March 26, 2012

Proses Melentur Buluh

Kata pepatah, Melentur Buluh Biarlah dari Rebungnya. Yup, sejak mereka kecil ini la kita sebagai ibu bapa perlu menanamkan minat :


Sukakan kepada Buku

Start small. Yup, both saya dan Isteri bukannya seorang yang suka membaca buku. Banyak buku yang dibeli antaranya masih belum dibuka balutan plastiknya. Especially novel-novel Isteri. Faktor masa dan menguruskan keluarga menjadi faktornya juga. Hik3,takperlah, nanti novel-novel itu rasanya sempat Alisya khatamkan sebelum wifey sempat baca...

Start small ke arah masa depannya yang lebih cemerlang. Menuntut ilmu tiada batasnya kan?

18 comments:

  1. bgusnye alisya..rjin mmbaca dari awal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hik3..bukan membaca,teruja tgk gambar binatang...

      Delete
  2. Waa.. alisya dah pandai baca buku..
    terbaik...

    ReplyDelete
  3. Comel anaknya. semoga bila besar nnt cemrlang dunia dan akhirat.
    Terima kasih singgah blog saya semalam. terharu sebab ada org lama singgah ke blog eqbalzack. :)

    eqbalzack

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin.... orang lama? issh,apala saya jika nak dibandingkan ngan eqbal,well known blogger yang dah menang award..

      teruskan menulis bro..suka cara bro...

      Delete
  4. ALooooo comelnyer alisha nih..

    Yup dari kecik kita kena didik dia..
    (macamlah nurul ade anak) heehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hik3, coming soon ada la anaknya kan?

      Delete
  5. sokong tu...kalau mak/ayah minat membaca..sedikit sebanyak anak akan terikut membaca..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup....Anak2 akan mudah mengikut perwatakan dan habit ibubapa..

      Delete
  6. baik beli buku dari beli mainan. kalau gi pasaraya mana2, mesti ada satu buku dia bawak balik kalau dia nak. kalau nak beli buku, permintaan x pernah kitorang tolak kalu mainan, no :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju..tapi bak mainan tu selalu turutkan...as long as within our budget..Alisya punya tangis macam mama dia..hik3

      Delete
  7. belajar sampai ke liang lahad.tiada batas umur

    ReplyDelete
  8. bersungguh alisya baca yer...tak per alisya mula membaca dari kecik sebab nanti bila besar leh jadi chegu dan buat part time blogger hihi..

    ReplyDelete
  9. Elok dipupuk minat membaca diawal usia. Buku kanak biasanya mempunyai saiz huruf yang besar dan warna yang terang-terang untuk merangsang fikiran si kecil.

    ReplyDelete
  10. my ilham pun dah suka tengok abc...

    ReplyDelete
  11. Samalah bro..aku pun jenis kurang membaca.. selamat wife suka membaca..aku suka membeli buku je.. penyudahnya tak baca2.. bagus dari awal2 lagi anak2 dah didedahkan dengan buku bacaan ni.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails