November 30, 2012

What Will I Do - Masalah dengan Pinjaman Kereta



What will I do jika saya berada di situasi Mrs X seperti di entri INI. Ringkasan permasalahannya :

Mrs X Berjaya mendapatkan bantuan AKPK untuk masalah pinjaman peribadi dan kredit kadnya yang tertunggak 4 bulan. Saya rasakan AKPK membantu dalam mengurangkan jumlah bayaran balik tersebut. Satu lagi masalah timbul berkenaan Pinjaman Kereta yang diambil menggunakan nama adik ipar dan sedang digunakannya kini dan pinjaman tersebut menggunakan slip gaji palsu yang dibuat oleh penjual kereta. Apa yang perlu Mrs X buat?

Cadangan Eyriqazz :

1) Langkah 1 - Berbincang dengan Pihak Bank

- Bawa adik ipar berbincang dengan pihak bank. Adik ipar wajib hadir kerana most bank tidak akan melayan proposal dari third party. Ceritakan kisah sebenar (mungkin boleh tinggalkan part slip gaji palsu tu). Inform bank yang anda dalam masalah kewangan dan mahu reschedule/restructure the loan berdasarkan kemampuan sekarang. I.e. dari RM500 kepada RM300. Lakukan seberapa segera kerana jika legal action sudah diambil, semakin sukar proposal anda untuk diterima pihak bank.
Sekiranya bank bersetuju, selesai masalah. Jika bank tidak bersetuju, minta bantuan khidmat LINK Bank Negara Malaysia, FMB (Financial Mediation Bureau) ataupun bolehla jumpa AKPK . In this case, still adik ipar anda kena mainkan peranan.

2) Langkah 2 – Kurang Perbelanjaan, Tingkatkan Pendapatan
- Hendak atau tidak, kenala planning semula perbelanjaan dan pendapatan bulanan. Tengok balik perbelanjaan dan cuba kurangkan perbelanjaan yang boleh dijimatkan i.e. Astro, bawa bekal dari rumah, dan sebagainya. Tingkatkan pendapatan, cuba bina side Income . Banyak sumber pendapatan yang boleh dijana dari rumah i.e. berblog, Program Affiliate, menjual produk online atau buat bisnes kecil-kecilan. Simpanan itu penting,start small i.e. dari RM1 sehari. Boleh praktikkan Tips Menabung Tabung Bunian ini juga.

P.s :  Apa pula pandangan anda? What will you do kalau anda berada di situasi Mrs X?

November 29, 2012

Ladang Teh BOH Sungei Palas Cameron Highlands

Semasa Percutian di Cameron Highlands yang lepas, sempatla singgahi Ladang Teh BOH Sungei Palas Cameron Highlands, salah satu tempat menarik di Cameron Highlands.

Sebelum sampai. Ambil gambar dulu. Agak luas juga ladang teh ini
Boleh tengok sendiri proses pembuatan teh di sini
Pemandu Pelancong kami. Begitu terror dia menerangkan perbezaan teh dan grade nya
Pilih je mana yang berkenan
Boh Teh O Ais + Madu. Umm, tak berapa kena dengan selera saya
Menghijau pokok-pokok teh
Santai. My lovely kids
My Lovely wife n kids
Bergambar kenangan Ladang Teh BOH Sungei Palas Cameron Highlands

Cantiknya alam Anugerah Tuhan
Boh Tea Centre, Sungei Palas @ Ladang Teh BOH Sungei Palas Cameron Highlands
Udara nyaman. Rasa macam nak singgah selalu
Ramai juga pengunjung ketika ini
InsyaAllah, bulan depan akan kami singgahi lagi

What Will You Do : AKPK dan Pinjaman Kereta

Kerja lama eyriqazz dulu adalah "Ah Long with a licence one". Atau, dengan kata mudah, pengutip hutang/recovery officer bagi pihak bank. Sedikit sebanyak, taula serba sedikit prosedur dan cara untuk membuat proposal bagi menyelesaikan masalah dengan "Pinjaman".

Eyriqazz dihubungi pembaca blog bertanyakan pendapat eyriqazz :



Mrs X : assalam.. bkenaan ngn artikel "masalah dgn pinjaman anda", bole encik berikan sy contoh bgmn surat proposal kpd bank tu?
Eyriqazz : 
Saya tiada contoh surat..tapi kalau mahukan nasihat, saya boleh berikan..dah berapa bulan loan o/s? dah sampai stage mana legal actions?


Mrs X : 
personal loan & c/card hampir 4 bln.. akaun tlh d batalkn & legal action meminta semua o/s dilangsaikan..
Eyriqazz : 
Ic...boleh katakan dah agak berat tu....Dah pergi ke AKPK? Personal loan & kredit kad dari bank mana ?


Mrs X : 
baru bcadang nk ke akpk mggu dpn. personal loan ngan X bank, dan Credit Card dengan Y Bank ...
Eyriqazz : 4 bulan tu dah kira NPL dan agak teruk..especilly Y  bank tu memang dah agak berat..mereka legal actions ni memang pantas....AKPK antara tempat bagus utk pergi minta bantuan sebelum kes ni ada legal actions...

Beberapa minggu selepas itu....

Mrs X : tq ats nasihat saudara. sy dh bjaya msuk program akpk. sy nk minta pndpt saudara. begini, kereta yg sy gunakn skrg adalah ats nma adik ipar sy. sbbnya nma dia buat msa itu masih tdk ada loan kt mna2 bank. mslhnya skrg ialah kebelakangan ini sy tdk dpt cover byrn bulanan kereta tsbt sbb bebanan kwgn yg d luar jgkaan. salesman ketika itu tlh submit 1 pay slip yg hanya rekaan kpd pihak bank. 

jd, sy bcdg nk slow talk ngn pihak bank utk restructure byrnn blnn kereta tsbt mngikut kmampuan sy skrg. tp, yg merunsingkn sy cmne nk ckp kt bank yg kereta tu ats nma adik ipar sy & adakah payslip tsbt akn mjejaskan pmohonan sy? mohon bg pndpt saudara. tq!


Jika anda di situasi Mrs X, What Will You Do?


November 28, 2012

Pasar Malam Brinchang, Cameron Highlands

Salah satu tempat menarik untuk dikunjungi di Cameron Highlands adalah Pasar Malam Brinchang. Kalau pergi Cameron Highlands, tidak singgah di sini, suatu kerugiaan rasanya. Percutian di Cameron Highlands yang lepas, sempatla singgah di Pasar malam ini :


Strawberri Coklat - Suatu Kemestian. Memang sedap dan fresh
Kemudahan parking berbayar pun ada disediakan. Jalan kaki je ke Pasar malam
Cenderahati. Rambang mata dibuatnya
Memang ramai orang especially kalau time Cuti Sekolah/Weekend
Pelbagai warnya yang menarik hati
Strawberri yang segar megar suatu kemestian. Rambang mata dibuatnya
Buah-buahan
Jagung Mutiara. Memang rasanya lagi sedap dari jagung biasa
Lauk pauk yang pelbagai dan menggiurkan hati
Madu dengan Sarang. Cuba sekali nak lagi
P.s : Jangan teringin nak tambah koleksi sudahla ya...
Ketam Goreng, Cendewan goreng, Udang goreng. Pilih-pilihje
Berhenti sat. Pekena Strawberri coklat lagi. Voilaa
Cendawan gorengnya memang sedap
Apam balik
Yummy,yummy
Jem Strawberri
Keychain dan fridge magnet dengan harga yang berpatutan
Dalam banyak-banyak warna, warna hijau yang dipilih Alisya
bukan main geram lagi Mama Alisya tak tertunai nak belikan warna Pink
Lagi-Lagi Strawberri coklat. Menggiurkan
Jemput makan. Jangan malu-malu
Teringin bermadu? Fikir2 banyak kali..hik3
Bukan main lagi Isteri memilih itu dan ini

Overall, memang best jalan-jalan di Pasar Malam Brinchang, Cameron Highlands ini. Suasana yang nyaman, pilihan yang pelbagai, hargapun boleh tahan. Bolehla singgahi entri ini juga untuk melihat Tempat Menarik di Cameron Highlands.

P.s : Tak sabar nak bercuti lagi ke Cameron Highlands bulan depan...Lagi ramai, lagi meriah...

Mega Hartanah Bumiputera - Evolusi Kekayaan Menerusi Pelaburan Rumah Subsale

Sambungan dari entri (Teaser) Mega Hartanah Bumiputera. Mega Hartanah Bumiputera yang julung kali diadakan ini sempat saya hadiri weekend yang lepas. Speaker yang pertama adalah Pakcik goyang dengan tajuknya Evolusi Kekayaan Menerusi Pelaburan Rumah Subsale :


Bikin goyang dibuatnya Pakcik goyang dengan kehadiran lebih dari 200+ Peserta Seminar

AE : Sebelum saya berikan seminar, izinkan saya menyanyikan sebuah lagu yang bertajuk " Ramalanku Benar Belaka"

As usual, trademark unik dia yang menampilkan gaya ala-ala gatal. Sebenarnya tidak, inilah salah satu caranya bagi menarik perhatian audiance yang pelbagai usia.

14 Buah Rumah yang dimilikinya kini..Idea tercetus sejurus menamatkan pengajian di Uitm.

Jadi student, rumah semestinya suatu kemestian ketika belajar kan? Bijak merebut peluang, itulah yang dilakukan oleh AE.



Kenapa Hartanah?

Suka cara AE berkongsi pengalaman peribadi berkongsikan pengalamannya yang pernah Invest in Gold, saham, dan pelbagai lagi. Instrument hartanah adalah instrument yang paling sesuai dengannya dan mampu memberikan hasil yang lebih memuaskan dan kenapa dia memilih hartanah.


Matlamat & Strategi Pelaburan Hartanah

Mudah je konsep yang diberikan oleh AE. Mahu kaya, gunakan konsep flipping (beli dan jual). Mahu Senang, gunakan konsep beli dan sewa. Mahukan kedua-duanya, lakukan kedua-duanya. Eyriqazz? Masih baru nak berjinak-jinak, baru ada 1 rumah yang disewakan .


Tiada Modal?

Pinjam awek? Hutang Ah Long? Join MLM? Banyak cara lain bagi kumpulkan modal, misalnya :

1) Gunakan duit EPF (Rumah pertama boleh keluarkan akaun 2 duit EPF)
2) Pinjam dengan Ibubapa macam apa yang AE dan Eyriqazz lakukan.
3) Simpanan dan tabungan. Boleh praktikkan Tips Menabung Tabung Bunian
4) Praktikkan Tips Pelaburan Hartanah Tanpa Modal


Jeng,jeng.... Yang tiada boleh diadakan
Kenapa SubSale? (beli rumah dah siap )

Banyak kelebihan beli rumah subsale jika dibandingkan dengan beli rumah lelong ataupun Under Construction. Rumah kedua eyriqazz, misalnya, beli under subsale. Sign agreement, terus minta pindah rumah.  

WTF? Where, What & When to Find?

Lokasi strategik nak beli rumah sekarang, antaranya di lokasi "Laluan Naga". Boleh refer entri sebelum ini. 



Harga Berpatutan? Boleh dapatke? 

Boleh, jika rajin mencari dan tidak cepat putus asa. Network pun penting.


Teknik pun kena ada untuk membeli rumah. Saya ada praktikkan di rumah kedua. Berhasil

Site viewing. Antara part paling penting dalam membeli rumah

Sistem perparitan,sistem pengaliran air, keadaan dalam dan luar rumah perlu diambil kira juga.


Bank : "Yes, we Are Ah Long with a License One"
Peminjam : "Please approve my loan"

Teknik mendapat kelulusan pinjaman bank turut dikongsikan oleh AE antaranya kedudukan kewangan yang baik (CCRIS), kemampuan membayar, debt service ratio, dan pelbagai lagi.Bolehla hadiri Seminar Hartanahnya in future kalau nak tahu lebih lanjut.


Kemampuan Membayar - Antara Part paling Penting untuk loan diluluskan

So, make sure CCRIS anda cantik. Bagi yang tiada pinjaman langsung, disarankan ambil kredit kad (use it wisely or guna pada amount yang minimum). At least, adalah rekod. Bank sekarang ni agak reluctant utk kasi pinjaman perumahan dekat individu yang tiada rekod pinjaman langsung macam apa yang terjadi dekat adik ipar Eyriqazz.

Overall, saya berikan rating 8.5/10 untuk talk dari Abang Ensem ini. Banyak tips dan informasi berkenaan Pelaburan Hartanah yang dikongsikan. Juga kagum dengan Peserta Seminar. Lebih kurang dalam 30 orang peserta seminar yang sudah memiliki 4 buah rumah ke atas namun masih menghadiri seminar sebegini. Yup, mereka pun dahagakan ilmu dari Otai-Otai Hartanah seperti AE ini. 

P.s : What's Next? Kenalah Praktikkan Ilmu yang dipelajari. Bak kata Ariff Shah, Tak Guna Belajar Teori Kalau tak Praktikkan

Related Posts with Thumbnails

Hidupkan Untuk Memberi