July 21, 2012

Lazada Malaysia Menipu?

Lazada Malaysia Menipu? Ehh, takkan Syarikat yang begitu besar yang iklannya begitu gah berlegar-legar di Google dan Facebook menipu pengguna? Umm, better experience it myself sebelum buat judgement kan?



Order it Myself 2 minggu lepas
3 barang diorder, satu barangje yang baru sampai

Lazada Malaysia , betulke mereka menipu? Umm, I will share pengalaman saya minggu depan. Sebelum itu, anyone pernah ada pengalaman beli barang dari Lazada Malaysia? Apa pengalaman anda?


Apa pula pandangan anda tentang Lazada Malaysia? No worries, semua komen positif or negatif, akan dipublishkan...

Updated 3 Nov 2012 - Lazada Malaysia Mohon Maaf

118 comments:

  1. tak tau pun kewujudan lazada...
    wah, u beli diapers pun online ker...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini je barang yang sesuai for me utk test sendiri ok ke Lazada Malaysia ni... as the plan to collaborate with Eyriqazz.com..So before i accept it, kenalah test sendiri dulu...

      Saya taknak pembaca blog ini tertipu coz myself nak kejarkan offer they give to me....

      better safe than sorry....I'm not willing to lose my readers just because good offer that for short term gain but long term pain

      Delete
    2. Betul juga tu. Kena test sendiri.

      Delete
    3. Beli online le murah ... :) ... tapi saya guna diapers pakai basuh tak buang2 ..hehehe.. jimat ...

      Derang ni dulu bermula dengan kedai kecik je, pernah baca kisah mereka dalam akhbar, sebuah syarikat yang bukan bumiputera.

      Delete
    4. oo pakai cloth diapers ye..yang tu memang jimat..cume kalau kene masa jin malas bertandang.....aduhai..

      Delete
    5. Jangan beli barangan di Lazada. Kalau ada masalah, customer service mereka memang kurang ajar.... @%$$%^$^$%

      Delete
  2. nk komen camne, 1st time bru dgr nama ni..hahah

    ReplyDelete
  3. Masih menunggu penghantaran. Order optical mouse sejak 11 Julai. Sampai hari ni takde apa - apa berita.

    Kat page dia ramai yang komplen barang lambat sampai, barang tak sampai & barang sampai tak cukup. Email kat diorang takde balasan, baru je lepas hantar mesej kat fb page diorang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. myself order 6 July...until now tiada khabar berita dua barang lain..no e-mail, nothinggg.....

      Wait for my next entry n if they wanna play me, i think they mess with a wrong person...

      Delete
    2. dah report kat kpdnkk

      http://fentomatte.blogspot.com/2012/07/lazada-oh-lazada-why-oh-why.html

      Delete
  4. x pernah order dari sini....

    ReplyDelete
  5. entah, tak pernah dengar lagi pasal lazada ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh buat SEO contest ni...Eyriqazz vs Lazada Malaysia

      Delete
  6. Replies
    1. full entri with prove etc will be publish next week

      Delete
  7. wow biar betoi dia menipu wthell aku baru ingat nak beli hp kat situ....sebab harga dia murah2

    ReplyDelete
    Replies
    1. better safe than sorry..terpulang...myself, nasib baik beli barang tak sampai RM100..nak select COD tapi button tu di disablekan pula.... No wonder...

      Delete
    2. Aku order kamera harga rm1700 dan hp rm100...yng sampai hp jer...mana kamera? Bila call tanya, OTW...dah sebulan ni...nper hp blh smpi dlm 3 hari....tipu lazada!!!

      Delete
  8. Lazada bukan satu company dengan Zalora ke cikgu? macam sama je modus operandi promosi mereka

    ReplyDelete
  9. Yup...sister company..macam adik beradik laa...same management...

    ReplyDelete
  10. saya macam nak beli dia buat promo Dynamo 19.90 tapi entahlah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tepuk dada,tanya selera..Ini just pengalaman saya

      Delete
  11. Ada juga layari laman Lazada. Buat setakat ini belum tergerak membeli barangan daripada mereka selain mempunyai pengalaman membeli secara online sebelum ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup...sayapun mencuba ..apakan daya,tersilap mencuba

      Delete
  12. x sabar nak tau cerita lagi, sebab saya pon rasanya nak tahu juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. will share it....Kalau bagus kata bagus, kalau tidak akan dikatakan juga

      Delete
  13. Zalora i selalu la beli tp sampai laju and barang as yg dijanjikan. I know lazada tp tak pernah yakin nak beli sbb logiknya susah kampeni nak simpan stok brg banyak gitu. So mesti dia nak kena gi source kat mana2 dulu ke apa. Tak mcm pakaian and kasut kot :P

    ReplyDelete
  14. kita belum pernah lagi beli dgn mrka ni..tapi adalah cuba2 tengok brg kat web dia ni...

    ReplyDelete
  15. Alamak. Kenapa perlu jadi macam ni?

    Tapi dengar ramai orang cakap Lazada ni service teruk !

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun tak sangka jadi camni..meet them di ofis mereka, sangkakan semuanya ok...my mistake tidak googlekan terlebih dahulu coz i thought syarikat besar, takkan jadi camni kot?

      Delete
    2. kak jie pun dpt juga offer tu, tapi dah banyak baca mcm2
      jadi kak jie abaikan
      takut terkena tempias di luar kawalan kita.

      Delete
  16. nasib baik jumpe entry ni. baru nak place order tadi tapi bila jumpa entry ni tunggu dulu la. btw, thanx..

    ReplyDelete
  17. nasib baiklah tak beli kat sini..ingat nak sambar kamera murah

    ReplyDelete
  18. beli online ni kena hati2 bro.. baru terfikir nak beli kat lazada ni.. tp baca entry bro kedua nanti cam ne.. kalau ok baru saya beli..

    ReplyDelete
  19. blom pernah sbb x suka beli online..
    kat KL ok kot sumer boleh cari sendiri, perlu rajin serwey jer..
    kalau ramai yg komplain, mmg betul la servis dia teruk :)

    ReplyDelete
  20. belum pernah mencuba bro dengan company ni.. tapi kalau ramai sangat yang kata negatif.. risau juga nak guna survice dia

    ReplyDelete
  21. 1st time dgr psl lazada nie..

    ReplyDelete
  22. tak pernah beli dgn company ni tp pernah dapat offer untuk bekerjasama dgn diorg.. bila baca entry ni mcm was2 plak nk bg respon ....

    ReplyDelete
  23. pz memang pangkah dah lazada...pengalaman paling buruk dalam shopping online...barang salah hntr, nak track lmbt, pastu out stock kemain lama...nak kita ja call push depa...sorry la memang x suka dah deal dengan lazada...nasib dapat duit blk

    ReplyDelete
  24. masih belum explore lagi LAzada ni

    ReplyDelete
  25. eyza tak berani nak beli online sebab takut jadi kes camtue la...ok tunggu next entry bro.

    ReplyDelete
  26. ini yang nak kena buat entry juga ..

    aku pun ada juga kes denan lazada ni..

    sure ke kau boleh menang kalau buat seo contest ?
    lazada dah spent a lot of money dalam marketing diaorang online.

    ReplyDelete
  27. penah interested slh 1 brg yg dioffer, few weeks ago ade call lazada sendiri (sbelum kene tipu), ade staff angkat xsilap name die "paso" mule2 ingatkan die tu foreigner tapi die convincekan saye kate die tu local indian sbbye saye try taye soalan dlm bahasa melayu die bantai ckp english.. =.= tu takpelah..die kate klu tak pecaye brg yg dijual kat website leh la buat pembayaran tru COD meaning jumpe face to face kat memane then klu puas hati baru byr. bile saye kate jumpe ofis die strictly kate NO. sekian terima kasih. anyone ade experience buat byr COD ngan lazada?

    ReplyDelete
  28. Kenapa tak pilih option Cash On Delivery dekat Payment Method aritu?huhu ke tak semua ada eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang nak pilih COD masa nak byr tapi button tu di disablekan..tak tau kenapa..

      Now, fahamla kenapa di disablekan... "Indah Khabar dari rupa sebenarnya...

      Delete
    2. Hurm..ke ada certain2 barang yg disable kan?sebab saya boleh pula pilih option COD tu...hurm ada sesuatu yg ingin disembunyikan

      Delete
  29. I'm fucking window shopping. Pergi start kereta, masuk gear, pergi kedai, purchase barang, balik rumah, puas hati dengan barang yang dibeli. Masa yang diambil, tak sampai 24 jam. Hahaha. :D

    Online shopping, beli dari luar negara. dua minggu masa diambil untuk barang sampai, tahap kepuasan hati: memuaskan walaupun harga lebih mahal, tapi proses ditipu kurang berbanding di Malaysia. Hahahaha. :D

    By the way, bila kite dah purchase, kite patut terima aje apa yg kita pesan. You make your own risk on buying that stuff by online, accept it with pleasure. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, that's the risk i have to take...Better terkena dekat diri sendiri dari terkena dekat pembaca...

      Delete
  30. beli Samsung Tab 2 7.0' 3G 2 minggu lepas (8/7/2012). sampai sekarang ni tak dapat lagi barang tu. tulis in-stock tapi bila call tanya cakap belum sampai warehouse. sakit je hati sebab alamat kat office. mula bercuti 4/8/2012 balik kampung 3 minggu. kalau tak dapat dalam 2 minggu ni memang nak report.

    ReplyDelete
  31. assalamualaikum. helo! just bloghop :) sy ada experience beli barang daripada lazada! barang harga rm199 tp delivery sangat lambat. lebih 14 hari dah kot. sampai sy kena call tanya. lepas sy call tu.. bukan esok atau lusa dapat. lambat jugak. tapi dapat barang yg dipesan dan barangnya elok la. just masa delivery tu yg lambat sebab katanya stok habis. tapi kalau sy xcall, entah bila la nak dapat barang tu kan. tu je pengalaman sy. sekian :)

    ReplyDelete
  32. Aiseh, bahaya Lazada ni, padahal kat situlah bertimbunnya gajet dari segala rupa jenama, dari Samsung ke Apple, Lazada jugaklah yang palig banyak beriklan di iAwani. Hmm.. perlu nasihatkan readers kalo gini. Thanks bro Eyriqazz!

    ReplyDelete
  33. Kalo rasa nak guna cepat, x yah la beli dengan lazada ni..wat sakit ati ja...kalo rasa nak try bleh la..tapi tunggu la 2 - 3 minggu atau lebih baru barang nak sampai..Memang betul..kalo call/msj tanya diorang akan cakap 'order dalam proses' 'barang dalam proses penghantaran' dan macam2 alasan lagi..x nak dah beli online dengan lazada nih...COD is better.

    ReplyDelete
  34. Let me share my experience, I bought a fan on 23/06/12 with discount RM 20 for new user sound very attractive price. After waiting for 5 days I call to check for delivery status, CS told me excluding Saturday and Sunday. So Iwaited another 2 days and call again. Now CS say excluding order date. So I waited another day and call. CS say some problem with the warehouse. Need to urge them. All togeter it takes me 14 days including weekends to reply me that they are not going to sent out the items but will refund me the money paid. It will take maximum 5 working days to proceed. I suppose it was on 7 or 8 of July. Then I wait for 5 days as been told before I call them. Approximately about 13/07. I call them again, wow they said they already refund me to my crecard on the 10/07. I was surprice and tell them is it not reflected in my credit card transaction before I made the call. They ask me to wait another 2 days. So I wait and call and call until todays . Means more than 1 month I am waiting yet to see my refund. And their answer always check with your credit card bank. I think in this case It suppose broue ght to the public awareneses and the ministry concern shoud come out to prevent more and more cases like us.

    ReplyDelete
  35. huh....tengah tgk brg lazada.
    dah masuk dalam cart 3,4 barang..
    nasib baik tergerak hati nak search pasal lazada.
    jumpa entry ni.. thanx to you.!!! tak jadi beli ni!! huhuuu...
    bye en.lazada

    ReplyDelete
  36. alamak, saya da terbeli da hp from lazada nih... 23/7 ari tu.. tak sangka pulak ramai yg complain. Saya ingatkan ok jer.. takut membayangkan apa nasib saya pulak.. beli bkn benda murah2.. lebih 1k tu.. Agak2, kalo da lama sgt tunggu, saya akan serbu ofis lazada nih...

    ReplyDelete
  37. Oh wish u good luck fara. any how do drop by in their face book post . i m wong hock sing

    ReplyDelete
  38. baru je ingt nk test beli pendrive 16g rm 31.90.dftr lak blh dpt kupon rm20.tp try google dlu jumpa mcm ni.tq 4 info tuan tanah.x jd nk bli

    ReplyDelete
  39. korang dah tengok screenshot Lazada yg tersebar di facebook hari ni? percubaan admin Lazada utk mengangkat bakul sendiri yg gagal.. failed miserably >>> https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151345308799572

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks for sharing it..Huk3,tuhla, before ni dah perasan...byk yang komen positif, macam fraud akaun yang di create..pusing2 rakan2 cam geng2 yang sama...

      Delete
  40. aku ingat nk li camera kt situ...xtau lak die same compny ngn zalora..
    kt zalora ok je aku order lotion bulan lepas..

    ReplyDelete
  41. omg fara! kte pun dah terbeli hp kat lazada jugak. kte beli july 31...bedebar debar gak nunggu hp tu sampai, hopefully within this week...tapi tengok comment2 korang sume macam takkan sampai je hp tu :( alamak sedihnye!!

    ReplyDelete
  42. ehh diorang ada call tadi!! (tapi I ter-miss so kena call balik) lega skit rasa bila da dapat tau status pa smua hheheh. the guy I talked to speaking laju bukan main, tapi friendly okay. Dia explain la pa smua, dia cakap walaupun I order July 31, diorang baru dapat confirm August 3rd, so skarang ni order tengah proses. Lepas abis cakap kat fon, dia ada hantar email. kat situ ada explain processing ambik masa 24-72 jam and then baru akan di hantar. Hopefully tak de pa pe masalah..hopefully diorang terus hantar tak nak tunggu lama2

    ReplyDelete
  43. Baru je nak order tv kat situ.nsib baik go tru online nk tgk review pasal dorang.fuhh
    Apakata yg dah mengalami prob dgn dorang try buat report kt tribunal pengguna.bnde mcm nk x boleh ddk diam sbb nmpk gaya ramai sudah kene kelentong -.-

    ReplyDelete
  44. Order samsung galaxy tab 2 10.1 16 july 2012. .sampai sekarang habuk pun tadakk.. call customer service 10 kali..setiap kali call,jawapan yg diberi lain2..first time call,diorang tuduh terlibat dgn kredit card fraud..mmg kurang ajar..dah pernah beli mcm2 da online sebelum ni guna credit card,xpernah la lagi kena tuduh mcm tu..so lepas contact bank utk pengesahan,bank kata payment dah approve lama dahh..call balik lazada bgtau diorang..pastu baru mengaku payment da approve..tunggu lagi...lepas seminggu,xsampai jgak..alasan lain plak yg diberi..masalah stock kat warehouse..padahal dlm web bgtau in stock..so minta refund..lepas seminggu call balik nak tanya status refund..relax ja die ckp blum buat lagi..padahal aritu tanya dah buat..so aku bgtau kalo x call jgak by tomorrow dan settle semua ni,aku report kat tribunal pengguna... Mmg diorang langsung tak call..mmg kurang ajar...skrg aku dah buat report kat consumer tribunal...tunggu masa ja nak masuk perbicaraan

    ReplyDelete
  45. DO NOT BUY ANYTHG FROM LAZADA! THEIR SERVICE REALLY SUCKS.
    THEY WOULD ASSURE YOU THAT U ARE SUPPOSED TO GET YOUR ITEMS WITHIN FEW DAYS, BUT IN FACT U WOULD ONLY RECEIVE IT AFTER 2 BLOODY WEEKS. SOME EVEN GET IT AFTER A MONTH OF PURCHASING. IN MY CASE, MY ITEM DID NOT COME IN A COMPLETE SET, LACK OF ACCESSORIES! AND IT TOOK ANOTHER BLOODY WEEK FOR LAZADA TO ARRANGE PICK UP. AND GOD KNOWS HOW MANY WEEKS THEN FOR LAZADA TO RETURN ME A COMPLETE SET!

    ReplyDelete
  46. beli galaxy note dari lazada.5 hari barang baru smpai.nasib baiklah. 2nd time, beli lagi tapi barang tidak sampai2.asking 4 refund,nasib baik dapat dalam masa 1hari bekerja...

    ReplyDelete
  47. beli galaxy note dari lazada.5 hari barang baru smpai.nasib baiklah. 2nd time, beli lagi tapi barang tidak sampai2.asking 4 refund,nasib baik dapat dalam masa 1hari bekerja...

    ReplyDelete
  48. I ordered 2 items from lazada, one item is a waffle maker and received it in a week, the second one a dining ware arrived 2 weeks later, the service is ok because my items were sent to me at my office, there even call to inform me regarding the delivery, I paid by cash (COD) after I have checked and satisfied with the items. I think you need to be patient when buying online.

    ReplyDelete
    Replies
    1. how long i need to be patient? is it one month is not long enough?promise within one week but one month still not arrived...I think lazada should change ...

      "The delivery will be sent within 1 week to 1 year-

      Delete
    2. yes..actually I might agree that their statement regarding the delivery should be changed as much as I hope that your statement
      'No worries, semua komen positif or negatif, akan dipublishkan....' because I personally felt that you prefer negative comments better since you likely to accuse me as a worker of lazada.
      Ps: If u are a true gentleman do publish this..

      Delete
    3. publish as promised...I believe in the freedom of speech/opinion....

      Delete
    4. I think this one maybe because COD the service looks good

      Delete
  49. my advice better to choose COD (cash on delivery) rather than pay using your credit card, for example if u ordered 3 items but only 1 is delivered to your doorstep, so u only need to pay for 1 item that u received.

    ReplyDelete
    Replies
    1. i try to choose COD last time but the item has been disable(don't know why)....

      anyway, do u one of the worker in Lazada MY? Can u expedite my matters?

      Delete
  50. sorry typo error, there even call = they even call :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. owwh,really? nobody call me, they only reply my twitter and sent one of 2 item...another one, still no news

      Delete
  51. bastard Lazada didn't send my item..It's been more than 3 weeks now..and the customer service is very rude....and they never call you...good luck to you if you wish to buy here

    ReplyDelete
  52. Never pay online....for Lazada...and do not hope so much they are calling you if you choose cod..

    ReplyDelete
  53. ezriqazz..i'm a chemist at private company, perhaps u should stop being so negative about other people giving sincere and honest comment about their own true experience...for your info i have done numerous online transaction before, I have been thru worst experience than yours from other online companies and websites. My advice is if u don't trust them don't buy from them, just as simple as that..no need to be rude.
    Ps: Just wondering maybe you might be working with other rival online companies???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hii Liza,

      Sorry for my rudeness....Thanks for sharing ur experience..Myself have done numerous online transaction before n this entry just to share my opinion...plus i did not hide my identity in revealing what i have been experience...

      Nope, i'm just a part time blogger...don't have time to work with other online companies..But yes, Lazada did offer me to collaborate with them, n i'm trying their services as i want to see myself how their services before i can accept their offer..turn out,my experience is not as good as yours..

      Once again, apologize from me...Till now, one of my item still has not arrived even after numerous attempt contacting them via twitter and e-mail

      Delete
    2. thank you for your explanation..I regard that you are indeed a true gentleman for being fair with your judgement.

      Delete
    3. If you want to know more about me please feel free to visit sedaprasa.blogspot.com though I never updated anything this year but you can read about my dining experiences in previous years..:)

      Delete
  54. 'they call me' means the delivery company not lazada..you must be so clueless to think any other online companies will call you personally when they want to deliver your item (maybe though if u are the sultan of brunei)..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Delivery company did not call me..Until now...DOn't know what happen to one of the item that i order..Luckily the amount is less than RM50..But being a customer, already one month after i order, i will still file an official complaint to KPDNHEP....

      Once again,thanks for your feedback..as promise in my entry, i will publish all the positive/negative comment so as my readers can make their own judgement...

      Delete
  55. hello everyone..sy one of lazada ex staff yg mmg tahu the order flows n everything..actually lazada bknla scam company yg penipu..they juz over promises to their customer..mmgla nk attract customerkannn...so kenela janji mcm2..dr rebate hinggala ke masa penghantaran dan juga brg ygdipaparkn..fyi, xsemua brg yg diorg tayang on their website tu available..kdg2 mmg da xde stock tp dorg ttp biarkn bnda tu publish on their webstie mybe sbb nk more variety kot nk bg cantik brg byk kott..i sndiri penah try their service beli novel sbb ramai yg complain dgn attitude cs lazada..n mmg benar..lazada mmg ade masalah..novel yg sy beli dr masa sy masih staff lazada hinggala sy da resign sudah hampir 3 bulan sy TAK DAPAT lg novel tu..cs xpenah call bile sy call mcm2 alasan mereka bg..n now i heard frm my ex collegue yg still working with them lazada da 3 kali kene ambush dgn immigration sbb byk hired foreigner staffs yg xde permit keje..their orders frm customers pon byk yg xtelayan sbb telalu byk backlog orders yg xclear..they dont hv system or software utk order2 anda sbb tu order yg da 3bln pon they all xdpt nk clear..pd sy anda yg dpt order dan penghantaran yg tepat dr lazada kerana brg yg anda beli adalah brg yg mmg da ade di warehouse mereka..lazada, zalora, home24 and foodpanda adalah adikberadik..lg satu sy nasihatkn jgnla purchase anything frm lazada for the moment..tgu dorg clearkn order yg betimbun tu tp klau sanggup menunggu silalah..

    ReplyDelete
  56. aku dah bajet dah yg lazada & zalora adik beradik sebab logo dia tu hehe

    ReplyDelete
  57. nasib baik terbaca blog ni dulu :) thanks tuan empunya blog..haritu dok dreaming nak beli fon kat lazada. pastu rasa was2 ja. cek kat google untuk cari org yg dah ada experience dgn lazada ni. alhamdulillah terselamat. lagi satu website yg nk serupa dengan lazada ni, ipmart.com.my. cer search tengok. dia jual gadgets jaa. btw, thanks again and again :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama..tepuk dada,tanya selera..I just share my experience....PLus all the feedback negatif n positif saya publishkan so as people can make their own judgement...

      Delete
  58. saya pun pernah ada pengalaman beli 2 barang dgn dia org.. 1st beli hp.. 17 hari menunggu baru dpt.. itupun bape kali emel tanya.. paling best emel pertama kata tak de stok, emel kedua kata stok dah smpai tp barang dlm kotak tu tak cukup (haha penipu besar..) emel kali ketiga plak kata stok tak de & soh saya refund. bila saya tanya bape lama boleh dpt refund, dia kata 2 minggu.. gile betul.. susah sgt ke nak refund. saya takut kang, barang tak de duit pun tak dpt.. saya try kol 2 kali & dua2 kali kata tak de stok. at the end barang tu smpai gak.. lega..
    2nd time saya beli memory card.. kali ni saya emel selow betul dia reply.. saya tak ingat bape lama kali ni saya tunggu.. tp bila barang tu smpai, baru la dia org nak reply emel saya..
    utk pengetahuan korang gak, bukan lazada & zalora je adik beradik, tp juga home24 & pandaexpress..
    kalau korang berminat nak beli ngan dia org, xde masalah.. tapi banyakkan sabar & rajin2 la mengemel & menelefon dia org..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa itu emas....for me, kalau promise can't be keep, better safe than sorry...

      Delete
  59. Saya ada beli oven dan multicooker elba from lazada dan kasut zang toi dari zalora sebelum raya ok jer x ada masalah. Yang kasut tu zalora promise delivery next day kalau beli before noon, ttp saya order malam rabu, saya terima on friday morning. Oven dgn cooker dari lazada ada disebut akan diproses selama 5-8 hari, so okey lah saya terima item saya pada hari ke 8, saya ada buat follow up dgn cs lazada, reply diterima lambat ttp barang tiba in good condition so saya puas hati. Saya rasa pembeli mesti baca betul2 terma dan polisi pembelian sebab saya perasan lain produk berbeza waktu prosesnya, lepas tuh kena rajin2 buat follow up dgn customer service dan check detail barangan dengan merchant, contohnya semasa saya nk beli produk elba tu saya buat survey dulu utk tahu bgmana rupa dan features product, masuk ke forum2 untuk tahu more about the product...so far my experience dgn lazada dan zalora ok jer, so lepas ni nk try home24.com dan foodpanda.com pula...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lucky you..Myself...one of the item until now still hasn't arrive..Planning to report to National COnsumer COmplaint Centre n KPDNK soon....

      Delete
  60. nk share gak. i rasanya dah lbih 10 kali shopping with lazada. siap dapat voucher rm50 la..rm20..paling skit pon rm10. so far smua ok.brg smpai dlm masa yg dijanjikan. :) brg pon dlm keadaan yg baik. best sbb xyah la nk jalan p servey brg.i beli pon pkai cash on delivery. cool! if xde kat ofis, dia siap htr kat tmpt yg i ada time tu. :)

    ReplyDelete
  61. Lucky you..myself,sekali order pun satu barang sampai skang tak sampai2....So, better safe than sorry..takpela tak dpt murah pun dari terkena lagi dikemudian hari..

    P.s : Profile views - 4... can u share ur 10 times experience in ur blog too?

    ReplyDelete
  62. Baru je nak order compact camera Lumix dengan diorang because I prefer beli barang online. Jimat masa, duit, etc. Dengar macam2 negative reviews dengan Zalora.. skrg Lazada. Rupanya2 adik beradik, patutlah. Kalau tak boleh deliver apa yg dijanjikan, don't start big. Lebih baik start small and build customers loyalty dari dpt negative review merata2.

    I beli barang dari US, Japan & small online biz Malaysia tak pernah ada problem. Amazon lagi best, order DVD box sets, kalau sampai damaged, ada dent ke, siap bagi refund dlm 48 jam tanpa perlu return barang. Most DVD yg I order kira free lah hehe, walaupun damaged tp still boleh tgk. Lazada dgn Zalora perlu belajar dari Amazon.

    ReplyDelete
  63. I never had bad experience with lazada. Ok jer setakat. Byk dah beli barang dgn diaorg. Delivery as promised & on time. I bought samsung digital camera & 2 iPods. Tu brg yg mahal la. Yg murah pun ada. Kiranya ok jer. Biasa la mcm beli barang kt kedai, as customer you should know your rights.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lucky you...myself, one time is enough already..1 of the item masih belum sampai lagi..dah email,dah tweet etc...full entri dan official complaint to NCCC dan KPDNHEP will come soon....

      yup, i know my right..that's why i'm gonna file an official complaint... for me better safe than sorry in future

      Delete
    2. La pity u bro. Aku dah 3 kali shopping kat lazada takda masalah pun. Blackberry 2 biji rege RM 1800. Buku 2 telaga biru. Barang sampai dalam masa 5 hari. Dahla murah ok je. Mungkin ko x bernasib baik kot. Tapi cara ko ni macam nak bunuh business orang je. Susah2 sangat pergilah ofis dia. Macam x bersungguh je main2 emel ngan tweet. Gentlemanla sikit. Peace

      Delete
    3. thanks for feedback....saya sekadar berkongsi pengalaman saya..semua komen positif dan negatif dipublishkan di entri ini,...

      fyi , memang mula2 saya pergi ke ofis ini atas jemputan diorang.. i go to their office as diorang nak engage we all for blog advertising..but before i promote to my readers, i have to see myself first... 2 staff dari kanan entri ini adalah staff lazada ketika di ofis mereka :

      http://www.eyriqazz.com/2012/06/awek-ariffshah.html

      InsyaAllah, i will share cerita penuh soon...Terpulang kepada masing-masing untuk buat pilihan/decision, tepuk dada,tanya selera....

      Yup, maybe saya tidak bernasib baik...but for me, once bitten,twice shy...

      Delete
    4. plus saya ada e-mailkan juga kepada staff lazada tersebut dan katanya akan diturut di cc kan kepada customer service...staff lazada tersebut dan ini antara e-mail balas dia :



      Thank you for your post. We do not cheat our customer, we are working hard to improve on our site. Would I cheat you if I brought you in to my company, where u can see how we operate. We are new so for sure there will be some problems, Zalora for example in the beginning experienced the same issue, but as they grew they managed to overcome this problem. Zalora is 3 month older than Lazada. I can assure you in the near future we will become very big and successful, and all contributors to our success will be deeply appreciated. " 23 July 2012...

      My answer :

      i don't say Lazada cheat customer..I put question mark there... So many complaint after complaint and even i write to you about my order but no feedback received...Plus i wanna see myself what other people/readers feedback on Lazada...

      At least if order was late, the company should inform or e-mail the customer..quite sad when i tweet the Lazada malaysia this is the respond i get :

      " hi. We are truly sorry for the delay. Could you please call our hotline at 1800 88 7700 and confirm your order number? Tq. "

      Calling 1800 number is not cheap... Instead of us who call, why not the Lazada themselves inform customer and update the status on the delivery?

      Quite upset... Lucky for me i did not blog about the voucher thingy..If not, a lot of readers will hate me/my blog....

      I thought u did the survey and already know about this problem before engaging us to collaborate with us....

      Seriously, i know nothing about lazada before meeting ur guys..if i know this in advance, surely i did not come to your office last time...Plus, the "cheapskate offer to us that will only bring benefits to one side only..."

      2 months already, one of the item still has not been delivered to us...

      Delete
  64. Bila baca pengalaman dari rakan2 yg pernah terkena rasa macam takut nak membeli, tp try jugak membeli kat Lazada ni, pilih COD sebab rasa selamat, order masa sebelum puasa sampai sekarang kelibat langsung tak ada.

    Memang konpem pihak mereka tak menepati apa yang dijanjikan

    ReplyDelete
  65. satu lagi GROUPON.MY .. saya beli henset Samsung OMNIA i900 dah la dapat lepas sebulan, dah tu refurbished set tanpa kotak.. casing baru tp dalam barang lama.. siap calar2 kat sebelah dlm tempat simkad.. beli 2,, dua2 dah kena ubahsuai settings - meaning second hand.. so now BOIKOT GROUPON.my dan now LAZADA / ZALORA..

    Thanks admin..

    ReplyDelete
  66. satu lagi GROUPON.MY .. saya beli henset Samsung OMNIA i900 dah la dapat lepas sebulan, dah tu refurbished set tanpa kotak.. casing baru tp dalam barang lama.. siap calar2 kat sebelah dlm tempat simkad.. beli 2,, dua2 dah kena ubahsuai settings - meaning second hand.. so now BOIKOT GROUPON.my dan now LAZADA / ZALORA..

    Thanks admin..

    ReplyDelete
  67. shipping lambat. satu buku lebih seminggu.

    ReplyDelete
  68. nasib baik tak order lagi kat lazada. memang dah order tapi tak buat bayaran lagi.2 hari lepas staff lazada ada call saya tanya duit dah tolak atau belum. nak tanya duit kat mana dah tolak staff lazada terus letak telefon. confirm saya takkan buat urusniaga dengan lazada.

    ReplyDelete
  69. I always cheated by Lazada, sign up newsletter then getting |RM 20 voucher but somehow just 10 mins later i receive email but unable to get the voucher code.

    I call to customer support, they said the portal just upgrade, so no more voucher given!!what a online company like this.. shame with this

    This company is cheating!!!

    ReplyDelete
  70. Baru tfikir nak beli Samsung Galaxy S advance... Harga dia murah bbnding tmpat lain T_T Hmm, kata ayah : Biar Mahal asal tak selamat & x tertipu...
    Thanks admin for sharing ur experience with us =)
    klau admin tahu kat ne bleh cari hp Samsung Galaxy S Advance yg murah sket share2 la eh...

    ReplyDelete
  71. Askum... nak kongsi dgn semua, sy ada beli online Lazada nih jugak. Baru minggu lepas kite order hp Samsung S3. Tak kuasa nak drive smpai Low Yatt pastu parking + jam teramat. Skrng rasanye delivery dia dah ok sket...sampai dlm 3 hari jer...hehe. Agaknya dulu company nih baru nak start up so proses delivery dia huru-hara kod...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lucky u....saya punya barang, 1 barang sampai skang tak sampai2 lagi...

      p.s : um, kenapa guna anonymous ya?

      Delete
  72. Hi...y u guys tried to buy online via www.trosworld.com. So far the feedback from customer all said okay n satisfied in terms of service and delivery

    ReplyDelete
  73. ohhmg nasib baik lg terjumpa page ni klu x habisla...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails