August 20, 2010

Betulker Daging McDonalds Tak Halal?


Agak terperanjat bila membaca entry dari Mama Qastalani yang bertajuk " Daging McD tak Halal Pulak" . Saya ni boleh katakan setiap bulan memang akan singgah di Mcd, kalau betul, kenapa tiada hebahan di media massa ya?

Sedikit extract dari entry itu :

"Ekoran pengumuman dari JAKIM mengenai penarikan balik pengiktirafan dari senarai yang diiktiraf JAKIM berkuatkuasa 15 April 2010 serta bukti kesahihan perkara ini sememangnya mengejutkan aku."

Oh, saya tidak mahu menuding jari mengiyakan atau menidakkan sesiapa, hanya sekadar mahu berkongsi dan bertanya pendapat dari anda semua, " Betulke Daging McDonalds tak Halal?"

P/s : Sebelum ini agak keliru dengan Status Hotel Miliki Sijil Halal, sekarang ni terbaca kisah ini. Adussh, memang agak memeranjatkan dan memeningkan bagi kami sekeluarga yang memang jarang berkesempatan untuk masak sendiri di rumah dan tempat-tempat sebegini yang selalu menjadi tumpuan. Pandangan anda dialu-alukan untuk kebaikan bersama.

UPDATED -  Thanks to JARD yang bersusah payah menelefon JAKIM. Dan inilah keputusannya :


P/s 2 : Setuju dengan JARD, hebahan di media perlu bagi memaklumkan kepada semua pengguna agar tidak keliru dan was-was lagi.

16 comments:

  1. alamak...saya pn antu McD jugak ni..aisshhh.. makin banyak plak makanan yang x halal...hmmmm

    ReplyDelete
  2. Kan! Menda-menda macam ni amat memeningkan kepala. Banyak restaurant yang akhirnya kita was-was nak masuk. Kalo dulu, "tgk org pakai tudung di dalam, kita pun berani laa nak masuk makan".. Tapi skrg dah x releven amal macam gituuu

    ReplyDelete
  3. selamat xsuka md


    untuk perhatian semua...bermula kol 12- 5ptg nie nanti kat my blog ada 5 pkra aneh utk dikongsi bersama. harap dapat berkongsi ngan semua pembaca. TQ

    ReplyDelete
  4. sebelum ni tak juga syak apa2 dengan restoran McD, tapi lepas baca, memang agak terkejut juga walaupun jarang makan di restoran McD..
    tak pastilah sangat pasal kes ni, tapi kalau JAKIM dah buat pengesahan, maknanya betullah...

    ReplyDelete
  5. da baca kat blog melalui pautan yang diberikan~~surat dari jakim kepada mcD cuma sebagai memo je kot~~just nak bagitau mcD supaya berhati2~~rileks~~

    ReplyDelete
  6. memang tekejut bila baca dari jakim tu..yg was was memang la perlu dielakkan..lagi pula fast food tak elok utk kesihatan kan..

    ReplyDelete
  7. @Matjoe :betulke bro?tapi kenapa antar mesej di facebook dan e-mail tidak dibalas?

    @~ ReD ~ :setuju..byk sgt...patut stardardize..sijil halal selain jakim dan negeri tidak boleh digunakan untuk restoran2,hotel or any kedai makan...

    @Miss Q:haah,setuju sgt..makin peningla kami...

    @izyanty collection :thanks for sharing it..nanti saya singgah..

    @makdara TERDIVA:tak sure betul tak..

    @Kulanz Salleh :kena tanya jakim ni..tapi tuhla...dulu pernah e-mail jakim pasal status halal old town white coffee,sebulan lebih baru dibalas...

    ReplyDelete
  8. @bujal X:mencegah lebih baik dari mengubati...

    @myz ramz :mcd oh mcd

    @Jard The Great:ummm

    @9w2ayn :thanks singgah

    @Bb Hussain ;setuju bro...

    ReplyDelete
  9. huhu..makin pening..hari tu kecoh pulau mc d sbb ada kaitan ngan is***l , ni tak halal plak. kat fb ada satu application pasal mc d (lebih kurang katanya sapa tngk video ni mesti tak nak dah mkn mc d)..masalahnya tak dapat2 pun nak bukaknya..pening mak

    ReplyDelete
  10. @MamaYatie:thanks to jard kekeliruan sudah terungkai...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails