April 16, 2010

DARA : Adakah Ianya Penting?

Salam dari Eyriqazz,

Entry untuk 18 tahun ke atas sahaja. Tengah surfing internet, terserempak la di satu web ni, dan ada perbincangan di situ dengan tajuk :

DARA : Adakah Ianya Penting? (Kredit Picture to Pakcik Google )
Rahsia Seks Hebat Untuk Suami Isteri

Inilah sedikit informasi Intisari  di sana sebelum perbincangan dimulakan :

1) Isu ini merupakan isu yang paling jarang diperbincangkan secara terbuka. Ini mungkin disebabkan sikap masyarakat kita yang masih menganggap ia sebagai isu peribadi yang boleh mengaibkan terutama kepada golongan wanita.

2)Dalam kehidupan realiti, bagaimanapun ada lelaki yang sangat menitikberatkan soal dara. Bagi mereka, dara menjamin kebahagian dan kepuasan. Pada hemat penulis, lelaki jenis ini tidak arif tentang kedudukan yang sebenar. Lelaki ini mementingkan nafsu dan menafsirkan dara sebagai satu kejadian biologi pada jasad seorang perempuan. Menurut sumber ilmu kesihatan, kejadian selaput dara ini sangat sensitif dan mudah pecah.Kehilangan dara tidak semestinya seorang gadis itu telah melakukan hubungan jenis. Mungkin ada aspek lain seperti kemalangan atau sakit yang menyebabkan seseorang itu kehilangan dara.
3)Terus terang kita nyatakan, isu dara dalam artikel ini maksudnya hubungan seksual sebelum perkahwinan (zina) akibat meluasnya pergaulan bebas dalam masyarakat kita.

4)Isunya ialah apabila masyarakat (generasi muda) mula menganut idea bahawa dara itu tidak penting maka secara tidak langsung merebak pula idea seks sebelum nikah itu sesuatu yang boleh diterima. Jika idea ini dianuti secara meluas, bukan isu dara yang perlu diatasi tetapi isu zina dan pergaulan bebas.

Diadaptasi dari polemik oleh Sdr. Fathi Aris Omar,

Majalah MUSLIMAH

Dan ini adalah beberapa :

Komen Pembaca di sana

1)to me DARA is not everthing .... ada ker tak ada ker tak terasa pun ... yang penting to me is loyalty ... kesetiaan ... what ever that she done b4 is history .. but the thing is what she want to do with me now and in the future ...

2)to me, kalau dapat yg dara tu .. its a BONUS la.
if not, takder perhal nye. tgk jugak lah, sebab apa kan.
tp takde lah pulak bende tu jadi tak penting terus.
sebab kalau dpt barai .. haru jugak. tgk lah jugak..
tp still letak kriteria 'masih dara' tu kat no 1.
xdpt .. xder hal lah.

3)dara to me mcm sealer kat botol mineral atau vitamin. Ibaratkan macam benda tu blom dibukak lagi la. Kira masih fresh. Tp fresh product bukan jaminan kualiti product. Kekadang yg dah beranak 3 pun ketat mengalahkan anak dara... itu lom kira servis lagi. Peh!

4)kite selalu cakap pasal dara. tapi kenapa tak cite pasal seorang lelaki itu teruna atau tidak?

Cukupla dulu, apsal semua komen dari lelaki ni ya?

BIla baca entry ini, teringat pantun dan entry Ada Apa Dengan Seks

Pada pandangan saya, dara ataupun tidak, andainya si Dia itu yang terbaik bagi anda , terima la dia seadanya. Tidak semua manusia itu sempurna. Kadang-kadang apa yang berlaku bukan kehendak dan salahnya.

Bak kata pepatah, tepuk dada, tanya selera. Haahkan, lelaki sibuk mempersoalkan pasal dara tapi camna dengan teruna pula? Apa pula pandangan anda?

P/s : Bukan mudah melalui ranjau sebuah perkahwinan. Adakah dengan berkahwin dengan anak dara akan terjamin suatu kehidupan dan kekeluargaan yang bahagia? So, buat lelaki di luar sana, sebelum menuding jari kepada mana-mana wanita, telitilah diri sendiri dulu. Kitani sebagai lelaki bukannya sempurna mana (termasukla diri sendiri).

P/s/s : Tajuk perbincangan seterusnya, agak-agak yang mana anda suka dan menjadi pilihan?

1) Ranjau Kewangan Seorang Lelaki Untuk Berkahwin
2) Bestke Kahwin?
3) Kahwin vs Bujang

Andalah yang menentukan.

P/s/s/s : Jika anda menggemari entry ini dan ingin kongsikannya, bolehlah gunakan widget ini :

Share It. Sharing is Caring (Boleh kongsikan di facebook, friendster,myspace,e-mail, twitter dan banyak lagi)

Widget ini berada di bawah setiap entry dibawah LinkWithin Widget (Anda Mungkin Juga meminati).Hanya tekan button + dan pilihla pilihan anda. Selamat Berkongsi.

"A little knowledge that acts is worth infinitely more than much knowledge that is idle"

104 comments:

  1. ramai teruna yg kawen ngan janda. erkk, ada kaitan ke ngan tajuk, ehehe

    ReplyDelete
  2. Bagus betul bila eyriqazz kata lelaki macam mana pulak? teruna atau tak tu tak payah kira ke? hehe. baru lah adil. sebenarnya, dara tu nak kata perempuan tu perempuan baik2 la. Tapi, kalau pun ada sesuatu yg tak baik dah berlaku, selagi dia dah bertaubat dan tak ulang lagi, rasanya takde masalah lah.

    Tajuk seterusnya kahwin vs bujang laaa

    ReplyDelete
  3. eryqazz, i pilih tajuk no. 1, sile bincangkan yepp.hehehhe..
    betul le, lelaki selalu jek nak persoalkan perempuan tu ade dara ke tak, padahal die dah mentakdarakan ntah berape perempuan, tidak la die pk lak kan? bg i yg penting ialah kesetiaan & kebahagian..& jodoh & pertemuan tu di tangan Tuhan

    ReplyDelete
  4. Soalnya..kenapa nak yg dara???
    Jwpn yg biasa kita dgr ialah.. biasanya yg dara lg tu masih terpelihara kesuciannya..
    Soal balik....kesucian apa???

    Tang ni kowang pk la sendiri... org baik bila2 jek bleh jadi jahat...dan org jahat mampu berubah jadi baik.. so whats a big deal? apa yg penting, jaga agama kita..dengar ckp ibubapa...
    Tp skang berita2 hiburan no.1..yg lain2 ranking bwh2... tah hapa2.. alamak.. terlebey sudaaa...
    Salam ukhwah yek sumer dan tuan tanah kedaung..

    ReplyDelete
  5. err.. no comment bab teruna tu.

    ReplyDelete
  6. salu nye lelaki salu bangkit kn psl dara kn...
    tp bab2 teruna bagai sonyap je..
    ape pon dara ke x, loyalty kna ade.. tu plg penting.. ^_^

    ReplyDelete
  7. hurmmm..zaman skrg mcm laki x kisah daa..but u have an interesting topic..singgah2 blog sy jgak yerr..=)

    ReplyDelete
  8. ape yang diharapkan berkahwin kerana allah.
    Mendapatkan zuriat yang soleh...

    Betul kata bestari tu, kalo dia berubah. ITS ok.

    Tapi boleh ke kita lupe histori dia???? Mungkin juga histori yang hitam membawa keretakkan rumah tangga.. :)

    ReplyDelete
  9. teruna: adakah ianya penting? hehe

    ReplyDelete
  10. hmm.. depends on each individual.. =)

    ReplyDelete
  11. http://roxyzai.blogspot.com/2010/04/teruna-vs-dara.html

    ReplyDelete
  12. tajuk no.1 agak menarik. memandang saya still bujang lagi kn.

    ReplyDelete
  13. Dorang [the ones in the entry] pikir one sided sangat larh. Asyik-asyik pin point kononnya that girl dah melakukan sex, that's why she tak dara and such.

    Tahu tak sekarang ni nak lose dara is easy. All you gotta do is main sport, and dara is gone - just like that ! Salah satu contoh sport : main basikal, boleh hilang dara.

    And after hearing that statement dari akak I, teros phobia ngan cycles dowh !

    ReplyDelete
  14. hmmm.. kenapa isu pompuan gak sensitif tapi ble isu lelaki juz zip je mulut ? kalo la rmai pompuan kn rogol kat dunia neyh . means aspek dara neyh msih d ktghkan lagy ke ? mcm tue makin meningkat lah status andartu kat dunia neyh . makin meningkat lah mslh pompuan lebih rmai dr laky . pelis open lah mind tue . maybe ader sebb knp dara tue hilang . yang penting cinta . bkn nafsu . sekian

    ReplyDelete
  15. perempuan yg baik untuk lelaki yg baik.. err, lari tajuk ke?

    ReplyDelete
  16. dara itu penting..iye menunjukkan mcm mn pompuan menjage maruahnye. tapi kalau terlibat dengan kecelakaan atau perkara yang tak diingini tak buley disalahkanlah..ha,lelaki selalu timbulkan isu ada dara ke tak, yang lelaki tu mcm mn kite nak tahu die ade teruna lagi ke tak? haha.

    ok2, untuk pilihan. shaye pilih no1 ye encik eyriqazz..:)

    ReplyDelete
  17. xder dara....x suci..??
    kalau ada dara....tp org lain dah pernah rasa..
    as in setakat ringan2..

    suci ker..??

    *ops

    anyway...
    yg lelaki tu...
    xyah la hipokrit sangat...
    nak yg dara..konon fresh....
    ingat janji tuhan...

    pompuan baik...untuk lelaki yg baik..

    kalau dpt yg dah x dara.....renung2kanlah diri tu balik...~ terunakah anda..?

    ReplyDelete
  18. oh tidak .

    bila tahu bakal isteri tiada dara , tiba - tiba terbayang saat - saat si bakal isteri bermesra dgn lelaki lain .


    Bayangkan saat - saat diorg mesra - mesra dulu , bercium - cium dan berpelukan sehingga terlanjur , sedangkan aku tak pernah berbuat begitu .


    tidak !!!




    sebab tu aku jage gf dari dulu smpi skrg , alhamdulilah dah masuk 6 thn kitorang bersama , aku jage kerana mahukan yg terbaik utk aku .

    ahaha , itu pandangan aku ler , xtaw la org lain camne . ok .

    ReplyDelete
  19. Dara? Sememangnya dara bukan terletak kepada selaput yang menutupi laluan sexsual sesaorg perempuan kerana ianya akan terkoyank atau hilang dgn seribu satu alasan, tetapi dara yang dipertikaikan lelaki ialah adakah ppuan itu pernah melakukan hubungan sex sebelum itu.

    Pandangan kak tash, kita cermin diri kita dulu, ini karma kehidupan, kalau lelaki tu sendiri jenis yang telah merosakkan banyak anak2 gadis so jgn mengimpikan gadis yang masih dara, kerana apa? kerana satu lelaki sepertinya telah meragut ramai kesucian gadis, wut abt lelaki2 lain yang kat luar tuh, so mana datangnya dara lagi?? & its adil, kemungkinan gadis yang telah dia rosakkan telah diambil dan diperisterikan oleh lelaki lain, so gadis yang lelaki lain rosakkn telah dipertemukan dgnnnya..Adil kan...

    sebaik2 perkara ialah melupakan SEJARAH, kerana siapa kita nak menukar sejarah, yang penting bagaimana sesaorg itu menjadi dirinya sewaktu dia bersama dgn pasangannya..

    kenapa ramai yg mempersoalkan soal gadis, tapi tak ada yang mempertikaikan soal TERUNA??

    ReplyDelete
  20. tambahan2..... hahahah

    jgn nilai gadis itu DARA @ TIDAK dgn menilai sehelai kain yang tak berdosa yang menutupi rambut. Maksudnya, jgn ingat yang sexi itu rosak dan yang bertudung itu DARA!!! awas kdg kala yang bertudung itu lagi hebat aksinya!!!!!!

    ReplyDelete
  21. bro ... nak bro tulis entry pasal tajuk kahwin vs bujang tu.. hehe

    ReplyDelete
  22. dara atau tidak itu tak penting... yang penting bagaimana ia menjaga kesucian diri dia sebagai isteri.... kalo janda apa salahnya kahwin teruna... yg tak best kalu dara dijaja sesuka hati....

    ReplyDelete
  23. kenapa ramai yg tak tengok apa yg disuruh Islam? kalau nak memilih pasangan pentingkan agamanya dulu! Sy pilih tajuk seterusnya "kawin vs bujang".

    ReplyDelete
  24. kalau org lain pertikai pasal teruna-dara, sy nak tanya - bole mengaji tak? bole jadi imam utk isteri tak? bole azan tak? itu klu lelaki, klu pompuan - bole masak sambal tak? bole jahit jelujur kelim hujung baju tak?

    Klu salah satu diatas ada, so masih bole dipertimbangkan utk jd pasangan hidup - selain drpd cinta kasih sayang dan kesetiaan.

    ReplyDelete
  25. dara = maruah seorang wanita.

    kalau maruah diri sendiri tak tahu jaga, mampukah dia menjaga maruah keluarga kelak? yang penting, kalau seseorang tu 'ter'hilang dara secara sengaja atau tak, moga2 dia tak buat la onar lepas kahwin...suami2, sila bimbing isteri anda sebaik mungkin dan terima seadanya..

    sekian, drpd ustazah kancilbiru...

    muahaha...

    ReplyDelete
  26. salam..ni isu dari zaman tok nadok lg. yang isu ialah perasaan suami yang tak puas hati selepas membayar puluhan ribuan. kalo nikah free dapat hat out season pun takpa..

    ReplyDelete
  27. salam,,.


    isu dara memang slalu jgk jadi bualan.,.
    kalau pmpuan tu xde dara sbb bsukan atau keadaa fisilologi yg kurang mengizinkan,its ok lah,.
    sbb bkn dia mintak kan,.

    tapi,kalau dia hilang dara sebab sudah berzina, memang itu satu penghinaan kpd wanita tu la,.,
    pandai2 tanggung lah.,

    ReplyDelete
  28. hmmm yang penting kita ada agama so kenalah tahu yang mana betul dan mana salah.... lainlah kalau tiada dara tu sebab bukan kemahuan kita i.e. kena xx

    ReplyDelete
  29. dara,
    bagi pendapat saya, dara tu melambangkan kesucian.

    macam eyriqazz ckap tu betul, dara tu boleh hilang kalau seseorang tu buat aktiviti lasak. ya, kita boleh terima.

    tapi kalau hilang dara sebab seks sebelum nikah.
    saya rasa tak patut. sebab dalam agama islam kita telah ditegah melakukan zina

    isu ni terlalu complicated utk dibincangkan.thanks for the info

    http://hazzysuperb.blogspot.com/2010/04/wanita-ketinggalan-dalam-soal-hubungan.html

    ReplyDelete
  30. isu hangat, tapi tiada jawapan yang jeles..camno tu?

    ReplyDelete
  31. btol tue laki xleh slhkan pmpuan 100% law xda dra law cmtue laki pon kna cek gk truna ker x..huhu
    eh apsl ayt tunggng trblik jer???

    ReplyDelete
  32. Dara yang dimaksudkan eyriqazz adalah gadis yang telah ditebuk tupai sebelum waktunya, betul tak... ataupun gadis yang tiada selaput dara... :)

    Mas ambil yang ditebuk tupai sebab topik ini lebih panas...

    Pada mas, dara memang memainkan peranan penting kepada kaum adam. mungkin kerana tidak mahu 'bekas orang'. Tapi kaum adam boleh terima kalau kalau si wanita itu berstatus janda berlainan kalau yang sudah ditebuk sebelum kawin.

    Ini maknanya, bagi orang Islam, perhubungan halal itu adalah penting.

    ReplyDelete
  33. Eyriqazz, yang share it tu tak jadi larh. You provide gambar dia aja. Adakah itu untuk menghangitkan kita ? ;)

    ReplyDelete
  34. tadak dara sebab sports pun ada.so tak semestinya tadak dara tu =ditebuk tupai kan.yang penting servis lepas kahwin tu mesti terbaekkk punya dari ladang..hehehe

    ReplyDelete
  35. jgn laki tue xteruna dia over2 plak nak pilih yg dara...itu yg paling aku benci...huhu

    ReplyDelete
  36. bagi saya, dara tue mengambarkan maruah diri seseorang. tapi kalau takde dara disebabkan anasir2 jahat, memang tak ptut dipersalahkan. so, berhati-hati dalam memilih teman

    ReplyDelete
  37. err, penting kot, atau kesetiaan tu lebih penting kot,. janji hubungan tu bahagia.. :')

    ReplyDelete
  38. bro, betul yang masih ada dara belum tentu hidup bahgia....tapi its not fair kpd pompuan...kerana umum mengetahui cara2 menentukan sesorang perempuan itu masih ada dara tapi bagaimana pula utk mengetahui lelaki itu masih teruna??? for me isu dara ni tok sah le kite dok pening kepala sebab apa pompuan blh hilang dara nya especially yg active dgn sukan2 or terjatuh....pokok yang lebih utama kes zina tu or hubungan seks sebelum kawen as what erygazz mentioned tu.....mak ai panjang pulak ...

    ReplyDelete
  39. sy pilih best ke kahwin?
    main basikal pon dah boleh hilang dara.

    ReplyDelete
  40. i vote 4, buat bes ke kawen nih??? hehe.. about the regarding topic. Dara x dara 2 kadang2 penting jugak. kalu x da dara sebab aktif sgt x kisah la. tp kalu x da dara sebab dlu bohsia, mcm kurg boleh diterima. ibarat mcm 'bekas2' orang. org yang mcm 2 mcm maruah diri dah tercalar. tp ada jugak lelaki yang baik dan terima ppn2 mcm 2 seadanya. its up the the bakal suami la unt judge mcm mn.

    ReplyDelete
  41. x mau komen pasal dara..sebab ramai pulak yg dah komen..hehehhe...

    sy pilih nombor 1 ye...nak tau sangat mcam mana
    Ranjau Kewangan Seorang Lelaki Untuk Berkahwin..pinjam kah??berkongsi kah?? menarikk..

    ReplyDelete
  42. Pada pendapatan hamba pula..

    Dara amat PENTING bagi gadis yang belum berkahwin. Kenapa? Kerana itu melambangkan kesucian seseorang gadis itu.

    Pendapat yang mengatakan selaput dara terkoyak akibat aktiviti fizikal yang lasak juga boleh diterima. Cuma yang perlu dilihat adakah bakal isteri anda nanti itu seorang yang lasak seperti yang dikatakan?

    Tapi untuk yang janda, status Dara itu tidak penting lagi. Yang penting dia tahu menjaga kehormatan diri.

    Lelaki tiada teruna? Memang tak dinafikan ramai yang tiada.. tapi siapa yang tahu kalau dia tak cerita?

    Bagi saya jangan risau, insyallah lelaki yang baik akan bertemu perempuan yang baik manakala lelaki yang jahat akan bertemu dengan perempuan yang sewaktu dengannya.

    Jika tidak mungkin itu dugaan Allah untuk kita menghadapinya.

    ReplyDelete
  43. nursarah :apa salahnya kahwin dengan janda kalau hati sudah berkenankan?

    ReplyDelete
  44. unlisted_one :setuju dengan anda. Kahwin vs bujang?InsyaAllah, akan dibuat juga...

    ReplyDelete
  45. laki yang baik untuk pempuan yg baik..kadang2 laki yang baik dapat takda dara..maknanya tuhan nak uji laki tu or pempuan tu memang baik just pernah melakukan kesilapan...=)

    ReplyDelete
  46. erkkk, cmane nak tau lelaki tu masih teruna eh??? ade sesape leh kasi jawapan?

    ReplyDelete
  47. ::Nur Fazlyna Marlyssa:: :betul2..InsyaAllah, nanti saya bincangkan...

    ReplyDelete
  48. Bestari :setuju dengan anda..tepuk dada,tanya selera

    ReplyDelete
  49. ~cik shanashaida~ : betultu..oppsi...ramai wanita mengomen..mana lelaki2 menghilang ye?

    ReplyDelete
  50. Roxy zai :thanks..akan disinggahi nanti..

    ReplyDelete
  51. Mr ProPiTo: u rite...berhati2 memilih pasangan...

    ReplyDelete
  52. Linglung :apa pandangan anda pula?

    ReplyDelete
  53. Ismail Noh :setuju2..Allah Maha Adil

    ReplyDelete
  54. Roxy zai :kupasan yang menarik

    ReplyDelete
  55. zikeryhassan :wah,ramai sokong tajuk no 1 ni..minggu dpn kot muncul tajuk ini

    ReplyDelete
  56. Sakira :fobia naik beskal?hik3..

    ReplyDelete
  57. atynska :) :setuju2..yang penting cinta..nafsu pun penting tapi bila tiba masanya

    ReplyDelete
  58. || nemo mimosh || :wah,ramai pilih no. 1 ni..

    ReplyDelete
  59. MrCongeniality ;betul2...renung2kanlah

    ReplyDelete
  60. Aus MeLankoLik :ohh,dalam diam sudah lama aus bencinta..hik2

    ReplyDelete
  61. Natasha :kerana yang menimbulkan isu ini kebanyakannya lelaki

    ReplyDelete
  62. Natasha :betul2..ada yang bertudung lagi ....cam tak sangka kan?

    ReplyDelete
  63. ~ ReD ~:tunggu..akan ditulis kesemuanya nanti

    ReplyDelete
  64. Diarihatiku1976:setuju skali dengan pandangan anda...thanks..

    ReplyDelete
  65. Ejamaria :hik3..betultu...lelaki pun bukannya perfect..

    ReplyDelete
  66. temp. housewife :kahwin vs bujang pun mendapat sambutan

    ReplyDelete
  67. Kancilbiru :terimakasih ustazah..ulasan yang bernas dan berkesan..thanks again

    ReplyDelete
  68. cikTi :Pandai buat,pandai tanggung..

    ReplyDelete
  69. Sharinginfoz :betul2...setuju sgt

    ReplyDelete
  70. Hazzy Ishak :thanks for sharing a nice link also...

    ReplyDelete
  71. JMR :jawapan yang jeless?huk3...

    ReplyDelete
  72. MISH LOLIPOP :ok je ayatnya...

    ReplyDelete
  73. maslinamansor :yup, u rite...ditebuk tupai?jahatlah tupai ni..suka tebuk2

    ReplyDelete
  74. Sakira :ehh,tidak hangit..cuba baca balik...sure boleh nya..

    ReplyDelete
  75. e.l.i.s.s.m.i.e :ang penting servis lepas kahwin tu mesti terbaekkk punya dari ladang...hik3..tergelak sakan eden..

    ReplyDelete
  76. kojah :betul2..taste tinggi tapi diri sendiri tak sedar diri

    ReplyDelete
  77. Lovely Emy:setuju..kesetiaan itu penting..

    ReplyDelete
  78. - zuriey - :teringat lagu berhati2 memilih pasangan...

    ReplyDelete
  79. ismi:nauratul nadiah :setuju2...

    ReplyDelete
  80. mamashasha :nak tahu teruna ke tak?ada caranya...hak3...

    ReplyDelete
  81. Qiha Aziz:pilihan yang bagus juga ni

    ReplyDelete
  82. Mommy Lyna:thanks for sharing the link...

    ReplyDelete
  83. alynnmalynna:pinjam pun ada..kongsi pun ada..semua ada..nanti saya kongsikannya

    ReplyDelete
  84. MSR : nak tahu ke?umm..kena buat entry ni..gurauje..sebenarnya saya pun tak tahu...

    ReplyDelete
  85. izzati Ghafur;sayapun tak tahu...hik..

    ReplyDelete
  86. skrg nie macam2 boleh jadi..pendapat org pon laen2..hehe
    alya penah tanye memb2 laki hal nie, kbnyakan lelaki akan cakap trima lau da baek..

    lepas nie nak Bujang vs kawen...boleh ke???hehe

    ReplyDelete
  87. dara sgt penting..maruah kna jaga.. kenapa nak buat benda yg haram sedangkan benda tu dah jelas disebut haram..

    apa yg penting, kuatkan iman dlm hati. ingat Allah selalu, insyaAllah kita takkan terjebak dengan benda-benda negatif ni.

    sekian :)

    ReplyDelete
  88. nice entry, dulu kwn sy penah kata yg Tuhan dah tetapkan bhw "perempuan musyrik unt lelaki musyrik, bgitu jg sebaliknya"

    yg pnting sikapnya. manusia mmg berbuat kesilapan, yg pnting dia mahu berubah. :)

    ReplyDelete
  89. mak aiii.. err..ntah lar no komen.. nak kata tak penting tu..penting jugak pa dara nie?? hehe.. xtau.. nak tajuk no 1 bley??=D

    ReplyDelete
  90. dara yg hilang sebab terjatuh n cedera tak mengapa, jangan hilang sebab hubungan sex b4 nikah..apa yang penting pandai2 la jaga diri.

    ReplyDelete
  91. salam, sekadar berkonsi isu dara..

    boleh la amek masa sekejap, 5 minit ja baca soal jawab berkenaan isu dara ni di blog saya. sekadar berkongsi untuk perbetolkan pandangan masyarakat ttg isu nie..

    http://nikky-un-cut.blogspot.com/

    sekadar memenuhi tuntutan agama..

    ReplyDelete
  92. jika mahukan yg suci , jangan dekati yg haram... mane mugkin seorg hamba yg soleh/solehah dipasangkn dgn pasangan yg kurang baik? ALLAH x akan mugkiri janjiNYA pada hamba2NYA yg sentiasa menyucikan diri...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails