October 4, 2011

Naluri Seorang Ibu | Kisah Ketupat Sotong

Sejak Isteri mengandungni, memang saya mengidam nak makan ketupat sotong. Masa Balik Terengganu raya aritu pun ada mention kat mak, tapi tak sempat mak masakkan coz bukan musim sotong. Huk3, so di KL ni asyik teringat-ingat ketupat sotong.

Betullah kata orang, Naluri seorang ibu ini kuat. Masa adik saya balik Terengganu minggu lepas, Mak kirimkan Ketupat Sotong dan saya pergi ambil dekat Zoo Negara. On the way, adik nak pulang ke Putrajaya. 

Nyam2, gebu, besar, dan sedap
Tertunailah Hasrat di Hati..Wifey kurang suka sikit ketupat sotong ni, So, 3 saya habiskan
Jemput tengok...Hik3..
Fuhhh, serius sedap dan meleleh Air Liur..

Nak try masak sendiri,boleh la terjahi Resepi Ketupat Sotong ini. Hampir menitik airmata ini bila mengenangkan mak sanggup kirimkan ketupat sotong ini dan kirimkan kat adik. Huk3, Makk, Saya Sayang Makkk...

P/s : Yup, Syurga Itu di bawah tapak kaki ibu...

32 comments:

  1. xpenah mkn ketupat sotong nie..nmpak sedap..

    ReplyDelete
  2. 1st time dengar menu nih....sat nak gugel...

    ReplyDelete
  3. first time aku tengok makanan ni bro.. yang kuah putih tu apa ye?

    ReplyDelete
  4. heee sedap nya ketupat sotong! :)

    ReplyDelete
  5. perghhh sedapnyer ketupat sotong nie...dah lama tak makan...masa jalan2 pi ganu pun tak der org jual, mungkin bukan musim kot

    ReplyDelete
  6. wah..saya tak pernah tau ketupat sotong ni..sedap ke?

    ReplyDelete
  7. touchingnya entry ni..me miss my mom too....:(

    ReplyDelete
  8. ketupat sotong? makna ada sumbat beras dalam ketupat ke sebelum rebus.. macam sotong sumbat? issh macam sedap je kan...

    ReplyDelete
  9. ketupat sotong?? first time tgk ni n tak pernah rasa... mcm sedap..

    ReplyDelete
  10. itulah keistimewaan seorang ibu,
    ibu memang takboleh dengar anak dia nak makan itu ini ke,sakit ke..saya rela senyap kalau sakit,kalau bagitahu alamatnya berbungkus2 ubat dia pos
    alahai ibu kita kan?

    ReplyDelete
  11. wow..sotong...siap ada telur skali haha mmg kegemaran koz ni...nk ckit^ ^]

    ReplyDelete
  12. wah,1st time tau tentang ketupat sotong ni bro.macam sedap je.resepi dari mana ni? :D

    ReplyDelete
  13. sedapnyer!! tapi kenapa lain ngan ketupat sotong dari kelantan? biasanya kelantan warna lain..yang nih puteh suci jer.. best jugak tuh

    ReplyDelete
  14. eh..kat ganu kaler putih ek?

    ReplyDelete
  15. @Myvitrd :Ini ketupat sotong terengganu..kuah putih tu ala2 santan...cubalah....

    ReplyDelete
  16. @missbby:kalau yang suka,memang sedapp......cubalah buat..

    ReplyDelete
  17. @aimaniman:samalah tu..sotong sumbat n ketupat sotong ni benda yang sama..cuma nama komersialnya ketupat sotong...

    ReplyDelete
  18. @norinaomar :yup..kasih ibu tiada tolok gantinya...

    ReplyDelete
  19. @Pacifista:memang sedap..resepi yang saya linkkan itu dari ohmalaysia....dia pun orang terengganu juga rasanya

    ReplyDelete
  20. @aimie amalina:of course sedap...

    ReplyDelete
  21. @amirnawawi :yup...ketupat terengganu dan ketupat sotong kelantan resepinya berbeza..both for me tetap sedapp...

    ReplyDelete
  22. @n@m@n :yup..kaler putih..kelantan ala2 kuning kan? pun sedapppp...

    ReplyDelete
  23. naluri seorang ibu..walau jauh dr mata hasrat si anak ditunai juga..huhuhu

    ReplyDelete
  24. AS SALAM, kita se negeri rupanya...MMD pun memang suka ketupat sotong ni..teringat masa arwah my father hantar ketupat sotong ke asrama SMSS masa MMD sekolah dulu bcoz dia tahu yg MMD suka sesangat makannya. hinggakan bekasnya MMD guna/simpan hinggalah MMD graduated.

    ReplyDelete
  25. lenkali bahagian wifey tu kirim kat jirannnnnnnnnn

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails