March 4, 2010

Kisah Si Genius

Salam. Harini aku ingin berkongsi satu cerita. Kisah ini kisah benar, yang sampai kini aku ingatinya.Kisahnya di beri nama :

Kisah Si Genius (Gambar kredit kepada Pakcik Google )

Cerita Sufiah Yusof ke yang ingin kuceritakan? Ishh,kalau cerita ini, sudah ramai yang tahu dan lebih tahu pasal ini.Gambar ini pun aku ambil bila Search Si Genius di Google. Kadang-kadang sedih bila fikir kisah Sufiah Yusof,lain yang dicitakan lain yang jadinya.

Oklah, berbalik semula.Kisah yang aku ingin ceritakan ini adalah kisah seorang rakan yang ku kenal semasa aku buat A-Level di Kolej Matrikulasi Yayasan Saad (sekarang sudah ditukar nama Kolej Yayasan UEM). Di sana,memang semua budak pandai-pandai, almaklumlah semua bakal ke oversea.Betapa kerdilnya rasa diri ini bila berada di sana, rasa tidak layak untuk berada di sana dan bermacam-macam lagi pertanyaan timbul.Namun, itu lain kali aku bercerita.

Mengujakan dapat berjumpa Insan Genius

Nama rakan itu (Faizal/bukan nama sebenar) .Umurnya sama denganku namun dia mendapat tajaan Telekom untuk buat Course IT.Saya ambil A Level untuk dua tahun namun Faizal hanya buat A Level 1 tahun setengah. Dahla tu, ambil 4 subjek yang kebiasaannya orang akan ambil 3 subjek saja termasuklah aku.

Dipendekkan cerita, Si Faizal ini memang genius budaknya.Selalu Score A dan mendapat markah yang tinggi. Rahsianya?Hanya Tuhan yang tahu.  Inilah yang dapat ku kongsi pasalnya sepanjang aku mengenalinya dia dari jauh (pernah berbual-bual dengannya beberapa kali).

1)Faizal Alim orangnya. Dia selalu sembahyang berjemaah dan berada di surau. Pernah satu ketika, dia menangis agak lama .Bila ditanyakan rakan satu chalet dengannya, dia menangis kerana bas dari Midvalley ke Kolej lambat pulang dan dia tidak sempat sembahyang takbir pertama bersama Imam dan itulah kali pertama dia tidak sempat bertakbir bersama Imam selepas beberapa tahun.

2)Aku rasa dia ada Sixth Sense. Di kolejku ada Vypress, lebih kurang chatting sesama kolej sahaja. Selepas solat, dia boleh updatekan berapa orang sempat takbir bersama imam,berapa orang sempat rakaat pertama dan berapa orang rakaat ketiga dan seterusnya.Sampai sekarang aku tertanya-tanya,macam mana dia tahu sedangkan dia bersembahyang sama.Adakah dia ada mata di belakangnya?Entahla,susah untuk menjawabnya.

Agak-agak mudahke kehidupan Insan Genius ini?

3)Sesudah makan , pinggannya tidak akan ada satu butir nasi pun .Dia akan makan habis dan andainya ada orang yang makan bersamanya tidak habis makan, dia akan habiskan.Membazir dan amalan Syaitan katanya.

4)Selalu tersenyum dan begitu bersopan santun budi pekertinya.Pernah sekali aku datang awal ke surau.Disuruhnya aku azankan waktu itu.Fuhh,berpeluh-peluh aku dibuatnya.

5)Pernah satu ketika dia tidur di dalam kelas. Tutor Mat Salleh dan bukan main bengang lagi guru itu.Dipanggilnya Faizal dan disuruh Faizal menerangkan apa yang telah diajar dan menjawab soalan yang agak susah.Faizal bangun dan menerangkan kembali dengan terperinci dan menyelesaikan masalah dengan mudah.Tergamam dan kelu dibuatnya Tutor Mat Salleh itu.

6)Pernah ada satu exam Further Maths (kesusahannya berganda2 Add Maths).Dia mendapat markah 90+ dan markah kedua tertinggi 60+.Betapa jauhnya dia meninggalkan pelajar lain yang semuanya hebat-hebat belaka.

Banyak lagi perkara pasal dia sebenarnya .Dia mendapat 4A untuk A Levelnya dan berjaya melanjutkan pelajaran ke Cambridge Universiti, antara universiti terhebat di UK. Apabila dia menamatkan pelajarannya, Cambridge menawarkannya untuk menyambung Master dan Phd.Dia menerima dan aku berbangga ada rakyat Malaysia sebegitu.Sekarang , aku tidak tahu dia di mana namun aku rasakan dia berjaya.Mungkin sudah jadi Profesor di Universiti luar negara.

Memang mengujakan dapat berjumpa orang seperti dia ini. Satu dalam berjuta.Anda pernah ditemukan dengan insan istimewa sepertinya?Apa pandangan anda?

P/s : Bersyukur dengan apa yang kita ada. Rezeki ada di mana-mana. Jangan mudah putus asa dan teruskan usaha.

P/s/s :Entry yang agak panjang dan serius.Hik3,sebenarnya just wanna take a break from blogging, tapi entry ini pula yang keluar.Kalau saya nak take a break, berapa hari agak-agaknya yang sesuai ya?Masih berfikir untuk berehat sebentar bersama Kit Kat.

64 comments:

  1. thanks eriqaz for great info!... huhu, nmpknya brtambah smangat lagi nak teruskan hidup dan berjaya dunia ahkirat..

    ReplyDelete
  2. perghhh..biar betul further maths 90+++

    add maths pon terketar-ketar dh

    ReplyDelete
  3. saya menyampah tengok ayah adi putra.

    ReplyDelete
  4. sronok baca cite org2 genius yg berjaya dan sedih jika mereka akhirnya terpesong.. hargailah anugerah yang ALLAH berikan.

    ReplyDelete
  5. Salam tuan rumah...

    Entry yg bagus. Saya pernah menemui org spt si Faizal (bukan nama sebenar itu).. org lain bertungkus lumus study, dia sibuk berborak, senang cerita kalau dilihat mcm kwn saya ni tak belajar langsung..tp bila exam selalu dpt score... bila ditanya apakah rahsianya..

    "concentrate ketika dlm kelas, hormati guru".

    Ya..mmg benar kita kena buat 2 perkara di atas..tp pd pendapat saya.. IQ tiap manusia adalah berbeza2. Bagaimanapun sbg seorg ibu, sy rasa kita masih boleh berusaha utk melahirkan insan2 bijak spt ini dgn melakukan beberapa perkara contohnya menjaga pemakanan mereka yg tidak mengandungi unsur2 subhah, memberikan mereka makanan yg merangsang minda cthnya kismis & kekacang, mengamalkan doa tertentu ketika mengandung and etc.

    Menyebut tentang genius..sbenarnya ada byk cabang genius, tidak hanya menjurus pd akademik semata, genius dimaksud (sbgmana yg pernah saya terbaca) apabila seseorg itu mampu menlintasi sempadan minda dlm tiap apa yg diusahakannya cth mcm org genius muzik..muzik yg dimain tidak la hanya apa yg boleh/telah org lain mainkan malah boleh mecipta kelainan maksudnya jd pioneer pd sesuatu. Begitu juga dgn genius masakan..mampu mencipta resepi2 baru. Waallahualam.

    ReplyDelete
  6. yeah..
    i like this entry.
    kat ukm ade sorg.
    alim tak alim.
    itu tak reti nak nilai.
    always go to mosque nak solat berjemaah.
    still have social life.
    tapi keutamaan dia tetap pada ALLAH.
    agaknya itu kelebihan dia jadi bijak pandai.
    shuke shuke shuke.
    jadi inspirasi jap entri nie untuk i jadi terBAEK this sem.
    erk~~~~

    ReplyDelete
  7. wow!
    hebat.sangat kagum.
    tapi sy tak camni huhu.

    break ye.
    ikot cikgu asalkan kembali ngan entri yg tetap hangat ya!

    ReplyDelete
  8. hahaha.. insan genius lagi.. budak2 kat sini selalu berjenaka

    "hantar je budak2 genius yang rasa hebat tu belajar kat universiti ni(moscow aviation institute). baru dia tahu mana langit mana bumi.."

    otak terlalu pandai tak semestinya dia boleh menghadapi semua cabaran hidup.. semua orang ada kelebihan dan kekurangan dia. takde yang perfect.

    ReplyDelete
  9. rezeki masing-masing
    tapi bila tengok kawan-kawan further study abroad, rasa menyesal pula buat spm tak berapa sungguh-sungguh

    ReplyDelete
  10. pandai sgt susah;P hihiks..pandai mcm kita sume sudah..ekeke..

    ReplyDelete
  11. masa kat u ada sorang budak ni..langsung tak study..asyik ngadap pc main game je..dah la PC power gila..tapi exam, test, asignment semua dia score..adoii pelik tul.camna a orang tu boleh pandai gitu?

    Jom Menang RM10,000 dari AmBank Dengan Bermain Game Permainan Kehidupan Yang Mudah!

    ReplyDelete
  12. tak pernah lagi berpeluang jumpa budak genius ni... teringin jugak rasa nak kaji kehidupan harian budak genius ni...

    ReplyDelete
  13. sesetengah org itu gifted :)

    vote eny!number 25!

    here;

    http://meandmylife1376.blogspot.com

    ReplyDelete
  14. lol , ni yg smngat belajar naik ni . ahahahaha .
    tapi syg , sy x brape genius , hohohoh . xpela, kena usaha lagi .

    rasanya nak berehat blogging sehari ke dua hari dah ok kot , heheheh

    ReplyDelete
  15. wahh
    bangga klu dapat berkenalan dengn orag macam ni!
    mantap !!

    skrg die kat mane?

    ReplyDelete
  16. tak cari beliau dalam facebook ke? hehe. btw, mmg ada insan yang dilahirkan mcm tu. kita nampak sikit je usaha dia belajar tapi result mantops.. itu rezeki dia dan juga ujian buat dia...

    Sertai Contest Aku & Kancilbiru!

    ReplyDelete
  17. saya baca entry ni sampai habis..
    sgt teruja dgn faizal bukan nama sebbeanr.erm tp kenapa kamu x gune je nama sebenar.bukankah semua tentang dia sangat memberansangkan para pembaca???

    =)

    mane lah tau kot2 nama kawan tuh readers lain pernah jumpa...pernah kenal.boleh turut berbangga sama.dunai ni tka besar.

    kembali pada tajuk,
    setiap yang berlaku itu ada sebabnye.semua yg dimiliki adalah ujian.kepandaian itu juga satu ujian dan tanggunhjwb..=)

    ReplyDelete
  18. hebatnya kawan kamu..kagum2..sbb di hebat dunia dan akhirat..

    ReplyDelete
  19. memang betul bersyukur dengan apa yang kita ada.. manusia ada kelebihan dan kelemahan masing2....

    ReplyDelete
  20. memang betul bersyukur dengan apa yang kita ada.. manusia ada kelebihan dan kelemahan masing2....

    ReplyDelete
  21. hm sayapun ada kawan yang macam ni tapi sekarang xtau dia kata mana

    ReplyDelete
  22. sya pn ada kwn genius cmtu.dlm kelas tidur je kejenye.tapi bila cikgu panggil,spontan dia ley jwb soalan cikgu tu dengan tepat.pelik..huhu

    ReplyDelete
  23. Gua pun ada member mcm member lu gak bro..setakat baca hadith panjang dgn terjemahan sekali tak jadik masalah..otak geliga 4flat dr part1 sampai part6 DL..

    Gi lah rehat bro..jangan masuk apa2contest nuffnang..bagi aku pulak menang..hehehe

    Sikit hari nak gi pejabat tupperware bawak baju pink parttime model..huawahahaha

    ReplyDelete
  24. jarang nak jupe org mcm nie. cerdik n n ada perangai baik mcm tue :)

    ReplyDelete
  25. best nye jd pandai..
    huhuhuh

    ReplyDelete
  26. wah...mmg terror....kes adi putra pasal ubat genius or makanan tambahan bentuk2 pil tu kena rampas kan?dh settle ker?kalau x silap..

    ReplyDelete
  27. tempat mas pun ada org genius...
    masa dalam kelas, dia tido tapi bila buat amali.... releks jer dia buat... padahal dia tido masa belajar...
    dengar kat mana la... mimpi gamaknya...

    ReplyDelete
  28. Nice entry...
    terharu baca cerita ni...cara hidup kwn GTO 2 mmng berlandaskan Islam..
    No wonder hati dia terang :)

    ReplyDelete
  29. nie baru special...kepintaran digabungkan dengan keimanan..

    ReplyDelete
  30. salam ogt..ada jugak yang terror tapi kantoi...nawaitu tak betul..

    tenguk cam ady putra tu..akhirnya jadi penipu..nak kaya cepat punyer pasal..rasanya dia tak bersalah...org dewasa ajar dia camtu..sabar ajerlah..

    tv tu boleh gantung pakai skru..tapi kena gerudilah dinding..tak yah letak atas meja..kang jadi kes anak mati tertimpa tv cam budak cina tu.
    nanti kita lepak reramai tenguk tv sambil kunyah kuaci/kacang goreng..mesti isteri kami fening nanti.

    ReplyDelete
  31. btuah gto pernah dpt kwn yg genius mcm ni kan...

    ReplyDelete
  32. kagumkan tgk manusia2 pintar nih!! itu lah anugerah tuhan pada manusia..

    ReplyDelete
  33. anugerah Tuhan..hargailah sebaiknya..takpe lah diorg ade kelebihan sket dr kite..setiap org pun punye keistimewaan masing2 ryt? :)

    ReplyDelete
  34. tak pernah jumpa org cam gini.maklum la...saya ni org "terlebih pandai"..hiks!!! jadi belajar sampai takat mana jer..bergaul pon dgn org2 yg senagkatan je..tu pasal lom pernah berpeluang jumpa org geniuis cam gini

    ReplyDelete
  35. Otak genius anugerah Tuhan.Tak pernah lagi jumpa mereka yg genius ni.Apa pun kita mesti bersyukur dengan apa yang ada:)

    ReplyDelete
  36. bang...tak no. 4 tu real ke berpeluh2?? hehe..klaka la plak orang baca...

    jgnkan abg..org pun rasa bangga la klau ade kawan macam tu..lagi best kalau kita still contact lagi dengan dia..dan dia tak sombong.

    ps:jgn lama-lama sgt berehat...2 hari je..hehehe...

    ReplyDelete
  37. diDEN™ : sama-sama.marilah kita berusaha.saya pun mudah alpa dan lupa.

    ReplyDelete
  38. Naman : tuhla,saya maths biasa A Levelpun nak dpt 80 pun tercungap2..

    ReplyDelete
  39. Yobsumo :kenapa menyampah ye?aku tak berapa layan sgt citer adi putra..cam ada tak kena je rasanya

    ReplyDelete
  40. Cikgu Isza :betultu,hargailah anugerah yang dikurniakan...

    ReplyDelete
  41. SAM : SUka ayat ini : "concentrate ketika dlm kelas, hormati guru". haah,yang tu saya amalkan masa skolah,dah Alhamdulillah,walaupun kurang study,keberkatan itu ,result SPM memberansangkan,

    ReplyDelete
  42. bagus2...
    kadang-kadang bila berkongsi cara hidup genius ni..
    dapat jyga mengubah cara kita...
    uuntuk lebih berjaya...

    ReplyDelete
  43. nurhuda :u r rite.si faizalni,entah bila nampak dia study.dok surau until 10 lebih.dlm kol 11 dah tido.sbelum subuh dah bgn,tapi result,mmg mengancam dah pelajar contoh masatu ,

    ReplyDelete
  44. tricksrex :entry hangat?hik3,tulis ikut gerak hati.tak tau mana hangat or tak..umm..kalau bercuti seminggu ok juga...hik3..

    ReplyDelete
  45. Ariff Shah :betultu.kepandaaian bukannya penentu kejayaan.tapi dah + point di situ.Pandai menggunakannya,InsyaAllah,berjaya.Ariff pun apa kurangnya?Bukan mudah nak blajar di Universiti Ariff Shah itu...

    ReplyDelete
  46. redplasticbag :blajar dlm negeri pun bagus juga.asalkan ada kemahuan,di situ ada jalannya

    ReplyDelete
  47. bettyone :betul.setiap orang ada kelebihan dan kekurangan tersendiri.jadi,hargailah ia.

    ReplyDelete
  48. FIT :Itu anugerah tuhan yang tidak terhingga.Kelebihan dia kat situ,kelebihan kita kat tempat lain pula kan?

    ReplyDelete
  49. hajib:ingin mengkaji?bagustu..boleh jadi rujukan

    ReplyDelete
  50. Aus :teruskan usaha.perjalanan mu masih panjang.berjaya pelajaran dan berjaya memikat...hik3...

    ReplyDelete
  51. joegrimjow :x pasti dia dimana.last time jumpa masa sheffield games tak silap.masatu aku dah final ye,dia tgh buat master...dalam masa sama dia dapat offered fully sponsored buat phd di cambridge... ,

    ReplyDelete
  52. kancilbiru:dah search,tak jumpa di facebook.haah,itu rezeki dia dan inspirasi untuk kita lebih berusaha utk berjaya

    ReplyDelete
  53. lumut:tidak diletakkan nama sebenar kerana tidak dpt permission dia..kan kalau letak nama sebenar,dia tak suka,susah juga

    ReplyDelete
  54. JAI:eloktu jai,jgn lupa bawak aus dan bean skali...hik3

    ReplyDelete
  55. black_mel :tak pastila pula psal kes tu...hik3

    ReplyDelete
  56. nama sebenar faizal adalah matjoe :P

    aku mmg makan tak tinggal sebutir nasik pun

    ReplyDelete
  57. eh,..sekali sekala serius ok jgk,..mengajak org lain berfikir sama.

    ReplyDelete
  58. anugerah Allah.. :)

    yg tak genius kenalah berusaha utk sampai tahap setanding genius.. mcm tips en. eyriqazz bagi tadi ade yg boleh kite insan2 biase follow kan.. macam selalulah bersolat jemaah.. dekatkan diri dgn ALLAH so permudahlah kite dapat ilmu dari-NYa.. :)

    ReplyDelete
  59. hebatnye...
    anugerah tuhan..
    smoga owg yg genius menggunakn klbihan yg diberi sbaiknya...

    ReplyDelete
  60. Hebatnye kawan eyriqazz, I'm speechless baca huhuhu,memang jarang2 jumpe kan. Kebetulan saya pun ada kawan yang genius mcm tu, cara dia cakap, cara dia fikir kadang2 sentiasa membuatkan saya dan rakan-rakan macam whoaaa, macam mana dia boleh berfikir jauh macam tu? huhuhu.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails