February 17, 2010

Tips Menambahkan Visitors ke Blog Anda

Sambungan daripada Macam Anak Dara tak datang Tunangnya dan 7 tips untuk tingkatkan trafik ke Blog anda, kalini eyriqazz nak menambah tips menambahkan visitor ke blog anda.Tips ini dari new blogger dan rasanya sesuai untuk new bloggers cam eyriqazz.Yang dah terror2 tu, bolehla abaikan aje tips ini :
Blogging Tips for Beginner

1) Tarik Minat Loyal Reader

Camne nak menarik minat loyal reader?  Pertamanya mestilah entry yang menarik kan? Tapi how to define menarik? Lain orang,lain maksudnya kan?  Bagi saya, untuk menarik loyal reader , perlulah promosikan blog anda.

Selalulah komen di blog lain secara konsisten dan komen yang membina dan boleh diterima.Contohnya, target 30 blog yang anda rasakan mereka boleh menjadi loyal reader anda dan cuba komen selama seminggu.Dan hasilnya, untuk saya sendiri, rasanya saya pun sudah menjadi loyal reader ke atas pengomen tegar di blog saya seperti KancilBiru, Bean Moreno, JAI, dan ramai lagi.

Bila benih sudah disemai, mudahlah pokoknya untuk membesarkan?.Aku bukannya bloggers hebat, honestly hit aku hanyalah sekitar 300-700 sahaja sehari, namun walaupun aku tidak berblogwalking ataupun bercuti, aku masih mampu untuk mendapatkan hits sekitar 150-500 sehari . Dari mana datang nya hits ini?Sudah tentu dari loyal reader kan? Jadi, perbaikilah penulisan anda dan rajin-rajinkanlah usaha mengomen entry lain. Tengoklah Cik Epal, dia begitu rajin menerokai blog-blog lain.

2)Adakan Contest di Blog Anda

Melalui contest ini, lebih ramai yang akan tertarik dan mengunjungi blog anda.For me, ada perubahan yang ketara apabila selalu adakan contest ini .Lebih menarik hadiah nya, lebih ramai yang berminat. For a new bloggers, mungkin susah skit kan?Namun, be creative dan hadiahnya tidak semestinya wang ataupun barangan kan?Review blog/iklan di blog anda sebagai hadiahpun mungkin boleh menarik minat kan?Tengok Melromeo, rajin dia buat contest, dan hasilnya memang memuaskan.

P/s :Bila adakan Contest, kalau boleh jangan paksa orang jadi follower blog anda.Sukakah anda bila rasa terpaksa follow blog untuk join Contest? (Saya suka join contest tapi saya takkan sertai contest yang kena jadi follower di blog mereka) . Selain itu, jangan letak syarat-syarat yang kurang digemari seperti kena letak banner di sidebar or etc.Kalau setakat letak alamat blog, tiada masalah rasanya.

3)Join Contest

Joinla contest .Tak kiralah contest Nuffnang ataupun contest di blog lain. At least ,bila anda join contest, penulis itu akan view blog anda kan? Kalau contest di Nuffnang, leave comment dan memang akan ada orang yang akan view blog anda untuk mencari idea untuk menulis berkenaan contest tersebut. Bila anda menang, makin ramailah orang yang akan masuk blog anda kan?Ini berdasarkan pengalaman saya memenangi hadiah Project Alpha Blogging Contest. Sejak detik itu, tidak susah mendapatkan 100+ visitors setiap hari.

4)Selitkan persoalan di entry anda

Kadang-kadang bila entry terlalu panjang, ramai yang tak sudi membaca. Cuba selitkan persoalan di blog anda terutamanya di akhir entry agar blogwalking blogger yang tidak sempat membaca keseluruhan entry anda dapat mengomen sama. Oh ya, tips ni telah diperturunkan oleh Melz .

5) Tepuk dada, Tanya Selera

Once a week, review la blog anda sendiri . Cuba selidiki, kalau saya sebagai pembaca, suka tak baca blog saya ni? Put yourself in their shoes . Bak kata Melz, ''Blog kau, tapi aku yang baca'' .Belajar dan perbaiki diri.Bergurulah  dan belajar daripada bloggers yang berpengalaman dan jangan segan untuk bertanya. Malu bertanya, sesat jalan kan?

P/s :Itu saja kali ni.Ok ke tips ni?Salah silap harap maafi ye?

P/s/s : Jadi apa tunggu lagi?Mehla join 2 contest saya yang masih berjalan tu.Kalau responsnya memuaskan, lain kali hadiah lebih menarik bakal menanti. Hik3.Apa pula pandangan anda, ada tips yang mahu ditambah?

112 comments:

  1. thnx for the tips. lg2 utk baru mcm diri ini. cheers~

    ReplyDelete
  2. adeh..terharu aku. btw, aku sokong yang bab contest tu.. kalau suh jadi follower, mmg sumpah aku tak join contest tu. aku tak suka dipaksa. ni blog kan, bukan kerja sekolah nk paksa-paksa..hehehe.

    ReplyDelete
  3. nak selitkn soklan tapi takut tak de olang nak jawab hehehe~waiting more tips

    ReplyDelete
  4. tq sbb bgi tips2... sangat bergua untuk org yang baru merangkak macam mas... :)

    ReplyDelete
  5. salam..thank kerana sudi berkongsi tip...bagus jugak idea yang diberi..

    ReplyDelete
  6. Salam!! Terima kasih tipsnya saya blogger baru..banyak yang tak tahu. Al-maklumlah orang baru tetapi dah tua, apa nak dikata..sudah takdir.

    ReplyDelete
  7. kasi abang punya buffered earning kepada saya...amacam ada beran...itulah cadangan saya...

    ReplyDelete
  8. maken bertambah-tambah tips cikgu bagi.. terima kasih cikgu =)

    ReplyDelete
  9. Tips yang amat berguna.Thanks bro

    ReplyDelete
  10. chewah..peserta pertama mengomen..
    tengah fikir jugak nak buat contest apa ek..tq bagi tip..tip tu berguna utk org baru dan org lama tau..

    ReplyDelete
  11. bagus bro. izzah dh kurang blogwalk.adus

    ReplyDelete
  12. oh, kena buat persoalan ke?? hmm menarik gak tu... :)

    ReplyDelete
  13. agreed sangat mengenai komen kat blog especially blog yang sangat glamour kan..... hmmmm saya punya still 100-150.... susah rasanya nak tambah lagi so far.. maybe next time...

    Workplace Romance????

    Datang Kerja Kul 10 Pagi????

    ReplyDelete
  14. tips yg sgt menarik...
    terima kasih.. :-)
    saya akan cuba buat mcm ni..
    terutama tips no 1.. =)

    ReplyDelete
  15. betul la tu kot... :D

    lagi 1 ping blog kat mana2 la.. :D

    lebih baik if blog leh kuar kat search engine, bleh juga tmbh skit visitor..

    pendapat aku la.. :D

    ReplyDelete
  16. byknya tips, ble la sya try...tima kase ye sifu..

    ReplyDelete
  17. tips bermakna. suka baca blog eyriqazz. thanks

    ReplyDelete
  18. ok, suka tips ni. suka! wow, ur hits sgt masyuk as a newbie. congrats :D

    ReplyDelete
  19. bersusah2 dlu, bersenang2 kemudian..itulah pepetah yg sesuai utk blogger yg nk blognya femes..hehe blog nk femes, bkn mudah..bila dh femes, mmg akan femes slama2nya..cewah..hehe

    ReplyDelete
  20. Aku baru dlm dunia blogz nie tapi tunjuk ajar dari korang yg berpengalaman nie mmg bagus untuk aku thanx bro...hehe

    ReplyDelete
  21. thanx 4 d tips.;)
    kdg2 bz 2 yang xd mase nak blogwalking..

    ReplyDelete
  22. hai..
    tip ni sgt mbantu,esp saya yg sgt2 baru ni.(reg bln 2 ni).kiranya sdang belajar lah saya ni,saya salu juga rview blog awak,entry2 awak sgt mbina.great job.nak giat lg blogwalking pas ni..thanks ya..

    ReplyDelete
  23. Nurul :apa yang perlu ditakutkan?Belum cuba blom tahu?Saya pun dulu sama...takut nak letak follower..masatu fikir, siapa nak follow blog aku ye?Tapi bila dah letak....buktinya ada di sana kan?

    ReplyDelete
  24. Cikgu Yang Azmah :dlm berblog tiada istilah tua atau muda.di mana ada kemahuan di situ ada jalan..

    ReplyDelete
  25. Bean Moreno : berani...which one ye?Nanti saya buat contest n kasi hadiah dari income buffered tu..hik3

    ReplyDelete
  26. Bro,
    asyik2 Bean je, jeles ah cam ni. tak pe2 akan ku perhebatkan gaya penulisan ku lagi.. hehehhehehe
    jgn marah

    ReplyDelete
  27. dahlia :cubalah...dan lihatlah hasilnya

    ReplyDelete
  28. sharinginfoz :alah,nanti2 bykla tu..hik3..blog sharinginfoz pun menarik ..

    ReplyDelete
  29. Kyuubi_85 : u r rite...ping blog pun ble membantu..cuma kadang2 konfius,knapa ping tu slalu tak tally ye>?

    ReplyDelete
  30. ween :terimakasih....kalau tidak dipecahkan ruyung manakan dapat sagunya..

    ReplyDelete
  31. x-po : u r rite..no wonder blog u so famous amous...hik3..

    ReplyDelete
  32. bella :kualiti lebih penting daripada kuantiti..kalau kurang masa, gunakan masa itu sebaik2nya...good entry can attract a lot of visitors too

    ReplyDelete
  33. bias ; sure?tak berani la ckp sure..cuba dulu dan jawapannya ada disana

    ReplyDelete
  34. SALAM.
    Thanks for the tips GTO.
    Kakchik pun dah tak mau sertai contest kalau nak kena follow. Nak follow ni kena dengan kerelaan sendiri, atas minat sendiri.
    Kakchik suka tips yang tinggalkan komen membina di blog kawan-kawan tu. Kakchik suka macam tu sebab itu tandanya kawan tu membaca blog kita dan kita baca blog dia.

    ReplyDelete
  35. rasanyer baru first time singah sini... thanks 4 the tipsss... he he

    ReplyDelete
  36. Great tips ! I dah ada azam nak wat contest hadiahkan layout or banner buatan sendiri (xde larh hebat mana), cuma xtau nak wat contest apa jer . . Haih ;(

    ReplyDelete
  37. nice tips for beginners..tips kat sini pon apa kurangnya...singgah2 la yerk..

    Adi Azli Dot Com

    ReplyDelete
  38. yeap aku setuju dengan kau hehe

    tepuk dada tanya selera , kalau orang tak suka dengan cara kita , kita ubah untuk orang suka dengan cara kita dan jadikanya konsisten untuk terus maju

    pembaca itu membaca!Renungkan

    ReplyDelete
  39. hehehe~

    betul2~

    tak suka kalau kena jadi followers~

    (tapi kalau tempting sgt hadiahnya, lepas contest berakhir - kadang2 ku unfollow)

    ok, keji.
    jadi sebab tak nak keji, selalu tak join contest~

    join dgn bloggers yg betul2 suka saje~

    kikiki~

    ReplyDelete
  40. hahaha..
    review blog sendiri..
    slalu gk buat..
    tapi slalu review kadang rase mcm ok..
    tapi act x ok mane pon..
    haha

    ReplyDelete
  41. Thanks for the tips en Eyriqazz, sangat berguna dan harus digunakan..

    saya suke contst yang tak payah jadi follower ataupun letak banner. Setuju, huhuhu


    bile pulak saya nak buat contest, tak gheti huhu

    ReplyDelete
  42. Hehehe... buat contest tu tips yang memang best!

    ReplyDelete
  43. salam bro...tq share info ni...

    ReplyDelete
  44. thanks for the good tips..the first tip tu macam senang je nak buat kan..

    ReplyDelete
  45. tips yg bagus n sy akan cuba sedaya upaya untuk ikut...

    btw bro,ni dh 3 kali loading,br leh komen..entah knp berukband lembab mcm siput mlm ni heheh...

    amat tension bila org buat contest pastu suruh jd follower,sy pn xkn masuk contest2 mcm tu...

    ReplyDelete
  46. Tips yang menarik ni Sifu... blah jadi panduan dan amalan..ahaks.. kalau ada lagi tips2 tu kongsi2 lah yeak ~_^

    ReplyDelete
  47. sungguh berguna tips pakcik onizuka ni..tima kasey!!!

    ReplyDelete
  48. very good tips... sgt agree dengan contest tu and really hate bila ade org buat contest and mewajibkan jd follower ke ape.. thanks teacher! =)

    ReplyDelete
  49. tips yang berguna bagi blogger macam saya.. hee~ thanks teacher..

    ReplyDelete
  50. Sangat suka baca tips2 macam ini.Motivated dah ni:)

    ReplyDelete
  51. owh tips kelima tu menarik..kena review blog sendiri ke?okay baru saya sedar..thanks bro :)

    Pengacara Lagi Lawak Dari Peserta Raja Lawak musim ke-4?

    ReplyDelete
  52. Thanks for the tips. Camane ngan bertukar2 link? is it proven to be effective?

    ReplyDelete
  53. i never hit as much as you before.. looks like i have to be more hardworking edy! =)

    kenwooi.com

    ReplyDelete
  54. thanks for the tips. no wonder yr hits...walla..congrats!

    ReplyDelete
  55. setuju²...exspecially tips yg 1st tuh bro...hehe

    ReplyDelete
  56. nice tips. tapi bab contest tu i beg to differ. Actually without realising, bila kita suh org follow our blog, satu cara ialah kita nak tarik loyal reader secara tak langsung.
    Satu lagi, kalau x mau masuk, x payah la follow. ye tak? tapi kalau dia rasa that blog is worth following, be it the entry or the contests, so follow je lah, ye tak.. :) hihi..

    *just my pandangan, sebab i pun ada buat giveaway. :)

    ReplyDelete
  57. salam Mr.GTO....

    thanx share tips
    sesuai untuk diri ku yang baru ini

    thanks bro GTO

    ReplyDelete
  58. mekaseh abg/uncle GTO untuk tips2 2...saya follow blog ni sebab dapat belajar banyak benda pasal blogging kat sini.. :) almaklumla new blogger.. ;)

    dan sedang mencuba tips2 tu..

    owh2..btw, saya minat GTO 2 jugak...suke tengok cd dia ulang2...hehe..smart gila watak cikgu 2..kan2?

    ReplyDelete
  59. salam. baru singgah 2x. blog ni mcm ada magnet ler..thanks ye sharing infos.

    ReplyDelete
  60. salam cikgu,
    ni 1st time saya jumpa blog ni..tq sebab byk ilmu dan tips diperturunkan di sini:)

    ReplyDelete
  61. thanx...tips yg sgt berguna utk newbie blogger like me...hukhuk
    insyaallah akn diaplikasikn semaksima mgkn...

    btw...takashi sorimachi tu my ex-scandal...hikihik...cute arr die (^^,)

    ReplyDelete
  62. Thank you bro...tips-tips ni nak kena consistent kan, memang susah kalau tak consistent..

    ReplyDelete
  63. Tips yang berguna untuk newbie macam saya ni. Saya selalu juga join contest walaupun dipaksa jadi follower. Tekan aje butang follower tu. Saya tak kesah. Tapi untuk anjurkan contest, belum sampai seru lagi kot.

    ReplyDelete
  64. yup...best ada orang yg sudi kongsi ilmu...mudah2an kita berblog mengeratkan silaturrahim sesama kita...amin!!!!

    ReplyDelete
  65. terima kasih pasal sudi kongsi ilmu pakcik GTO.saye pon baru 1 bulan dlm dunia blogging nih.;D and harap dpt bagi lagy ilmu untuk di kongsikan bersama.;)

    ReplyDelete
  66. these are best tips I've read so far...u r genuinely helpful

    ReplyDelete
  67. suka dengan info ni..dlm proses mbuang malu tok mpromote blog kt orang..ni pon sbb tak berapa nk pndai dlm tulis mnulis..tp xp...amek mse n trus b'usha..kn2..thx ea..

    ReplyDelete
  68. terima ksih berkongsi tips...
    untuk blogger bru mcm aku ni...
    sgt membantu terima kasih sekali lagi...

    ReplyDelete
  69. Tips yang sgt berguna utk noob macam aku...bagi aku untuk blogwalking aku dapat update dari google reader, senang and mudah...so far any update dari blogger mmg aku folo

    ReplyDelete
  70. byk tips bole kumpul kat sini...
    br nak bjinak2 ngan dunia blog..
    jauh ketinggalan dah nih...
    harap2 bole jd mcm awak...

    ReplyDelete
  71. terima kasih infonya. selalu dtg sini kot2 ada tips yg sy terlupa nak aplikasikan.

    entri paling panas:
    bukti pemanasan global
    cinta ditolak, dukun bertindak!

    ReplyDelete
  72. Thanks, saya belajar banyak perkara dari laman ni..thank you..

    "elak merasa serba tahu, amalkan rasa banyak lagi yang tidak tahu, kerana ia akan membuat kita ingin tahu".

    -ShueQry-

    ReplyDelete
  73. deqdeq suka st bila dpt jumpa blog eyriqazz ni...byk sgt maklumat utk org yg baru mcm deqdeq ni boleh blajar....harap dpt blajar byk lg dan boleh jd seorg blogger yg best....

    ReplyDelete
  74. ohh, saya ada buat contest kt blog saya. tp sy xde pulak suruh org jd followers. stkt ni, adela pnmbhn followers sjk buat contest. itu satu bonus kn? heheh, 1 lg, nk jd blogger mestilah ada identiti diri. jgn tiru gaya org lain.. heheh

    ReplyDelete
  75. nak wat contest ni kena kreatif..masih lagi mencari idea yg best..

    ReplyDelete
  76. oh byknye tips2 berguna from this site. saya baru je dlm dunia blogging so byk sgt xtau. thank you for sharing.

    ReplyDelete
  77. Salam..cikgu onizuka yang hensem..tq tulis tips2 kat atas ni eh..bolehla saya try praktikkan..saya da tua tp baru jer nak belajar berblogging..:)

    ReplyDelete
  78. Mmg setuju sgt2 utk bloggger yg biasa cam sy nie..thanks for sharing this great information yer..:D

    ReplyDelete
  79. thanks..miss yaty berguru dengan tips ni ye :)

    ReplyDelete
  80. Terima kasih atas tips ni, tips yang baik untuk blogger baru cam saya.

    ReplyDelete
  81. Terima kasih eyriqazz, krn share tips2 ni. saya selama ni cuma pembaca tegar blog, skrg ni baru berjinak2 tulis blog.
    TQVM krn kongsi tips2 mmbina ni

    ReplyDelete
  82. wow..!great tips..!mengangguk dalam hati secara banyak ketika baca. sebelum ni juz buat blog untuk diri sendiri je..hoho
    eh..satu lagi tips, kurangkan sinkatan perkataan. kalau orang susah sangat nak baca, terus tak nak baca..ngee~betol x cikgu?

    ReplyDelete
  83. thnks for tips...;))
    wlupun sy xberblogging utk income..
    tp xsalah utk sy aplikasikn..
    tq..simple tips ;)

    ReplyDelete
  84. 100 percent setuju la bang :)

    ReplyDelete
  85. thanx bro.... tips yang sangt membina.... saya ni budak blaja.... sdi2 la trunkan ilmu lagi ye... especially bab seo... hehe :)

    ReplyDelete
  86. Ramainye org komen ye... :)
    Terima kasih dgn tips yg diberi...
    Kalau bole, berilah lagi...
    hehheheh

    ReplyDelete
  87. Tips yg amat2 berguna utk new blogger mcm sy ni..
    Tq3..

    ReplyDelete
  88. Tips yg amat2 berguna utk new blogger mcm sy ni..
    Tq3..

    ReplyDelete
  89. tips yang boleh saya jadikan ikutan :

    ReplyDelete
  90. thanks..very helpful..tapi still tak paham camner wat backlink..hehe

    ReplyDelete
  91. tq very much............alangkah bagusnya kalau kutahu awal2.that'why...blog aku visitors nya berkurang.mulai hari ini ku akan belajar n terus belajar.tq, sifu:)

    ReplyDelete
  92. tips yang membina jati diri nih..bagus betul la eyriqazz..tak kedekut..hehe..emm betul tu..sy 50-50 nak join contest kalau kena like FB ke, apa ke..huhu..melainkan hadiah menarik..sy kan mata duitan,...hahahaha

    ReplyDelete
  93. Tq....saya new blogger tak tahu mcm mana nak mula....anyway tips ni bleh la dicuba

    ReplyDelete
  94. Tips yg bgus utk new blogger mcm saya..thanks

    ReplyDelete
  95. Tips yg bgus utk new blogger mcm sy...thanks

    ReplyDelete
  96. Tq....saya new blogger tak tahu mcm mana nak mula....anyway tips ni bleh la dicuba

    ReplyDelete
  97. saya bersetuju dgn ayat abg eyriqazz..klu kita mahu org join contest kita, x perlu pakse utk jd follower..klu dah memang sesebuah blog itu bagus dan contestnye menarik..org akn tetap join..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails