December 9, 2009

My First Cheque from Nuffnang

I am so happy today.I just received my first cheque from Nuffnang a few days ago :


1st Cheque from Nuffnang

I really happy with the cheque as this is the first cheque i received from Nuffnang .This is the income I earned since i registered with Nuffnang on :


2 September 2009

This is the day I started blogging actively. I started blogging in 2003 but i wrote less than 10 entry per year and I make it a private blog.After reading in the news that Kennysia earn more than RM100K from a blogging, I want to give it a try for my side income money.Now,after receiving the income (for 2 months blogging), I know that we can make money via blogging especially from Nuffnang.It take a lot of hard work and dedication to be able to generate an income from blogging but if you your passion in it, I believe that we can make a good money via blogging.Look at top bloggers such as Kennysia,  Redmummy, Beautifulnara and Fourfeetnine.com , they all start with a small steps but they put their passion in their work and now they are able to get an income more than RM10K per month.

How to make a money from blogging via Nuffnang? For those of you that already have an Nuffnang account,this is the tips from me (A tips from a beginner) :

1)Update your blog regularly (at least once a day)

2)In your blog manager, choose global cpc ads as this ads can generate more income for a new bloggers

3)Position all 3 Nuffnang ads at your blog ( Leaderboard,Skyscraper,and Rectangle ) as advertiser share their budget equally on each unit

4)Be a Nuffnang Glitterati (higher chance of getting the ads and promotion such as Premiere Screening)

5)Blogwalking. Don't just blogwalking,reading,and do nothing after that.Leave a good comment in their blog. Believe and trust me.The chances of those people to visit your blog is higher as people really appreaciate when you leave a comment on their blog especially for a new bloggers.

6)Variety your entry.Don't just write about your personal life everyday.Try to put other entry as well such as vacation,food, movie, computer, and tips as this can attract more people to visit your blog.

7)Other tips,you can refer it on my earlier entry :


Thanks again Nuffnang....

P/s : More tips to come in the future.Just leave your comment and I will try to create more entry on related tips to make money via blogging/Nuffnang.

100 comments:

  1. congrats bro...... feel free to participate in the survey... thanks....

    http://peribadiz.blogspot.com/2009/12/jom-survey-nuffnang.html

    ReplyDelete
  2. wa beshnye.tapi ramai ckp nuffnang x bagi byk..
    tp besh la tgok orang laen dapat ribu2 huhu

    ReplyDelete
  3. Hi GTO.
    i dont know that we can earn dimes with blogging. care to teach me more? thx.
    drop by at my blog. ada chatbox kat situ. maybe u can leave the tips there. thx again.

    ReplyDelete
  4. wow, pakcik kayo..banyak tu bro.blogging in 2 months, get 200++..means average 100++ permonth. u are so lucky..

    ReplyDelete
  5. wachaaa..congratss..bestnye dpt bonus awal..n thanks for the tips :)

    ReplyDelete
  6. congrats bro :) aku pun belum dapat lagi.. 12/12/2009 nie dapat la kot miahahaha


    Enjoy this

    http://melromeo.blogspot.com/2009/11/jom-main-4-ayat-berkangkai.html

    ReplyDelete
  7. Syabas dan tahniah, kalau nak banyak tambah blog lagi

    ReplyDelete
  8. huhu..best giler...bile lah nk betambah duit ni..nge~~

    thanks 4 the tips

    ReplyDelete
  9. but i dont update everyday.. if i do, i'll go crazy. lol.. =P

    anyway, nice tips.. and yeah, we can make money from nuffnang =)

    kenwooi.com

    ReplyDelete
  10. wahh...2 bulan jer dapat cash out dah..aidi dah setaun lebey tak sampai rm50 pon lagi...sob2..

    ReplyDelete
  11. Thanks for the good info n kata2 semangat..Semangat nih...:)

    ReplyDelete
  12. congrats~~
    dat is huge in just a short time

    ReplyDelete
  13. huhu...thanks bro 4 the advice...hehe

    ReplyDelete
  14. Congratz! Till now i only earn a tiny bits of money and can't even cash out yet! Haha.

    Btw, your right about the "blogwalking" i really hate people who just drop by your blog and leave 1 word msg and expect the owner to return. -__-

    ReplyDelete
  15. besh lew dapat duet dah!!!

    besh2!!!

    ReplyDelete
  16. memang..

    kalau slalu ajak orang klik2 cepatla leh cashout nuffnang!

    :)

    ReplyDelete
  17. Congratulations!

    Do visit my blog. TQ. :D

    ReplyDelete
  18. wah 2 months only RM 200+ !!!! so good

    ReplyDelete
  19. Maaf,komen lain tak sempat nak balas lagi cuma nak komen mesej dari Admin.

    Admin :
    Indah sungguh gaya bahasa,
    Namun,saya terima teguran anda,
    Saya baru sahaja belajar,
    Salah dan silap tolongla tunjukkan.

    Teguran membina saya terima,
    Apa yang nak dikata katakan sahaja,
    Saya hanya ingin bertanya ,
    SLALU AJAK ORG KLIK tunjukkan buktinya.

    Tiada dendam ataupun curiga,
    terpulangla kepada anda,
    kalau suka teruskan membaca,
    Tanyalah Nuffnang mereka lagi pandai menilainya.

    Janganlah asyik buruk wasangka,
    Sama-sama mencari rezeki apa salahnya,
    Jangan asyik nak cantas sahaja,
    Bila la melayu nak maju kalau itu gayanya.

    Maafkan saya andai tersilap kata,
    saya hanya insan biasa,
    salah dan silap perkara biasa,
    tunjuk ajar la untuk kebaikan bersama

    ReplyDelete
  20. Sharinginfoz : nanti free saya participate.yerla,earning nuffnang ni bukannya tiap2 bulan sama.

    Rina : tak berani nak komen.Better than nothing rite?

    beautiful disgrace : Nanti saya lawat blog anda.Later saya tambah tips lagi di blog ini ya?

    ReplyDelete
  21. nizaa :U dah lama di Nuffnang.tak sama setiap bulan,cam bulan lepas,tak cecah pun RM100..sama2la kita mencari rezeki sama2ya..

    ezzati :sama2..sama2la kita berkongsi rahsia ya?Tak guna kedekut ilmu dan asyik nak cantas org sahaja.Apa salahnya sama-sama merasa?

    Melz :Mana ble lawan u.income u sure lagi byk...enjoy game berangkai u...lain dari yg lain

    ReplyDelete
  22. wahhh thats in RM or USD? if in RM u still way back behind my girl, keep it up and create more backlinks, u will reach my level USD2K a month

    ReplyDelete
  23. Rjuna :terimakasih.tak terdaya nak buat byk blog coz saya buat benda ni on part time sahaja.

    Nurul ain :terimakasih.perkara yg baik elokla dikongsi kan?

    kenwooi :u r rite...If u update regularly,i think u will become the next Kennysia.Enjoy reading ur blog.

    ReplyDelete
  24. wow! you've earned soo much money in such short time! congrats man! :)

    ReplyDelete
  25. wah!!! bestnya dapat cek dr nuffnang..
    saya dah setahun berblog, tp bru je dpt rm30..hehe.. :-p

    oh ya, jemput sertai contest hidup berani untuk gagal..hadiahnya sehingga rm500 tunai! dan kalau dpt influence org lain sertai contest tersebut, boleh dpt rm10 lagi.. :-)

    cuba baca entri saya ttg contest tersebut.. http://pepelungu.blogspot.com/2009/12/hidup-berani-untuk-gagal.html

    ReplyDelete
  26. Aidi-Safuan : Aidil,jangan mudah putus asa.Saya byk belajar tips2 dari blogger berpengalaman seperti redmummy,viruspadu,dan etc...Kalau tak dipecahkan ruyungnya manakan dapat sagunya kan?

    tifa :good luck.Dimana ada kemahuan,disitu ada jalan kan?

    Kwong Fei :Rezeki.Takdelah every month dpt that amount..enjoy reading ur blog.

    ReplyDelete
  27. congrats on your first nuffnang cheque! i still have a very long way to go!

    ReplyDelete
  28. gud job!congratz..keep it up...=D

    ReplyDelete
  29. congrats..thx 4 da tips..
    btw klik2 ur nuffy..

    ReplyDelete
  30. wow... congrats... 2 months + and you've got rm200+.... *salute*

    ReplyDelete
  31. cayalah bro..mmbakar semngt btl tngok cheque tu.. bru 2 buln dh byk gni..keep it up!

    ReplyDelete
  32. tahniah!!su punya baru rm 46.50 je..hehe..tu pun dah suka gile..sampai tahap berpa baru boleh dapat cek tu??

    ReplyDelete
  33. Sayapun dah boleh cashkan ... first time. HIh hii hiiii ...

    ReplyDelete
  34. tahniah2.. keep it up and happy blogging!

    ReplyDelete
  35. Congrats Bro...elok simpan 2 3 tahun bro buleh buat saving..anyway teruskan perjuangan tuhh

    ReplyDelete
  36. betul la bro...regarding to redmummy, there is no such thing klik2 dapat duit..dan nuffnang pun ckp dorg bleh trace org yg klik dgn ip yg sama2 kerap2, akan kena ban..so tak semestinya klik dapat duit..just my 2 cents..ur blog byk info...

    ReplyDelete
  37. yeah! sama lah, baru je dapat cheque. semalam :) kalau rajin berusaha n tak mudah patah semangat, sure boleh punya :)

    ReplyDelete
  38. waaa...beshnyer.....congrat ya...

    ReplyDelete
  39. salam ziarah, juz blog walking here... nice blog. good info to be share - love it. like the info about nuffnang..
    ( i like to paste ur link at my blog )

    ReplyDelete
  40. Mookies :Sama2la kita berkongsi ya?

    Kristin :Me too...something they just said nice entry..what is nice?I will try to return and visit back all the blog that visit mine depend on my free time..

    Ghostone :Mmg best,tapi cheque blom clear lagi..heheh..plan nak buat contest lagi,what do u think?

    ReplyDelete
  41. Jemsen : I will visit ur blog .

    Swee San :Other people get more.I just want to share it to motivate others.

    2360 backlinks from 590 blogs *30$* :In RM,wah2,so good are u..care to share the tips..I'm still new,a lot of things i need to learn from others.Sharing is caring,sharing is good.I believe that,the more we give,the more we will get.

    ReplyDelete
  42. Jason :Thanks...Not so shortla..every month different figure...Nov was lesser...

    atiqah :Takpe,skit2 lama2 jadi bukit..if u follow the right tips,u can earn more.i will visit ur blog k?

    Danielle :Long way to go?How long?

    ReplyDelete
  43. pandainya berpantun!!!
    good job! nak jugakkkkk RM via nuff tapi tak reti.. hehee..

    ReplyDelete
  44. Good jobs and congrats,
    Mine is also 'on the way' wippiee, mind if i ask bro? How long does it take for you to get that amount?

    kalau tak keberatan la.. hehe

    ReplyDelete
  45. Miera :Thanks

    CiK sHaNasHaIDa :Thanks too.

    JunJun-Riko :Thanks.I am one of ur silent reader.Really enjoy reading ur blog.Congratz for winning the 1st prize for the Storm Warriors Contest.

    ReplyDelete
  46. Si budak aboi :Terimakasih.Masa anda akan tiba.

    Hernee Nazir :Terima kasih.Byk lagi yg perlu i belajar terutama dari blogger berpengalaman cam u.

    Suliana :Wah2,bagustu.Cukup RM50 ble cash out...sorryla,kadang2 iman tak sempat nak leave comment di blog su..Azwa pun suka baca blog su..teruskan usaha!!

    ReplyDelete
  47. Precious :Congratz.teruskan usaha..

    This is :Terimakasih..akan teruskan usaha.

    onniey84 : thanks...

    ReplyDelete
  48. tp kan asal add tak masuk2 ek kat blog.adakah kene sampai unique visit tertentu baru add masuk?

    ReplyDelete
  49. Areleez :Thanks..Good Luck to u too...

    JAI :Perjuangan akan kuteruskan,
    Selagi hayat dikandung badan,
    Biar org mencemuh bukannya alasan,
    Usaha tangga kejayaan

    P/s : Katne nak cari baju utk Mr Potato Fiesta ye?

    nizaa : u r rite.thanks again.Takpelah,biarla org mengata...yg penting diri sendiri..Saya ingat kata Kennysia,just ignored it..

    ReplyDelete
  50. Lizz :Tahniah,u r rite.I kena blajar dari u lagi.tips buffered earning u tu mmg berkesan..thanks..

    Adya A :Terimakasih.sama2la kita berusaha ye?

    Aidah :Thanks.Di masa hadapan,saya akan tambahkan tips lagi.Cuma kalau ada info yg salahtu,harap dimaafkan ya?

    ReplyDelete
  51. Sue :Tak susah.Pi je kat www.nuffnang.com.my .Kat sana dia ada tunjuk caranya nak register.tutorial u ble pi tgk di website viruspadu or ceeramon (ada di belah kanan blog saya).Dulu pun saya tak yakin..Blom cuba,blom tahukan?

    gagaukon :thanks.It take me two months since i registered in Sept 09.I cash it out end of Oct 09.

    ReplyDelete
  52. assalamualaikum GTO..

    congrats and all the best for your next target..

    your tips and tricks will help others gaining more income too.

    well done!

    ReplyDelete
  53. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  54. Mini Ace :Susah nak jawabtu.Apapun,ini tips yang bagus dari saudara Melromeo kenapa Nuff ads tak muncul :

    http://melromeo.blogspot.com/2009/12/kenapa-iklan-nuffnang-tidak-muncul.html

    Cik syahira :

    Thanks.Sama2lah berkongsi.Dalam dunia blogger,rasanya otai or beginner semuanya sama.Masing-masing ada kelebihan dan kekurangan masing-masing.Even redmummy,kennysia,ataupun beuatifulnara tidak menggelarkan diri mereka otai di dunia blogging.Tepuk dada tanya selera...X salah berkongsi kan?

    ReplyDelete
  55. wahhh tahniah. :)
    teruskan usaha lagi ye?

    ReplyDelete
  56. hahahaha..lu tanya gua..gua pun baru nak tanya mana nak carik baju ala-ala mister potato nie..member kata kat the weld ada..kat sri damansara pun banyak..ingat nak cari guni beras buat baju..hehehe..adeyyyy..teruja pun ada nieh..cuba tanya si kenwo0i..dis mesti banyak lobang tuh..bro kenwooi any place to suggest..

    ReplyDelete
  57. hi GTO,

    wow, not bad amount huh... tq for sharing a tips ;), i create blog pun sbb terpengaruh nak join MBP contest tu... pasni leh share lagik tip2s ni..

    ReplyDelete
  58. Gratz! I haven't get my first cheque from Nuffnang :) Still on the way earning, hope can get it as soon as possible!

    Nanged!

    ReplyDelete
  59. congrats! saya baru je bermula. your entry member semangat untuk terus blogging :)

    ReplyDelete
  60. congrats ...mainten ur visitor..good luck bro..

    ReplyDelete
  61. Dianaa :Thanks,saya akan teruskan usaha.

    JAI :hahaha,betoi tu.Kenwooi mesti tau...Kalau tak follow tema agak2 ble masuk ke?Kih2...

    TATA Azha :InsyaAllah,more tips to come tapi dari beginner la..Saya bukannya expert tapi apa salahnya kan?ambil yg jernih,buang yg keruhkan?

    ReplyDelete
  62. Baby Mocha :Thanks and good luck to u.teruskan usaha...

    mfo/mynuffnang :thanks.sama2lah kita berusaha ya?

    ReplyDelete
  63. salam Eyriqazz ,

    first time kot saya komen kat sini..tp before this da pernah da datang melawat kat sini...

    beshnye dah dapat 1st cheque dari nuffnang...saya pon tengah tunggu my 1st cheque, tak lama lagi sampai la kot...2nd punye baru jek request, tahun depan la agaknye baru sampai..

    tp tak de la sebanyak tu..hehe..

    ReplyDelete
  64. Tahniah!!! akhirnya....dapek jugak hasilnya..

    and thanks for the goooooooodd tips...hehehe...nampak tips itu lebih berkesan kot!! cewah!

    congratz again...!

    ReplyDelete
  65. m.haziqhanif :Thanks.

    beba :Wah2,congratz.Skit2 lama2 jadi bukitkan?

    Cik Norfa :Thanks Cik Norfa..Sama2la berusaha ye?

    ReplyDelete
  66. i'm new here!and i love your post!!great tips!!

    ReplyDelete
  67. congrats!!!me also witing my first cheque from nuffnang...tapi x byk,about RM100++ ajerr....huhuhu

    ReplyDelete
  68. wah! ni yang syok dengar ni.. nak jugakkkk!! baru jer start blogging gak nih... :p

    ReplyDelete
  69. aproxidiamun :thanks .

    Tn.Punya :tak lama lagi sampaila tu..tunggu...


    ::The Shopaholic Tauke:: Congratz..skit2 lama jadi bukit..persistence will pay off ,rite?

    Aini :Good Luck..Saya pun baru lagi,masih byk yg kena blajar...

    ReplyDelete
  70. tahniah.. bestnya..
    bila la aku nak cek ni.. visitor blom baik lg..

    ReplyDelete
  71. Sop : InsyaAllah,akan sampai cek u nanti

    ReplyDelete
  72. hi.. got here from redmummy... whatt? within few months je u dapat RM200++
    I've been blogging for years tapi RM50 pun xde...huhu... congrats anyway.. keep on going.. n keep the $$ coming.. hehe

    ReplyDelete
  73. Andi Natalia :thanks..singgah2 lagi nanti ya?

    ReplyDelete
  74. miszsensei :Apalah sgt...ramai lagi bloggers baru di luar sana yg lagi hebat..saya ni masih bertatih di dunia blogging ini..tunjuk ajarla ya?Dimana ada kemahuan,di situ ada jalannya...Welcome to GTO...

    ReplyDelete
  75. congrats bro.. mungkin agak terlambat.. atas nasihat awk yg bernas di atas...
    saya singgah sini yer..
    anyway.. nice & good info bro.. keep it up...
    sangat bersemangat nih....

    http://ladysuerauf.blogspot.com/
    http://suzannalady.blogspot.com/

    ReplyDelete
  76. congrats bro.. :)

    http://budakmice.blogspot.com/2009/12/cek-pertama-dari-nuffnang.html

    ReplyDelete
  77. whoa. baanyak betul. berapa lama ko blogging da?

    ReplyDelete
  78. Best gak baca ur blog..
    And paling best tajuk ni..
    X ttau pun sampai leh earn camni (almaklum lah masih mentah)
    Selama ni i as 'blog hoppers' baca2 blog orang.. mmg best..

    big THANKS for this topic..
    'sharing is caring'

    ReplyDelete
  79. lady sue :thanks n singgah2 lagi ya..

    arif :blogging dah lama.tapi blogging secara aktif + register Nuffnang pada Sept 09.

    Nor Ramli :Sama-sama.sama2la berkongsi kan?

    ReplyDelete
  80. i am new here... i got so much tips from you... tq

    ReplyDelete
  81. Wow, thanks for your tips :)
    Still got a long way to go..

    ReplyDelete
  82. terima kasih kerana berkongsi tips yg menarik dan mudah nak diikut.

    ReplyDelete
  83. Terima kasih atas maklumat yang diberikan...blog ini sungguh bermanfaat...kpd bloggers, follow lah blog ini...anda tidak akan menyesal=)

    ReplyDelete
  84. Bagus juga tip-tip yang kau kongsikan berkenaan nuffnang. Aku pun ada menjadi ahli nuffnang tapi disebabkan tak buat sepertimana tip yg kau bagikan maka pendapatan tak le sebanyak yg kau dapat. Dapat-dapat gak tapi sikit je la.

    ReplyDelete
  85. blog yang penuh dengan aneka maklumat ....

    akan ku cuba mempraktikkan ilmu yang aku dapat ...

    ReplyDelete
  86. wah, tgk post abg ni teruja nk menaik taraf blog sy yg xberapa nk ado tu...hahaha
    xcited nya nk received 1st income dr nuffnangs

    ReplyDelete
  87. bestnyaaa tengok =))
    thanks for the tips yea!

    ReplyDelete
  88. interesting to knw tht blogging can really makes money..insyaAllah,will try to catch up with the tips from u n otherz(babysteps..hahaha)..all the best to u!!

    ReplyDelete
  89. walaupun dah setahun saya berblog, tapi baru jer berjinak2 dengan nuffnang. T.kasih kerana sudi share tips yg bagus utk blogger2 baru. keep up the good work.

    ReplyDelete
  90. ooooo cmtu.., urm baru tahu. skurang2 nyer 1x shari? alooo xde idea la nk buat cmtu..

    kalo kite buat penulisan yg sama ngn blog kwn tp kite terjemah ngn cara lain boleh ke? ke itu dah kire meniru? huhuhu..

    mntk tok guru tlg tnjukkn..

    ReplyDelete
  91. hi gto, mamamia dah berblog beberapa bulan..tapi aktif seletah baca redmummy punye blog..tapi until now tak de earning pon..tak tau la mana silapnye huhu.. nak jadikan side income api tak menjadi plk hahaha

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails