March 7, 2011

Aksi Seorang Guru

Isteriku pulang dari Sekolah
Berjalan berlenggang kangkung tersenyum riang
Menjadi pendidik satu cabaran dan perlu gagah
Mengajar anak murid supaya berjaya dan cemerlang
I Love my Wife, I Respect Teacher = Great Teacher Wifey
Pelajar beransur pulang
Berjalan pulang, tersenyum riang, kerja rumah perlu disiapkan
Oh, Aku rindu zaman persekolahan...

P/s : Bukan mudah menjadi seorang guru, banyak dugaan dan cabaran. Kata orang ,kerja cikgu/guru, rileks dan banyak cuti. Umm,tidaklah semudah itu. Tanyalah cikgu2 di luar sana.

P/s/s : Between Politician and Guru ,siapa yang anda lebih percayai? Umm, tapi kenapa guru dibenarkan berpolitik? Ohh, I Hate It...

13 comments:

  1. hahhaa.. guru ibarat lilin.. (teringat puisi masa skolah)
    kid sempat jadi cikgu 8 bulan aje.. huhuhu

    ReplyDelete
  2. prefer guru lagi sebab my sis seorang guru dan faham tugas seorang guru...

    cikgu nie memang byk cuti tapi bila waktu sekolah payahnyer nak dapatkan walaupun sehari saja cuti...

    ReplyDelete
  3. zaman persekolahan la zaman yang paling dirindui

    Terkini : Kedai Menjual Aiskrim Susu Badan Disaman

    ReplyDelete
  4. tugas sebagai guru adalah kerja mulia..kalau takda cikgu..aku rasa tak jadi orang aku sekarang.. betul tak..

    ReplyDelete
  5. cikgu sy slalu ckp : kena confedent selalu ..hehe

    ReplyDelete
  6. sapa tak rindu zaman sekolah.
    baju putih pakai tie lencana.
    i really miss that precious moment!

    ReplyDelete
  7. letih tengok kerja cikgu ni. tambah2 cikgu yang kerja petang..huhuhu

    my sister dapat offer guru dan lecturer, mentah2 ditolaknya. last2 jadi programmer....

    mungkin tak dak jodoh dengan anak murid kot...hehee

    ReplyDelete
  8. cuba lihat dari perspektif murid nakal

    ReplyDelete
  9. my elder sister, my BIL (2 org) and my SIL--semua guru!!

    ReplyDelete
  10. mmg bukan mudah jd cikgu..keje mmg half day,menyusul ke umah.cuti2 pun ade je keje,maklumla lpas exam.huhu

    ReplyDelete
  11. jgn biarkan guru berpolitik...nnt xde ms utk suami/istri...

    p/s: bakal jd mangse klu en.boyfie(cikgu) msuk politik...:(

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails