June 30, 2010

Jenaka | Kalau Dah Terlebih Kaya

Selingan di tengah malam,
Arab student sends an e-mail to his Dad saying:
Dear Dad,
Berlin is wonderful, people are nice and I really like it here, but Dad, I  am bit ashamed to arrive to my college with my Gold Mercedes, when all my Teachers travel by train.

Your Son
Nasser

Keretapi Tanah Melayu OK?

Sometime later Nasser gets reply to his e-mail from his Dad:

Loving son,

Twenty Million Dollars transferred to your account, please stop embarrassing us, go and get yourself a train too.

Your Dad

Thanks Akim forwardkan e-mail ni, anda menceriakan hari saya. Ceria skit mood untuk menulis di malam hari ini untuk auto publish entry besok.

Diari Seorang Part Time Blogger

Salam dari Eyriqazz,

Bagi saya seorang full time worker, bapa, suami, dan part time blogger, kenalah pandai bahagikan masa kan? Jom layan diari seorang part time blogger:
Masa Itu Emas
Hik3, Isteri ambil gambar curi

Inilah aktiviti blogger part time cap Ikan Ayam Goreng cam saya. Masa yang semakin terhad dengan kesibukan kerja, keluarga, perlulah dimanfaatkan sepenuhnya . No pain, no gain kan? Alhamdulillah, hobi yang saya semakin minati ini semakin membuahkan hasil terutamanya pengalaman dan Income yang semakin mengujakan dari Nuffnang

I Love You Nuffnang . Biarlah dugaan melanda, ombak yang menghempas pantai, mahupun godaan yang mempesona, aku akan tetap setia bersamamu. Dikaulah yang terbaik buatku, dulu, kini dan selama-lamanya.

Tepuk dada tanya selera, pengalaman saya bersama Nuffnang begitu mengujakan dan menarik hati. Walaupun belum cukup setahun aktif berblog, sudah banyak pengalaman menarik bersama Nuffnang. Saya pun bertambah happy.

Diari Seorang Part Time Blogger dari saya
Nuffnang adalah pilihan terbaik sudah semestinya
Walaupun usianya masih muda di bidang Pengiklanan di luar sana
Sudah terbukti, banyak kejayaan sudah dicipta

Malaysian Book Of Records pun ada dengan usaha mereka
Staff yang peramah dan mesra bloggers aku teruja
Komuniti blogger begitu mereka jaga
Sukar sekali mencari sebegini di luar sana

Advertorial diterima begitu teruja
Pertama kali, Blog Cap Ikan Ayam Goreng saya
Entry terbaik, InsyaAllah dari saya
Advertiser happy, Nuffnang suka, sayapun teruja sama

Terimakasih Nuffnang dari saya
Saya gembira, keluarga pun sama
Kasih dan setiaku pada Nuffnang sudah semestinya
Anda pula Bagaimana?

PTPTN Oh PTPTN | Mana Janji Manismu?

Gaji baruje masuk beberapa hari yang lepas .Gembiranya hati. Usually bila gaji masuk saya akan turut buka website PTPTN untuk menyemak baki Pinjaman pelajaran Isteri. Pasal nak Log In semuanya ,password telah pun saya perolehi. Namun, kali ini saya masih kecewa dan inilah yang saya mahu kongsikan :

PTPTN Oh PTPTN

Beberapa tahun lepas seperti dihebah-hebahkan di suratkhabar,media ,dan laman webnya bahawa kadar interest 3% akan diturunkan kepada 1% kepada yang membayar dengan tepat. Saya sejak berkahwin memang tolong bayarkan untuk Isteri RM200 setiap bulan tanpa gagal namun hampa sampai sekarang kadar nya masih belum diturunkan lagi.


Mana Janji Manismu?

Kali ini, saya terdetik untuk membuat semakan online untuk menyemak Baki Pinjaman PTPTN, dan inilah hasilnya :

 Masih belum diturunkan (Jika diturunkan, Kadar faedah/kredit hanyalah lebih kurang RM24 sahaja )

Tahun lepas dalam bulan March 2009 kami pernah buat aduan ini dan turut diadukan kepada Biro Pengaduan Awam dan inilah jawapannya :

KES XXX CAJ PENTADBIRAN 1% PTPTN

Saya dengan hormatnya diarah merujuk kepada aduan tuan mengenai perkara di atas.


2. Hasil siasatan yang dijalankan mendapati bahawa, perlaksanaan Pembiayaan Pendidikan PTPTN berasaskan kaedah Ujrah atau upah telah berkuatkuasa mulai 1 Januari 2008. Penawaraan pembiayaan ini telah dilaksanakan kepada peminjam baru bagi kelulusan 1 Disember 2008 dan akan dipanjangkan kepada semua peminjam sediada.

Surat tawaran tersebut akan dikeluarkan secara berperingkat-peringkat kepada peminjama yang layak setelah urusan migrasi data dari sistem sedia ada kepada sistem baru disiapkan. Dengan tawaran ini, semua peminjam dikehendaki menandatangani perjanjian baru yang merupakan salah satu syarat bagi memenuhi kehendak syariah.

Pengiraan upah satu peratus akan diselaras ke belakang bermula 1 Jun 2008 selepas perjanjian baru ditandatangani oleh peminjam. Penjelasan berhubung perkara ini telahpun dimaklumkan kepada pihak puan oleh PTPTN melalui surat bertarikh 4 Mac 2009.


3. Dengan penjelasan ini diharap pihak puan mendapat gambaran sebenar terhadap pemasalahan yang dihadapai oleh pihak PTPTN dalam melaksanakan dasar baru ini. kerjasama pihak peminjam untuk bersabar diperlukan bagi membolehkan PTPTN melaksanakan dasar ini secara berperingkat-peringkat kerana ianya melibatkan jumalah peminjam yang ramai.

Sekarang, sudah lebih setahun berlalu dan adakah migrasi data belum lagi selesai? Lamanya masa yang diambil untuk migrasi data?

Oh PTPTN, mana janji-janji manismu. Memang pinjaman ini menguntungkan pelajar dan memberikan banyak kelebihan, tapi bila tak bayar dapat surat saman dan dihalang ke luar negeri, namun dah bayarpun janji tidak dikota. Dua rangkap pantun buatmu :

Mana janji manismu
Yang pernah kau janjikan dulu?
Menurunkan interest dari 3% kepada satu
Sampai sekarang masih belum berlaku

Aku dan Isterikah yang ditipu
Anda pula bagaimana pula aku pun tak tahu
Menanam tebu di tepi bibir rasaku
Oh, kenapa begitu?

Tahniah buat adik saya kerana berjaya melanjutkan pelajaran ke Uitm Shah Alam. Sambung buat degree pula selepas mendapat keputusan cemerlang Diplomanya di Uitm Sri Iskandar, Perak.  Weekend ni saya akan pergi hantar, bolehla merasa pergi dan melawat Uitm. Dulu bercita-cita nak belajar Uitm namun hajat tak kesampaian.

Lepasni, giliran adik pula yang memohon PTPTN lagi . Permohonan Pinjaman Pendidikan PTPTN ini bagus dan harap-harap cepatlah approve dan reimburse duitnya . Kesian bila dengar pengalaman adik , isteri dan rakan-rakan tentang selalu lewat Pinjaman PTPTN dimasukkan.Sampai nak makan pun terpaksa ikat perut.  Masa sebelum terima pun makan hati, dah bayar pun turut makan hati dan tak tunai janji?

P/s : Kancilbiru dan Kak Elissmie, Sabtu ni kerja tak? Saya nak pi Uitm Shah Alam Sabtu ni, bolehla korang tunjuk-tunjukkan jalan dan belanja makan. Hik3...

P/s/s :Apa pula pengalaman anda? Kongsi-kongsilah. Saya akan cuba push sekali lagi dan hantarkan entry ini kepada mereka.

June 29, 2010

Maradona vs Messi

Jom Layan :

Memang Cool video ni, perbandingan antara Maradona vs Messi :

Jom Sokong Spain Malam ni...Glory-Glory Spain...Hik3

P/s :Antara mereka, siapa yang lagi hebat ya? My vote goes too Ronaldinho...Hak3...

Celebrate Birthday Alisya di Liki Liki Restaurant

Malam 22 June yang lepas, kami mengambil keputusan untuk Celebrate Birthday Alisya di Liki Liki Restaurant iaitu salah satu restoran yang baruje keluar dalam Jalan-Jalan Cari Makan, TV3 yang menyediakan Thai BBQ dan Steamboat. Kebetulan pula, dekatje dengan rumah :

BBQ dan Steamboat yang tengah dimasak, sedaptak?
Nyam-Nyam
Pilih, jangan tak pilih
Alisya pun teruja hati
Belum dimasak lagi
Mama, Alisya suka la datang sini. Nanti Alisya besar, Mama bawa lagi ya?
Chef Yang Diimport Dari Kelantan
Pengat Durian (Antara terbest pernah saya try)

Memang puas hati. Sedap dan lazat. Terbaik dan memang saya kasi 9/10. Restoran ni hanya menyediakan set buffet iaitu RM19.90 untuk seorang. Boleh makan sampai kembung. Air kira asing.

Tapi, makanannya memang sedap. Fresh dan memuaskan hati. Sekali sekala treat yourself apa salahnya kan? Memang berbaloi RM19.90, kalau makan dan tapau dari pasar malam, mungkin lebih dari itu. Yerla, no limit. Bukan setakat set steamboat dan BBQ, boleh makan makanan lain yang turut dihidangkan seperti Nasi Goreng, Mee Sup, Mee Hun Sup, Pengat Durian dan pelbagai lagi.

Inilah Alamat Restoran Ini (tak jauh dari rumah saya)

Liki Liki Restaurant
Korean Thai BBQ & Steamboat
47-0 Platinum Walk
Jalan Langkawi
53300 Setapak
Kuala Lumpur

P/s : Jom terjah Liki Liki. Anda belanja, OK? Hik3...

P/s/s : Bagi peminat steamboat dan BBQ, sini memang tempat yang sesuai. Kalau tak, takkan keluar dalam Jalan Jalan Cari Makan, kan?

The Pink Lover

07
Isteri oh Isteri, kalau dah minatkan warna pink ( The Pink Lover ), tak sah kalau  nak beli sesuatu benda/gadget mestilah :
Berwarna Pink

Last time ,saya belikan Netbook untuk Isteri dan syarat utamanya mestilah pink. Beberapa hari yang lepas pergi Pavillion dan Midvalley, Isteri beli digital kamera dan Handset juga syarat utamanya adalah pink.Spesifikasi lain nombor 2. Bukan main suka hati lagi dapat serba pink. Sampaikan GPS yang baru saya beli pun Isteri belikan casing berwarna pink .Adussh, sebagai suami saya ikutkanla saja.

Sampaikan kegilaan dengan warna pink dan saya pun menerima tempiasnya . Tengokla :

Papa dan Alisya pun kena Paksa Rela Pakai Baju Pink

First Time Satu Keluarga Serba Pink (Gatsby Deodorant Street Fair Event)

Honestly, first time pakai t-shirt pink lepas kahwin dengan Isteri. Barang-barang dalam rumah pun banyak pink, nasib baikla tv , peti sejuk ,mesin basuh tak cari warna pink. Hik3....

Sayang,sayang, Kalau Redmummy digelar The Red Diva, The Red Lover, sayang boleh join geng-geng gilerkan pink. Rasanya kalau sayang nak buka blog kan, memang sesuai join mereka ni :


Hik3, mereka ni pun peminat pink juga kan? Memang sesuai la sangat-sangat. Apapun, memang suka bila tengok wanita dengan warna pink especially my wife dan Alisya. Nampak cantik , sejuk mata memandang, dan menawan.

The Pink Lover itulah Isteri
Warna kegemaran dari dulu lagi
Tiada pink cam kurang berseri
Dapat warna pink pun Isteri seronok sekali

P/s : Sesiapa lagi the Pink Lover out there? Bolehla ajak Isteri join group "The Pink Lover" .

P/s/s : Saya suka warna biru.Biru itu Cool. Kalau tak, manakan Muncul Monday Blues.....Hik3....Umm, How About 'Pinky Saturday', cool tak?

June 28, 2010

Bestnya Kalau dapat Menginap di Hotel Ini


Mandi Swimming Pool di Tingkat 55
Pemandangan Yang Mengujakan sambil berenang
Sejuk Mata Memandang
Cantiknya

Percutian di Pulau Langkawi | Shopping Coklat di Kuah

Sambungan kisah Percutian di Pulau Langkawi, kalau pergi langkawi tak sah kalau tak :
Photobucket
Shopping Coklat di Kuah kan?

Dah nama pun kawasan bebas cukai dan coklat salah satu barangan yang dikecualikan cukai selain daripada rokok, batik dan apa lagi ya. Banyak pilihan untuk bershopping coklat di Kuah ni, antaranya :

Photobucket
Pasaraya Onestop
Photobucket
Zeno Shopping Centre
Photobucket
Coco Valley

Namun, rasanya, antara banyak-banyak, tempat yang menawarkan harga yang paling berpatutan/murah adalah di :
Photobucket
Haji Ismail Group Sdn Bhd

Perbezaan untuk sesetengah coklat ada berbeza dalam RM1-2 .Tapi, most of coklat yang popular dan famous , sinilah tempat yang paling murah. Inipun tahu coz Kak Ina KL yang cakap dan pergi check balik.

Sempat ambil gambar curi-curi di kedai ni. Eden ni hantu coklat juga, tengok susunan kedainya rasa macam mahu buka satu kedai Coklat pula .

Photobucket
Nyam, nyam sedap
Photobucket
Yang Mana Satu, Pilihan Kalbu?
Photobucket
Pilih, jangan tak pilih

Akhirnya, kami sekeluarga shopping lebih kurang RM200+ untuk coklat sahaja. Itu belum campur dengan adik ipar dan mak mertua. Hik3, ada lagi dalam peti sejuk tu, time tension skit, bolehla makan, ada orang cakap, coklat boleh meredakan tension dan menaikkan mood. Ehem,ehemm....

"Coklat mengandungi anti-oksida iaitu dikenali sebagai flavonoids. Anti-oksida diperlukan oleh badan kita untuk melindungi badan kita daripada penuaan yang cepat yang disebabkan oleh radikal bebas seperti asap rokok yang boleh merosakkan sel kita di samping boleh meningkatkan penyakit barah."

Sumber : Utusan Malaysia

P/s : Tak puas pergi Pulau Langkawi, 4 hari 3 malam .Rasa tak puas byk tempat tak sempat dilawati. Pergi pula time cuti sekolah, ramai sangat orang.

P/s/s : Dalam banyak-banyak coklat, coklat apa yang paling anda gemari? Saya paling suka Kit Kat, Daim , Ferrero Rocher dan byk lagi.

Cuba Teka | Lelaki ke Perempuan ?

Cuba korang teka :


Lelaki ke Perempuan ?

Klu : Bulu kaki agak lebat....

P/s : Selingan di Hari Isnin. Monday Blues...

Bola Tak Boleh Ah Moi Boleh | Video Klip Terbaru Namewee Sempena World Cup 2010

Bola Tak Boleh? Ah Moi Boleh

Dok layan BeautifulNara.com terjumpalah entry INI . Fuhh, video klip terbaru Namewee  sempena World Cup 2010 ni memang lawak. Pedas tapi penuh maksud tersurat dan tersirat. Berkali-kali juga eden layan video ini . Jom layan beberapa gambar yang sempat di ambil :

Time Piala Dunia, ramailah lelaki terpacak depan TV kan? Sayapun sama,cuma takdelah hardcore giler.Tengok games yang best saje.
Namewee and the Gang tgh Rap .Dia yang paling tengah tu.
Rindu Seh nak Main Bola
Tengok Muka Diorang pun dah rasa Nak Gelak Sakan
Lawan Team Pompuan Pun Kalah? Itulah lebih kurang Namewee Andaikan Team Bola Sepak Malaysia
Macam Cerita Shaolin Soccer je
Bola Tak Boleh? Ahmoi Pun Boleh Lahh!!
Inilah lebih kurang lirik lagu Video Klip Terbaru Namewee ini :
 Lirik Lagu :


Yeah! World Cup 2010!!
Are You Ready?
Let's Sing Along with me!

Handicap Handicap Handicap Goal Goal!
Gimme More Gimme More Gimme oh Oh!
Handicap Handicap Handicap Goal Goal!
Gimme More Gimme More Gimme oh Oh!

It's World Cup Fever Again!
Wishing All a Happy Betting Time!
Fans From All Walks of Life Packing Our Kopitiams
If you're here for dinner kindly get the hell out of here!

Fanatics, the bookies and the non-believers
all wanting to get some action
Mobile phones everywhere won't just stop ringing
But c'mon ! Still Ole Ricky Martin?

Not to be left out
So I got my own kaki together
We keep the beer coming and more hotties too!
Look like we're finally scoring some big time!

The girlfriends are all complaining
The wives are all left at home
Cos it once every four years
You live without food & rest but you just can't live without.........

Handicap Handicap Handicap Goal Goal!

Gimme More Gimme More Gimme oh Oh!
Handicap Handicap Handicap Goal Goal!
Gimme More Gimme More Gimme oh Oh!

See how we're always rooting
and cheering for our favourite World Cup team
But how come our local players
Play like something stucked in their asshole?

Not only we never qualify
We have to pray hard just to beat Singapore
Maybe outsiders already spreading rumour that
All Malaysian Men all have a low libido!

We got thrashed at Thomas Cup
Datuk Lee claimed it too much pressure
I was at Bukit Jalil supporting our team
but all I could hear was the cheers getting softer & softer

Twin towers still look pretty tall
But what else can we shout about?
Malaysia Boleh Boleh tak?
Tongkat Ali Can it Really Work?

Bola Boleh ~ Bola Boleh~
Bola Tak Boleh ? Ahmoi Boleh!
Bola Boleh ~ Bola Boleh~

Bola Tak Boleh ? Ahmoi Boleh!

Winners cheering all the way
Losers just want more beer and hugs
Some bet just to feel alive again

Espanyol Go!Go!'
Brazil Go!Go!
Italy Go! Argentina Go!
Malaysia ~ Oh No! No!

We can't even win with a handicap goal!
But at least our ahmoi chicks look good! 
(3X)
So thats how Malaysians have fun in World Cup!

Handicap Handicap Handicap Goal Goal!

Gimme More Gimme More Gimme oh Oh!
Handicap Handicap Handicap Goal Goal!
Gimme More Gimme More Gimme oh Oh!

Bola Boleh ~ Bola Boleh~

Bola Tak Boleh ? Ahmoi Boleh!
Bola Boleh ~ Bola Boleh~
Bola Tak Boleh ? Ahmoi Boleh!

Bila Tak Boleh?
Ah Moi Memang Boleh?

Inilah video tersebut :
Memang Kelakar Habis

P/s : Rasanya pasukan bola sepak Malaysia banyak yang perlu diperbaiki. FAM dan kerajaan pun perlu mengambil usaha yang lebih giat bagi meningkatkan mutu bola sepak Malaysia.

P/s/s : Masa di UK, sudah berkali-kali pergi tengok bola live di Stadium. Di Malaysia, terasa tidak teruja dan belum pernah pergi tengok bola live di Stadium lagi. Teringin juga nak pergi. Best tak ya?

P/s/s/: Jom Join Contest Hadiah IPAD bernilai RM2,500 dari VSHUB unutk dimenangi. Tapi,kalau taknak join contest pun takpe..just register as member vshub dan letakkan saya as referral..kalau saya menang, hadiah akan di kongsi-kongsi seperti entry itu.

Keputusan Terkini Piala Dunia 2010 | South Africa World Cup 2010

South Africa World Cup 2010

Peminat Bola Sepak semua, inilah Keputusan Terkini Piala Dunia 2010 (setakat 8 pagi , 7 July 2010) :

South Africa 1-1 Mexico
South Korea 2-0 Greece
England 1-1 USA
Serbia 0-1 Ghana
Uruguay 0-0 France
Argentina 1-0 Nigeria
Algeria 0-1 Slovenia
Germany 4-0 Australia
South Africa 0-3 Uruguay
Argentina 4-1 South Korea
Greece 2-1 Nigeria

Holland 2-0 Denmark
Japan 1-0 Cameroon
Italy 1-1 Paraguay
New Zealand 1-1 Slovakia
Brazil 2-1 Korea Utara
Ivory Coast 0-0 Portugal
Spain 0-1 Switzerland
Honduras 0-1 Chile
South Africa 0-3 Uruguay
France 0-2 Mexico


Argentina 4-1 South Korea
Greece 2-1 Nigeria
England 0-0 Algeria


Slovenia 2-2 USA
Germany 0-1 Serbia
Ghana 1-1 Australia


Holland 1-0 Japan
Cameroon 1-2 Denmark
Slovakia 0-2 Paraguay


Italy 1-1 New Zealand
Brazil 3-1 Ivory Coast
Portugal 7-0 North Korea
Chile 1-0 Switzerland
Spain 2-0 Honduras


Mexico 0-1 Uruguay
France 1-2 South Africa
Nigeria 2-2 South Korea
Greece 0-2 Argentina


England 1-0 Slovenia
USA 1-0 Algeria


Ghana 0-1 Germany
Australia 2-1 Serbia

Slovakia 3-2 Italy
Paraguay 0-0 New Zealand
Denmark 1-3 Japan
Cameroon 1-2 Holland

Slovakia 3-2 Italy
Paraguay 0-0 New Zealand
Portugal 0-0 Brazil
North Korea 0-0 Ivory Coast
Chile 1-2 Spain
Switzerland 0-0 Honduras

Jadual perlawanan penuh bolehla refer dan download di ENTRY INI : Jadual Perlawanan Piala Dunia 2010

Kali ini, Piala Dunia/World Cup 2010 terasa macam hambar je. Apapun, inilah ramalan terkini saya pasukan yang bakal melepasi pusingan kumpulan/Knock Out Stage :

Group A - Uruguay dan Mexico
Group B - South Korea dan Argentina
Group C - England dan USA
Group D - Germany dan Ghana
Group E - Holland dan Japan
Group F - Italy dan Paraguay
Group G - Brazil dan Portugal
Group F - Spain dan Chile

UPDATED - 
Pasukan yang layak ke pusingan seterusnya

Group A - Uruguay dan Mexico
Group B - Argentina dan South Korea
Group C - USA dan England
Group D - Germany dan Ghana
Group E - Holland dan Japan
Group F - Paraguay dan Slovakia
Group G - Brazil dan Portugal
Group H - Spain dan Chile


Group of 16 :

Uruguay 2-1 South Korea
USA 1-2 Ghana

Germany 4-1 England
Argentina 3-1 Mexico

Holland 2-1 Slovakia
Paraguay vs Japan 0-0 (Paraguay menang penalty shoot out 5-3)

Spain vs Portugal 1-0 (Spain menang)
Brazil 3-0 Chile

Suku Akhir

Uruguay 1-1 Ghana
Uruguay menang penalti 4-2

Holland 2-1 Brazil

Argentina 0-4 Germany

Paraguay 0-1 Spain

Separuh Akhir

Spain vs Germany

Uruguay vs Holland
Uruguay 2-3 Holland

Holland ke Pusingan Akhir/Final Piala Dunia 2010

June 27, 2010

Jamuan 1st Birthday Alisya | Hadiah Tidak Ternilai Buat Seorang Bapa


Lagi-lagi gambar sempena jamuan 1st Birthday Alisya minggu lepas (Final Part) . Memang hadiah yang tidak ternilai dianugerahkan seorang anak yang comel, petah, dan selalu membuatkan Papa dan Mamanya tersenyum dan gembira :

Alisya bersama Abah Tok dan Mamatok dan Upin@Arfan (Anak Buah Isteri)
Nyam,Nyam , Kek Sedapp!!
Meh Mama Suapkan Lagi
Serba Pink Anakku ( Mama oh Mama )

Gaya kanak-kanak RIbena Ala Upin dan Ipin
Alisya Nak Buka Hadiah Ni...
Buka Perlahan-lahan
Ini sebahagian Hadiah yang Alisya dapat

P/s : Masih belum belikan hadiah untuk Alisya. Tengah mencari yang terbaik. Mungkin minggu depan baru pi belikan .

P/s/s : Masih pening untuk memilih pemenang Contest Hadiah Birthday untuk Alisya ditambah ngan internet yang masih ngok ngek. InsyaAllah, bulan July akan diumumkan pemenangnya, agak-agak siapa yang menang ya?
Related Posts with Thumbnails

Hidupkan Untuk Memberi