April 15, 2012

Ya Allah, Selamatkanlah Anakku


Mendapat khabar sedih dari Isteri petang tadi. Bawa Azim ke klinik di kelantan dan direferkan ke Perdana Specialist Hospital, Kelantan. Jaundice/Kuning Azim sangat tinggi, 338 kalau tak silap.Doktor cakap kenapa hantar lambat sangat?? Doktor kata perlu ambil sample darah Azim untuk ujian menyeluruh...

Ya Allah, rasa nak gugur hati ini. Menyesal pun ada balik awal sehari. Menyesal juga tak bawa Azim ke hospital lebih awal atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan i.e. Majlis Aqiqah, Guarantee Letter...Ya Allah, Selamatkanlah Anakku....

Ya Allah, Selamatkan Anakku...Kusangkakan sebelum ini kuning Azim normal saja. Ya Allah, sembuhkanlah anakku....Doktor kata malam ini or pagi besok dapat keputusan Jaundice Azim. Kini Azim dan Isteri di tahan di wad. Doa-doakan semoga semuanya ok. Kalau tidak, yuppp, I really Can't Forgive Myselfffff....

71 comments:

  1. Banyakkan berdoa bro~.
    smoga kuning dia makin kurang...ari tu kawan eca pun kena gini..1st child dia kuning tinggi sangat...then,husband dia gi cari kambing org kmpung..amik susu kambing,bagi minum sikit kat anak dia...so far makin kurang kuning anak dia...
    ble try juga kan?.sekadar satu usaha :)

    moga azim xde apa-apa.....amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks sis...InsyaAllah akan saya minta keluarga di kampung carikan susu kambing...

      Delete
  2. InsyaAllah...akan sembuh nanti..
    abg eyriqazz bersabar ek...

    ReplyDelete
  3. Aisyah duluplg tgi 15.8. Sbr ye, doa byk2. Mesti kena phototerapi ats bwh tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup..terimakasih Su..Kesian pula fikirkan keadaan Azwa di sana..

      Delete
  4. Sabar. Setiap yg blaku ada hikmahnya. Jgn cepat menyalahkan diri sendiri kerana Allah lebih mengetahui akan apa yg terjadi. Sabar ya. Tadah tgn dan berdoa smg semuanya selamat. Aaminn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terimakasih MK Kimi..Semoga Allah murahkan rezeki bro...

      Delete
  5. sabar byk2...
    benda dah terjadik
    tak perlu dikesalkan lagi
    apa yg penting skrg
    byk2kan berdoa
    selesaikan perkara2 yg kene diselesaikan
    dah selesai, trus balik kg
    ur wife n son sgt2 memerlukan anda

    ReplyDelete
  6. Bro,sabar yea..Doa dan bertawakal..Skrg anak bro dalam hospital,hope all the best..Akan mendoakan kesejahteraan baby boy bro..Insya'Allah..

    ReplyDelete
  7. mula2 skali, tahniah bro sbb dah dpt baby baru! (aku baru tao..3mggu x bkk blog..0

    2nd..didoakan sumer selamat2..dugaan hidup..insyaAllah everything gonna be ok soon! byk2 bersabar,,

    ReplyDelete
  8. insyallah bro Allah mendengar...insyallah Azim akan sihat hendak-Nya...amin...

    ReplyDelete
  9. saya doakan semoga azim akan sembuh. rasa nak menangis lak baca entri ni. baru je kita jumpa tadi

    ReplyDelete
  10. Smoga smuanya baik2 shj. Byk2 kan berdoa..insyaAllah..selamat.

    ReplyDelete
  11. sabo bro. memintak semuanya selamat hendaknya ye.. aku doakan kan.

    ReplyDelete
  12. insyaallah semoga semuanya selamat.anak sulung su dulu nyaris perlu ditukar darah tapi alhamdulillah dia selamat dari fasa bahaya.semoga anak eyriqazz juga camtu.jgn salahkan diri sendiri..perkara dah berlaku.berdoa..redha dan usahakan rawatan yg terbaik

    ReplyDelete
  13. sabar bro Eyriqazz banyak2 istighfar..
    Insya Allah takde pape.
    Ramai juga kawan saya baru2 ni yang anak dia kuning..
    ada yang kata puncanya tak cuci tali pusat betul2..
    Banyak2 sabar ye

    ReplyDelete
  14. Oh..jgn salahkan diri. Ini dugaan Allah utk kt sbg mak ayah. sabarlah yer. Nana mendoakan agar bby eyriqazz cepat sembuhnye. Doktor akan sedaya upaya merawat azim. InsyaAllah..Amin..

    ReplyDelete
  15. Semoga azim cepat sembuh, berkat doa & rawatan yang diberikan.

    Selain tu, baru saya tahu rupanya "kaedah" hospital swasta & kerajaan berbeza rupanya. Kalau anak saya dulu, nurse klinik kesihatan/desa yang datang melawat di rumah akan suruh pergi buat ujian jaundice di hospital/klinik sehinga confirm bebas dari jaundice. Walaupun dia datang hari ke-10 tgk mcm masih ada jaundice, dia akan suruh pergi check darah.

    Jadi anak saya yg 2nd tu adalah 5 hari berulang alik cek darah sehingga betul2 hilang jaundice. Keputusan ujian pun cepat (10 minit di klinik kesihatan, 2 jam di hospital)



    dan

    ReplyDelete
  16. Insyallah cepat sembuh..doa byk2.

    ReplyDelete
  17. Alahai ciannyer...moga azim cepat ok...

    ReplyDelete
  18. dah sampai hospital takpe...insyaAllah selamat.bgtau isteri bg bb minum kerap (menyusu).

    ReplyDelete
  19. turut sedih juga dengan berita ni. moga Azim cepat sembuh. amin..

    ReplyDelete
  20. Eyriqazz dgn isteri sabar ya. Insya'Allah baby ok nanti. Bacaan 338 tu masih boleh dikawal lagi. Jangan risau, lagipun bukan sengaja bawak Azim lambat ke klinik, ada byk halangan kan. Semua ibu bapa pun nak yang terbaik untuk anak2 masing2, mcm tu juga Eyriqazz & isteri kan. Jangan salahkan diri ok, banyak2 berdoa pada Allah. Saya harap Azim cepat sembuh.

    ReplyDelete
  21. InsyaAllah sama sama kita doakan kesihatan Azim, AMIN...

    ReplyDelete
  22. Insyaallah everything gonna be alrite. Doa untuk keselamatan mereka...

    ReplyDelete
  23. Salam,

    Don't blame yourself, you did what you think was right
    Semoga dipermudahkan jalan oleh Allah, dan semoga Azim cepat sembuh.

    ReplyDelete
  24. sy doakan semoga anak Eyriqazz selamat. Insyallah jaundis adalah perkara biasa utk bayi baru lahir.

    ReplyDelete
  25. Bersabarnya Iman, insyaAllah semuanya ok..

    ReplyDelete
  26. semoga segala2nya ok di sana.. amin

    ReplyDelete
  27. sabar bro.. kita sama-sama doakan supaya adik Azim cepat sembuh.

    ReplyDelete
  28. semoga sume baik2 je hendaknye =(

    ReplyDelete
  29. dugaan dari tuhan.sabar ye eyriqazz. doa banyak2. Moga Allah selamatkan Azim

    ReplyDelete
  30. sorry to hear that bro.... semoga kesihatan azim bertambah baik...

    ReplyDelete
  31. semoga baby cepat sembuh ok.. amin

    ReplyDelete
  32. Sabar bro.. InsyaAllah semuanya ok. semoga Azim cepat sembuh

    ReplyDelete
  33. insyaAllah semuanya selamat...

    ReplyDelete
  34. sabar & banyakkan doa,solat hajat pe sume ye bro.

    ReplyDelete
  35. Insyaallah takde apa bro..semoga semuanya selamat yea..

    ReplyDelete
  36. Insyallah anak bro akan sembuh kerana di hospital ada alat phototherapy untuk merawat Jaundice. Apa yang penting sekarang ini dengar nasihat doktor.

    ReplyDelete
  37. Insyaallah, anak bro akan kembali sihat. Doa pembaca semoga kesihatan sikecil kembali pulih..

    ReplyDelete
  38. insyaAllah mudah2an kuning azim dah beransur turun...banyak berdoa bro.

    ReplyDelete
  39. insyaAllah tak ada apa2 tu. anak nombor dua saya pun detect jaundice tinggi jugak. salah nurse yg checked. tp kerap bg susu, insyaAllah... makin turun la jaundicenya.

    ReplyDelete
  40. Semoga dipermudahkan bro...Kami semua doakan baby bro speed recovery....

    ReplyDelete
  41. sy pernah alaminya, 7 hari di wad dan di ICU, hampir2 sign utk proses tukar darah, sy nanis tak henti2, pengubatnya mintak lah beri susu badan ibu sebanyak yg mungkin, dulu, bby saya sampai kenyang2, setiap setengah jam,dia taknak sy paksa dia nyusu jugak, bila dia nyusu byk, dia akan berak byk, so, kuman kuning tu akan keluar dgn najisnya.. berbaloi berjaga sepanjang mlm di wad nyusukan setiap stgh jam selama 7 ari tu, alhamdulillah, keluar dr ICU.. apapun susu bdn mmg terbaik..

    ReplyDelete
  42. balik bro. amik urgent leave. your son need you....

    ReplyDelete
  43. Insyallah selamat....jangan risau....anak saya dulu bacaan 300++ gak....kene admit wad 1 hari jer....pas duduk dalam bekas kaca bawah lampu....bacaan kembali normal ...155....moga anak awak pun cepat sihat

    http://atiaadina.blogspot.com/2011/02/adam-demam-kuning.html

    ReplyDelete
  44. Anak menakan myra sampai ke rini masih kuning, penah cecah 300++, hari2 masuk wad ambik darah sampai 1 hari tu darah takdak masa Dok nak ambik.
    Kesian sangat dah le masih kecik.

    Macam2 petua cuba tapi bukan makin kurang tambah naik lagi ada la, sekarang dah berusia 3minggu kuning still around 200 camtu.

    P Pakar Dok advice bagi minum susu tepung stop susu badan selama 3 hari.
    P Spital Gomen Dok stop dari chek kuning hari2 ke selang 2-3 hari, sebab kata Dok baby berat bertambah, jadi jangan risau, kuning ni akan hilang sendiri..


    Maaf Bro, terbebel panjang lak :)

    p/s : Happy dapat jumpa semalam masa majlis, memula segan nak tegur :)

    ReplyDelete
  45. Sama2 kita doa smoga azim cepat sembuh


    amin....

    ReplyDelete
  46. Insyaallah takde apa.. dunia perubatan skrg semakin canggih.

    ReplyDelete
  47. InsyaAllah semuanya baik-baik sahaja bro. Mari kita banyak-banyakkan berdoa~

    ReplyDelete
  48. bykkan minum susu ibu...insyaAllah...

    ReplyDelete
  49. anak saya dulu kuning 4++, kalo duduk kampung lebih byk caranya, amalkan mandi bb ngan daun inai/cermai, bagi minum susu kambing dan sesetgh org kata asahkan akar bakawali dan letak kat tapak kaki.

    satu lagi paksa bb minum susu sbb kadang2 bb yg kena kuning dia asyik nak tidu je dan x nak menyusu.Insya allah takder apa-apa.

    ReplyDelete
  50. insya Allah, ok nanti...rasanya majority baby akan dpt jaundice

    doa byk2..me doakan utk ur baby gak..amiin

    ReplyDelete
  51. Salam, insyaallah oklah nanti, kalau tahan kat wad senang sikit diorang nak pantau, nanti baby letak bawah cahaya lampu, insyaallah cepat sembuh nanti.

    lagi satu kena banyak bagi baby minum susu badan, susu tu jelah ubatnya dengan cahaya. kalau baby tidur dalam 2 jam kena kejutkan paksa bg susu gak, jangan biar baby tu tidur lama.

    mudahan cepat sembuh dan dipermudahkan, amin.

    www.yanmieonline.com

    ReplyDelete
  52. Moga segalanya di permudahkanNya...

    ReplyDelete
  53. Semoga cepat sembuh bro.. huhu.. sedih dengar kuning sampai 3xx ratus lebih.. tinggi tu bro.. doa2 semoga cepat turun bro.. kalau tak kena tukar darah nanti macam anak saudara aku.. huhu

    ReplyDelete
  54. jangan salahkan diri sendiri.. bayi baru lahir dan jaundice mmg tak dapat dipisahkan... Zulfan & ika pun sama2 ada jaundice. Zulfan dulu hari2 kena pi klinik cek darah.. tp alhamdulillah, seminggu dah settle.. jangan berhenti beri susu ibu, itu yg terbaik..

    ReplyDelete
  55. pernah gak mengalami masa anak bongsu...kena selalu menyusukan ..kena kejut untuk bagi susu ibu sebab bila ada penyakit kuning, baby akan tidur sahaja. walaupun tidur tak nyenyak sebab sentiasa risaukan anak akhirnya alhamdulliah penyakit beransur sembuh.

    semuga baby kamu cepat sembuh

    ReplyDelete
  56. Sedihnyaaaa,,harap azim akan sihat dan terus membesar :') sabar ye bro,..

    ReplyDelete
  57. Sedihnyaaa..harap azim cepat sembuh dan membesar dengan bahagia :')

    ReplyDelete
  58. salam...

    just make sure your baby dapat the best care kat sane ye...my advice, if prolong jaundice (more than 2 weeks),make sure doktor buat thorough check-up. Please insist. Like my nephew, prolong jaundice when checked,ada infection kat bladder...so he's on antibiotic, then doctor did a scan on his kidneys recently, nak make sure takde apa-apa..nasib baik tak ade apa-apa. Jaundice pun takde dah. What if the doctor said it's nothing & wait until the jaundice go away by itself??

    Selama ni pun i ingat jaundice tu disebabkan oleh hati aje...

    By the way, don't blame your self...things happen whether we want it or not...

    Kirim salam to your wife.

    -wife zul-

    ReplyDelete
  59. kalo kat klantan, beli ubat kat 'cina cabang'. tp kalo da kat klinik/hospital, serahkan pd doc. insya Allah xda pape

    ReplyDelete
  60. Banyakkan berdoa.. Insya-Allah Azim cepat sembuh. Please don't blame yourself.

    ReplyDelete
  61. moga cepat sembuh
    sentiasa berdoa :)

    ReplyDelete
  62. banyakkan breastfeeding. Insya Allah, semua akan selamat. my nuha dulu pun tinggi, seminggu di wad.

    ReplyDelete
  63. saya doakan Azim sihat. Kesian baby duk bawah sinaran tu. Adik saya punya anak pun kena camtu. panas, tak selesa, mata ditutup. abang ikhtiar susu kambing. suruh si kakak minum susu tu dan breastfeed baby pastu. dulu adik saya bg direct ke mulut baby. mak saya marah dia. mak cakap "ko yang kena minum susu tu!!!!". so dia bg melalu breast feed alhamdulillah dah sihat leh balik rumah. seminggu juga la dia duk hospital. :(

    ReplyDelete
  64. Tahniah dapat baby Azim, semoga dia cepat sembuh, dah baca entry pasal di hospital tu.. sedih bila memikirnya, papa nya jauh sekali. Didoakan semoga baby Azim cepat sembuh, dan semoga dipermudahkan segala urusan. Sabar ya ..

    ReplyDelete
  65. sabar byk2,semoga baby cpt sembuh
    Amin

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails