hisapan lidah, malah ia juga adalah tanda bahawa isteri menyerahkan jiwa dan raganya untuk dijima oleh suaminya. Untuk melakukan ini eloklah isteri menjaga kebersihan mulutnya, begitu jugalah bagi pihak suami.
 
3. Paling Selesa Berada Di Bawah
Posisi jimak yang terbaik ialah suami berada di atas  isteri dalam keadaan terlangkup sedang isteri pula terlentang di bawah suami bagaikan hamparan. Sebuah hadis ada menyebut ertinya: "Anak itu milik yang menjadi hamparan (wanita)". Posisi inilah  yang paling merehatkan isteri, dan membolehkan isteri menumpukan perhatian kepada rasa kenikmatan. Sekiranya alat kelamin suami itu besar pun,posisi inilah yang terbaik bagi menampungnya, kerana peha boleh dihamparkan selebar mungkin. 


    Sumber :http://www.kamasutrabergambar.com 
Rahsia Seks Hebat Untuk Suami Isteri

4. Seburuk-buruk Kedudukan Berjima
Posisi jima yang dianggap paling buruk dan segi kesihatan ialah keadaan dimana isteri berada di atas suami dalam keadaan terlentang sementara suaminya juga baring terlentang.Dengan posisi ini suami akan memasukkan zakarnya dari arah punggung isterinya. Dan segi kesihatan ini dianggap bahaya kerana mani tidak boleh keluar habis dan boleh menyebabkan kerosakan alat kelamin dan boleh mengakibatkan suami mati pucuk juga oleh perubatan moden.
 
5. Cara Mendapat Anak
Ada petua yang mengatakan bahawa untuk membolehkan isteri mudah hamil,sebelum jima perlulah digeletek dahulu (dirangsang)purananya(kelentit).Dari sudut seksologi moden, perkara ini dianggap karut dan tiada kena mengena dengan kehamilan. Penulis juga bersetuju dengan pendapat moden ini, dan berpendapat bahawa rangsangan purana itu lebih bermakna sekiranya suami mahu membangkitkan keghairahan yang tinggi pada isterinya dan salah satu dari jalan memuaskan isteri, dan dari segi anak, cara itu lebih memungkinkan isteri mendapat anak lelaki, dan ini dipersetujui juga oleh perubatan moden.

6. Jima Yang Puas Mengawet Wajah
Menurut Mantak Chia dalam Taoist Secnets of Healing~Banyak bukti yang menunjukkan kaitan antara aktiviti seksual yang harmoni dan awet muda.Seks yang mesra membangkitkan pengeluaran hormon yang bemutu tinggi.Kehadiran hormon-hormon ini di dalam darah impaknya melambatkan proses menjadi tua. Jika diperhatikan, wanita yang berkahwin adalah lebih benseri-seri rupanya berbanding dengan wanita yang masih umurnya serupa tetapi belum berkahwin. Pada pendapat penulis, inilah tanda bahawa wanita-wanita yang berkahwin rasa puas dalam berkongsi cinta, dan jiwanya rasa terisi, gembira dan tenang.

7. Mengemut Ketika Buang Air Kecil
Bila buang air kecil, kemutkan faraj agar air kencing tertahan,kemudian lepaskan, ulangi 10 kali sekurang-kurangnya dengan pantas.Dalam masa yang sama, tarik otot-otot perut.Ini menolong mengawal pundi-pundi kencing yang lemah, menguatkan otot-otot kemaluan dan mempertingkatkan tenaga jima.

8. Menyusukan Anak Menyempitkan Faraj
Menurut Dr. Edwin Flatto, terdapat hubungan fisiologikal antara payudara dan otot-otot faraj. Wanita yang menyusukan anak bukan saja kurang kemungkinan diserang barah buah dada dan barah rahim,tetapi setiap kali dia menyusukan anak dengan payudaranya, otot faraj akan menguncup. Ini menolong otot faraj untuk kembali mengecil dan tegang seperti sebelum melahirkan.

SELAMAT MENCUBA DAN BERIKHTIAR
Segala apa yang dilakukan mempunyai kesan samada serta merta atau berjangka panjang. Pelbagai petua pantang larang telah diajarkan oleh orang-orang tua Melayu bagi menjaga kesihatan tenaga batin.Ia bukan bertujuan mengharamkan yang halal tetapi berupa nasihat hasil dari pengalaman orang-orang terdahulu.  


1.Jangan amalkan minum air batu kerana ia mengakibatkanzakar menjadi sejuk serta lembik dan mengakibatkan batang zakar ngilu bila jima'.Batang zakar harus sentiasa panas.  
2.Jangan makan nasi berulamkan air. Minum air setelah selesai makan nasi,melainkan jika tercekik. Kesannya sama seperti minum air batu. 
3.Usah amalkan makan makanan bersifat sejuk atau telah sejuk atau disejukkan.Ia boleh mengakibatkan air mani cair dan terpancut awal.   
4.Jauhi makan makanan yang kuahnya berlinang kerana ia melemahkan zakar.   5.Jangan terus minum air selepas makan nasi, minum hanya setelah 2 minit suapan terakhir.   
6.Jangan hembus nafas ketika minum, tahani nafas, ini membantu mengelakkan dari mudah lelah ketika jima'.
7.Elakkan minum air ketika badan sedang panas, selepas berlari atau bekerja berat. Berehatlah terlebih dahulu, sejukkan badan, kemudian baharulah minum air.   
8.Jangan makan kepak ayam daging kerana ia melemahkan zakar.
9.Jangan makan nasi sejuk, panaskan dahulu.
10.Kurangkan dari memakan Pisang Embun.
11.Elakkan minum air selepas jam 11.00 malam walaupun air panas kerana ia melemahkan otot pinggang dan membawa sengal badan.

12.Elakkan dari buang air ditempat air bertakung, carilah tempat yang kering dahulu kemudian buang air besar. Ini melatih mengawal otot zakar dengan baik.   
13.Jangan amalkan melancap kerana ia memaksa mani keluar dan melemahkan zakar.
14.Jangan biarkan isteri menindih zakar ketika tidur. Aliran darah yang sempurna amat perlu pada zakar kerana waktu tidur darah menuju zakar,tindihan dari paha dan lutut yang sejuk membantutkan aliran dan melemahkan zakar.
15.Jika berumur lebih 30 tahun, elakkan dari jima' lebih dari  3  kali seminggu, kerana perlu cukup masa membina kembali tenaga batin.  
16.Jangan jima' di dalam air.  
17.Jangan terus minum air selepas jima', rehat dahulu 15 minit.  18.Jangan biarkan pinggang terhentak dengan kuat kerana mengakibatkan mati pucuk.  
19.Jangan biarkan zakar terendam begitu lama selepas
klimaks. 
20.Jangan jima' isteri yang sedang haid kerana mendatangkan penyakit.
21.Jangan cungkil gigi dengan kemuncut (tangkai bunga lalang) kerana ia mengakibatkan zakar jadi ngilu dan kurang bertenaga.

P/s :Slamat mencuba!!

Tips dari Dr. Fadzillah Kamsah


Forward dari kawan .Rasanya bagus untuk dikongsi bersama:

Tatacara makan dan minum

1. Sebelum tidur, maafkan semua orang tak kira siapa ~ InsyaAllah,Allah lipat gandakan rezeki.

2. Sebelum tidur, berdoa, depends on apa yg kita hendak ~sepanjang tidur,otak akan generatekan all of our wish & InsyaAllah, kita akan work towards it (ada semangat) di keesokan harinya.

3. Makan buah sebelum breakfast, lunch dan dinner ~ ikut Sunnah &dapat pahala & also boleh rujuk kpd pakar pemakanan, vit C dari buah2an yg dimakan selepas breakfast, lunch, dan dinner yang akan diperolehi adalah approaching 0%.

4. Jangan minum air semasa sedang makan (breakfast, lunch&dinner).

5.  Minum air selepas 15-30 minit selesai makan.Untuk minum, bagi teguk yg pertama sahaja, biarkan air dlm mulut about 10s then baru telan.

6. Teguk kedua dan seterusnya boleh minum terus ~ sbb air liur ada enzyme yg boleh membunuh kuman dlm pankreas, perut,  so on yg akan dibawa oleh air tegukan pertama.

7. Seelok2nya makan malam sblm maghrib ~ ikut sunnah (Rasullullah makan sblm maghrib kecuali bulan Ramadhan saja ie masa maghrib), sbb, bagi yg tgh study (or anak2), otak akan berfungsi excellently (senangabsorb ilmu) around 2 hrs slps makan so, if makan at 8:30pm, around 10:30pm baru start study and most probably hanya boleh bertahan hingga jam 12tgh malam saja, jadi, tak byk yg boleh dipelajari berbanding kalau makan pukul 6:30 (org Cina take dinner around this hour). Juga, kita tak tidur dlm kekenyangan (yg mana boleh menghindar dari membuat sembahyang malam)

Tatacara didik anak

1. Antara tips untuk dpt anak bijak/genius, ajar anak (atau baby) tidur mengiring ke kanan ~ sbb jantung (yg terletak sblh kiri) akan lebih "lapang"/"lega" dan mudah berdegup (perjalanan darah okay)and otak anak akan develop excellently.

2.  Bagi anak2 yg dah azalinya active or hyper-active, kurang (or jgn) pakaikan baju warna orange ~ sbb warna ini boleh merangsang secara actifnya tindak tanduk anak (ie. akan lebih nakal), sentiasa  bersemangat waja & exuberant.

Tatacara didik diri sendiri

1. Amalkan apa2 yg baik (juga amalan2 baru) selama 21+ plus  hari berturut2 ~ Rasullullah (saw) bersabda, sst amalan yg diamalkan sekitar 21-30 hari, continuously, akan menjadi tabiat and kalau tak,ilmu itu akan mati.

2. Buang segala rasa hasad dengki, dendam & lain2 yg -ve ~emosi2 ini akan membenarkan otak release excessive adrenaline, cortisone & toxine yg mana boleh membawa kpd bbrp penyakit cepat letih, wajah cepat nampak tua (tua sblm waktunya) selalu sakit perut & etc

Ada 3 kategori manusia :-

 BERJAYA               : Hari ini lebih baik daripada semalam
 TERPEDAYA          : Hari ini sama seperti semalam
 CELAKA                : Hari ini lebih teruk daripada semalam

"Don't walk in front of me, I may not follow. Don't walk behind me, I
may
not lead. Walk beside me and be my friend." - Albert Camus

September 28, 2009

Maggi Mee My Way

Maggi.Nama yang begitu sinonim di Malaysia ni.Sebutje Mee Maggi,boleh dikatakan semua orang kenal.Tak kenal?Ni sampelnya ,antara produk mee maggi yang terbaru :



Mee Maggi,Mudah Dimasak Sedap Dimakan


Sebutje pasal maggi,teringat kenangan-kenangan lama.Inilah penyelamat di masa "sengkek" ketika di asrama sekolah,kolej,malah di Universiti ketika belajar.Sampai sanggup pergi ke China Town di Manchester dan Thai shop semata-mata nak beli mee maggi.Kalau ada rakan-rakan yang balik Malaysia dan saya tak balik masatu,mee maggi mesti ada dalam list suruh diorang bawa.

Apa yang buat ianya begitu ''akrab'' dengan kehidupan kita ye?Mungkin kerana ianya murah,sedap dimakan,dan cepat dimasak.Kalau ada air panas saje pun dah jadi.

You can't sing,you can't dance,so what you can do ? Don't worry, I might have a good answer for you.I can cook, I can write,I can take a picture, and I can take part in Maggi Mee My Way Competition and winning the total prize worth of RM20,000.00. If you can't do both, you can refer it to you friend and winning for the top referrer.

Camne nak join ''contest'' ni ye?Mudah saje,hanya layari laman web Maggi Mee My Way Contest  ini dan arahannya sudah lengkap di sana  @ anda mungkin berpeluang memenangi hadiah menarik.Saya?Mungkin saya akan cuba tapi masalahnya,saya tak begitu pandai memasak.....Hehehe.....


P/s :Selamat Berjaya. Maggi, kaulah penyelamat di kala susah.Agak-agak ada ke rumah yang langsung takde maggi dalam almari ye?

September 27, 2009

Malaysia Heritage Food and Drinks 2009

There are 100 types of heritage food and drinks that listed as a Malaysia Heritage Food and Drinks 2009.The top 10 are as follows:



1) Nasi Lemak

2)Nasi Ayam

3)Nasi Kunyit (Pulut Kuning)

4)Nasi Tumpang

5)Nasi Kerabu


6)Nasi Dagang

7)Nasi Himpit

8)Nasi Goreng Kampung


9)Nasi Ulam

10)Ketupat


For the rest of Malaysia heritage food and drinks 2009 , you can visit National Heritage website at ( http://www.wawasan.gov.my/ )


P/s :Nyam, nyam ,Malaysian food are so delicious!!I want to try Nasi Tumpang as i never tried it before.By the way, where I can buy Nasi Tumpang in KL area?Any recommendation?

September 26, 2009

P1 Wimax Potong Now! Promotion

Tengah-tengah duk surf internet, secara tidak disengajakan masuklah ke website p1 Wimax (www.p1.com.my) . Menarik juga,sekarang ni syarikat ni tengah buat promosi kepada sesiapa yang nak bertukar talian internet broadband.Aku boleh la dikatakan salah seorang yang tengah survey hendak bertukar talian Screamyx ku yang sekarang merangkak mengalahkan kura-kura.Betul-betul tak puas hati dan ingin bertukar ke ''service provider'' yang lain.Untung sekarang, dah byk ''competition'' dan sebagai pengguna,pilihan semakin banyak dan syarikat-syarikat internet berebut-rebut dan memperbaiki mutu perkhidmatan mereka.Apa yang menarik dengan offer ni ye?Jom kita tengok ....


Potong now!!

Yang bestnya,bleh dapat diskaun iaitu percuma bayaran bulanan P1 Wimax secara sebulan dan dapat jimat RM160 ( percuma yuran pendaftaran & yuran pengaktifan) kepada sesiapa yg memilih P1 Wimax dengan membawa bil dari ''servis provider'' yang lain ke mana-mana tempat yang menawarkan perkhidmatan Wimax.Skang dah byk dah,kat Supermarket pun ada.


Plan dan pakej yang ditawarkan 

Menarik juga,pakej yang paling murah ,home plus hanya RM99 dan dowload/upload speed = 1.2MBps/500kbps dan fair usage threeshold lebih kurang 10GB.Banyak tu, dengan fair usage sebanyak tu kita dah boleh :
  • Hantar/terima 4 juta plain e-mail (at 5kbps per e-mail)
  • Download/Upload 6 ribu lagu (at 3MBps per song)
  •  Download/Upload 30 movies (at 700MBps per movies)
  • Surf more than 50,000 website (on an average 350kb per webpage)


FAQ

Ni antara soalan-soalan yg lazim diutarakan.Mmg terperinci juga penerangan yang diberikan.Yerlah,ini barulah namanya ''Customer First, Asked Question Later'',hehehe....

 
Syarat dan Terma 

Jadi,apa lagi.Iman pun dalam perancangan nak angkat ni.Cam menarik dan mengancam je offer dia.Takpelah kontrak setahun pun,kalau tak puas hati ble report kat SKMM kan?Jgn lepaskan peluang kepada sesiapa yang tengah berkira-kira nak tukar ''service provider'' internet ni.X rugi,2 dalam satu lagi,Wimax dan wifi sekali lagi.Modem dia kecil dan ringan pula tu,senang dibawa kemana-mana.Sudah telefon pusat pelanggan tadi,tawaran ni sah sehingga 1 November 2009  sahaja.

P/s :   Belum cuba belum tahu,sudah cuba barulah tahu!! Untuk mengetahui dengan lebih lanjut,lawatlah laman web  P1 Wimax ni .


September 25, 2009

Tips Menghadiri Temuduga

Temuduga.Tentu kecut perut juga mendengarnya terutamanya kepada graduan yang baru menamatkan pengajian.Bagi akupun,selepas lebih dari 5 temuduga barulah aku berjaya mendapat pekerjaanku yang pertama.


Ianya tidaklah semudah yang disangkakan


Disini aku ingin berkongsi sedikit tips menghadiri temuduga yang aku perolehi dari buku yang diterbitkan oleh Jabatan Tenaga Kerja Semenanjung Malaysia,Kementerian Sumber Malaysia.Antara tips-tipsnya :

  1. Persediaan yang rapi bagi memastikan anda bersedia dari segi aspek fizikal dan mental.
  2. Keserasian. Ianya terjalan apabila calon dapat memenuhi kehendak panel temuduga manakala panel temuduga selesa berkomunikasi dengan calon
  3. 5 minit pertama adalah saat yang paling penting kerana masa inilah kebiasaanya akan dipergunakan oleh panel temuduga untuk mengenalpasti kesesuaian anda untuk diambil bekerja untuk syarikat tersebut.
  4. Faktor yang dititikberatkan oleh majikan  : sikap positif keatas pekerjaan, kebolehan berkomunikasi dengan baik secara tulisan dan percakapan, kebolehan untuk berhubung di pelbagai peringkat dan jawatan, yakin , fleksibel, motivasi yang tinggi, berkeupayaan untuk memimpin (leadership skill), boleh bekerja secara berkumpulan.
  5. Selidik tentang latar belakang syarikat 
  6. Menepati waktu. 
  7. Pastikan kod etika berpakaian seperti warna pakaian,jenis pakaian, jenis tali leher dan sebagainya
  8. Cara yang betul untuk mengucapkan selamat bertemu dan bersalaman dengan panel temuduga : i) bangun dan berdiri tegak,kemudian hulurkan tangan untuk berjabat salam bersama panel penemuduga ii) berikan senyuman ringkas yang menarik
  9. Bawa sesalinan ''resume'' semasa menghadiri temuduga. 
  10. Bertentang mata secara berhadapan di dalam setiap sesi temuduga.Jangan sesekali mengutarakan jawapan sambil tidak bertentang mata dengan panel temuduga sebaliknya memerhatikan keadaan sekeliling.
  11. Perkara-perkara yang tidak baik dan tidak patut berhubung pergerakan badan yang boleh mengagalkan sesi temuduga : jawapan secara bersahaja ''Aah dan sebagainya, berpeluh secara berlebihan, menggoyangkan kaki, bermain dengan pensil sambil mengaju-ngajukan tangan, menggunakan slang ketika menjawab soalan,dan memotong percakapan panel temuduga.
  12. Mengutarakan soalan yang berkualiti.
  13. Terangkan mengenai diri anda (tell me about urself) : jangan cerita mengenai kehidupan anda,berikan ringkasan mengenai latarbelakang pendidikan, pengalaman di dalam pekerjaan yang lalu.
  14. Kelemahan anda : beri jawapan yang negatif tetapi sebenarnya bagus/positif seperti ; Saya kadangkala kurang sabar tetapi ia membuatkan saya bekerja lebih baik,.
  15. Konflik dengan majikan terdahulu atau pensyarah anda . Awas,jangan termasuk dlm perangkap ini.Sekiranya ada,terangkan dengan cara yang positif
  16. Kenapa anda (Why You?) .Terangkan tentang sumbangan yang anda boleh berikan kepada syarikat di samping kualiti-kualiti kerja lain yang boleh anda lakukan.

P/s : Last but not least, Good Luck for those that will attend the interview.Be cool,prepare and confident with yourself.Passing the interview is more difficult than doing the job itself.



Keretaku dilanggar di Hari Raya Pertama

Petangtu, aku dan isteri sedang sibuk nak mengemas barang kerana kami bercadang dalam pukul 5 petang kami akan gerak pulang ke Kelantan.Yerlah,tahun ni raya kedua di Kelantan pula.Sedang sibuk-sibuk mengemas,gtommm,tiba-tiba bunyi cam kereta dilanggar di depan rumahku.Bergegas aku ke sana dan inilah hasilnya :


Keretaku dilanggar dari belakang
Tak puas hati aku pun bergegasler ke depan rumah dan inilah kereta yang melanggar keretaku :


Wanted!!Reward RM100


Aduhai,dahlah nak cepat ,tetiba kereta yang di 'parking' depan rumah pun ble kena langgar.Akupun,pergilah jumpa pemandu kereta tu.Budak lagi,baru 19 tahun.Dia datang melawat tunang/gf dia yg juga jiran di belakang rumah aku.Yang bawa kereta tu budak laki,katanya dia langgar kereta aku coz cuba nak mengelak kereta dari depan dia.Walahai,akupun tanyalah dia camne nak settle ni.Aku amik IC dia dan amik gambar IC dia.Diapun kata sorrylah bang,saya ble byr RM50 je skang,balance later laa ye?Aku pun ckp okler,tapi brapa nak byr ni?Dia kata maksimum bleh byr RM150 je.Aduhh,ble ke baiki kereta aku tu ngan RM150 je?Naik angin juga aku dibuatnya ditambah pula tunang dia tu kurang ajar skittt...Yg laki tu okje,yg pompuan tu pulak keluar sibuk membebel.Yg abang parking depan rumah ni kenapa?Aduhhh,dah rumah aku,ikut suka aku laa nak parking depan rumah pun.Lagipun nama pun raya,sure tak muat nak sumbat semua kereta dlm rumah.Takkan itu pun tak faham-faham?Harap muka je cantik tapi perangai mengalahkan Minah Senget.

Nak dipendekkan cerita,aku malas nak gaduh aku suruh adik aku settlekan hal ni kemudian coz aku nak cepat balik Kelantan.Dia janji dia akan byr balik RM100 lepas kereta aku dah dibaiki.Takpelah,aku pun malas nak bertekak time bulan baik ni,aku ckp settle kemudian.Aku amik no. telefon dia dan aku suruh adik aku ckp baik-baik kat budak tu.Kebetulan timetu,pakcik aku pun ade same,sempat laa dia sound, "Adik,kereta kebal pun muat lalu jln ni,Mercs pun dah byk lalu,tak pernah pun kena langgar,dah buat salah tu ngakujelah,jgn nak cipta alasan pulak''.

P/s :Kepada pemilik kenderaan tu,lain kali beringat-ingatlah bawa kereta.Kepada Si Minah kecoh tu,jagalah keperibadian anda,hidup berjiran hendaklah bertolak ansur.Jgn asyik nak menuding jari kat org sahaja.

September 20, 2009

Hari Raya Pertama di Terengganu

Tahun ni raya pertama,Iman dan  keluarga beraya di Terengganu.Memang meriah,dapat makan nasi dagang yg nenek masak,memang sedap ,blelah Iman katakan antara nasi dagang tersedap pernah Iman raya.Sekitar gambar raya pertama tahun ni :


Alisya,Isteri,Mak,Adik-adik Iman dan sepupu


Iman Sekeluarga


Alisya dan Cik Ngah nya

Adikku control macho di depan rumahku (I wish!!)

Bersama Mak,Maksu &Paksu,Mak Ngah dan sepupuku

P/s :Seronok beraya di kampung, terutamanya di kampung sendiri.Hehehe....

Scotland Trip Winter 2002

Zaman muda-muda dahulu :

Meja Judi (Play for Fun Only~ )

Stirling Monument,Scotland



Trying my new Ski

Rai and Me trying our new ski (before the training)

The result?We stuck and unable to move forward

Finally,we able to finish our ski practise

Winter Sonata

Snowball Fight

Our Little Snowman.It is really hard to make a Snowman....

St James Park Stadium, Newcastle

Finally,Our Crew:Khalid Sani,Mas Ayu,Masitah Elias,Jasmarina Jasni,Norfarhana Sani, Mohd Shahrir,Rijalul Fikri,Helmi Rozaimi,Syed Muhammad,Diyana Adnan,Mohd Khairul Nizam,Adam and myself

P/s : It is one of the enjoyable trip/vacation in my life.I wish I can go there again in the future

September 19, 2009

Iftar di Rumah Nenek, Terengganu

Alhamdulillah, tahun ni dapat juga berbuka satu keluarga besar belah mak aku.Semua anak-anak nenek datang malam tu.Seronok dapat berkumpul ramai-ramai dan makanan disediakan secara gotong-royong.Memang menyelerakan dan sedap.Ditambah lagi, hari terakhir berpuasa,besok dah confirm raya.


Menu berbuka di Rumah Nenek,menyelerakan kan?

Pencuci mulut, Nekbak,susah nak cari di KL ni.Sumber : http://mysarah.files.wordpress.com/2009/08/dsc00202.jpg (tak sempat nak ambil gambar sebenar Nekbak yg nenek buat)


P/s :Harap-harap tahun depan dapat berbuka ramai-ramai lagi.Seronokkk!!

September 18, 2009

Tipah Tertipu


Tipah tertipu di Lebuhraya Pantai Timur      

Semalam bukan main ''excited'' nak balik kampung beraya di kampung.Plan asal nak gerak balik kampung dari rumah lepas berbuka namun selepas rakan sekerja menelefon MTD Sdn Bhd berkaitan kadar percuma tol kami membuat keputusan untuk pulang dlm pukul 1130 malam.

Begini cerita,rakan sekerja kami menelefon MTD Sdn Bhd berkenaan kadar tol percuma tersebut untuk membuat pengesahan adakah kadar itu dikenakan di ''opening point",''exit point" or both.Selepas mendapat pengesahan ,staff disana mengatakan di ''Opening point".Bermakna untuk kes aku,asalkan aku lepas daripada tol karak dlm pukul 12malam-5 pagi dan walaupun exit di Jabor pukul 8 atau 9 pagi aku masih layak mendapat kadar percuma ni.1st opening point,Gombak,lepas tak payah bayar,kedua di Bentong,lepas takyah bayar.

Akupun bawa kete rileksla memandangkan dah lepas opening point di Karak sebelum pukul lima pagi.Bawa kereta pun dlm 90km/j je lah dah singgah beberapa kali di tempat rehat.Dlm pukul 4 pagi,aku dah sampai di tempat rehat Kuantan.Memandangkan aku 1st time drive malam jauh-jauh aku dan isteri amik keputusan untuk bersahur di situ dan berehat sebentar di sana(tidur sekejap etc).Dlm kol 5 baru kitorang gerak dari situ.

Sampai di tol Jabor dlm kol 530 pagi,mmg penuh org.Akupun dah mula pelik,kenapa lama sgt org nak byr tol ni?sorang amik masa dlm 5 minit.Kata free?Sampai je turn aku,mamat tu dengan selamba kata , "RM21 bang".Aku apa lagi,terkejut beruk la..Aku pun explain laa kat dia pasal member aku telefon b4 n etc.Dia kata,dia hanya menurut perintah.Kalau tak puas hati bleh komplen.Aku pun malas nak bertekak dan ramai lagi kereta di belakang akupun byrlah dan minta resit.Dia ngan selamba kata resit takde bang.Aduhh,apahal plak ni?Takkan dah habis?

Aduhai,mmg aku tertipu betoi.Tak puas hati,pagi tu aku telefon lagi MTD dan staff pompuan yg angkat.Katanya kat exit point la.Aku pun ckpla kat dia,knapa staff sbelum ni ckp lain?kalau aku tahu exit point,aku dah gerak balik lepas berbuka.Just kena byr kat tol Gombak dan Bentong camtu.Dia ckp dia akan siasat dan akan telefon aku balik sebelum akhir bulan ni.Tak puas hati betullah aku,lain kali ckplah dan explain betul-betul.Ni tak,kat surat khabar pun ckp untuk perjalanan 12-5pagi namun langsung tak mention exit or opening point tol.Mesti ramai yg teraniaya cam aku rasanya,.Yelah,depan aku ramai yg aku nampak menyumpah seranah dan tak puas hati ngan pegawai tol masa kat exit point di Jabor tol tu.Alahai,nasib-nasib,yg dikejar tak dapat,yang dikendong berciciran.

P/s :Lain kali,kasilah instruction betul-betul skit dan mudah org ramai faham.Jgn jadi seperti membuat sesuatu hanya sekadar ''ajak-ajak ayam'' sahaja.


September 16, 2009

Sabah oh Sabah

Teringin nak pi Sabah lagi.Dulu,masa wife aku kerja kat Sabah,slalu la juga pi sana.Boleh dikatakan setahun 2 kali.Walaupun pi sana sekejap dan tak sempat nak jalan-jalan mana,namun,aku tetap puas hati.Slalunya aku stay kat Hotel Deleeton, Kota Kinabalu,betul-betul depan Central Point (pusat membeli belah macam MidValleytu).Dapat diskaun lagi coz isteriku kakitangan kerajaan.Memang puas hati.

 
Sebelum ni pun,aku dah pernah booking Sutera Harbour,tapi 2 tiga hari je nak pi,wife aku ada kursus pula.Terpaksalah batalkan.Knapa aku beriya-riya nak pi Sabah lagi ye?

Ikan bakar yang segar dan enak sekali

Pertamanya,nak makan ikan bakar Sabah.Mmg sedap dan segar.Mana taknya,terus naik dari bot,terus dipanggang atau bakar.Tambah menyedapkan lagi,harganya mmg murah.Seekor kerapu bakar yg besar baru dlm RM10-15,sotong besar RM10,sotong kecil 3 cucuk RM10,ketam RM5-10.Biasanya aku pi makan kat belakang Pasar Philipine,dia buka dlm kol 3 petang ke atas ,memang meriah.Kalau nak makan yg cam stail restoran skit,blelah pi kat Depan Hotel Promenade,betul-betul sebelah sungai.harganya mahal sikit la,tapi memang sedap.Apapun,aku lagi sukakan yg di belakang Pasar Filipine, segar,murah,dan lazat.

 
Isteri aku pula suka shopping di Pasar Filipine.Tak sah kalau singgah tak beli mutiara.Harganya memang berpatutan.Selain daripada tu,boleh beli butang baju melayu mutiara, kerepek Sabah, ikan bilis dan udang kering yg mmg tersangat murah, dan sebagainya.

 
Kalau jalan-jalan masa tengahhari,tak sah kalau tak singgah di Kedai menjual Air Kelapa.Dia letak dalam kotak cam freezer.Sejuk dan cukup menyamankan.Central Point dia pun boleh tahan,kalau sesiapa pi sana aku rekomenkan pi try buat "Foot Reflexology" tapi lupa nama kedainya.Harga berpatutan dan memang rasa ringan la badan bila dah sudahtu.

 
Setakatni,pi Sabah hanya sempat jalan-jalan di bandar KK je.Yerla,masa tak mengizinkan dan pi sana satu dua harije biasanya.Mungkin lain kali boleh ronda-ronda lagi jauh dan sewa kereta.Tapi,bila ye?

P/s : Sabah oh Sabah, mengapakah aku merinduimu?

September 15, 2009

Pimp My Broadband

Hii,my name is Alisya.I dedicated this writing to my beloved "Papa" and Digi. Recently,Papa always not in a good mood and stay at his computer for a few hours a day.I just worried that Papa might have a problem and don't want to share it with anyone.However,as a loving/cute daughter, i just keep quiet and behave properly. Nobody know that i have a "special" power that whenever Papa kiss me, I will know what Papa was thinking but i don't tell it to anyone especially Mama as i don't want her be worry too.

Do you want to know the secret?Yup, I'm gonna tell you today.However, you must promise me that you will vote for me for "Pimp my Broadband" contest by Digi at http://www.pimpmybroadband.com.my/Gallery_Vote_Photo.aspx?ID=1d0e5843-bb80-45d5-948c-da922001ffc9 (under my Papa name : Nor Iman Bin Nazuki) and just give a thumb up to my entry so I will win a prize for my beloved Papa. Last night, Papa kiss me (100 times,as usual)  and I used my ''special power'' . Something bothering papa and he really upset with it.
Are you OK papa?

I looked at papa eyes.His eyes is almost turned red.He really upset with our broadband service provider. This is not the first time this problem happened.Papa was having this problem since i was not born yet.No wonder Papa  need to surf the internet at home for more than an hour per day .It takes quite a long time for papa to load the pages, download his favourite "Naruto Manga", update his blog, read online newspaper,pay bills online and etc. Papa has reported this problem to SKMM before and it turns ok for a few months but this problem surface again.Poor Papa,i wish i can help him to get a better broadband internet connection to save his time to surf the internet and resulting more times he can spend with me.I really like Papa sing and "dodoi" me.It really feel good.
Flush,flush,flush it away!!
Papa reported this problem to SKMM for the 2nd time this month.The respond Papa got quite fast.They (service provider) called and e-mail papa for the instruction/how to solve the problem.They asked papa to do the following step :
  1. Jangan guna "splitter"/"micro filter"/mesin faks/"lightning protector".  (DONE)
  2. Membuat sambungan terus dari modem ke soket dinding (Tanpa "parallel line"). (DONE)
  3. "Flush" DNS (Domain Name Server). (DONE)
  4. All the other steps as provided (ALL DONE)
Fuhh,flush,flush it away and make our internet connection getting better.They gave a link how to check the connection.See the picture below for the result :

Result : i wish Papa don't cry...

The result is really bad.Papa was really mad and angry.Papa kept saying those 4 letters word (I don't know what it mean actually) after seen the result. The download speed is less than 40% than the maximum speed Papa subscribed e year ago (384kbps for download/128kbps for upload .(The service provider informed him that the average/acceptable speed in 70-80% from the maximum speed).Pity Papa,you deserve better than this.


Cool Down Papa....Enjoy your sleep

Voila, Papa is soo upset that night, turn off the pc, speak to me and fall asleep.Look at Papa, even he was sleeping,  he still show his angry face.I have to pat him to cool him down.Be Cool papa,I thought you watch Be Cool movie for a few times already?.It quite good actually as i can spend a quality time with papa.

So,please,please Digi and all the readers,please vote for me.If I win, Papa will get a new broadband from Digi.I wish it will be better than our current service provider.This is the little and smallest things i can do for my beloved Papa.I love Papa very much and if i win, I promise you two things :
 1st : I will make Papa and Mama smile always

2nd : Try to make everyone around me in a good mood and happy always.

So girls and guys,don't forget to vote for me at   http://www.pimpmybroadband.com.my/Gallery_Vote_Photo.aspx?ID=1d0e5843-bb80-45d5-948c-da922001ffc9  (under my Papa name : Nor Iman Bin Nazuki). What is a greater gift than make the people your love "Be Happy". I love you Papa,don't forget to dodoi me again tonite.
Related Posts with Thumbnails

Hidupkan Untuk Memberi