June 8, 2012

Pelancaran Sony NEX-F3 & SLT-A37

Minggu lepas, atas jemputan Sony Malaysia, saya telah menghadiri Majlis Pelancaran Sony NEX-F3 & SLT-A37 yang telah diadakan di Bridge Bar, G Tower. Jemputan diberikan kerana saya salah seorang Ahli Sony Malaysia, daftarkan ketika membeli Kamera Digital Sony TX5 atas teruja dengan iklan yang menari-nari di Nuffnang dan event My Water Moments yang telah dianjurkan di Sunway Lagoon. Seminggu lepas event tu, terus rembat, time tu harga maximum lagi, RM1,500.

Saya pun sekarang ni tengah survey-survey nak beli kamera baru. Jadi blogger tegar ni, dapat kamera yang lebih bagus, tentu lebih best kan?


Sony Sony NEX-F3 & SLT-A37 . Boleh bawa seorang.
Merayu-rayu Atuk ni suh ajak dia, soo bawakje laa..

Salah Satu Kamera Nya..Mengujaa.. dah semakin canggih sekarang ni kan?

Serba Biru event nya. Biru memang favourite colour saya

Door gift buat yang hadir. Sony Pendrive. Smart juga

Bigger Sensor. Better Quality Images. Itu kata Sony

Yang ni pun nampak menarik.. Taknak kasi saya review ke?

Colour Pink-pink ni, memang sesuai sangat la ngan Isteri ku yang hantu pink

Oh Tidak..Meleleh Air Liur..Kasi saya terus laa

Pemandangan dari G Tower yang diambil menggunakan Sony TX-5. 
Serius, gambar malam memang saya kurang puas hati skit dengan Sony TX-5 ni. Siang cantik

MC of the day..Sorry, lupa nama

Model-Model. Yang dua dari kiri tu, asyik kenyit2 mata je kat Atuk Je Jai

Antara kelebihan kamera Sony. Ohh, buat saya makin excited dan teruja

Kualitinya yang menyamai kualiti DSLR kamera. Maybe better?

Lebih menyerlah gambar yang diambil

NEX-F3 ini antara dlm shortlisted saya. Kecil dan tak berat.
Susah la nak pi event bawak kamera besar-besar

Kelebihan Sony NEX kamera
" Gambar lebih cantik, background gambar yang lebih fokus"
Kalau trade in TX5 ngan Sony NEX boleh tak?

Lepas ni, bolehla eden gantikan Uncle Gedek. Lebih mudah nak ambil gambar sendiri

Kualiti, go hand in hand..

Pre Order Now..Huk3, duit belum cukup lagi ni..
Buat Instalment 3 tahun aci tak?



Serius, saya teruja ngan kamera ni..
Memang Sony NEX-F3 ni lebih menepati citarasa saya sebagai seorang blogger dan bapa


Alamak, beberapa hari je tinggal offer ni...

Overall, dua-dua model ni nampak mempesona. SLT-A37 ni lebih macam DSLR. Lebih berat. Sony NEX-F3 lebih kena dengan selera saya. Aiseh, tak sempat nak bodek big boss Sony kasi diskaun lebih menarik skit...

P.s : Umm, apa pandangan korang ? Agak-agak sesuai tak kamera digital Sony NEX-F3 dengan eyriqazz?

36 comments:

  1. whoa...serious cool ..memang nak beli dslr yg cenggini

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang cool..jom angkat satu..ehh, dua..

      Delete
  2. Berkenan gak dengan NEX - F3 nieh...huhu..lom ada rezeki lagi

    ReplyDelete
  3. tengah berkira2 jugak nak beli kamera nih. tgh confuse, Canon atau Nikon. Tetiba keluar Sony ni plak...hehehe...bikin lagi confuse...

    ReplyDelete
  4. huhu..
    nex tak cantik gmbo view?
    seb baek..
    abrui berura2 nak angat stu
    mujru jugak ade alpha 390..
    kena tmbh lense telephoto jerlah gamaknya
    *Nex more to setting manual or auto?!
    *lense dia 18-55mm yerk?!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak..kena tanya yang lebih pakar ni..

      P.s : hazman,ciklily or jamar, boleh tolong jawabkan?

      Delete
  5. harga NEX-F3D tu sama macam harga canon 550D eca...hukhuk..tpi tu kecil dan comel..pink?!..arghhh.meroyan badan tgk tu..hukhukhuk

    ambiklah bro..kang menyesal pula..duit nuff baru masuk tue..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi..duit NN baru masuk ni tak cukup beli kamera ni..hihihi..hint2

      Delete
  6. aku dari review Sony NEX ni punya adik beradik totally awesome la.. ambo memang cantik.

    tapi depends dengan budGet la, klu ada duit lebiH anGkat yanG bagus dan baik laH kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak..maksud lebih bagus tu? budjet tu tgh budjet juga ni..plan nak angkat yang lingkungan 1.5k-2.5k je

      Delete
  7. Kalau NEX punya version nie memang latest dan sesuai untuk mobility sebab ringan laaa.... SIAP BUDGET je bro...

    ReplyDelete
  8. janji namanya kamera mesti bagus bro.. aku pun nak cari satu camera yang mana bila kita ambil gambar waktu malam ia nampak cantik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuhla..senang skit nak zoom2 gambar mlm2 kan?

      Delete
  9. sony memang bagus,tapi tu lah dari segi popular tak boleh lawan canon,nikon.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ic..canon n nikon lagi better ke bro?saya ni bak2 camera mmg masih noob

      Delete
  10. alah eyriqazz alang2 tangkap DSLR terus lahhhh. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. angkat tu memang nak cuma tuhla fikir berat dan kena handle with care...

      Delete
  11. semalam baru terbaca pasal sony ni kat paper. memang menarik. yang macam DSLR tu 16megapixel manakala untuk rekod video plak, rakaman dia full HD. itu yang menarik tu. harga yang ditawarkan pulak rm1999. bateri tahan lebih lama. boleh ambil lebih kurang 470keping gambar baru bateri habis. uiksh. macam teringin nak angkat satu je lah. baru buat vlog pun gambar cantik

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa kata bro beli satu n hadiahkan kat saya>?hihiih..kita kan best friend..

      p.s ;tetiba mengaku best friend kan?

      Delete
  12. elok lah tu eyriqazz patut angkat yang ni..
    lebih bagus dari nikon yang saya beli tu..
    dahla nampak best..saya pun tertarik ngn kamera ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu..masih belum dpt buat keputusan..kan best kalau beli kamera boleh review dulu sebulan...tak berkenan hantar balik..hik3

      Delete
  13. tapi betul gak kata eyriqazz...
    kata sensor besar lebih baik..tapi gambar malam buruk lah...
    ISO dia rendah lah tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. gambar malam yang saya ambil tu guna sony tx5 bukan guna nex ni...

      Delete
  14. Harga kamera kompak digital sekarang ini ada sudah ada yang hampir sama dengan harga kamera DSLR.

    ReplyDelete
  15. erm...gambar malam tuh kurang menarik la ..nampak macam amek dengan camera biase jer..tapi yg len nmpak cam awesome sajer~

    ReplyDelete
    Replies
    1. gambar malam ambil dengan sony tx5....

      Delete
  16. memang wajib kena angkat ni bro..bru la makin mengancam gmbor..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh tidak..semakin terbakor hati ini

      Delete
  17. hidupmu kekurangan tanpa sony NEX ni.. hehehe. sambar laaa satu beb!

    ReplyDelete
  18. Abg Eyriqazz.. apa tunggu lagi boleh dah tu.. hehehe

    ReplyDelete
  19. Hai semua (panggil je rengku).....salam perkenalan dan Salam Aidilfitri....aku baru 1minggu guna nex F3k ....fuuuyooo memang ambik gbr cun ....setting byk n sesuai mcm aku yg tak tau nak setting DSLR...aku go auto ja memang cantik....nak gbr mlm yg cantik guna fungsi 'scene' ....memang tak menyesal la....ringan pun ringan....terang pun terang....tuan blog boleh ka sy htr gbr yg saya tangkap guna nexf3......tak cuba memang tak tau....aku belasah je...sebab lepas ni memang nak angkat lg satu sony 37 tau 57 DSLR....businesss tengah naik bosss....hehe...Alhamdulillah

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails