June 3, 2010

Tips Blogging | Jangan Kedekut Nak Kasi Backlink

Tips Blogging muncul lagi
Dari Blogger Cap Ikan Ayam Goreng pandangan diberi
Sekadar berkongsi dari pembacaan dan pengalaman sendiri
Salah silap harap Maafi

Tips yang ingin di sentuh hari ini adalah :


Jangan Kedekut Kasi Backlink

Kenapa saya kata jangan kedekut kasi backlink ni penting untuk berblog ini :

1) Sebagai tanda perhargaan

- Terutamanya untuk pembaca dan pengomen setia agar mereka terasa dihargai.Lebih-lebih lagi cam saya yang sibuk dengan keluarga dan semakin kurang masa untuk mengomen kembali pengomen setia.  Alah, siapa yang tak suka backlink n blog kita disebut dalam blog mereka kan?.Even bloggers popular pun sukakan backlink. Buktinya? Edisi terjah eyriqazz ble katakan more than 90% yang diterjah mengomen/membalas kembali.

2) Give and take

- Kadang-kadang, ada bloggers lain yang buat entry pasal kita. Rasanya tak salah give and take dlm berblog ni kan? Bagi saya , saya cuba untuk mengembalikan dan buat entry yang sesuai sebagai tanda terimakasih. Takpun, sekurang-kurang, mention in ur entry, thanks to xxx for this entry. At least ,mereka akan suka dengan cara anda, terasa dihargai dan terus follow blog anda.

3) Sama-sama membantu

-Apa salahnya sama-sama naik kan? Tak perlu la nak berfikir, ”Alah, buat apa kasi backlink kat dia, dia dah popular” ataupun ”kenapa mahu kasi,nanti pelawat blog aku lari ke blog dia pula”. Umm,mentaliti tu kena diperbetulkan. Trust me, the more you give, the more you will get back.

4) Betulkan Niat

-Jangan pula marah bila anda buat entry or mention blog lain tapi tidak mendapat balasan. Orang itu mungkin hargai penulisan kita tapi mungkin tidak sempat untuk membalasnya. Bak kata pepatah, tangan yang memberi lebih baik dari yang menerima kan? Sebab itu saya wujudkan ”Entry Pilihan Hari Ini” sebagai tanda menghargai bloggers di luar sana. Berbalas atau tidak, saya tidak kisah.Yang penting diri sendiri gembira dan puas hati.

Taknak cakap panjang lebar,rasanya anda pun faham apa yang saya cuba katakan. Saya ambil contoh rakan bloggers yang cukup rajin dan tidak kedekut kasi backlink iaitu Bean Moreno dan Kak Ina KL. No wonder, blog mereka semakin lama semakin digemari ramai.

Tepuk dada, Tanya selera. Myself, kadang-kadang terlupa  nak kasi backlink kembali tapi saya cuba sedaya upaya dan Alhamdulillah, sudah nampak perubahan yang positif. Terima kasih buat semua, sama-samalah kita membantu. Bersatu kita teguh,bercerai kita roboh . Kita ada satu matlamat yang sama, dan apa salahnya masing-masing membantu untuk ke sana kan?

Satu entry yang agak menarik yang ingin dikongsi pasal backlink ini : http://www.squidoo.com/oneway-backlink

P/s: Jangan pandang rendah pada kuasa backlink. Ambil Redmummy dan Melromeo sebagai contoh. Fikir-fikirkanlah.

P/s /s: Apa pula pandangan anda ? Sukatak bila orang mention/kasi backlink pasal blog anda?

63 comments:

  1. ni mood dah ke pantai la ni kan tu yang keluar entri tips...hak3

    ReplyDelete
  2. Kadang-kadang gua terharu bila tengok ada blogger yg bagi backlink kat gua,walaupun kebanyakkan dtg nya dari blogger newbie mcm gua jugak.Biasanya gua tau tentang tu secara tak sengaja dan kdg2 hanya tau semua tu selepas sebulan entri tu di publishkan.

    ReplyDelete
  3. salam..

    i did link u in the side of my blog..
    and i already told u about that..
    but still u didn't link me back my friend...
    but its okay, i dont mind at all...
    my point here is, i just hope u r not kind of people who 'talk louder than action'...

    thanks.. =)

    ReplyDelete
  4. salam..betul tu gto..buat per kedekut backlink kan..yang lain tu memang 100% betullah..rugi sape yang tak ikut tips dari gto ni..

    kamu pun baik hati..suka backlink akak...tq very..very..very..much k.

    ReplyDelete
  5. bagus tips ni... blogger baru mesti folo advise ni..

    Sedap Ke Anjing Salai ?

    ReplyDelete
  6. memang betul jangan kedekut.. sama2 untung kan

    ReplyDelete
  7. saya suka.. kalo ada yg sudi backline, saya lebih dari sudi...

    ReplyDelete
  8. eerrrmm... saya baru dlm blogging dan sedikit 'buta' cara2 IT ni...[saya tak malu utk mengaku] backlink ni yg macam kita bt kat sidebar tu ke? kalau yg itu, byk jgk saya mem'backlink' kan org... tapi so far xde lagi org mem'backlink' kan saya... cuma saya nak tau mcmana nk bt link kat tgh2 tulisan kita tu... cth, katalah kita cter satu perkara dan kita nak kaitkan si polan berdasarkan citer kita tu.. so, how to do it?

    ReplyDelete
  9. ya... I pun nak backlinkkan satu entry u (yg semalam tu) kejap lg ni utk my readers.

    ReplyDelete
  10. betil tu gto..kite kenala saling bentu membantu, masing2 ada pintu rezeki sendiri, tak payah risau takot pelawat kita lari..=)

    ReplyDelete
  11. tak pernah berkira bagi backlink..tak pernah kisah pun sejak dulu..hehehe siap ada exchange link page lagi..hehehe

    setuju bro..the more we give, the more we get back :D

    ReplyDelete
  12. gud info espc pd saya yg baru nak belajo berblog nie..huhu..selamat berkenalan chekgu onizuka!!

    ReplyDelete
  13. akrab kalian rasa muhibah je walau dalam blog

    ReplyDelete
  14. @Suliana :suker juga

    @Bean Moreno:hak3..terror bro..bukan pantai..dah di pulau tioman...muahahahaha

    @liyana aziz :sama2

    @nEo..:samalah saya..kadang2 tak perasan

    ReplyDelete
  15. @Fared Isa: saya lebih titik beratkan pasal backlink n not exchange link di sini..apapun,maaf dari saya..mungkin tersilap pandang dan tak perasan komen fared sebelum ni..thanks mengingatkan..sudah di linkkan juga...

    @kak ina kl :kalau lari pun kerana backlink apa salahnya kan akak?pembaca deserve the best...hik3..

    @hellioz:thanks...

    @~ ReD ~ :suka juga...

    @velasrizal :ambil yang positif...

    ReplyDelete
  16. @Sharinginfoz;betultu bro..

    @Mista Blogga :happy blogging

    @Wan Anie :setuju

    @ChentaHati :saya lebih fokuskan backlink di entry..di sidebar lebih kepada exchange link,kongsi link...yang tu ada dalam posting..ble klik kat link n adjust2..more details mungkin ble blajar di http://maribinablog.blogspot.com byk tips pasal bina blog di sana

    ReplyDelete
  17. @Miss Mirror a.k.a Sam:thanks miss mirror...

    @hafiz:setuju...

    @Faizal The Newscaster:yup..setuju juga

    @amirah :slamat berkenalan juga..

    @naz:betultu

    @HaFizRahMaN.com:wah,dah berdotcom..baru lagi kan?

    ReplyDelete
  18. salam kenal, ya betul tu setuju...at least dpt friends and bertukar2 citer pun ok to me la..

    ReplyDelete
  19. suka entry nih,thanx for sharing Uncle :D

    ReplyDelete
  20. selalu jugak bagi backlink kat orang...

    ReplyDelete
  21. apa yg redmummy buat pada backlink?

    dah letak kat top blogger dah
    ;)

    ReplyDelete
  22. suka btol dgn blog eryqazz...cz bro xlokek beri ilmu yg bguna...tq...=))

    ReplyDelete
  23. hmm.. betul tu..
    aku cadang nak wat gak lah entry pilihan hari ini.
    tq gto.

    ReplyDelete
  24. info yg membina...
    setuju seratus persen

    ReplyDelete
  25. suka orang backlink..
    sayapun kalau related mmg saya backlink orang gak..

    ReplyDelete
  26. hm..tak tau nak cakap apa sbb aku sudah menjadi mangsa.. tp kes aku bukan sebab back link, tapi mencilok harta aku mejadi harta sendiri...:(

    ReplyDelete
  27. huhua,.. baik. sy xkedekut..

    http://ninanurziana.blogspot.com

    ReplyDelete
  28. "Tapi ada juga BLOGGER POPULAR yang kita masuk komen sampai 1,2 bulan, tapi dia tak pernah respons balik pun kat situ... Buat macam tak nampak kita jer?" jauh sekali ler nak balik blog aku...! > copy rungutan seorang blogger kecil (macam saya juga).

    ReplyDelete
  29. back link tu macam tu rupenyer.. baru saya tahu :)

    ReplyDelete
  30. yeah it's nice.. but i only mention when necessary =)

    ReplyDelete
  31. ooo,..besar sumbangan back link rupanya. selama ni bila buat, saja suka-suka bagi member happy, haha

    ReplyDelete
  32. Suka juga kalau ada orang backlink...

    ReplyDelete
  33. eyriqazzz,

    betul apa kata farid isa tu...

    actually, since last year saya start blogging...saya memang dah letak bloglist those yg femes + those yg selalu melawat blog saya..including you.. but later i notice u memang takde letak saya punya blog dalam list blog yg u baca (but u memang ada komen 1-2 entri)...so saya terpakse letak remove and replace.

    about backlink...,

    kebanyakkan, org suka komen dan tinggal backlink dekat blog yang heavy traffic dengan komen yg membina, menarik, dan mcm mcm lagi cara untuk menarik perhatian org untuk visit blog dia walaupun pun entri tu agak tak best. tapi... jgn pilih bulu sangat...sebab majoriti new blogger dan blog yang low traffic la yang active blogwalking nie at the same time buat backlink...

    opss...better tinggalkan Nama dan url...jgn comment guna google sebab kalau klik kat nama dia pegi profile page dulu, bukan terus ke blog..

    korek me if i'm wrong..remember, IF.

    (sorry, entri nie dah lama..skang baru nak komen...mencari entri pasal blogwalking tak jumpa, tapi jumpa yg nie lak.)

    ReplyDelete
  34. wow.. best2.. ade ilmu yang best. mahu try la :)

    ReplyDelete
  35. thank u so much eyriqazz for this usefull tips.dah berhari-hari cari ttg backlink. tak paham bila orang ckp, letak lah backlink utk up traffic. rupanya letak link di n3 ye?eh ke masih slh phm?

    ReplyDelete
  36. @Nazatul shima:sama2..taiko?hik3,macam susu cap teko pula

    ReplyDelete
  37. @Encik Tikus:sama2..sharing is caring...

    ReplyDelete
  38. @ cikmin:baguslah cik min ni..teruskan lagi..tgn yang memberi lebih baik kan?

    ReplyDelete
  39. @joegrimjow:apa yg redmummy buat?umm,kenalah tanya dia...thanks bro..teruja sat..

    ReplyDelete
  40. @Kaseh NazLieza:berkongsi berdasarkan pengalaman dan membaca idea orang juga..hik3..

    ReplyDelete
  41. @LaNuNsepet:buatlah...bagus juga...

    ReplyDelete
  42. @ Kancilbiru:dunia blogging memang tak dpt elak perkara sebegitu..

    ReplyDelete
  43. @azieazah:umm,susah nak ckp..even saya yg tak top pun makin jarang dpt membalas kembali atas kesibukan masa dan family commitment..apapun,tepuk dada,tanya selera...yg saya tidak dpt singgah kembali,ucapan maaf dari saya...

    ReplyDelete
  44. @Nia :besar,memberi makna kepada penerimanya..

    ReplyDelete
  45. @ Mr.K:maaf,tak letak link u..nanti i letakkan ya?mungkin saya tak perasan..about the backlink tu..setuju juga dengan anda..tepuk dada,tanya selera..kita tidak boleh memaksa tindakan dari orang lain...

    ReplyDelete
  46. @cik NAD -miszhelena- :cuba2lah...manatau berkesan...

    ReplyDelete
  47. @ noreed :haah,betulla tu....pandai...

    ReplyDelete
  48. will try this tips...tq bro..http://perondajaketbiru74.blogspot.com

    ReplyDelete
  49. saya pon baru blaja2 blog...mesti la suke org refer blik...huhu...

    ReplyDelete
  50. mcmane nk buat backlink? yg saya tau just tinggalkan add mcm ni je http://kucingmenari.blogspot.com/ ni ke namanye backlink?? *bdk baru blaja :(

    ReplyDelete
  51. salam..saya pun budak baru nak belajar.entri2 saya sebelum ni selalu ada bagi backlink pada sources di mana saya dapat idea utk tulis entri tersebut.tak kisah sangat kalau org yg kita bg backlink tuh tak respons.janji kita mention dia dlm entri sebab dah dpt idea hasil penulisan dia sblm ni..

    insyaAllah,akan bagi backlink utk entri ini juga.kena cari idea dulu.apapun thanks utk tips yg sgt berguna bg yg baru & lama :)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails