July 29, 2011

Ikan Bakar belakang Pasar Filipina, Kota Kinabalu

Selepas Candlelight dinner yang agak mengecewakan, saya mengambil keputusan untuk dinner dan pekena Ikan Bakar di belakang Pasar Filipina di malam pertama itu. Terima kasih buat readers yang rekomenkan tempat ini seperti di entry Tempat Menarik di Kota Kinabalu, Sabah. Actually ini kali ke 5+ kot saya terjahi Ikan Bakar di sini sepanjang hidup eyriqazz.Dulu masa wifey mengajar di Sabah,setiap kali datang KK, tempat ni memang wajib kami terjahi. Indah Khabar, Indah rupa...Itulah yang boleh saya katakan..

Seafood, pelbagai Ikan dan pilihan..Memang fresh-fresh ikan,ketam,sotong,etc
Jemput Pilih.Adussh, rambang mata juga dibuatnya
Ianya dibuka dari 4 petang sehingga larut malam
Memang ramai pengunjung especially pelancong asing yang terjahi Ikan Bakar di sini
Nyam2, mahu pilih yang mana satu ni?
Finally, saya pilih Ikan Kerapu sederhana besar, RM20 dan Sotong Bakar 2 cucuk,RM10 each
Pekena dengan Mangga dan Rumpai Lauk cicah kicap pedas. Sedapp..Meleleh air liur dibuatnya
Pekena pula Air Kelapa Muda. Memang terangkat
Jemput Makan. Jangan Malu-Malu
Walaupun Ikan bakar hanya cicah sambal lada dan kicap, fuhhh,tetap meleleh dan terbaik

Kenyang, puas hati, fresh seafood, memang sedap. 10 kali ganda lebih bagus dari candlelight dinner di Ferdinand's Restaurant, restoran ekslusif di Hotel Sutera Harbour yang bertaraf 4 bintang.
Action speak for Itself. Even Mat Salleh pun datang makan di sini
Burpp...Nyam2 kenyang. Habis licin...Now, teridam2 nak merasa lagi ikan bakar di sini
Dalam Memori

Once again,thanks readers for the suggestion. Di lorong-lorong belakang pun banyak tempat makanan yang sedap. Asalkan ianya bersih,halal dan menepati citarasa, apa salahnya kan? Hargapun berpatutan, hati pun senang, tak gitu?

42 comments:

  1. tempat makan feveret..hehehe.yg dekat waterfront depan hyatt pun oke...hikhik

    ReplyDelete
  2. mmg best mkn sini especially rumpai laut...ada try makanan siput tarik tk???sedap tau

    ReplyDelete
  3. terliurnye.. dan nampak sangat menyelerakan. nape lah aritu kami tak singgah situ -.- oh ye aritu hujan, dah basah kuyup masing2.. hmm, next time kalau pegi KK nak ajak hubby singah sini

    ReplyDelete
  4. wahh ikan bakar cicah sambal..best sngat2

    ReplyDelete
  5. Wow!! mmg nak menyelerakan ikan bakar kat situ..terliur la pulak!

    yg mahal tak semestinya bagus, yer tak??

    ReplyDelete
  6. menjejes air liur tengok ikan bakar. all time favourite :)

    ReplyDelete
  7. sedapnya bro.. asal aku masa g KK dulu tak g makan tempat ni..

    ReplyDelete
  8. mak aii.............. meleleh air liur... tak sempat ku gapai sebelum bersalin nih.. isk isk isk

    ReplyDelete
  9. mak aih~ sedaaap nye~ lapa la plak. dah lme x mkn ikan bakar ni ha,,

    ReplyDelete
  10. perrrrggghhhh meleleh airliur..
    walaupun ada pengalaman pahit masa pergi KK tapi pengalaman makan seafood kat pasar filipin memang paling best!!!
    sotong besau2 tuh.. dan tak mahal..
    makanlah sampai kembong! hahaha
    sangat jimat dan puas hati macam Flexiroam!

    ReplyDelete
  11. Buat pengetahuan semua..ikan bakar Sabah tak sama dengan ikan bakar kat semenanjung..macam mana org tu bakar ikan tu yer???senang sangat..sebab aku orang Sabah..hahahahaha..kalau g Keningau lagi murah..

    ReplyDelete
  12. ternampak sotong bakar di situ... owh..tidak!.... meleleh air liur nengok gambar nih....

    ReplyDelete
  13. nampak gambar ikan2 ni, tak sabar sy nak balik sabah.btw, jemput dtg lagi ..^_^

    ReplyDelete
  14. malam ni sy nak g makan sana..terliur dah

    ReplyDelete
  15. #ecad:yang depan waterfront hyatt tak sempat try..mb next time.thanks for suggestion

    ReplyDelete
  16. #mama tisya:memang best.siput tarik?kat mana tu?x jumpa pun..

    ReplyDelete
  17. #fara:singgah jgn tak singgah..sedap..

    ReplyDelete
  18. #mamayatie:yup,yang mahal x semestinya bagus.yg murah x semestinya x sedap...biar menang membeli,jangan menang menjoli..

    ReplyDelete
  19. #elissmie:bila mau blanje ni?dgr khabar both nuffnang dan churp2 check sudah terima

    ReplyDelete
  20. #myvitrd:next time wajib terjah bro..

    ReplyDelete
  21. #iZan :nyam2...memang sedp...lepas pantang nanti blela makan..

    ReplyDelete
  22. Bro, nampaknya ko makan kat meja yang sama aku makan bulan lepas cuma bezanya ikan yang ko amik lagi beso dari ikan yang aku makan.. hehehe.

    ReplyDelete
  23. ye ye shud try makan disana..tapi kena pandai pilih ikan lah.sebab ada setengah gerai tu,ikan not so fresh...hari tu makan dengan kawan kat sana...ikan keras mcm dua tiga malam yang lepas..hehehe....

    btw,kat situ ada satu gerai jual bakso sangat sedap :)

    ReplyDelete
  24. ooo mak aihh
    nasib belum bulas puasa
    ;-)

    http://hanspunyablog.blogspot.com/2011/07/kontest-menang-duit-raya.html

    ReplyDelete
  25. whoaaa....boleh tahan gak selera bro nie.... takpe2 nanti belanja time bukak pose bulan depan yea....

    ReplyDelete
  26. first time dengar rumpai laut tu.macam mana rasa dia?

    ReplyDelete
  27. Alamak!
    Sedapnye..nasib baik harini belum start puasa...

    ReplyDelete
  28. #Aimifiqa:nyam2,memang sedap habis...

    ReplyDelete
  29. #Pojiepooh Abdullah:yieza...memang kenyang dan puas hati..burpp...

    ReplyDelete
  30. #Kaki Wayang:apa rahsia Ikan Bakar Sabah bro>?manatau ble eden bukak kedai ikan bakar satu di KL ni..hik3

    ReplyDelete
  31. #RinnAzrinah :sotong bakar serius sedap

    ReplyDelete
  32. #misya mialen:tak sabar nak terjahi sabah lagi..akhir bulan 11 nanti pergi bercuti di sabah lagi

    ReplyDelete
  33. #Nancy Poh:so,how was it?besttt?

    ReplyDelete
  34. #abang ensem s:oh ye ke?fuh,fuh2..hopefully aura hartanah tu terjah laa kat saya pulak lepas ni..hik3...

    ReplyDelete
  35. #ecadwinkyasha :hik3..sebabtu la kami pilih sendiri ikan yang belum dibakar lagi..tengok mata ikan yang belum merah lagi...nyam2..

    ReplyDelete
  36. #hazman aka species1980 :hak3..tauke dari filipina @ bro jejai mau blanje bulan depan..masyukkk tu dpt adv filipina tu...

    ReplyDelete
  37. #[z@ck]:rumpai laut rasanya masam2 sedap...cicah ngan kicap pedas memang terangkat...mula2 tu memang rasa cuak nak try..dah try,terus rasa nak lagi..hik3..

    ReplyDelete
  38. #Miss Anisah :hik3..nasib baik..

    ReplyDelete
  39. choyyyy, saya gi bukak time entry makan time first day puasa, aihhh pagi2 dah menduga jiwa nih. :P

    ReplyDelete
  40. Tempat nih memang best bro. Banyak pilihan dan berpatutan.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

Hidupkan Untuk Memberi