January 10, 2011

Rahsia di Sebalik Foot Detox

Salam dari Eyriqazz,

Flash back entry Testimoni Detox Foot/Foot Patch . Hati ini diruntun pertanyaan/teka teki bila membaca entry dari Saudara Aidid Mu'addib yang bertajuk  Detox Foot Patch - Teknologi Paling Lahabau Y'all!

Walaupun diri sendiri merasakan kesan positif bila menggunakan Foot Detox itu, saya mula berfikir kembali bila membaca entry itu. Betulker keberkesanan Foot Detox ini? Adakah yang saya rasakan itu disebabkan fikiran positif ataupun Foot Detox ini betul-betul membuang toksin/berkesan? Tak puas hati, akhirnya saya buat eksperimen sendiri :

Foot Detox diambil
Ditebuk dan dikoyakkan. Itulah serbuknya yang lebih kurang berbau macam Abu barang-barang dibakar
Debunya diletakkan di dalam bekas
Dan Diletakkan Air. Bertukar menjadi Hitam dan juga seakan-akan serpihan raksa
Hitam dan Putih-Putih
Bandingkan dengan yang saya pakai 8 jam+ . Hitam dan Putih2 juga cuma ianya keras dan berketul (betulke ini Toksin?)

Apa yang saya dapat dari eksperimen sendiri ini? Umm, entah,saya tak pandai Sains. Fizik dapat C5, Kimia dapat C6. Namun , dari rumusan sendiri, ianya akan bertindak balas dan bila ditutup sebegitu, tidak mustahil bila kena wap/haba (dari kaki) ,ianya akan bertukar jadi hitam. Lagi lama, lagi bagus dan lebih hitam ...

Tapi, di mana pula kesan positif yang saya dan rasa ringan badan tu ya? Umm, entahla,saya tak berani nak mengiyakan atau menidakkan keberkesanan foot detox ini, cuma pandangan saya, pihak kerajaan/swasta perlu buat kajian berkenaan hal ini. Betulke ianya membuang toksin ataupun sekadar gimik promosi melariskan produk ? We are consumer deserve to know dan betulke ingredient yang dimaksudkan seperti dikata? Kata orang, ianya berasal dari kilang yang sama, jadi murah or mahal coz labelling dan jenamanya, betulke?

Myself? Umm,saya dah berhenti gunakan Foot Detox itu. Better safe than sorry. Risau kot-kot ada side effect pula kalau guna long term + belum ada bukti saintifik mengenai keberkesanan produk ini.

Apapun, lain padang lain belalang kan? Saya tidak menidakkan dan mengiyakan pasal Foot Detox ini. Pilihan masing-masing,tak gitu?

64 comments:

  1. menakutkan bila toksik yg dikatakan keluar melalui tapak kaki hitam sebegitu rupa.. hoho.. so far badan cam ringan sket, aling bangun pagi pun xpening, xbersin2.. xtau la kan..

    ReplyDelete
  2. alamak..betul ker nie bro...aigoooo...

    jom cari kepastiannyer...:)

    ReplyDelete
  3. miza pernah try sekali pakai kat kaki bangun pagi bila bukak memang hitam legam. HAHA. tapi tak pernah terfikir pulak nak buat experiment macam bro. hehehe

    ReplyDelete
  4. Baru nie ada beli tapi bukan sendiri pakai la. hehehe

    ReplyDelete
  5. pakai jugak benda ni..
    terpikir sejenak jap..hmm

    ReplyDelete
  6. tak ada beza pun dengan sample yang bro pakai dekat kaki dengan sample experiment tu. betul jugak kata bro "betul ke ianay membuang toksin" *critical thinking jap -.-"

    ReplyDelete
  7. beruntung bila kamu boleh berfikir sejauh tu..

    ReplyDelete
  8. tk try letak bwh sterika? try tgk kesan haba keatas campuran ni

    http://paanjr.com

    ReplyDelete
  9. saya pernah guna, tapi tidak lah terlalu lama... tak tahu sama ada ia betol2 berkesan atau tidak..

    ReplyDelete
  10. aku pun ada pakai..apasal yg aku punye kurang hitam..yg kakak aku hitam legam? awek aku suke tgk mak dia berkebun, dia biasa letih2..aku syorkan dia pakai detox, dia kata menjadi..badan xdela lth sgt mcm sblm ni..pastu detox dh abis, dia xpakai dh..dia kate lps xpakai detox tu, dia kembali mcm dulu..letih..lenguh2 badan..maknanya menjadila kn?

    ReplyDelete
  11. ha ah....ayah sy pon guna ni baru2 ni....agak mahal la bnda ni...tp seriuskn betul ke toksin??? if ada more information elok la berkongsi k..terima kasih atas experimental 2....

    ReplyDelete
  12. entahle. banyak yang kata berkesan. hurm. harus pakar2 menyelidiki keberkesanannya.

    ReplyDelete
  13. sya ada bca kat blog Aidid Mu'addib pasal hal ni...cubala selak2 kat sana..n pndngan masing2 k

    http://aididmuaddib.blogspot.com/

    ReplyDelete
  14. updte cmnt tdi..ha ni trus g entry tu...

    http://aididmuaddib.blogspot.com/2010/11/detox-foot-patch-teknologi-paling.html

    ReplyDelete
  15. Thanks for sharing bro. Saya pun ada try. tapi sehari dua jer. ada org kata tgk kesan nyer selepas digunakan bukan tgk color. ntahlah. saya bukan pakar.

    ReplyDelete
  16. mungkin akan wujudnya persoalan di situ kan..... tapi pada kita yang dah cuba pakai detox pad nie...pasti ada rasa bezanya kan.... mungkin pakar kimia dan biologi boleh buat statement yang lebih klinikal....

    ReplyDelete
  17. dah lama ragu2 nak guna foot patch ni. lecturer sy pun kata takde kajian saintipik lagi pasal foot patch ni sebab toksin boleh kua melalui bbrpa cara je salah satunye peluh. ngooo. tapi benda ni laku ek kat pasaran skrg. huhu.

    ReplyDelete
  18. dah pernah cuba...memang terasa masa pakai tu macam ada daya tarikan ke kaki...

    tapi tak tau la adakah ada kesan sampingan atau tak

    TERKINI: JOM KEMBALI KE ZAMAN KANAK-KANAK

    ReplyDelete
  19. erk..seriusly?? saya pon guna gak benda ni.siap promote kat kawan2 lagi.tapi bila selalu pakai warna hitam tu makin pudar.kalau disebabkan reaction macam yang experiment tu semata2 macam mana boleh pudar pulak?? hmmm..*wondering + risau =.=''

    ReplyDelete
  20. tak pernah try sbb tak brapa nak percaya keberkesanannya..bagus la GTO buat eksperimen ni..buka mata sket!

    ReplyDelete
  21. #||| PöJìé PööH |||: i feel the same too...tapi bila baca entry aidid tu rasa tak berani nak pakai..samalah juga dengan kes makan di kedai mamak..sedapp..tapi bila diberitahu ada yang menggunakan pelaris,terus saya berhenti makan di kedai mamak..better safe than sorry for me...

    ReplyDelete
  22. #Yutaka Mushimura:tak pasti betul or tak..belum ada kajian mendalam di Malaysia ini

    ReplyDelete
  23. #Miza Yusof :sayapun tak pernah terfikir..tapi bila baca entry aidid tu barula terfikir...

    ReplyDelete
  24. #CWM Safari:before this i dah spent more than RM100 untuk beli produk ni

    ReplyDelete
  25. #CGG :thanks to aidid menyedarkan...

    ReplyDelete
  26. #Paan Jr;tak cuba lagi..lagipun dah takde dah foot detox tu...

    ReplyDelete
  27. #Ezal R:samalah kita..tertanya2 juga...

    ReplyDelete
  28. #Buat duit:tepuk dada tanya selera..as saya ckp...saya tidak mengiyakan atau menidakkan keberkesanan produk ini..kalau betul2 terbukti secara saintifik saya sanggup menggunakan kembali..tapi coz terlalu banyak lambakan dan promosi foot detox skangni,saya dah rasa semacam...so..pilihan masing2 kan?

    ReplyDelete
  29. #FUZY :sama2..tuhla..saya pun nak tahu juga..betulke toksin?

    ReplyDelete
  30. #iniialahaku:haah,pandangan dan citarasa masing2..kalau suka guna..kalau tak suka or waswas...tak perlula guna..

    ReplyDelete
  31. #Rabia Sensei:ic,bukan tgk colour..tapi kenapa colour yang ditekankan dlm laman webnya? i.e. colour hitam lebih maksudnya toksik lebih?

    ReplyDelete
  32. #hazman aka species1980 :setuju bro..n saya sendiri pun pernah ckp kat bro pasal ni masa gathering aritukan?saya tidak berani utk menidakkan or mengiyakan pasal foot detox ini..luahan entry ini hanyalah pandangan peribadi saja

    ReplyDelete
  33. #+d.O.Y.A.h+ :benda baru dan nampak cam ada bukti,tentulah laku....people love bukti nyata...

    ReplyDelete
  34. #GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr :well..tuhla kan?better safe than sorry...siapa tahu mungkin ianya short term gain but long term pain?

    ReplyDelete
  35. # anah :pandangan peribadi..sayapun menggunakannya makin pudar..reasonnya?umm..sayapun tak tahu jawapannya..that's y saya ckp patut ada kajian lebih mendalam...

    ReplyDelete
  36. cubalah pakai 8 hari atau 10 hari berturut2, mesti hitam tu jadi kurang... takkan peluh pd tapak kaki berkurang kot?

    so far saya pakai, memula tu mmg laa rasa ringan btl badan, tp bila lama2 pakai tak rasa apa2 dah.. tp berat mmg menurun.. tak sure kalau sebab faktor lain

    Jom Join GA PILIH THEME BLOG

    ReplyDelete
  37. tu la..
    bru je guna 2 kali..
    tp rsa cam rgu2 plak nak guna..

    ReplyDelete
  38. ujikaji tuh memang ada logiknya....

    ReplyDelete
  39. i like this entry
    me tak tau naper, tp me memang tak caya dgn foot detox. tu jer :) and entry ni mcm meng-confirmkan kepercayaan me ..

    ReplyDelete
  40. Eyriqazz...
    (nama palsu ke nama betul...heheh)

    Saya tulis begini kerana kadang-kadang orang kalau tak kenal kita hanya kenal nama je..mungkin memberi pelbagai pesepsi....

    Saya sebenarnya pengguna detox patch...terus-terang saya katakan..memang saya suka detox ni..
    Dulu saya sakit lutut..dan disahkan ada asid urid..lepas menggunakan detox patch..lutut saya dah ok..dan saya dah boleh makan udang..dan makanan-makanan yang boleh menyebabkan gout...

    Sebabnya saya dah kenal dan menggunakan hampir sebulan...bukan cuba sekejap dan berhenti...

    Saya tulis ni..bukan nak kampen..saya tidak meniaga pun...tapi setiap sesuatu tu tentulah ada kelebihannya kecuali kalau kita dah betul-betul kenal dan cuba.....

    ReplyDelete
  41. akak beli sekali je, tu pun takde jenama....lps tu mcm tak caye pulak toksin boleh keluar gitu...3 hari pakai hitam semuanya.

    ReplyDelete
  42. Isteri aku selalu belikan benda tu.. suruh aku pakai.. tapi aku kata benda tu x betul.. dia jadi hitam bukan sebab toksin tapi sebab tindak balas perpeluhan dari tapak kaki dengan benda dalam tu.. tapi dalam x percaya tu.. aku pakai juga.. mmg terasa ada perbezaan waktu pagi lepas pakai malamnya.. x taulah setakat mana kebenarannya.. kalau dah guna yakin sajalah kan? sedangkan air kencing pun boleh buat ubat inikan pula herba (kalau betullah dalam tu ada herba..)

    ReplyDelete
  43. owh ase tertipu lak byk dh duit hbs beli menda tuh.. =(

    ReplyDelete
  44. erk. result fizik dgn kimia sama dgn sy ^^ seppp! eh jap, btul ke eyriqazz dpt c. if i'm not mistaken u're oversea graduate kan..

    ReplyDelete
  45. try amek detox foot neh...pastu letak kt termos yg panas...kompem itam gak. mak aku try ritu. nipu jek mnde tuh. aku pon tertip0o....ngahahaaaa~

    ReplyDelete
  46. #sw33tdarling:thanks for testimoni sis..s i told earlier..saya tidak mempertikaikan or mengiyakan keberkesanan foot detox ini cuma rasanya perlu dibuat kajian berkenaannya..takut2 ingredient yang digunakan short term gain but long term pain..siapa tahu kan?

    ReplyDelete
  47. #eelobor:logik pun kena tgk juga kan?

    ReplyDelete
  48. #Mama Zharfan:saya pula bukan tidak percaya cuma saya perlukan bukti yang disahkan oleh doktor or etc..

    ReplyDelete
  49. #roslaini saad :thanks 4 testimoni..jawapan saya sama macam dengan jawapan kepada sweetdarling

    ReplyDelete
  50. #~~zAnAfAhMi~~ :saya pernah mencuba 2 jenama...kesan yang diberikan berbeza-beza..salah satu sebab saya ragu2

    ReplyDelete
  51. #kulanz:samalah situasi kita...i just worried takut ingredient dia bukan seperti dikata dan berikan short term gain but long term pain

    ReplyDelete
  52. #zuana's dear diary:how was the feedback menggunakannya?

    ReplyDelete
  53. ween:yup..fizik kimia saya dapat c..amik fizik kimia pun coz nak lari kelas coz kelas satu lagi hanya 3 orang lelaki..perdagangan course teknik..the rest of my result is OK..n luckily untuk oversea amik course accounting,result fizik dan kimia tidak diambil kira..

    ReplyDelete
  54. #alya:oh ye ke?tak sempat mencuba pula...

    ReplyDelete
  55. jgn terima bulat2 apa yg orang cakap..nak confirm buat kajian sendiri dan tanya org yg lebih pakar..

    ReplyDelete
  56. Salam,Bro memang saya takut nak guna sebab ada pro dan kontra guna detox patch ni.Nak tanya kawan yg lagi tau sebab kesan jngka panjng bila dh guna tu nanti takut mudarat.

    Apapun terima kasih kongi eksperimen ni.Memang kalau nak tau banayk benda MLm saya akan baca kat blog Aidid

    ReplyDelete
  57. dah fikir benda ni dari 2 tahun lepas.. Xtahu nk ckp.. Sebab ada sesetengah kwn2 yg pakai detox ni semalaman, terasa 'nyut2' kt kaki. Mcm herba tu menyedut kat kaki. Agak confusing bila fikir pasal 'mindset'. Mungkin kita dah set dlm otak, benda ni buang toksin. Sekali gus, kita merasa sihat masa bangun tdur.
    Ada kawan saya, susah buang air besar.. Lepas dia pakai sminggu berturut2, sampai patch dah kurg warna hitam (hampir cerah) dia dapati dia mudah buang air besar. Dia letak kat tumit. Bila saya cuba, saya pulak dpt buang angin. Menyebabkan badan trasa ringan :)

    ReplyDelete
  58. guna jenama kinohimitsu health pad..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails