August 19, 2010

Majoriti Pembaca Blog Eyriqazz.Com Wanita Ke?

Satu hati kalau tak buka Analytics Nuffnang bagi Nuffnangers memang tak sahkan? .Samalah saya ni walaupun just blogger Cap Ikan Ayam Goreng. Beberapa hari lepas sempat print screen " Nuffnangers Who Recently read your blog". Agak terperanjat bila tengok :

Majoriti dan rasanya more than 70% adalah wanita

Cuba pula godek Alexa.Com , dan inilah yg diperolehi :

Most Pembaca adalah wanita yang tiada anak dan melayari dari rumah dan sekolah/kolej/universiti?

Agak-agak dari sekolah tu Cikgu-cikgu ke? Hik3, mungkin bcoz most of pengguna internet di Malaysia adalah wanita dan penulis blog pun majoriti adalah wanita. No wonder ramai bloggers Wanita begitu famous ie. Redmummy, Hanis Zalikha, Ceeramoon, dan ramai lagi.

Hey,wanita lebih mudah menyentuh hati wanita dalam penulisankan? Pandangan peribadi, blog peribadi/kekeluargaan lebih mudah popular dan naik bagi bloggers wanita kerana target audiance mereka lebih ramai i.e. kaum wanita sendiri. Kalau citer pasal personal kisah lelaki, ramai ke wanita berminat unless  hensem cam Darkbatman ataupun Melromeo atau ada aura dan gaya penulisan yang tersendiri/istimewa . Hik3, puji ada makna ni Sifu Melz dan Bro Batman. Sila belanja saya berbuka puasa. Hik3..

Apapun, tepuk dada ,tanya selera. Terimakasih kaum wanita yang selalu menerjah blog saya. Kaum lelaki, terimakasih juga dari saya. Huk3, terkilan skit minggu ni :

1) Trafik macam Yo Yo
2) Tak dpt nak buat Strike 4K dua hari in a row..Ewah, Cam Kisah Roslin Hashim Pula.skit lagi..Kalau saya update satu entry lagi semalam tentu cecah agaknya..hik3..perasann...

Apapun, saya tetap gembira juga dengan prestasi ini. Hampir setahun aktif berblog, rasanya saya sudah boleh baca dan membuat andaian entry bagaimana yang mampu menarik pembaca dan juga cara-cara yang berkesan untuk meningkatkan trafik. Tengoklah, nak target average 2K dulu...Laju sangat nanti tak tercapai frust pula kan? Kepuasan peribadi lebih penting .

Akhir kata, terimalah serangkap pantun dari saya :

Wanita or Lelaki membaca saya suka kedua-dua
Terimakasih dari saya buat semua pembaca
Yey, ada misi rahsia yang sedang menanti saya
Doa-doakan semuanya berjalan lancar dan berjaya

15 comments:

  1. wah
    kagum tgk trafik blog
    mantap gila
    hehe
    takpe2 teruskan usaha yer
    sayalah antara orang yang setia gak baca blog ni
    selamat berpuasa bro

    ReplyDelete
  2. baru setahun berblogging tp kalo income masyuk, best jugak.

    nak kena tukar pakai domain sendiri ek?

    ReplyDelete
  3. @En iLham :thanks bro..biasa aje..ramai lagi silent blogger diluar sana yang lebih mantap..

    @Gadis Comel :2nd...nak bertukar domain sendiri?umm..memang saya syorkan..lebih mesra SEO (search engine optimization)

    ReplyDelete
  4. wow.. kagum jap..
    hebatlah bro..
    sehari sampai 4k..
    nak terkeluar bijik mata ni..

    ReplyDelete
  5. mantap bro tengok nombor-nombor tue, hehe

    ReplyDelete
  6. memang agaknya ramai pompuan yang berada di internet ni kan.... apa-apa pun tak kisahlah saya punya blog pun sama

    Tips Mudah Tingkatkan Trafik

    ReplyDelete
  7. bro eyrikazz ramai peminat rupanya...

    ReplyDelete
  8. insya'ALLAH..semoga berjaya...

    cikmin pun antaranya la yg membaca.. :)

    ReplyDelete
  9. mantap giler traffic ko..aaaa.. gua jeles.hehee

    ReplyDelete
  10. @Hamzah Ian :bro pun boleh2 aje..

    @RedBoy:tuh time hari istimewa aje..hik3..

    @Encik Tikus:sayapun sukakan nombor

    @Sharinginfoz:hik3,samalah kita

    @zures:zures pula minat tak ngan blog eyriqazz?

    ReplyDelete
  11. @ cikmin:thanks cikmin..cikmin pun makin mengancam skang,apa rahsia?

    @darkbatman :hik3,tak semantap bro...gua lagi jeleesss..hik4...

    ReplyDelete
  12. hoho saya lah yg on blog ni dari umah. bukan dari sekolah ye.. hehehe. Btw, bila bro nak ajar eyka buat traffic mantap mcm tu?? kagum ah!!

    ReplyDelete
  13. bgus la...ramai peminat perempuan..huhuhu

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails