January 19, 2010

7 Tips untuk Tingkatkan Trafik ke Blog Anda

Seperti yang dijanjikan dalam entry sebelum ini,kalini ingin berkongsi tips untuk meningkatkan trafik ke blog anda.Tips ini hanyalah tips dari seorang beginner melalui pengalaman dan pembacaan saya yang baru bergiat aktif di dunia blog ini kurang daripada 5 bulan.Kalau ada yang tersilap,awal-awal minta maaf ya?Saya masih mentah dan baru :


Bang Nara Cool dan Popular Orangnya. (gambar credit to Ween )

1)First Impression
-Maksudku layout dan design blog anda.Opss,saya tahu design blog saya pun tak seberapa namun apa yang ingin ku tekankan adalah untuk first reader yang baru pertama singgah di blog anda,adakah mereka rasa selesa dan ingin menerjah blog anda lagi melalui design blog anda?Jangan sibukkan blog anda dengan widget2 yang memberatkan loading, gambar-gambar yang tidak berkaitan, komen moderation (penting ni ), dan juga lagu-lagu yang annoying.


Redmummy blogger kegemaran

2)Cara tersendiri dalam menulis blog
-Serlahkan kelebihan anda.Cam Melz,dia pandai dengan design blog,bermain dengan contest,penulisan dan gaya bahasanya lain dari yang lain.Jadi,orang lebih mudah untuk terjah kembali. Cam blogku,apa yang istimewa ye?Ummm...itu lain kalila cerita.Ada lebih kurang 100 ribu+ blog di Malaysia ini, jadi serlahkanlah kelainan di blog anda jadi mudah untuk orang jatuh cinta dengan blog anda dan ingin terjah lagi blog anda di lain kali.


BeautifulNara Cool dan senyum memanjang

3)Gambar,gambar,gambar
-Sukakah anda membaca karangan yang panjang-panjang walaupun cerita nya sehebat Novel Ahadiah Akasyah mahupun Sidney Sheldon ?Masukkan gambar-gambar agak reader merasa rileks dan segar mata untuk membaca entry2 anda.


Fourfeetnine cantik menawan

4)Komen di blog lain
-Ramai pernah dengar istilah blogwalking or blogjogging kan?Saya pun selalu blogwalking ke blog yg mengomen di blog saya cuma ikut kesempatan cepat ataupun lambat bergantung kepada masa yang ada.

Tinggalkan komen yang bernas ataupun komen yang boleh diterima di blog orang lain.Jangan hanya nice post,wow, or cool.Cam tak ikhlas je bunyinya kan?Lagipun kalau anda hanya singgah dan tidak tinggalkan komen,the chances utk penulis blog  itu menerjah blog anda adalah 0%.Kalau anda menulis komen,ianya sudah meningkat menjadi 50% .Jadi,tak salah mencuba kan?Bayangkan anda tinggalkan 100 komen di blog orang lain dan 70 orang singgah dan 20 orang pula dah bookmark blog anda?Tidakkah secara tidak langsung anda sudah mendapat pengikut setia?



Jojo Struys serba boleh

5)Buat pembaca anda selesa untuk melayari blog anda
-Bagi blogspot,sesuai letakkan search button jadi reader ble search apa yg dia suka.E.g. student nak search pasal belajar atau cinta, bloggers nak search pasal tips Nuffnang or etc.Takpun,sekurang-kurangnya ada Archive jadi tak perlu la pembaca nak go Next,next,next..Lebih mudah tambah widget linkwithin di blog anda.

SixthSeal banyak pengalaman

6)Tulis entry yang membunuh
-Yang ni kena try and error.Cuba dan tgk entry anda yang mana mengancam dan disukai ramai berdasarkan hitsnya. For me,entry yang membunuh dan mengancam bagiku kini adalah Segmen Terjah blogger popular, Tips Nuffnang dan juga nukilan ku (Alahai,Episod Mamat dan Sally belum sempat nak sambung lagi....Huhuhu....)

7)Update,update,update
-Yang ni tak perlulah ditekankan.Cuba anda tengok Redmummy or BeautifulNara, walaupun mereka sudah popular,mereka masih mengupdatekan sekerap mungkin.Lainlah anda mempunyai aura yang cukup mengancam dan menawan macam Hanis Zalikha mahupun Kennysia,tulis entry seminggu sekali pun beribu-ribu orang akan terjah.


Timothy Tiah Jutawan Nuffnang yang tak lokek dengan senyuman

P/s :Dan inilah hasilnya :


Before


After

P/s/s : Usaha tangga kejayaan.Kalau tidak dipecahkan ruyung,manakan dapat sagunya?

P/s/s/s : Adoii,entry Astro B.yond and terjah BeautifulNara blom disiapkan lagi..Akan kuterjah BeautifulNara...More tips to come in the future....

96 comments:

  1. Terima kasih!! saya baru beberapa hari belajar hendak bergiat dalam blog.Susah juga bagi orang berusia seperti saya, banyak yang tidak difahami..kena belajar banyak lagi.
    Silalah lawat blog saya yangazmah.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. thanks for sharing bro.. memang i like it... esp on update dan selalu komen others' blogs...

    Afiqah, Apasal Nangis????

    Jom Esso Card

    ReplyDelete
  3. bagus dan tepat skali tips2 nie.
    saya suka.
    abang eyriqaz mmg ensem dan kacak bergaya. (tektik memuju supaya tak diterjah secara melampau). hehe

    ReplyDelete
  4. mmg hebat. saya kagum dgn teknik2 yg bro guna..
    cuma masih belum ada hasil buat saya lagi.
    tidak mengapa..cuba dan terus cuba. blogging dengan ikhlas :)

    ReplyDelete
  5. thanx for d tips bro...~

    like like like..:)

    ReplyDelete
  6. akan ku tunggu terjahan mu itu...muahahaha

    ReplyDelete
  7. Tips yg mnarik.. tq..
    nk tnye kuiz ri tu dh kuar kputusan ke belum? :P

    ReplyDelete
  8. good bro..rajin ek buat research..ok gk tu, at least leh bg panduan..

    ReplyDelete
  9. amalkan teknik dan tip yang betul, maka berhasillah. Yang masih mencuba, jangan putus asa. usaha bukan segera membuahkan hasil. :)

    ReplyDelete
  10. thanks for sharing this...
    sy pun br nk berjinak2 ngan blog nii..rasa cam menarik lak kann..
    k, lepas ni, kena ikt tips2 yg diberi..moga2, ramaila org yg dtg bertandang...

    thanks a lot :)

    ReplyDelete
  11. terima kasih sudi share tips tingkatkan trafik nih~

    ReplyDelete
  12. tengha blogwalking la ni..tp asyik sibuk je dah jarang2x leh joget2x kat blog prg..hehe...memang terbaik r kamu ni..dah cm famous2x gitu..mungkin jugak aura dari nama GTO ni..hehe...terbaik r kamu..hehe

    ReplyDelete
  13. salam..betul..betul..betul..wah kemain senyum lebar ek dapat jumper blogger fofolur..tak lama lagi kamu pulak yan fofolur..

    ReplyDelete
  14. tips yg bagus...
    sy baru je nk aktifkan diri dlm blog ni..sebelum ni tulis blog kdg2 je..
    usaha tangga kejayaan.. betul x..hehe=)

    ReplyDelete
  15. salam perkenalan...wah terima kasih bagi tip..iyelah walaupun saya tak sehebat hanis zalikha tapi itu semua atas berkat usaha untuk selalu update...inshaAllah anda pun akan jadi seperti hanis suatu hari nanti...

    ReplyDelete
  16. bagus la entry yg bagi tunjuk ajar ni...saya baru menceburkan diri dlm dunia blog nih..bila dpt baca entry cmni...bersemanagt sket nk trskn memblog..ehe thanks...dn kepada sesapa yg berminat boleh la follow saya di http://balqisuzmalover.blogspot.com =)

    ReplyDelete
  17. Wahh! Rajin betul update blog! Patutlah dapat banyak visitor! Saya dan kawan saya baru nak belajar merangkak.

    ReplyDelete
  18. Info yg sgt menarik bro
    saya suka part entry yang membunuh 2
    erk888
    entry terbaru saya pun macam membunuh juga rasanya
    erk888


    erk888.blogspot.com

    ReplyDelete
  19. thanks bro for the tips! :)

    teramat2 la berguannya utk blogger yg bawah mcm saya nih ;)

    ReplyDelete
  20. nice sharing..bab yang kalo ada lagu tu mmg aku stuju la sesangat..sebab memang cenderung gila klik X kalo ada lagu..

    n yang ada banyak benda bergerak..sakit mata wooo..hehe..

    neway..congrat..traffiq berbaloi2 tu

    ReplyDelete
  21. Tajuk entry yang gempak pun boleh naikkan hit jugak.hihihi

    aku duk salu buat tu jer la :P

    Ini Bukan Key Chain, Ini Pen Drive

    ReplyDelete
  22. GTO,
    Hmmm..best sangat baca ur entries. nak nak lak bahagian tips2 bernas camni. hmm, saya orang baru.. tapi orang lama sebagai blogwalker.. hehe..orang lama ke? saya tak sangka beblog camni bleh sumber pendapatan. ( walaupun bukan niat sebenar sya join) join blog sbb nk komen blog orang, saya sebagai blogwalker.. kelakar lak..ooo lagi satu.. sbb bca ur blog sy jumpe Jojo Strus.. tak tepkir lak nak google dia..n tak tepikir lak dia ada blog... hmmm, akhir kata.. BEST!

    ReplyDelete
  23. thx for tis great tips bro...
    mmg useful....
    tapi bab nak tulis n3 membunuh tu payah skit...
    i xpandai aaaaa...

    ReplyDelete
  24. Memang tip yang bagus, kena praktik nih!

    ReplyDelete
  25. Thank you for tips yang bagus..
    I pun nak blogwalking hari2..
    hehe

    ReplyDelete
  26. ohh... begitu.. hehehe.. mai yea ayat BM berterabur arr.. adesh... :)

    ReplyDelete
  27. yang paling penting rasanya, kena update blog selalu. Tapi kalau selalu tak ada masa susah jugak. nak kekalkan momentum tu yang payah sket

    ReplyDelete
  28. tips yg berguna...
    byk la yg nk kena ubah pasnie..
    thanx for da info (^^,)

    ReplyDelete
  29. waaa..thanks for sharing..bagi semangat utk sy ni..:)

    ReplyDelete
  30. waa..mekasih cikgu.. ilmu y sgt2 bguna... blh pinjam x tips ni utk dimuatkn dlm blog sy?? sy inform la ini dr blog cikgu...
    Dah lama sy follow blog ni..

    TQ...

    ReplyDelete
  31. Cikgu Yang Azmah :Usia bukannya penghalang.Di mana ada kemahuan,di situ ada jalan.Akan saya singgah blog akak nanti.

    Sharinginfoz :thanks.

    Beautifulnara :blog anda akan diterjah dengan kejamnya...hahaha..nantikan entry nya besok ataupun khamis ini...

    From The News :Good Luck dan Selamat mencuba..

    Alamfanacinta :Sama2

    Kancilbiru :hehehe,kalau anda yg bertuah,sudah pasti akan ku terjah..

    NurulAin_zaini :kuiz tu dah kuar result nya di blog melromeo (melromeo.blogspot.com)

    ReplyDelete
  32. JMR :Sama2lah berkongsi

    beliamuda :betul tu.bukan senang nak senang.

    titin :sama2,teruskan usaha

    Akuro San :Sama2.berkongsi setakat yg tahu

    cryingangel :hehehe,aura GTO mengancam

    kak ina kl :Amin...tak fofular pun takpe,asalkan dpt income mengancam..hehehe...

    flygurl:good luck..sama2lah berusaha

    ReplyDelete
  33. Bro . Ada betulnya ke semua tips yang kau bagi nie . hehe setiap perkara jika kita dapat menarik perhatian dengan kelainan. itu adalah pokok utama .

    contohnya kalau kita pergi ke pusat membeli belah . ada satu clown tengah hua hua. dia akan menarik perhatian kita kan ? :)

    jadi buatlah kelainan hek²
    uit aku kena terjah blog ko nie miahahhaha boleh ke ? keke

    ReplyDelete
  34. ahahaha..
    wow..bgos ni..
    keke..

    ReplyDelete
  35. gud info..follow u bro..salam kenal..

    ReplyDelete
  36. ermm thanx for info

    sy setuju bak kata tuan tanah..kalo entry panjang menjela takde gambo..mmg so boring...kalo ada gambo leh cuci mata yg penat membaca kat screen ni..

    eh leh pinjam tak word blogjogging..ahahah 1st time weh dgr...so cute plak word tu...dan terasa mmg sesuai ckp blogjogging..sbb blogwalking agak slow skit...atau lepas ni blogrunning? sesuai tak?

    ReplyDelete
  37. o... mcm tu ghupenye...

    tp pisyek mmg suke jln2 lalu komen2...

    hehe...

    ReplyDelete
  38. betul la tu, ia tulisan je tak de gmbr langsung... tak best..

    dan pasal blogwalking tu, stuju sgt la... jumlah pengunjung meningkat bila i bnyk tinggal komen kat blog orang, bila tak buat, adoi.. jumlah visitor menjunam jatuh..

    ReplyDelete
  39. thanks 4 d tips..

    me pun byk blog walking n byk tinggal komen.. hopefully one day, bleh bjaya mcm u alls sume...

    ReplyDelete
  40. wau...memang menarik..
    padanla dh ramai pengikut GTO dh skrg..
    hehehe...pas nie kene rajin bergmbr arr ngan Eyriq..hahaha
    mana tau dapat tempias...

    ReplyDelete
  41. wahh..tips yg mengancam..hehehe...time kaseh share tips yg best mcm ni..saya ni budak baru belajar..baru sebulan lebih berjinak2 dgn blog...byk benda xthu..n malu sket nak tegur org..terbaca info ni mcm semangat lak nk berblogging..tenkiu..(^_^)

    ReplyDelete
  42. TQ banyak2...saya ni baru nak blaja wat blog...mmg la nak tau camne nak cari kawan2 blog ni...kalau senang singgah la...http://ejamaria.blogspot.com/

    ReplyDelete
  43. tenkiu abg eriqaz..shaye pun baru blaja pasal nuffnang ni..rasenye dah nak dekat setahun berblog tapi tak banyak pun naik..sejak bace tips2 dr abg eriqaz ni..dah nampak kemajuannye..yeay! kite berpegang pada prinsip abg eriqaz..kalau tak pecahkan ruyung,mana nak dapat sagunya.*betulke pepatah ni? hoho~

    ReplyDelete
  44. tengkiu bro ..tips yg mmg berguna. mesti baik ngan mel neh..hehe

    ReplyDelete
  45. tips yang sangat2 membantu lagi2 untuk blogger yang baru cam i.
    tq very much

    ReplyDelete
  46. thanx fOr the tips! bab yg kena update blog slalu tu mcm xmampu buat je.. kalau ade idea mencurah-curah baru la byk nak letak kOt..hehe!

    btw cOngratz sb dpt samsung cOrby hari tu.. memg nampak cikgu tapi disebabkan xsama team jadi sy segan nak menegur =P

    ReplyDelete
  47. Terima kasih, semoga tips tersebut dapat mengurangkan kekurangan saya & memperbaik kelemahan saya dalam blog saya. Insya-Allah. PS - AF8 bermula 13 Mac 2010 dgn Pengetua Norman KRU & Pengacara Kak Mah (Sarimah Ibrahim) Gali & Jimmy Shanley (Yezza)!

    ReplyDelete
  48. memang banyak yang perlu saya pelajari daripada mereka2 yang berpengalaman...kalau boleh share la lagi tips2 yang berguna untuk blogger yang baru nak berjinak-jinak dengan nuffnang seperti saya nie...tq so much yer...

    ReplyDelete
  49. baru je buat blog taun ujung taun lepas..byk lg kne blaja ni..thkz for the tips!

    ReplyDelete
  50. thankz for the great tips.. sy bru mula nak blogwalking.. skrang nie rancang nak terjah seluruh blog ckg.. XDDD harap kedtgan ku ini disambut dgn hati t'buka.. ^^

    ReplyDelete
  51. saya budak baru belajar menulis blog...
    tips2 bro sungguh meberangsangkan saya untuk terus menulis....
    harap2 ada lagi tips untuk jadi best blogger....
    meh singgah blog saya..kita minum2 kopi sambil bergelak ketawa....

    http://syahazrizal.blogspot.com/

    ReplyDelete
  52. yeahh..! terbaekk la..!
    pasal blogwalking tuh..cara tu bagus.. tapi saya ni agak bz nk bukak balik link org yg singgah ke blog kite tuh..

    betul ckp abg, 1st impression penting.. saya kalau nampak blog tu berserabut, ssh nk bace, terus tinggalkan..

    pemilihan warna, fonts, size font gak penting nk bg org selesa bace.. ramai x pk psl tuh..
    dorang tulis blog ikot citarasa sendiri tanpa pk mcm mne orang lain akan rase psl blog dia.. ;D

    ReplyDelete
  53. Sejak saya daftar dengan gengblogger ni baru saya kenal perkataan blogwalking. Ni tengah jalan - jalan cari pasal eh, cari ilmu la ni.

    ReplyDelete
  54. sempoi.
    tp apa nama tool tracker tuh eh?

    ReplyDelete
  55. Haha! memang terbaek lah tips ni.
    tinggi betul visitor. thumbs up!

    tips ini akan diamalkan segera. yeahhh~!! ;D

    http://kupasrah.blogspot.com

    ReplyDelete
  56. thanx..amat info yg berguna buat sy yg baru didalam dunia blog ini.

    ReplyDelete
  57. makasih untuk tips...
    sesuai untuk aku yang baru dlm dunia blogger nih...:)
    keep on sharing tips, cikgu...

    ReplyDelete
  58. wow! akhirnya masih ade jalan untuk memperbaiki blog sendiri...saya pun baru je berjinak-jinak dalam dunia blog ni...tak tahu ape yang disukai oleh pembaca...buntu saya...kalau boleh bagi tips lebih lagi untuk masa yang akan datang...
    thank you...

    ReplyDelete
  59. Tips yg mantap. Memang akan diamalkan nanti. Terima Kasih banyak2....:))

    ReplyDelete
  60. salam tuan rumah..
    wajh ni satu tips yang bagus bagi bloger baru macam saya ni..

    benar tu usaha tangga kejayaan..huhu kekadang cemburu juga bila orang lain ramai yang dah berjaya..

    ReplyDelete
  61. thanks ;) sy baru nk belajaq berblogging neh...
    sy hrp tip2 yg diberikan dpt membntu sy.
    http://syukri0235.blogspot.com/

    ReplyDelete
  62. sy sgt xkreatif dalam bab menulis ni..kalo teror rasanya dh lama jd penulis sehebat Ahadiat Akashah..

    dan sy xdelah secantik Hanis Zalikha tuk naikkan rating....

    tolong la sy ape yg perlu..pape pn thanks for your tips yg sgt berguna
    http://aidabeardot.blogspot.com/

    ReplyDelete
  63. kesimpulannya, dalam blogging perlulah konsisten. semua tips di atas perlu dilakukan secara konsisten juga kan. eyriqazz sangat uka bagi tips. bagus2, keep it up!

    ReplyDelete
  64. bagus tips ni..sangat berguna..terima kasih..

    ReplyDelete
  65. terima kasih..ya..
    datangla blog tengok apa yang kurang ya. Saya bukannya reti sangat

    http://myra-aida.blogspot.com

    ReplyDelete
  66. dulu ingatkan senang2 nak dapat duit dari blogging,tapi smpai skrg 1sen pun belum...maknanya,banyak lagila kene belajar ni...

    ReplyDelete
  67. mrsboan sedang membayangkan suatu hari nanti ada blogger-blogger yang glemer menerjah ke blognya..mmm best juga yer..uhh kena bekerja keras nih...

    ReplyDelete
  68. bila la leh dapat trafik ribu-ribu sehari cmni...skrg ni average 100-200 je sehari..huhu

    Karangan Budak Sekolah Rendah Yang Menyeramkan!Mesti Baca
    http://zuarxpdc.blogspot.com/2010/08/karangan-budak-sekolah-rendah-yang.html

    ReplyDelete
  69. Terima kasih di atas segala tips yg diberi. Saya baru je berjinak2 dlm dunia blogger...jika ada singgah..sudah cukup bersyukur...jemput singgah ke blog. mana la tahu kot2 dpt membantu mana2 yang tidak kena dgn blog saya...ngheee...:)

    ReplyDelete
  70. Terima kasih atas posting yang berguna ni..Saya ni masih baru belajar dalam membuat blog dan nampaknya tak ada idea la nak menulis sekerap mungkin...

    ReplyDelete
  71. untuk setakat ni saya cuba untuk selalu update dengan mengisi blog-blog saya dengan informasi2

    ReplyDelete
  72. yes!!!.. ade info baru..tank u... akn ku gunakan tips2 mu itu... sila2 lah terjah blog daku.
    sistokinmerah.blogspot.com

    ReplyDelete
  73. jom la terjah blog aku yg baru sebukan jagung....haha... ade berani?..haha... anyway...thanx for sharing...

    ReplyDelete
  74. wah..baru terjumpa blog nih :)
    ramai ler powerut..hehe...tahniah

    nice tips...semuanya betul sekali :)

    ReplyDelete
  75. salam...saya orang baru di sini..seronok baca thread kat atas...klu sudi singah2 la..amyhelmi.blogspot.com

    ReplyDelete
  76. good tips.. akan dipraktikkan.. tqvm :)

    ReplyDelete
  77. GTO, thanks for the tips. sangat-sangat bagus :)

    ReplyDelete
  78. Never, never, never, never give up

    -----------------------------------
    Sydney

    ReplyDelete
  79. tips yang terbaik....
    tq bro....

    ReplyDelete
  80. Kali pertama meninggalkan komen pada blog ini.
    Ada sesuatu yang menarik dalam blog ni.. Teruskan mencurah ilmu...

    ReplyDelete
  81. kawe dah try..jogging, walking, flying jer belum..tinggalkan komen pun buat jugak.innit pun dah try..

    ReplyDelete
  82. Fuhhhhhh.......nak baca tang pengomen2 ni pun da makan 1/2 day :D

    ReplyDelete
  83. satu tunjuk ajar blog yang baik..terima kasih

    ReplyDelete
  84. Tq very much for da tips cikgu..;D sy suka. Lepas ni, i will try dat tips..;D sharing is caring.moga cikgu dimurahkan rezeki selalu.;D

    ReplyDelete
  85. Dear sir, I am agreed with some of your point and intended to do so but I am not totally agreed with your point no. 3 ( Gambar,gambar,gambar)Well, yes pics will definitely makes our post more interesting but make sure the pics is related to the post content yet most important the post content itself. To me, I rather read a long w/o pics but meaningful/useful entry than an entry with lots of pics but the content itself a disaster!
    That's just my opinion and it's up to individual to think the best for them. If they want to earn money from blogging, then of course they will never give heed to their entry content as long as it can attract visitor,am I right?

    ReplyDelete
  86. Terima cikgu atas tips yang diberikan,first time sampai kes ke sini,saya walaupun berblogging sejak tahun 2008,banyak kesilapan yg saya lakukan,contohnya blogwalking.Ianya memang berkesan.
    LoveHijau

    ReplyDelete
  87. Hebat..Saya dah berblogging lama tapi belum mendapat trafic sehebat abang eyriqazz..Tahniah buat abang..Tapi bagi saya..Penulisan yang ikhlas dari sanubari terbaik :)

    ReplyDelete
  88. Terima kasih...ilmu yg berguna utk saya sbg blogger baru.minta tunjuk ajar dari otai2 blogger.. :-)

    ReplyDelete
  89. Amat berguna untuk orang newbies seperti saya. Saya menghargai.

    ReplyDelete
  90. Terlalu berguna. Saya amat menghargai.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails