November 26, 2010

Dividen ASB 2010 | Pakcik Kayo

Semalam, masa lunch sempat layan lepak dan layan borak dengan Mat Joe. Terkeluar cerita pasal Dividen ASB 2010. Mat Joe ni walaupun kerjanya bukan berbackground finance, tapi dia memang terror bak-bak finance/kewangan/pelaburan ni. Dengar cerita nak beli rumah satu lagi, wah,masyukla bro tapi yang tu lain kali kita cerita ataupun ble tanya dia sendiri.


Agak-agak berapa kadar Dividen ASB 2010 ya? (kredit picture Here )

Mat Joe kata, dividen ASB (Amanah Saham Bumiputra) untuk tahun ni (2010) mungkin dalam 20%. Tengokla KLCI kan tengah melambung naik. Yuhu, pakcik Kayo, bolehla pakcik belikan sebijik kereta ferrari. Hak2, in ur dream Eyriqazz. First, gurau aje, mat joe tak cakap pun camtu. 2nd, duit dalam ASBku tak sampaipun 5 angka. Miahahaha,camne kayo tu?

Apapun, harap-harap dividen ASB 2010 ni masyukla. Boleh Paww Isteri, Isteri banyak simpan dalam ASB tu. Manatau kot-kot Isteri bermurah hati belikan Blackberry Bold 9780 ataupun iPhone 4 untukku. Hik3, berangan lagi. Apapun, menyimpan itu amalan yang mulia, jangan duit simpanan tu disimpan ditempat yang tidak elok sudahla i.e. Skim Cepat Kaya ataupun buat beli gelang harga riban-riban. Siapa yang kaya? Si Dia la, "Kerja Apa? , Jual Gelang Jer" .

P/s : Agak-agak berapa Dividen ASB tahun 2010 ya?


*** Bulan 12 bulan dinanti-nanti kan , bonus,pengumuman dividen ASB 2010 dan juga eyriqazz bakal muncul di Majalah " Face Me First " hak3, gurauje). Apa yang korang nanti-nantikan bulan 12 nanti ya?

41 comments:

  1. tak nanti pa2..nantikan tahun baru je..hehe

    ReplyDelete
  2. br nak gi tambah asb hari ni..terima kasih mengingatkan kalo dak lupa dah kalo tak bc entry ni..hehehe.hubby punya dh 4 angka ni, buleh poww..hehehehehehe

    ReplyDelete
  3. cepat²lah saving dalam mana² pelan takaful jugak, sebab ada protection,selain keuntungan ;)

    ReplyDelete
  4. 20%???? wah gila kau aku raya hindu la camtu...ekekeeke..

    tapi harap2 betul la...:P

    ReplyDelete
  5. alaaaa ingatkan dah tau laju jer masuk

    ReplyDelete
  6. wah.. 4 angka dah?? hehe.. su tak aktif dah asb ni. lepas beli umah hari tu, terus senyap je buku tu.. huhu.. bulan 12 tunggu dapat 500 jek.. hehe

    ReplyDelete
  7. ASB xkan declare dividen sampai 20%..sy pun harapkan ASB bg plg krg pun 9%.klu tgk rekod dividen slama 10 thn pn, xpenah lbh 10% bang....klu nk lebih kena la cari saham amanah swasta, mmg leh dpt 20% malah lebih lagi...

    ReplyDelete
  8. betul ke ni??
    kalau betul, bestlah!!!!

    ReplyDelete
  9. wahh kalau ler dpt 20% bonus asb tu....alangkah indahhhnyaa...pheeewwwww

    ReplyDelete
  10. aku pon tak sabar nak tengok ASB ni.. ASN3 dah umum..macam lambat je bulan 1 ni..nak g update akaun ting aku yang RM10 tu..hehehe

    ReplyDelete
  11. Salam..

    betul ke 20%

    20% x 30000 = rm6000
    Waaaa...byk tu, blh beli gelang bling2 tp itu hanya impian....
    thn depan baru bonus masuk..

    ReplyDelete
  12. alohh, kita baru ada rm50 je, baru igt nak buat loan asb 50k tahun depan, buat tahun ni ah.. hehe, berangan..

    ReplyDelete
  13. beli gelang emas.. tu pun saham jgk.. nnt harga naik jadi kayoooooo

    ReplyDelete
  14. ASB anastasyea pun ciput .. tapi ada hati nak beli blacberry Blod 9780. Ehh .. ada sesiapa nak sponser ke =)

    ReplyDelete
  15. huhu... menunggu jugak ni haaa

    ReplyDelete
  16. harap bole sapot sikit utk beli baju2 anak dan diri sndri. bonus company tak nmpak btg idung....

    ReplyDelete
  17. Rasanya dividen ASB tak penah cecah 10% .... hik2x.... Anyway buat pelaburan atas simpanan amat bagus kan... hopefully ade rezeki la dapat IPHONE 4 untuk bro tue from DIGI....;-p

    ReplyDelete
  18. cikmin pun tertunggu pengumuman jugak ni...berapa la agaknya kan bonus tahun ni.. *verangan dulu lah* :P

    Bulan 12 ni macam biasalah..kena spare untuk anak2 dulu tuk persiapan skool.. :P

    ReplyDelete
  19. dah bertahun ada akaun asb..tp amount xbyk..hehehe..nnt dia bg notis ke pasal dividen 2?

    ReplyDelete
  20. lama xjenguk akaun asb sndiri..eheheh

    ReplyDelete
  21. mesti ramai yang suka yang penting kita melabur dalam instrumen yang berlandaskan syariah

    ReplyDelete
  22. wahh,..bestnya kalo btol2 dpt 20% kan...

    hehe~~ sy nye ASB masih skit2..tu pon mak ayh yg tmbhkan...hee

    ReplyDelete
  23. kalau la betul naik 20%... legaa...

    ReplyDelete
  24. nak tunggu bonus je lah ...kalu ado..haha

    ReplyDelete
  25. meriah betul tgu bonus ni kan..;)

    ReplyDelete
  26. apoooo 20%....100000 x 20%= 20000...wowwww pakcik koyo pakcik kayo leh convert engine evo 7 hahahaha....tp kalu 8% pun alhamdulillah....syukur pada allah...rezeki...

    ReplyDelete
  27. 20% byk tu..tp mungkin kah? hehe

    ReplyDelete
  28. haha, 20% eyriqaz yg tulis. 8% would be a realistc figure.

    haha, dividen asb, anda simpan anda dapat

    ReplyDelete
  29. #- zuriey -:hik3,tak nantikan apa2?

    #e.l.i.s.s.m.i.e:sama2..paww hubby,pastu eyriqazz paww elissmie pula..ok?

    #n@m@n:investment datang dlm pelbagai segi kan bro?buatla pilihan yang terbaik..

    #Kancilbiru :hak3,mustahil rasanya...paling tinggi pun tahun ni saya jangkakan 9%

    #POSH76:dah tau nanti sure ramai updatenya..don't worry..

    ReplyDelete
  30. #Suliana:azwa dah 5 angka..iman on n off 4 angka..hik3..faham2la..

    #deqdeq:hik3,tuhla..tiada cara mudah untuk kayakan?

    #ibu_BatRiSya @wardah :me too

    #MyeAqma:dalam mimpi boleh kot

    #Azueriena Norash:hik3,betapa indahnya kan?

    ReplyDelete
  31. #Tn.Punya:eh,amaunnya cam sama je ngan eden bro?

    #iza :hik3..angan2 boleh kot..

    #Lovely Emy :hik3,buat loan untuk investment bukan langkah yang bijak rasanya

    #hamzah ian : gelang emas dah belikan untuk alisya..untuk wifey pun ada belikan juga..put eggs in different basket is better kan bro?

    #a n a s t a s y e a:hik3,tanyalah Encik ABANG..MANAtau dia nak sponsorkan

    ReplyDelete
  32. #Aini :menunggu juga

    #mummy nana:hik3,usahkan batang hidung...bau2 bacang pun tak terbau...

    #hazman aka species1980:hik3...takperlah bro,takde rezeki kat situ,mungkin kat tempat lain kan?

    #cikmin:hik3,angan2 yang bagus takpe..jgn angan2 mat jening udahle..

    #anne:akan ada pengumuman di surat khabar,berita dan pelbagai blog nanti..hik3

    ReplyDelete
  33. #Kaseh NazLieza:apa lagi?jengahla..

    #Sharinginfoz:setuju bro..kena blajar ngan bro ni

    #Nurul Zaty:takper2,skit2 lama2 jadi bukit

    #maslinamansor:x betoi..agak mustahil dengan keadaan ekonomi skangni

    #Watie Rose :insyaAllah, ada...

    #nur easy :meriaH2..

    ReplyDelete
  34. #waja mivec ck 1.8:BETOI2..jangkaan saya lebih dari 5...kurang dari 10..rasanya around 7% kot..

    #Oong-ong :dlm mimpi kot

    #Matjoe :setuju bro.anda simpan anda dapat,anda dapat, anda beli gelang ? anda fikirla sendiri..hik3

    ReplyDelete
  35. bulan 12 dah menjelang...bilakah boleh tahu berapakah dividen tahun 2010 ni...bukan takleh sabar...teruja je hehe

    ReplyDelete
  36. Jangan lupa SIME Darby Rugi
    RM 1.7 Billion this year(Energy & Utility Sector). mungkin susah sikit nak bagi 20% tu. kalau tak silap 24% duit pelaburan PNB i.e ASB adalah dalam Sime Darby. Nak taknak kene la tanggung rugi Sime Darby. dapat 10% pon dah kira ok sgat.

    ReplyDelete
  37. jgn lupe zakat 2.5% ye bile cukup haul & nisabnye... :)

    ReplyDelete
  38. "PNB umum agihan pendapatan ASB sebanyak 7.50 sen seunit dan bonus 1.25 sen seunit bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2010..."

    hehe.. okla tu. better than nothing. cuma kalau berharap nk dpt 20% or lebih bukan asb.. kena melabur dlm emas..

    ReplyDelete
  39. haha..kalaulah boleh mencapai angka 20% tu kan, wow! tapi kan,.. 10% pun payah nak dapat..bonus asb untuk kereta..heehhe =D

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

Hidupkan Untuk Memberi