August 3, 2010

Kenapa Wanita Suka Membebel?

Tak buat salah, buat pun salah. Itulah sindrom yang dialami oleh kaum lelaki/suami especially. Wanita memang tidak dapat lari dari sikap suka membebel. Balik kerja lewat kena bebel, buat itu kena bebel, tak buat itu kena bebel, boleh katakan sehari kalau tak mendengar Isteri membebel memang tak lengkap la kehidupan seharian ini.Hik3 , ayat ini khas ditujukan buat Sumijelly, Redmummy, Suliana, Kancilbiru dan semua wanita di luar sana.

Kenapa Wanita Suka Membebel?

Jom, kali ini saya ingin berkongsi Informasi kenapa Wanita Suka Membebel . Sebelum itu , kredit Buat Saudari AyuFatarina, penulis Ebook yang bertajuk " Panduan Cinta Untuk Lelaki" dan juga Entry dari Berita Harian yang bertajuk " Sindrom Isteri Kuat Berleter"

Kenapa Wanita Suka Membebel?

1) Wanita membebel kerana inginkan perhatian.
Komen :Setuju-setuju.

2) Sebagai tanda peringatan.
Komen :Setuju2, itu tandanya dia sayangkan kita. I.e. Abang ni janganlah bawa motor laju2, bahaya tau, nak tengok citer ADAMAYA pun janganlah merempit-rempit ni.

3) Marah dan geram
Komen :tepuk dada ,tanya selera. Kalau Suami tak buat Isteri marah dan geram, takkan la Isteri nak membebel kan? (dushh, tujukan kat diri sendiri juga)

4) Fitrah wanita tidak suka memendam perasan
Komen : Haahla, no wonder ramai perempuan lebih pandai buat ketupat dan jadi pengacara. Hik3..

5) Mengulas mengenai kecenderungan isteri kuat berleter terutama dalam konteks masyarakat tempatan, pakar motivasi dan psikologi terkenal, Datuk Dr Mohd Fadzilah Kamsah, berpendapat memang sudah lumrah semula jadi wanita yang memiliki paras hormon estrogen berlebihan lalu gemar meluahkan pendapat dan pandangan sehingga dilihat seolah-olah berleter.
Komen :Umm, kalau dah pakar cakap camtu.

6) Sedangkan Mohd Fadzilah berkata, tujuan utama wanita terutama isteri berleter ialah untuk membuktikan kasih dan sayang kepada pasangan.
Komen :Setuju-setuju. Bak Kata rakan saya Suliana  : Kalau tak membebel, bukan wanita namanya. Hik3...Betulke?

7) Malah, sudah dibuktikan dalam kajian di mana kita melihat bagaimana wanita mampu melontarkan sehingga 30,000 kuota simbol dan kata-kata dalam sehari sedangkan lelaki hanya kira-kira 7,000 kuota yang sama.
KOmen : No wonder, patutla boss Pompuan lagi cerewet dari boss lelaki kan? Hik3...

Apapun, yang penting sikap tolak ansur itu penting. Banyak sebab wanita itu membebel. Kadang-kadang sayani bila tak tahan saya pekakkan telinga, butakan mata walhal yang salahnya memang diri sendiri. Namapun Suami@Lelaki, banyak perkara difikirkan remeh-temeh walhal di hati Si isteri, sangatlah penting Cik AbaNG OOII. Maafkan ABANG YA sayang? Tapi, kalau kurang membebel pun best juga. Hik3...

P/s : Tepuk dada tanya selera, give and take dan terimalah pasangan anda seadanya. Kalau kita boleh menerima kelebihan dia, kenapa kekurangan nya kita tidak boleh terima? Tak gitu?

P/s/s :Alam perkahwinan ini indah namun banyak panca robanya. Jika tidak cekap 'handlenya' rumahtangga yang dibina mudah runtuh dan dibawa ombak pantai. Ewah,pandai-pandaije eyriqazz ni.

P/s/s/s : Terimalah wanita seadanya, diorang membebel pun sebagai tanda sayang dan ingat-mengingati. Tak gitu wanita-wanita di luar sana?

54 comments:

  1. Tapi kalo dah kawen pon bebel lagi?? xkan xcukup perhatian dari suami kot??ahahaha

    ReplyDelete
  2. huh tak boleh blah baca entry ni...tp ni la hakikatnye....;p

    tp kalo bro tak dgr wife bro membebel satu hari mesti pelik kan hahaha...

    ReplyDelete
  3. wanita membebel tanda dia sayang dan mengambil berat tentang kita... syukurlah ada juga yang nak ambik tahu pasal diri ni ye..

    ReplyDelete
  4. boyfriend pernah cakap, "kalau cakap dengan awak ni, memang tak kan menang la. ada je jawabnya" haha...

    nanti bila orang pompuan senyap, lelaki pulak yang pelik.

    ReplyDelete
  5. bebelan tu tandanya sayang.."setuju..." tu fasal la saya selalu membebel.. ;)

    ReplyDelete
  6. mungkin bebelan boleh melepaskan 'stress' dan keluhan emosi org pompuan, bila wife aku nak start membebel aku pun start nak masuk toilet ngehehe

    ReplyDelete
  7. wanita bukan membebel yg bukan2
    lau xcaye cube dgr tui2
    hehehehhe

    ReplyDelete
  8. setuju bebel tanda sayang tapi perit telinga tu..huhuh...

    ReplyDelete
  9. lumrah wanita... tapi membebel yg membawa kebaikan takpe..jgn membebel sampai si suami pun x tahan nak angkat kaki....

    ReplyDelete
  10. kalau tak membebel, stress terpendam..tak baik untuk kesihatan. laki kalau stress boleh merokok, minum teh tarik kat mamak..perempuan?? tu jer jalan terbaik...hihihi

    ReplyDelete
  11. kalau tak bebel nanti suami naik lemak.hehe.tapi ada gak lelaki suka bebel.ala lelaki yang tak berapa nak lelaki tu.diorang lagi over nyahhh kalao bebel.ngeh3

    ReplyDelete
  12. membebel itusatuayatygdiucaptanpanoktahdanmembuatkansuamitakpaham jadi cuba buat ayat yg pendek2..dan tidak berjela2 atau melebihi 3-4 p.p..law tak caye sila terai test :)

    ReplyDelete
  13. tak mau membebel tapi itulah kekuatan yang ada kalau lelaki buat sesuatu tak puas hati...

    ReplyDelete
  14. membebel ni mmg sebati ngan pompuan. tapi, kalau ngan lelaki kuat bebel, memang nak aje panggil die nyah.hehehe.

    ReplyDelete
  15. perempuan membebel untuk hilangkan stress...sebab tu agaknya perempuan jarang-jarang dapat sakit jantung...

    ReplyDelete
  16. jangankan di pandangan mata lelaki, sy yg perempuan ni, dgr mama saya membebel pun trasa macam... "alamak.. start dh ceramah.." memang buat tak tahu je tapi still buat muka konon2 takut..hehe

    kalau mama sy mbebel hal kecik, kalau leh patahkan hujah dia, memang sy lawan balik.hahah ;p


    tp xde la smpai meninggi suara..just bagi cadangan la..menjawab secara berhemah org kata..:D


    Latest entry : Gempar! Anak Vampire Kantoi Hisap 'Darah' Di Siang Hari

    ReplyDelete
  17. alaa...laki besenyer xske dengar pompuan bebel..tp kalu yg membebel itu xde depan mata...kompem rindu...rindu empuanya diri tu wajib...tp sebenarnya rindu kat bebelan tu...

    ReplyDelete
  18. tp dalam hidup ery, laki lg suke bebel!
    hahahahah

    ReplyDelete
  19. Alamak!
    Mungkin sebab nama saya zezebel kot.
    Hahahahaha.... Selalu kena tegur kurangkan membebel.

    ReplyDelete
  20. @lAl:yang dah kahwin la lagi byk membebel adik coz makin byk perkara yang nak dibebelkan.hik3

    ReplyDelete
  21. @cik panadol :hik3,usahkan sehari,setengah haripun dah pelik

    ReplyDelete
  22. Tapi sekarang ni pun banyak juga lelaki yang kuat membebel..Contohnya owner blog ni..hihi

    (Jangan marah)

    Cara Ketawa Di Facebook

    ReplyDelete
  23. @sujairi :syukur ada yang sayang diri ini

    ReplyDelete
  24. @Cik Norfa :bila pompuan senyap itu tandanya merajuk kot...hik3

    ReplyDelete
  25. @atoyis:hik3,cemburu tanda sayang.membebel pun tanda sayang juga.ahakz

    ReplyDelete
  26. @etomyam;eden pula start la tukar tajuk atau buat2 pi ambil air..hak3

    ReplyDelete
  27. @nurulramizah ;tak sempat nak dgr betui...telinga dah rasa nipis..hik3

    ReplyDelete
  28. @Kancilbiru:saya tak merokok..saya dah tak pi kedai mamak,camne nak hilangkan stress pula?

    ReplyDelete
  29. @Hariz :kaum adam pun sayang pada kaum hawa cuma tak pandai nak tunjukkannya selalu.ahakz2

    ReplyDelete
  30. @makdara TERDIVA:berbelit lidah saya membacanya makdara

    ReplyDelete
  31. @lizz :nyah kuat membebel ke lizz?ahakz3..betul kot..

    ReplyDelete
  32. @nabilah abd rahman:haahkan..betul gaks..nak cuba la pulak membebel kat isteri boleh?

    ReplyDelete
  33. @~ ReD ~;teringat masa kecik2..time mak membebel mula buat2 nak pi mandi,nak buat kerja sekolah..hik3

    ReplyDelete
  34. hhahaa.. kalau tak membebel sehari, x puas rasanya.. nasibla suami2 yg dpt isteri suka membebel --> mcm saya...

    ReplyDelete
  35. @FaiZ :haahkan..rindu juga kat bebelan isteri

    ReplyDelete
  36. @Ery Farieha:pakwe ery ke yang dimaksudkan itu?ahaks

    ReplyDelete
  37. @PEJUANG KESENIAN EXTREME:hik3..owner blog ini pun kena? terkena tempias isteri kot..muahahaha...

    ReplyDelete
  38. @BUNGA:hak3..give n take la kan..mungkin membebel tapi mungkin byk kelebihan lain..i.e. pandai masak,menjahit,comel etc...

    ReplyDelete
  39. bagus tu practice ilmue percakapan ni

    ReplyDelete
  40. saya setuju.
    perempuan memang banyak cakap.
    lelaki pula memang suka mendengar.
    ok la tu.
    kombinasi menarik!

    ReplyDelete
  41. membebl sebb bosan bile senyap aje..hehehe

    ReplyDelete
  42. @noor afzan:wanita dan lelaki saling melengkapi...

    ReplyDelete
  43. Babi betina je suka membebel.

    ReplyDelete
  44. Perempuan suka membebel sebab diorang ada masalah mental.

    Perempuan yang pendidikan rendah pn suka membebel.

    ReplyDelete
  45. Kalau sakit hati dengan bos, baca je kat dia pantun ni (dari buku ‘Alamak Bosku Seperti Hitler!’) hahaha:

    Pagi-pagi, sudah mencemuh,
    Si pemandu terus terdiam mengeluh,
    Bos ini jenis yang kecoh,
    Dapat “Tan Sri”, satu dunia dia heboh.

    “Ada pelanggan hendak jumpa”,
    Itulah kata si setiausaha,
    Bos enggan, mengantuk katanya,
    Biarkan pelanggan berjumpa air liur basinya.

    Bos memanggil mesyuarat mengejut,
    Ada pekerja berjalan bak siput,
    Bos pun menengking sampailah semput,
    Para pekerja terkentut-kentut.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails