Di bawahnya kuih Akok, diatasnya Kuih Bahulu. Rasa macam makan kedua-dua kuih. Manis, lembut, memang sedap. Nenek dan Makcik saya jual kuih akok dan bahulu, tapi mereka pun tak pernah buat Kuih Akok Bahulu ni.
Comel-comel dan gebu-gebu kuih Bahulunya
Kelantan memang terkenal dengan makanan dan kuih muihnya. Macam-macam jenis kuih yang jarang kita nampak boleh diperolehi di Kelantan. Terjahila dan anda akan faham apa maksud saya.
Wah,dah moden sekarang. Ada mesin sendiri
Oh, selepas pulang ke KL nanti tentu akan merindui masakan dan kuih muih kelantan. Kuih muih terengganu pun sedap juga, setiap negeri ada masakan istimewanya kan?
P/s : Kuih apa yang paling anda tidak dapat lupakan?Kenapa?
memang sedap kena pulak panas2 kan
ReplyDeletelama gila bro x makan kuih bahulu ni...mmg dah banyak kat pasaraya..tp x sesedap yang manual...yg opah2 buat..;)
ReplyDeletekuih tahi itik..kat kelantan jugak.
ReplyDeleteni fav my late dad--dulu2 masa arwah ayah msaih ada, me selalu ikut ayah pegi beli baulu ni...
ReplyDeletesedap, cuma tak leh lah mkn byk2 sbb manis kan :)
kat kelate, the term is "buah ulu" instead of baulu heheheh
aku slalu gak makan akok nih..mmg sedap
ReplyDeletebest2 kuih ni. kalau cicah ngan air teh pun sedap gak. hehe
ReplyDeletemiza suka kuih bahulu ni. teringat zaman kanak-kanak tolong arwah tok pukul telur dan bakar bahulu. best sangat. rindunyaaa.
ReplyDeletelama tak mkn.. waahh.. kena cari kat pasar malam greenwood lah.. entah ada entah tidak.. hoho
ReplyDeletesaya xboleh lupa pisang salai dr johor, sbb kat sana pisang salainya disalai atas dapur kayu, pastu kalo goreng mcm pisang goreng mmg sedap, ranggup..tp sekarang banyak dh guna oven nk salai pisang..dh xcukup umpphh!
ReplyDeletep/s masa pregnant mngidam nk pisang salai xdpt, smpai ari ni haiqal suka leleh air liur..kesiann
owh masa pegi Kelantan dulu on the way ke PCB, singgah kat satu kedai buat Akok nie...sebab kata orang kalau pi Kelantan tak makan Akok memang tak lengkap.
ReplyDeleteSempat laa tengok cara2 buat Akok tue. Cuma tak bleh makan byk2 lerr sebab bau telur dia kuat sgt...
okey sangat tempting.. >.<
ReplyDeleteserius lapar giler tengok gambar akok bahulu.. :(
kedai makan area kampus sume tutup.. T___T
#Sharinginfoz :pekena panas2 memang yummy2..
ReplyDelete#black_mel:setuju..yang tradisional memang terbaik...
#ieda:pernah try kuih tahi itik..memang sedap...
#Mama Zharfan:oh,buah ulu ke?yup..saya pun suka tapi tak ble makan bykla..manis sangaT...
#Boloque :sib baik bawa balik KL skit...
kuih bahulu ikan... sebab itu makanan feveret time kecik2x kat kg sebelah ayah...nenek saya pandai buat bahulu tradisional nie...
ReplyDeletelama tak makan akok mahupun baulu...
ReplyDeletewoh ulu cicah air masak..sedapp!!!
ReplyDeletekalo kat klang valley ni payoh nak cari akok yg sedap..asyik tok cukup rasa jer jumpanya
#hazman aka species1980 :kuih bahulu ikan?camne bentuk nya bro?
ReplyDelete# sw33tdarling :nyam2..sedap..kalau balik terengganu,singgahla di gerai makcik saya,sebelah shell Rhu Rendang..tapi tak buat hari2 la...
#MamaYatie :cicah air masak?umm..first time dengarni..umm,betoi..kat KL memang susah nak cari yang sedap...