February 28, 2011

Jangan Tabur Racun Dalam Rezeki Sendiri


Semalam saya menerima satu DM di twitter yang begitu memberikan kesan ke atas diri ini . Inilah bunyinya :

"No prob cuma ingat pesanku yang hina ini, jgn tabur racun dlm rezeki sendiri, kita dah tolong, pandai2lah jg nama baik"

Yes, she already help me a lot. Seorang blogger yang begitu ku kagumi yang telah banyak memberikan tunjuk ajar, nasihat, dan pelbagai lagi. Begitu berkesan sekali kata-katanya. Yup, we are human being and sometimes we make a mistake and we didn't realize it. InsyaAllah akan ku cuba perbaiki diri ini. It takes a long time to build a reputation but it can be ruined in just a few second.

Thanks again and honestly said, berkat tunjuk ajarnya , Income berbloggingku untuk 3 bulan tahun ini lebih baik dari Income sepanjang setahun 2010. Thanks again, InsyaAllah, jasa baikmu tidak akan kulupakan.

Buat pembaca juga, if i make a mistake or apa yang anda tidak gemari, tegur-teguri la ya. Akan saya cuba perbaiki.Manusia tidak lari dari membuat kesilapan, kan? 


Thanks Again Redmummy . Anda memang Inspirasi saya dalam berblogging

P/s : Kadang-kadang, kita begitu seronok memakan daging manusia dalam sedar/tak sedar. Ianya tidak bagus untuk kesihatan dan akhirnya ianya memakan diri sendiri. Perbaiki diri, tingkatkan prestasi. Dengki mendengki/mengumpat ini tidak membawa ke mana-mana. Diri sendiri yang akan merana akhirnya. Renung-renungkan (ditujukan buat diri sendiri juga...)

Hidup Biar Sedap

Papa, Mama teringin nak makan durian. Umm,mengidamke? Sayangkan Isteri, turut-turutkan,singgah di Jusco Wangsa Maju eyriqazz belikanlah durian for both of us :



RM24.99 sepaket? Umm, too expensive for us

Durian Old Tree, Mahal, agak-agak sedap tak?

This is for us, RM3.99 each
3 paket RM10, 5 Paket RM15 . Ambil 5 paket, untuk adik ipar sekali

Dah lama tak pekena durian, sedap juga. Tapi pening la juga kepala. Petanda dah semakin tua kot. Hik3...Ohh, Raja Durian tapi ada juga yang tak makan/suka durian kan?

P/s : Korang suka makan durian tak? Hidup Biar Sedap kan? Hik3,Sorry Kak Jie, pinjam tagline satt...

Je Jai di The Star | Asyik-Asyik Je Jai


Je Jai di The Star | Saya Jealouss (Credit Picture Here )

Dussh, tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia, dengan berblogging dapat masuk Newspaper. Dushh, jealousss dengan Je Jai. Lebih info bolehla terjah entry INI : MAS launches new Facebook application (which one Je Jai? )

P/s : Je Jai, blogger Jutawan in the making. Tak lama lagi dia bakal melamar Fasha Sandha. So, kalau next time jumpa dia, jangan lupa cepat-cepat minta autograph sebelum dia buat tak kenal rakan-rakan bloggernya. Hik3....

P/s/s : Asyik-asyik Je Jai, Asyik Je Jai. Hik3,pulangkan balik ayat dia ni semalam di event tu. "  dia cakap gak smlm 'kalau event, asyik2 eyriqazz, asyik2 eyriqazz' ahhaha skang ko leh balas balik, asik2 jejai jejai haha"

***Blogging is Fun..There are a lot of opportunities waiting for u..Grab it, enjoy it, tak gitu?

February 27, 2011

Happy 4th Birthday Nuffnang

Happy 4th Birthday Nuffnang , 27 Februari 2011
Happy 3rd Birthday Nuffnang ( tak sangka cepatje masa berlalu kan? )

Some of My Happy Moment Since Joining Nuffnang almost 1.5 years :

Friendship that Will Last Forever
Event Yang Menguja
+ Other Things Yang Sukar diluahkan dengan kata-kata...Terlebih kata, dikata membodek pula..Apapun, ini Luahan dari saya, terpulangla untuk anda menilainya, saya terima saja.

4 Tahun sudah berlalu kini
Masam dan manis telah dilalui
Semoga terus berjaya buat Nuffnang dari Saya sudah semesti
Nuffnang berjaya, Bloggers pun dapat merasa tempiasnya sekali

You can’t offer me a bungalow, not even a single storey,
But you offer us a chance to build a Community
You can’t get me  a Ferrari or sexy Lamborghini
But, one things for sure, u make me Happy


There Are Somethings Money Can't Buy
I.e. My Happy Moments With Nuffnang,Don't Ask Me Why 
Roses Are Red, Violets Are Blue
Happy 4th Birthday Nuffnang, I Love U

P/s : Sorry, I'm not good with English Poem)

Mee Bandung Restoran Warung Santai

Thanks to suggestion pembaca di entry Restoran Warung Santai, Tesco Ampang , semalam masa singgah di Tesco sempatlah kami order Mee Bandung ni.

Mee Bandung Restoran Warung Santai :Nampak Sedap, Nampak Pedas

Satu untuk Mama, Satu untuk Papa

Fuhh,honestly ,memang sedap.Pedas tapi Sedap. The best Mee bandung I ever taste. Rasa cam tak cukupje satu mangkuk. Hik3, lepasni bolehla terjah lagi.


Umm, Alisya dan Jagung tidak dapat dipisahkan

P/s : Kat mana lagi tempat boleh Makan "Mee Bandung" yang sedap? Any suggestion, saya mahu terjah.

February 26, 2011

There Are Somethings Money Can't Buy

There Are Somethings Money Can't Buy...I.e Precious Time Spend with Ur Lovely Daughter...

Chicken Combo HR Steak House Kampung Baru

Chicken Kombo HR Steak House Kampung Baru memang Sedap
Murah pula tu, RM10 Sahaja

Jemput Makan

Pekena dengan Air Buah Naga, memang Syok..

Alahai, tertidurla pula anak Papa

P/s : Malam ini mahu terjah Restoran Warung Santai, Tesco Ampang. Thanksfor the suggestion . Mahu mencuba Mee Bandung pula kali ini. 

Jejaka-Jejaka Terhangat


Baruje pulang dari Meet Up Jejaka-Jejaka Terhangat. Member-member Satu Universiti di UK dulu. One of them tinggal di satu kondo , jadi dia ajak makan-makan/lepak-lepak. Masak Nasi lemak lagi. Who Said guys can't cook? Masa zaman belajar dulu pun, almost 3-4 kali seminggu eyriqazz masak tau. Catch up time, 3-4 jam berborak-borak. 

P/s : Oh, All Of them still Single & Available. Ada yang anda berkenan? Boleh saya rekomenkan...Hik3...

Sharing is Caring|Connect the Tots

Hai gembiranya dalam hati
Selepas menonton Youtube ini
Sekarang saya sudah lebih memahami
Pemikiran Si Manja Yang Saling Berhubung (Connected Tots) amatlah penting sekali

Banyak informasi untuk Mummy dan juga Daddy
Jom sama-sama kita belajar di sini
Untuk kebaikan anak-anak dan supaya mereka lebih happy

Apa yang menarik di website ini? : Memang sesuai untuk ibubapa yang mempunyai anak kecil, berkongsi informasi berkenaan Hubungan Antara Otak anak-anak dan macam mana ianya berfungsi, Tips untuk ibu (oh, bapa pun kenalah ambil tahu je), Stories Reading untuk dibacakan kepada anak-anak , dan juga games.

Games antara part yang paling saya suka kerana saya dapat berinteraksi dengan anak directly.

Games berbentuk pelajaran dan berfikir untuk Anak-anak dari 1-6 tahun
Animal Talk untuk Alisya
Alisya Love it

Bila dengar saje bunyi binatang i.e. Queek,queek, cip cip dan Aukk,Aukk, dia menunjukkan tangan kepada gambar binatang. Yup, disini pemikirannya berhubung cuba mengaitkan bunyi dan juga binatang itu. Yes, learning should be fun. The more fun you have, the more enjoyable for the kids, dan lebih mudah ianya diterima oleh kanak-kanak. Alah, like kitapun kann,bila belajar sesuatu yang boring, lambat je nak tangkap kan? Bila sesuatu yang kita minat, cepat je hafal, ingat dan faham kan?

Anak-anak belajar dari persekitaran dan juga sesuatu yang menyeronokkan. Explore the things
Melentur Buluh Biarlah dari rebungnya

Banyak lagi yang boleh dilakukan bersama bersama si Manja dari  Connect the Tots Website ini especially untuk anak-anak yang berusia 2 tahun ke atas. Mahu berkongsi satu video yang saya rasakan menarik untuk dikongsikan berkenaan pemikiran anak@Alisya ini :

Alisya Menari bersama Tom Tom Bak

Di sini alisya belajar dari Cerita yang ditontonnya ( Tom Tom Bak yang dibawakan oleh Anmum Essential) , meniru aksi menari dan menyanyi. Sambil itu dia teringatkan aksi Mama dan Papa menidurkannya dan dibuatkan perkara yang sama kepada anak patung mainannya. Yes, cerita Tom Tom Bak antara cerita yang Alisya gemari. Saya pun tak kisah kerana ceritanya pun bagus untuk perkembangan minda anak-anak melihat kanak-kanak yang begitu petah dan pandai beraksi.

Informasi entry sebelum ini (first entry), saya ada menerangkan tentang kebaikan Gangliosida untuk otak kanak-kanak. One of the product yang mengandungi Gangliosida adalah Anmum Essential untuk anak-anak berumur 1 tahun ke atas . Honestly, kami belum lagi menggunakan Susu Anmum Essential tapi mahu mencubanya. No harm trying sesuatu yang baguskan? Kami telahpun requestkan samplenya di SINI . Kalau anda pun berminat, bolehla requestkan sekali. Belum cuba belum tahu, dah cuba, anda tahu.

Berkongsi pengalaman. Rakan isteri di sekolah ada yang menggunakan Anmum Essential dan dia berpuas hati dengan jenama itu. Juga seorang guru , testimoninya, anaknya sukakan susu itu dan setakat ini, Alhamdulillah, berumur 3 tahun lebih nampak semakin aktif dan pandai. Pemakanan adalah salah satu faktor yang mempengaruhi perkembangan otak kanak-kanak juga kan? Ini yang buat kami teruja untuk mencuba pula buat Alisya. Nanti dah sampai pek percuma itu, bolehla cuba beri minum untuk Alisya. 

Bukan Mudah untuk menjadi seorang Bapa

Bagi seorang bapa macam saya, selain ibu, bapa pun perlu memainkan peranan juga. Masa depan anak-anak perlulah dimainkan peranan sama-sama. So, buat Ibu dan Bapa, laman web Connect the Tots memang saya syorkan buat semua dalam menambahkan ilmu berkenaan perkembangan pemikiran kanak-kanak. Anak sihat, anak pandai, Anak Lincah dan bijak berfikir, Ibu bapa pun gembira sama. 

P/s : Apa pula kata anda? Pentingke Ibu/Bapa mempelajari ilmu bagi mengajar anak-anak menjadi seorang yang bijak berfikir? 

P/s/s : Apa pandangan anda tentang Connect the tots website ini?

Eyriqazz Allergic SOGO


Hik3, tergelak bila baca coretan Isteri di Facebook nya :

"nak pergi saje2 jgn harap...coz en.suami ALLERGIK betul dgn perkataan SALE, SOGO, JLN TAR n MASJID INDIA...huhuhuuu....aperpun, thanks papa....coz, tolong bayarkan sama,......."

Yes, I'm not a big fan of shopping. I'm not A Big Fan of Sogo and I'm Not a Big Fan of SALE coz banyak jualan murah mengelirukan [ Berhati-hati dengan Jualan Murah] .Well, well, Wanita dan Shopping tidak dapat dipisahkan, kan?

P/s : Bila la boleh bawa Isteri Shopping di Kota Raya London dan Paris cam Blogger Jutawan ni ya

February 25, 2011

Seksi Untuk Suami


Dussh,Camne gambar anak Eyriqazz boleh termasuk dalam Google Image untuk Keyword " Seksi Untuk Suami " ni? . Oh, gara-gara entry Jipaban - My 2010 Santarina rupanya. Buat entry contest tentang Hadiah Baju yang Seksi Buat Isteri .

Haa, Pose Camni Barula Seksi Untuk Suami, kan?

P/s : Perluke Isteri Seksi-Seksi untuk Suami? Apa kata anda?

Hantu Jagung


Memang Hantu Jagung betulla, pantang pergi mana-mana, ternampak jagung mesti nak suruh Papanya belikan. Tak kirala Jagung Cup ke, Jagung Rebus or Jagung Bakar, asalkan jagung. Takpela, better dari dia hantu Jajang dan makanan ringan kan?

P/s : Mana tak hantu Jagungnya. Masa Mama nya pregnant, time Papa nak pi Pasar Malam, jagung wajib kena beli. Umm, Like Mother, Like Daughter....

Jodoh Hanis Zalikha


Siapakah Jodoh Hanis Zalikha?

Adakah dengan Nabil Aizat Abdul Rahman? -Credit Picture Here -

Oh, jejaka di luar sana masih ada peluang, Nabil menafikan hubungan mereka :


Nabil Aizat Abdul Rahman said...



haha..lawak nama kena mention kat sini..kitorunk kawan baek je...xde makna nak gossip2.. (Entry Ini )


Jodoh Hanis Zalikha dengan siapa ya?

Umm, Okla...Inilah tilikan Pak Nujum Eyriqazz, rasanya Hanis Zalikha bakal bertemu Jodoh :


Menjadi Menantu Kak Ina KL

Hik3, sekadar bergurau. Selingan di Hari Jumaat, besok kan Cuti. Apapun, kalau menjadi kenyataan, apa salahnya kan Kak Ina? Bolehla Kak Ina KL buka kilang menjual Cookies join venture dengan bakal Besan @ Nani Rostam ,tak gitu?

P/s : Jodoh pertemuan di tangan Tuhan. Kalau dah jodoh, jika masa zaman sekolah dulu boleh dikira berapa kali bertegur sapa, tiada yang menduga,akhirnya ke jinjang pelamin juga ( My Story, My Love, My Wife)

Pemenangnya Jatuh kepada.......


Pemenangnya Jatuh Kepada....Dushh, bukan menang Ford Fiesta la, tapi pemenang komen terbaik entry itu, seperti entry sebelum ini : Nasi Goreng Serai Ayam Goreng|Small Contest . 3 Pemenang komen terbaik entry itu  adalah :


Tahniah, 10 GTO Pointz for each of u. Pemenang utamanya pula adalah :


Tahniah, 10 GTO Pointz+Mystery Gift (2 GSC Voucher Tickets)  untuk Mat Joe. GTO Pointz akan diupdatekan asap.

Oh, anyway, mood agak gembira minggu ini. Beberapa berita gembira minggu ini,  so kegembiraan ingin dikongsikan buat pembaca blog Eyriqazz.Com.

Hadiah akan ditambah untuk Pengomen Terbaik entry Sharing Is Caring|Connect The Tots . Seperti dijanjikan di entry INI, 3 pengomen terbaik, selain akan ditegur eyriqazz dalam Segmen Tegur Menegur , hadiah tambahannya adalah 15 GTO Pointz

P/s : Sesuatu itu akan lebih gembira apabila ianya dikongsi. Tak gitu? Ini antara tips yang diberikan oleh Redmummy and it works on me. Alhamdulillah, rezeki anak.

February 24, 2011

Dividen Bank Rakyat 2010 | 15% Rezeki Bertambah


Yey, gembira hati ini bila dapat tahu Kadar Dividen Bank Rakyat 2010 adalah 15% yang baru saja diumumkan hari ini, 24 February 2011 .

"Pendapatan kasar Bank Rakyat naik 24.3 peratus kepada RM4.70 bilion daripada RM3.78 bilion sementara pendapatan bersih selepas pengagihan keuntungan kepada pendeposit meningkat 16.7 peratus kepada RM3.05 bilion daripada RM2.61 bilion sebelum ini. 

Ia mengisytiharkan dividen 15 peratus bernilai RM294.9 juta. " Credit Berita Harian Online
-


Hik3, saham saya di Bank Rakyat ada RM500 je hasil buat pinjaman peribadi 2 tahun lepas. Kalau dicongak, 15% dari jumlah itu itu, dapatlah RM75 kan? Okla tu,boleh la buat belikan Susu untuk Alisya. Lumayan juga dividen bank rakyat untuk tahun berakhir 2010 ni ya?

Tahniah buat Bank Rakyat. Bila mahu kasi kasi tambah kadar pelaburan? Bolehla Invest lebih skit kalau ditambah kan?

Segmen Tegur Menegur|Ummi AmnaAmzar|DeLaila|KokoAdik

Segmen tegur menegur kembali. Seperti dijanjikan di entry Last Day Give Away RM300+ Haven Restaurant Voucher|Siapa Mahu Ditegur? dan cabutan dibuat di random.org, inilah dia yang berjaya ditegur oleh eyriqazz :


Teguran :

1) Header cantik, tapi rasanya template blog perlu ditukar. Nampak agak murang templatenya.
2) Widget Follower rasanya kurang sesuai berada di bawah header. Cadangan, alihkannya di ruang Sidebar.
3) 3 Column, ruangan main entry nampak sempit dan kurang menarik .
4) Font. Agak besar ,warna putih, membuatkan kurang selesa bila membaca. First impression is important especially buat new readers like me.

1) Header cantik namun sangat besar. Hampir satu page.
2)Widget on the sidebar agak kurang kemas. Boleh kemaskan lagi rasanya.
3) Nama blog agak sukar dieja dan diingat. Nama blog pun memainkan peranan dalam menaikkan visitors ke blog anda.
4) template blog pun agak suram. Mungkin boleh tukar yang lebih ceria sesuai dengan jiwa seorang ibu.


1) Header cantik tapi bila guna Mozilla macam lebih satu pages blog ini. Juga, Widget follower rasanya tidak sesuai berada di atas entry. Umm, entry surely lebih important dari Widget follower tu kan?
2)3 Column n banyak widget. Nampak agak kurang kemas blog. Suggestion : Kemaskan widget or tukar kepada 2 column.
3) Ruangan entry agak sempit coz of 3 column dan gambar di entry nampak kecil dan kurang mempesona. Gambar salah satu tarikan dalam berblog kan?
4) Siapa Saya...Sayalah? Kreatif juga tagline nya .
5) Too many widget especially banner Contest etc tu...So, tumpuan saya agak terganggu bila membaca entry.
6) Word verification : Oh,menyusahkan dalam mengomen. Maybe boleh disablekan nya.

P/s : Segala teguran adalah pandangan peribadi, salah silap harap maafi.

Mahu join dan ditegur juga dalam "Segmen Tegur Menegur" ini? Mood agak baik harini, jadi 3 pengomen terbaik entry ini : Sharing is Caring|Connect the Tots akan saya teguri nanti.

Akuarium Ikan Gapi

New addition to eyriqazz family, adik ipar baru beli Akuarium + Ikan Gapi 2 pasang. Huk3, dulu beriya-iya eyriqazz nak beli akuarium+ikan kelisa tapi isteri tak benarkan. Katanya, nanti Mama juga yang kena kasi makan. Hik3, betulke?

Ikan Gapi Pemalu,sedang menyorok...

Bagus juga ada akuarium dan Ikan ni. Menyejukkan mata dan tenang bila tengok ikan tu berenang-renang. Alisya pun suka, Papa , lampu,lampu.Suruh bukakan lampu agar dapat tgk ikan gapi tu dengan lebih jelas. Rakan ofis cakap, ikan gapi ni mudah membiak, sekarang 4 ekor, bila jadi 400 ekor ni? Boleh buat bisnes jual Ikan Gapi ni. Hak3, "Blogger Cap Ikan Ayam jual Ikan Gapi", cool tak?

Takper2, kalau jadi pindah rumah baru yang bakal siap bulan June 2011 nanti, nak pujuk wifey sekali lagi nak beli akuarium+Ikan Kelisa.Lagi Cantik dan seronok melihatnya.

P/s : Apa pula hobi korang? Sukake bela ikan,kucing ,etc?

Majlis Reunion Sekolah Menengah Teknik Terengganu SMTT Batch 98/99

Majlis Reunion Sekolah Menengah Teknik Terengganu SMTT Batch 98/99

Buat rakan-rakan satu batch yang mungkin terbaca blog ini, sekiranya ada kesempatan dijemput joini Majlis Reunion Sekolah Menengah Teknik Terengganu SMTT batch 98/99 seperti berikut :

Tempat : Dewan Konvekesyen Taman Tamadun Islam (TTI)
Tarikh : 30/4/2011 (Sabtu)
Masa : 2pm-7pm
Contact Person : Lutfi (019-9669440) , Ala (0199080896) dan Hilmi (0199563269)

Oh, dah lama tak attend reunion, last reunion sekolah yang saya hadiri :


Reunion Kelas 5KP1 Batch 99 yang dianjurkan saya dan Ala pada tahun 2005

InsyaAllah, kalau tiada aral melintang, mungkin saya dan isteri akan sama-sama menghadiri reunion ini. Kena semak jadual dulu.

P/s : Cepat je rasa masa berlalu kan? Pejam celik,pejam celik dah jadi seorang bapa dan semakin berganjak usia ini. Rindu tak kenangan zaman persekolahan dulu? Ohh, I really Miss it, one of the best moment in my life..

Rajawali Coffee House Genting Awana

Semasa Percutian di Genting Highlands, isteri beriya-iya ajak dinner di Rajawali Coffee House, Genting Awana. Last time, masa menginap di Genting Awana, isteri begitu sukakan makanan di sini. Walaupun agak mahal, makanannya memang 1st Class, sedap dan menepati citarasa kami. 

Rajawali Coffee House, memang santai dan Suasana menawan
Alisya dan Mama tak sabar menanti hidangan
Nasi Bubur Ayam, RM15+

Memang terbaik dan Isteri memang gemarkan sangat-sangat. Antara yang paling sedap pernah dirasanya. Umm, no wonder Isteri ajak datang sini.
Teh Tarik for me, RM5+ including tax

Enough said, the best teh tarik i ever taste. Marvellous dan sedap.

Nasi Goreng Kampung+Sate , RM20+ including tax



Memang sedap, memang masakan Chef bertaraf 5 bintang. Alisya pun sukakannya. Overall, memang puas hati sangat walaupun harga sedikit mahal. Kualitinya memang terbaik .Actually, saya tak bayar pun. Guna Genting World Card yang dah ada RM100 didalamnya yang diperolehi masa MySelangorStory 2010.

Sambil makan, boleh layan persembahan. Not bad nyanyiannya. Merdu juga
Di depan Rajawali Coffee House, Genting Awana
Tak dapat menginap di Genting Awana Hotel, ambil gambar kenangan pun jadi la kan?
Related Posts with Thumbnails

Hidupkan Untuk Memberi