August 1, 2011

Pulau Manukan,Sabah | Indah Khabar dari Rupa

Memang teruja bila baca pengalaman Nana di Pulau Manukan, Sabah .Pucuk dicita, ulam mendatang. Our Honeymooner's Package, termasuk dengan Return Manukan Island Resort Boat Transfer. Naik bot dari belakang Hotel Sutera Harbour, kalau beli sendiri lebih kurang RM50+ pergi balik. Dah save RM100+ di situ.

Di hari kedua, pagi tu, lebih kurang pukul 9.30pagi kami ambilla bot ke Pulau Manukan.

Tunku Abdul Rahman Park

Antara 5 pulau yang berada di kawasan Tunku Abdul Rahman Park adalah Pulau Mamutik,Pulau Manukan,Pulau Sapi, Pulau Gaya...Satu lagi lupa la pula.


Jom gerak

First time naik bot camni. Bawa laju pulak tu. Duduk depan, memang rasa berdegup kencang jugala jantungni. Alisya siap nangis-nangis lagi. Nasib baik dia kuat semangat juga. Kejap je nangis. So, kalau korang nak naik bot pergi pulau, disarankan jangan duduk depan. Cuakk dibuatnya.


First Impression Sampai di Jeti Pulau Manukan...Wow,Cantiknya. Nampak ikan-ikan berenang
Bergambar dulu. Senyum-senyum

Masa mula-mula sampaitu memang teruja melihat kecantikan dan kejernihan air yang kehijauan. Rasa macam tak sabar nak tukar baju dan bersnorkeling mengejar ikan-ikan di laut yang cantik. Ewahh,di sini ada disediakan perkhidmatan menyewa alat snorkeling etc...


In-House resort di Pulau Manukan. Kawan saya cakap lebih kurang RM500 semalam kata kawan eyriqazz

Sampai je, saya pun tukarla pakaian untuk mandi. Kecewa juga,tiada loker untuk simpan baju. So,saya dengan Alisya laa dulu yang terjun.

Umm,Wtfish? Kenapa tak ramai orang mandi manda ni? Ke awal sangat saya sampai?
Sampai sana lebih kurang pukul 10pagi
No wonder...Pencemaran. Sampah dan banyak di sisi pantai
Not a nice view. Hilang mood nak mandi manda

Saya basahkan badan sekejap dan cuba mandi manda. ALisya agak excited juga. Tapi bila melihat banyak sangat sampah dan tiada ikan yang berkeliaran di tepi pantai itu, saya batalkan niat. Plus, badan dan rasa gatal-gatal skit bila terjahi pantai. Umm,mungkin coz sampah yang kotor.Dissapointed, tak sampai 10 minit saya naik dan ajak Isteri pulang naik bot pukul 12 tengah hari.


Action speak for itself. Tak ramai pun yang mandi walaupun hari saya sampai tu weekend
Tengok dari jauhje laa

No wonder sebelum kami pergi Sabah, rakan Isteri dah pesan, jangan pergi Pulau Manukan, dah kotor skit. Better pergi Pulau Mamutik or Pulau Sapi. Umm, ingatkan dia bergurau,dah sampai barula perasan. Memang betul pun. Spoil,spoil our honeymoon..


Alisya yang agak kecewa. Tak dapat nak mandi manda lama-lama
Jom Pulang. Next time kita terjahi Pulau Mamutik,Pulau Sapi  or Pulau Gaya pula
Bergambar kenangan. Maybe the 1st and last kami terjahi Pulau Manukan ini. Indah khabar dari rupa
Nasib baik Isteri tak sempat mandi
Jangan Sedih Alisya. Petang nanti Papa bawa pi shopping ya?
Di Jeti, nampak cantik. Agak tengahla juga. Di pantai, pencemaran dan kurang dijaga kebersihan
Jom Pulang,tertidur lagi Alisya. Sedih kot tak dapat mandi laut lama-lama
Senyumje laa...At least, dapat tengok sendiri dan terjahi Pulau Manukan


Video naik Bot pulang dari Pulau Manukan. Lajuu

Overall, rasanya kebersihan perlu dititikberatkan di Pulau Manukan ni. Pihak berkuasa perlu buat sesuatu, bersihkan Pulau Manukan ni secara berkala ke. Kalau tak, memang rugi, ramai pelancong akan lari dan tidak terjahi sini lagi. Like myself, mungkin tidak lagi terjahi Pulau Manukan ini, unless ianya sudah berubah dan cantik seperti dulu.

Sayangkan, Pulau Manukan yang cantik ini rosak kerana pencemaran. Mostly coz of tindakan manusia la. Takperla,next time maybe boleh terjahi pulau lain pula di Sabah. Umm,any suggestion?

34 comments:

  1. lah kotor lagi ker.. masa tu pg akhir bulan 4... bnyk rumpai yg mati... sbelum tu g pulau memutik lagi cantik.... hu2

    ReplyDelete
  2. sgt kecewa jugak masa pegi dulu. makin lama tak terjaga dah pulau manukan tu

    ReplyDelete
  3. Oooohh yeke ? alaa... baru cadang nak pergi ! siannya pulau yg cantik macam tu tak dijaga....

    ReplyDelete
  4. perrghhhh... jernih sungguh airnya... tapi sayang...

    ReplyDelete
  5. sayangnya air laut yg jernih dah tercemar dgn sampah sarap macam tu...

    ReplyDelete
  6. haah, pulau manukan tak bersih sangat.. saya lagi suka pulau perhentian.. lagi best! boleh nampak penyu.. :)

    ReplyDelete
  7. yup yup bro!
    pulau mamutik lai bersih..
    mmg btul spatutnya kbersihan msti d utamakan,
    kal x, msti nnt pulau tu xda org mo pigi..

    ^_^

    ReplyDelete
  8. btol..mmg sampah merata2
    tp masa sebelum gerak tu kami ada tanya travel agent
    mana pulau yg bez
    ramai yg suggest manukan sebab banyak kemudahan katanya..

    ReplyDelete
  9. salam ramdhan n selamat berpuasa.....

    ReplyDelete
  10. ko dtg time hujung bulan kot, gaji x masuk lagi. ari tu aku datang ramai giler (2007). sebab hujan jer aku tak snorkel lama. dr gambar kt atas masih ok lagi pada aku.

    ReplyDelete
  11. kalo ke sabah cuba ke semporna,tawau plak..kt sana pn ada pulau yg cantik2..sy suka pulau mabul
    http://mamatisya.blogspot.com/2011/04/pulau-mabul.html

    ReplyDelete
  12. #Matjoe :Hak3,mungkin juga..aku datang 24 july..gaji masuk 25hb kan?So..mungkin pekerjanya takde mood nak bersih2kan lagi ni..

    Yup,kalau bukan kerana sampah,rasanya pantai di Pulau Manukan ni masih cantik...Ikan2 pun lari pergi ke tengah..nak bersnorkelling kat tengah,takde geng..cuak juga...

    Takperla..next time mungkin ble terjahi pulau lain..2007 dah 4 tahun bro...arus kemodenan merubah alam sekitar..hik3

    ReplyDelete
  13. Nana pegi Pulau Mamutik.. Cantik!! ;p

    http://warkahbuatbulan.blogspot.com/2010/10/island-hopeless.html

    ReplyDelete
  14. baru berangan nak pi pulau manukan ni.. so kene tukar berangan lain lah gayannya ni..

    ReplyDelete
  15. da tak macam dulu lagi...pencemaran dimana-mana sudah sekarang...huhu

    ReplyDelete
  16. thanks for sharing the info
    syg sunnguh tmpt cantik tp tercemar dek manusia2 yg buang sampah ...

    ReplyDelete
  17. last year kami gi ok..jee..ni mesti pengunjung yg tak jaga kebersihan

    ReplyDelete
  18. tengok pada gambar cantik pulau ni..tp syg tak terbela la pulak..huhu..snorkling kat pulau kapas jer la..dokek jo..hahaa

    ReplyDelete
  19. rasanya aku memang sampai bila2 takda pat naik bot ni bro.. sebab wife aku takut dengan laut.. hehehe

    ReplyDelete
  20. tindakan manusia yg merugikan manusia!

    ReplyDelete
  21. tgok muka alisya kecewa habis
    :-)
    haihhh
    sampah dah banyak dkt laut dan pulau skrg

    ReplyDelete
  22. haih dulu masa aku kecik2 punyalah bersih... skarang ni org buang sampah sarap kat dalam laut...

    [tehtarikmemoirs.com]

    ReplyDelete
  23. ye ke...dulu sy g sana x da plak kotornya...

    ReplyDelete
  24. yg len sume cantik je tmpt die..tp tang sampah tuh..tension tgk~

    ReplyDelete
  25. maybe tu sume sampah2 from pulau2 yg ada kt stu kot. susah skit, sbb Pulau Gaya yg kononnye ada penduduk asal, sbnarnya dihuni oleh PATI. n kalau pusing skit ke blkg pulau Gaya tu, haaa.. tu mmg lubuk PATI la. kes dadah la ape la sume ade kt stu..diorg ni mmg takde education. faham2 la kalau xde education.. kalau ade pun education pun, tu sume pakai IC beli.. bila da educated sgt, rampas peluang anak jati Sabah. bila tak educated, timbulkan masalah. waduh. susah kan..

    ReplyDelete
  26. Alamak bro~ g sabah tak gtau~ kalau tak~ saya dan andy bleh suggest dan sambut kat tawau nih haa~

    Saya baru je balik last week dari teman member dari terengganu naik gunung kinabalu~ hoho kat semporna ada 3 pulau yang best, sipadan, mabul and kapalai~

    ReplyDelete
  27. Pasni takmau p Pulau Manukan lah..

    Bila la nak sampai Sabah nie.. ;)

    ReplyDelete
  28. ooo..da kotor yek???dulu pegi masih okey lagi..cantik lagi n ramai mandi manda:)hehe

    ReplyDelete
  29. aduhh malu saya..actually samapah2 tu dr perkampungan di pulau berdekatan..mostly dorg bkn pddk asal..hmm

    next time if uncle pegi pulau manukan, try mandi di area hujung pantai..kat sana airnya bersih & banyak ikan mesra2 :)

    ReplyDelete
  30. samalah, kat Mabul pun dah kotor dengan sampah airnya..tak jadi nak mandi. ermmm..sayang. Sabah banyak pulau cantik, tapi banyak dah kotor. Semporna pun sama. Hmmm..

    ReplyDelete
  31. pulau2 di Sabah memang banyak sampah

    ReplyDelete
  32. Pulau gaya, itu kampung Polipin sana...ada sampah kah geng?

    ReplyDelete
  33. Sebagai penduduk Sabah, memang saya rasa malu dengan tahap kebersihan di Pulau Tunku Abdul Rahman ni. Oleh yang demikian, marilah kita bercuti di luar negara. Contohnya Bondi Beach, Australia. Tahap kebersihan rakyat Malaysia memang mengecewakan. Saya harap pihak kerajaan mengambil berat isu ni.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails