October 5, 2012

Hidup Lebih Gembira Tanpa Kad Kredit


Alhamdulillah, dah lebih kurang setahun Eyriqazz Potong both Kad Kredit . Now, langsung tidak menggunakan kredit kad, just bayar jumlah yang masih tertunggak. My target to settlekan jumlah tertunggak lebih kurang RM7K by next year.

Kredit Kad | Ah Long yang Sangat Senyap. Sepanjang tempoh setahun ini, apa yang boleh saya katakan , Hidup Lebih gembira tanpa kredit kad dan :

# Kredit Kad bukannya satu keperluan. Ianya adalah Satu kehendak.

# My Financial Health semakin stabil dan better. Kenapa perlu 'kayakan' bank? Better kayakan diri sendiri.


# Yes, we can survive without credit Card.

# Hidup lebih gembira tanpa kredit kad. Hanya membeli barang yang kita rasakan mampu. Buat apa swipe kredit kad untuk kegembiraan masa pendek namun merana di masa hadapan?


P.s : Kad Kredit, Pemusnah Hidup Berpanjangan. Adakah kredit kad satu keperluan atau kehendak? Apa kata anda?

64 comments:

  1. Dulu...memang tak guna..sekarang guna,kerana keselamatan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keselamatan? owhh, risiko bawa wang ya?

      Delete
  2. ingat nak terminate gak one of my 2 credit cards...me guna credit card utk beli tix flight biasanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada satu dah cukup kot..myself, memang nak cancelkan kesemua..belum cukup berdisiplin utk memiliki kredit kad ini...nafsu berbelanja

      Delete
  3. bagi aku cukup ada 1 sebagai backup waktu kecemasan.. bukan untuk kegunaan kekendak nafsu..

    dulu ada 4 kad kredit dlm satu masa.. alhamdulillah 3 dah selesai.. hanya tinggal 1 itu pun dah hampir setahun tak pakai.. cuma bayar baki yg dah guna je.. hope tahun depan nak habiskan byr semua..

    setuju dengan eyriqazz hidup akan lebih bahagia tanpa kad kredit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Satutu cukupla isteri seorang yang ada...lagipun, isteri lebih berdisiplin dalam menguruskan kredit kad ini...

      Delete
  4. memang betul.. kad kredit ni 2x5 jer dengan along.. senangnya sekejap susahnya berpanjangan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kad Kredit : Yes, we are ah long with a licence one..Interest rate 18% per year snowball interest.If u don't pay on time we will incurred late charge. If u don't pay at all, we will make sure to make u bankrup person...

      Delete
  5. Sop pun dah limit.. satu berjaya di tutup. tinggal 1 lagi.. hahahaha
    sudah beberapa kali selesai bayar tetapi naik balik! adus hai,,,

    Setuju hidup lebih gembira tanpa hutang... heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahniah bro..Hidup lebih tenang dan bahagia tanpa kredit kad..Lagipun, kes emergency tu sebenarnya ada lagi plan lain yang boleh diambil i.e. pinjam dengan saudara mara terlebih dahulu...

      Delete
  6. Sy xpnh ada cc ni..
    Alhamdulillahhhh ;)

    Tp pernah tau, nk wat payment org pandang kita smcm sbb kita guna cash...siap ada yg tanya dgn pandangan yg hina..."xpakai kad kredit ke?"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biar nampak tak bergaya, asal poket bergaya

      Delete
  7. Mcm saya yg x simpan cash..sebab dah convert ke emas atau perak..saya rasa perlu satu credit card..gunakan bila kecemasan...lps tu convert balik emas atau perak kpd cash utk settle balik credit card secepat mungkin....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Umm,macam mana pula kalau orang yang sentiasa fikir byk keadaan adalah kecemasan? apapun, satu tindakan yang bijak bro..

      Delete
  8. nak menuntut ilmu blog dari sedara

    ReplyDelete
  9. setuju sgt! saya pun dah cancel semua credit card. utang pun tinggal RM1K+ lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahniah...satu langkah yang bijak dan patut diberikan pujian...

      Delete
  10. betul! xpayah hutang. hutang ptptn pun seksa..hoho..asal dpt makan,pakaian n rumah, okla..nk lebih, usaha lebih la, kn? xsanggup da tgk org bank dtg umah cari card holder (kwn)...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Can't agree more...Kredit kad samalah macam api,..bila kecil menjadi kawan, bila besar menjadi lawan

      Delete
  11. Bukankah tajuk lebih sesuai: "Hidup AMAN tanpa kad kredit" hee... tidak salah jika memilikinya, cuma kena lebih bijak, berhati2 dan terer mengolah penggunaannya... jika tidak bijak berbelanja, padah pada diri sendiri..

    Ada berkata, kad kredit adalah hantu. Tapi hakikatnya iman kita belum kuat untuk menghalang hawa nafsu/akal fikiran. Itu adalah lumrah kita sebagai manusia. Namun, jika dapat mengawal, insya-allah ia akan selamat. lebih2 lagi kemudahan kredit diberikan oleh perbankan Islam, yang rata2 pada dasarnya adil bagi kesemua pihak terlibat. Harap membantu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hik3, for me hidup lebih gembira...

      Tidak ramai yang boleh bijak menggunakan kad kredit lebih2 lagi bila kos sara hidup semakin meningkat dan kenaikan gaji tidak sejajar dengan kenaikan kos sara hidup..So, kad kredit yang dijadikan jalan pintas untuk membantu..Short term gain but long term pain...

      Actually, pengiraan interest/hibah kad kredit Islamic or conventional, tak jauh bezanya....

      Delete
  12. yeah..saya tak pernah ada kad kredit.. rasa bahgia je walau selalu kekeringan..yang penting tak payah nak fikir nak bayar hutang..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. better that way dari dari bulan ke bulan asyik dihantui dengan nak bayar hutang kad kredit...

      Delete
  13. saya pakai sebab beli tiket flite, maklumlah kerja di sarawak..dan harga tiket pun bukan waras sangat..kejap mahal kejap murah kejap mahal lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hik3..kalau pandai menggunakannya takde masalah..tapi rasanya di malaysia ni, more than 50% yang sekadar bayar jumlah minimum saja setiap bulan

      Delete
  14. saya memang ada satu je, tengah bayar baki je ni..kejap fikir takmo pakai langsung tapi rasa macam perlu ada backup, hmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenapa perlu ada back up?cuba buat pro n cons...lepas tu senang la kot nak decide..myself, cons lebih banyak, so,potong lebih baik dari terus menggunakannya

      Delete
  15. su blm potong lagi.under control.. hehe.. camana ye kita nak bagitahu bank kita nak tutup cc tu? sbb su ada 2 cc yg tak aktif. mls nak pakai byk2 ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Su boleh pergi ke branch kredit kad tersebut..Inform diorang nak cancelkan terus..kalau still maintain walaupun tak aktif, nanti kena bayar annual fees/service charge kalau tak silap

      Delete
  16. pakai la Debit Card...!! :)sama macam bawak cash jugak
    tapi ada satu credit card untuk backup...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju... Umm, kalau saving kita mencukupi rasanya back up tidak diperlukan...

      Delete
  17. saya sokong..sekarang ni fokus nak bayar balik jek..cuma kekadnag tu cc perlu utk backup..contohnya nak bayar deposit anak masuk wad pukul 3 pagi.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau kita ada emergency/back up fund.rasanya memang kredit kad tidak diperlukan..apakan daya, most of us, belanja > income ....

      Delete
  18. kte pun tak pakai kad kredit pun..nowdays..g soping care4 ke JJ ke..mmg pakai debit card jer..senang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahniah..satu langkah yang bijak..tak perlu risau pasal nak bayar kredit kad n kasi interest dekat bank tiap2 bulan

      Delete
  19. eliss tak pernah ada card credit :p biarlah orang kata jakun.hehehehe. tp sebenarnya teringin jugak utk case2 emergency.kalau ada yg offer annual fee dan service charge 0%, boleh dipertimbangkan. ada tak erk? :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Umm,mungkin ada.... Tapi, bila dah ada kredit kad nanti, banyak pula kess yang tak seberapa emergency kita consider as emergency

      Delete
  20. wonder how ngko bleh hutang smpi 7k. mmg gila la, mmg patut potong pun. but for me, better ada 1, especially for hotel check in and flight ticket

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada beberapa kes emergency yang memerlukan kredit kad sebelum ini bro...sikit2 then balloon out to almost 10k..now dah tinggal 7k..bro faham2la interest saje dah banyak mana bila dah reach that amount

      Delete
  21. kad kredit perlu..
    bila kecemasan
    yang penting
    tuan punya kad kredit itu sendiri....

    tak baik salahkan kad kredit tau....dia bukan beban punn...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kad kredit, samalah macam pisau...Pandai guna ok jadi nya,tersalah guna, boleh membunuh diri..

      So, myself, belum cukup pandai untuk berdisiplin dan tahan the temptation utk berbelanja menggunakan kredit kad...

      "Tepuk dada,tanya selera"

      Delete
  22. Ada 2 kredit kad untuk back up, beli petrol dan shopping kat hipermarket. Dapat cash back RM60 sebulan..Tapi tiap-tiap bulan bayar semua outstanding tak ada hutang.

    Berbelanja secara berhemah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagusla kalau camtu..tapi tak ramai yang konsisten macam rem i.e. eyriqazz sendiri

      Delete
  23. sebelum ni terfikir juga nak guna credit card..tp bila fikir semula, credit card ni macam hutang juga... buat pening kepala adalah...time swipe memang seronok sebab dapat barang dengan swipe je..lepas tu kn bayar ongkosnya..haaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Can't agree more..memang berhantu....

      Delete
  24. Ada kebaikan dan keburukan mengunakan kad kredit. Kalau nafsu beraja susahlah hendak mengawal perbelanjaan kad kredit ini kerana akan berbelanja diluar kemampuan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yieza..setuju dengan pendapat bro... kadang2 byk kes yang kurang emergency diconsider as emergency i..e takpela, bayar kredit kad dulu, gaji lagi seminggu nak masuk..turn out gaji masuk, byk pula bil yang kena bayar...

      Delete
  25. fuhh.. memang tak reti pun nak guna kredit kad ni.. Merisikokan diri juga bawa keluar cash. Tapi, at least cash money kita tahu pengeluaran duit. Kalau kad kredit?? Fuhhhh.... Ada member cadangkan guna debit kad. Tak de hutang..=D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Debit kad lebih baik dari kredit kad pada pandangan saya

      Delete
  26. Sy akn menggunakn kad kredit bila di luar negara je.. Tu pun sebab terpaksa.. Kalau kat malaysia, kad kredit akan simpan kat rumah diam2.. Elakkan dari menggunakannye....

    ReplyDelete
  27. Saya full settle..dpt diskaun lg..separuh pulak tu..erikas dpt x?Jd bygkan betapa bnyk utg derang dpt dr kita semua..interest mencanak2.. Skrg ni ada duit beli,takde duk diam2.. Buat style org kg..simpan duit,buat rumah ke..beli kompank ke..pakai cash terus..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belum mampu lagi nak buat full settlement kerana total jumlah almost RM7K...InsyaAllah, by next year plan nak settlekan semua...

      Delete
  28. Salam.. memang saya setuju sangat! kad kredit memang bukan keperluan, ramai orang kata untuk kecemasan..tapi sebenarnya tidak.. yang tak berapa cemas pun dia kata cemas..so dia guna dan guna sampai beribu riban.. :)

    ReplyDelete
  29. Ramai jugak kengkawan yang tgh pening kepala dok tanggung hutang kad kredit.. nasib baik Nurul dulu dgr cakap mak.. hehehe :)

    ReplyDelete
  30. Xpnh pkai..betulla..husband pun dh xpkai..lg pkai lg byk htg..huhj

    ReplyDelete
  31. Nasib kitaorg xde kredit kad ni.. Tula berbelanja secara hemah je skrg.. Klo rasa xperlu xpyh beli kn..

    ReplyDelete
  32. sudah terlalu lama tidak menggunakannya... sekarang pun dah ada kemudahan debit card so guna jer lah debit card

    ReplyDelete
  33. aku tak pernah ada kad kredit... apply pun tak lepas. gaji ciput.. :)

    ReplyDelete
  34. saya tak berani nak guna kad kredit.. tak de duit nak bayar hutang..huhu..

    ReplyDelete
  35. Saya pakai kad kredit tapi untuk kecemasan shj... terutamanya bil hospital (yg bukan panel insuran tapi bleh claim balik kemudian) dan bile kene travel oversea atas urusan kerja... lain2 masa cash atau debit card... pakai cara yg betul takde apa masalah

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails