May 28, 2012

Segmen Tegur Menegur : Part 5

Seperti dijanjikan di entri sebelum ini, 3 bloggers yang akan ditegur kali ini adalah :



Teguran:
1) Header blog kurang menyerlah.
2) Pilihan warna blog agak suram. First impression, saya lebih suka menyinggah di blog yang lebih ceria.
3) Most entri penceritaan yang tidak diselitkan dengan gambar. Mata mudah mengantuk dan lebih rasa teruja untuk klik X.
4) Widget Followes lebih sesuai berada di Sidebar
5) Susunan blog Archive. Rasanya yang paling latest lebih sesuai berada di atas. Lebih mudah pembaca tengok entri latest.
6) Template blog boleh dikemaskan lagi. 

Teguran :
1) Nama blog, header blog, dan Susunan widget blog saya suka. Agak kemas dan selesa untuk scroll down dan baca.
2) Entri diserlahkan dengan gambar yang menarik dan mempesona. Saya suka. Kalau malas nak membaca entri pun boleh usha2 gambar2 yang cantik itu... Seriuss, jealoousss...
3) Gaya Penulisan yang santai dan bersahaja. Saya suka gaya penulisan. Honestly, kenapa saya tak selalu terjah blog ni sebelum ni? 
4) Gambar yang cantik. Personally mungkin boleh kongsikan tips photografi sekali di entri. Ehh, ke dah ader? Tak sempat nak terjah semua entri lagi.
5) Blog ni ada potensi mungkin promosi masih kurang. Perlu lebihkan promosi. How to promote?  Google it or google entri eyriqazz, ada kongsikan tips promosikan blog.
6) Gaya Penulisan - Umm, mungkin boleh diperbaiki lagi. Cuba buat pembaca berinteraksi dan mengomen i.e. wujudkan persoalan di entri dan once in a while buat give away maybe? Tak mahal2 pun takper, keychain, fridge magnet etc...
7) Seriously, terjah beberapa entri, part yang paling saya suka, adalah gambar2 yang agak mempesona di blog ini. Willing to be my sifu on the photography part? U buat saya makin teruja untuk rembat DSLR...


Teguran :
1) Nama blog mudah disebut.Header agak menarik. Anak tunggal ekks?
2) Gambar-gambar di entri pun agak cantik. Suka-suka...
3) Template blog pun agak kemas. Widget-widget disusun dengan baik. Wah, rumah mesti tersusun rapi ni kan?
4) Woww Factor - Umm ,honestly...Selain dari gambar yang menarik, saya belum nampak woww factor . Minat lebih penting kan?
5) Secara peribadi, rasanya Mama Rifqy seorang Mama yang penyayang. Banyak gambar anak diselitkan di entri... 
6) Cadangan - Kongsikan Parenting tips sekali. Pengalaman peribadi membesarkan anak-anak, tips anak susah tidur etc, tips memilih sekolah anak....

P.s : Segala teguran hanyalah pandangan peribadi. Salah silap harap maafi.

40 comments:

  1. Salam, nk gi jengah blog diorg.....cikgu, boleh tak tlg sye, boleh tak tlg komen di http://ladygreen3011-ayuni.blogspot.com/2012/05/jawi-malaysia-heritage-treasure.html tentang kepupusan tulisan jawi, post ini hanya untuk pembelajaran, lecturer sye nk tgk pendapat blogger lain, terima kasih sgt2 klau cikgu dpt komen....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sudah komen...yup, jawi semakin kepupusan kini...

      Delete
  2. :)

    ok..

    saya sudah baca..

    ermmm....lepas saya buat perubahan nanti
    sangat berharap en. GTO sudi singgah beri pendapat lagi..

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah,..diambil pada sudut yang positif...teruskan usaha ya...

      Delete
  3. Wah.. Untungnya.. diorang.. Nak terjah.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. As promised, blog nurul pun akan diteguri...hik3...tunggu...

      Delete
    2. Sudah ditegur... Terima kasih... :-)

      Delete
  4. cikgu.. boleh tak tegur blog saya jugak... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blog madam dah cukup bagus dah...adv pun dah bersusun skang....

      Delete
    2. ahakss.. berkat tunjuk ajar cikgu jugak kan.. :)

      Delete
  5. this blog itself rasanya better buat pop-up comment~

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu memang buat pop up comment..tapi bila nak buat komen bawah komen ni...tak boleh dah nak buat pop up comment...

      Delete
  6. As-Salam cikgu. Saya dh Cuba buat sikit perubahan harapnya sudi singgah kembali dan beri pendapat.
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahniah...perubahan yang lebih positif...

      Delete
  7. alamak...belum terlambatkah saya? susah nk jumpa org nk komen blog kite.. bantu sy boleh kah?

    http://thebinipolischerita.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah, next time saya buat lagi contest hadiah blog diteguri...

      Delete
  8. Hai en.GTO ,Saya tk kecil hati sbb ditegur malah saya amat hargai kesudian en. GTO menegur. Bukan mudah nk terima pandangan ikhlas dlm dunia blog nih.Klu ada segmen pun masing2 menegur dgn ayat jg hati sesama blogger.
    Sila terus beri saya tunjuk ajar Ye.
    :)
    Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama..Alhamdulillah, setakat ni semua menerima teguran pada sudut yang positif..yup, saya dulu pun pernah ditegur dan byk perubahan positif dari teguran itu...

      Delete
  9. bila nak terjah blog saya pulak ni..hahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihiih..kalau ada jodoh, akan ketemuan...

      Delete
  10. alhamdulillah..dah terpilih ditegur...hehehheee....menjawab soalan eyriqazz, mmg ank tunggal..tunggal setakat ni la.memang mengharapkan rezeki dr ALLAH..amin amin..

    Hhehee..wow factor ! mmg setujuk...kureng kan? mood pon asyik ke laut camno la nak ade woww tuh..udah le xreti nak mengarang...

    nway..thanxx again ye!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah, the woww factor will come ... myself pun belum jumpa lagi blog saya ni apa yang woww lagi...syok sendiri adalah...hahahahaha

      Delete
  11. tegur la blog sye jugak...bleh la improve kan lagi... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah, kalau ada kelapangan dan keadaan mengizinkan...

      Delete
  12. Alhamdulillah..baru dpt nk komen haa..smlm jd silent ready jerpsl kt kg line tenet slow gilosss! Neway..thks a lot psl sudi komen...haizzz! Soklan ttg tips photog tu akan di upkan nnt..sds buat gak but boleh dbilang ja kot! Sgt2 tsrharu ok..neway, will google ur blog on the tips k..:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...jgn mudah putus asa..kepuasan sendiri dan kepuasan pembaca pun penting juga kan?

      Delete
  13. Sds lak..GA actually...susah bila type guna gadgdt nie..haizz!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti buat GA kasitaula ya..kot2 ble saya join

      Delete
  14. Alamak!! ari tu punya segmen tak sempat join...huhuuu
    terlepas peluang ;)

    Blog kak Gie mmg best, banyak gambar menarik :)

    ReplyDelete
  15. adoi macam terasa seperti blog kak sha yg ditegur...huhu

    ReplyDelete
  16. akak pun nak gak di tegur sebab rasa banyak lagi kelemahan yang ada dalam blog. seperti kamu juga..suka syok sendiri..boleh tak?

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails