May 29, 2012

Segmen Tegur Menegur : Part 6

Seperti dijanjikan di entri sebelum ini, 3 bloggers yang akan ditegur lagi kali ini adalah :



Teguran :
1) Nama blog agak panjang. 
2) Header blog belum cukup menarik. Seakan gambar copy paste dari google.
3) Tulisan di blog yang agak kecil menyukarkan untuk pembacaan. Honestly, most blog yang sebegini saya akan terus click X tanpa membaca lebih lanjut.
4) Terlalu banyak penggunaan warna di entri yang membuatkan rasa kurang excited.
5) Widget di sidebar boleh dikemaskan lagi. 
6) Pilihan warna template blog agak suram. First impression sangat penting.



Teguran :
1) Teguran kedua rasanya. Nampak sudah banyak improvement.
2) Nama blog yang mudah disebut dan diingat. Header blog belum cukup menguja hati. Haa, boleh minta Madam design header yang cantik2.
3) Gambar yang semakin menarik dan selesa melihat. 
4) Susunan widget yang lebih kemas. Suka, barula lebih seronok nak terjah hari-hari. Dari silent reader, bolehla jadi pengomen setia.
5) Mungkin boleh tambahkan widget "entri berkaitan, entri paling popular etc supaya pembaca lebih lama stay di blog.
6) Pelbagaikan lagi entri....The more, the merrier..
7) Last but not least, boleh dah clash dah kot dengan Kekasih di Alam Maya " Suami Miang tapi Setia"


Teguran :
1) Adushh, susahnya nak eja nama blog. Masa di Sabah last time, punyala saya google nak cari contact awak nak terjah tempat menarik di Kota kinabalu, Sabah.
2) Widget yang kurang kemas di ruangan bawah.
3) Fuhh, banyak BOLD adikk.. Tengah bad mood ke masa tengah mengarang entri?
4) Pemilihan warna . Mungkin boleh kurangkan sedikit... 
5) Pop up bila click Older entri or any entri..Umm, personally, i don't like it..Makin banyak yang keluar...
6) Entri kurang gambar.. Some entri agak panjang. Some readers takde banyak masa menerjah satu-satu blog... 
7) Honestly, saya masih belum cukup teruja dengan entri yang dihasilkan. Apapun, lain padang, lain belalang..

P.s : Once again, Salah Silap Harap Maafi... Teguran hanyalah pandangan peribadi...

33 comments:

  1. Ya Allah terharunya... Insyaallah nurul akan perbaiki lagi... Terima ksih sgt2 my sifu... :-)

    Tang AE tu memang buat nurul gelak.. Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. design header? mari2.. silakan.. :)

      Delete
    2. saya sangat setuju item 7.. di siezuka.com

      Delete
    3. Madam serious ni.. Nanti nurul tempah k.. ;)

      Delete
    4. hahaha..tang ae tu memang... tahniah,dah nampak byk improvement di blog nurul..keep it up ya

      Delete
  2. Cissss... kenapa kau hasut si Siezuka untuk clash dengan gua?? Kenapa.. kenapa.. kenapa??

    ReplyDelete
    Replies
    1. yea laaa.. thanks eyriqaz kerana beri laluan kat aku.. lallalaa

      Delete
    2. hahaha...asyik2 AE...biarla Je jai pula ke...kid ke..hak3...

      Delete
  3. thanks :)
    insyaallah boleh diperbaiki lagi yer..hehehe.

    ReplyDelete
  4. eyriqazz tgur blogger.
    sy tegur alisya td dkt kl festival city. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. owhh,awakla yang tegur alisya rupanya..wifey ada cerita juga...

      Delete
  5. Kalau masuk blog saya, lagi teruk kena komen agaknya. Maklum le...tak pandai sgt IT, main boh je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah, nanti saya kasi peluang lagi buat pembaca utk ditegur

      Delete
  6. tips yg boleh dijadikan panduan utk blogger lain.. tq en.eyriqazz!

    ReplyDelete
  7. wah... terus terang ya
    bagus eyriqazz! hehe

    ReplyDelete
  8. Ya Allah. memang betul betul tak sangka saya di tegur. terima kasih banyak banyak. memang betul saya copy paste je header tu. sebab saya memang tak pandai nak buat header yang menarik. penyusunan widget atau font dalam entry pun saya tak pandai.

    saya akan cuba perbaiki. thanks ya for the komen yang di berikan. saya amat menghargainya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untuk header tu,boleh googlekan aja..ramai yang buat servis design header serendah rm10 saja..saya rekomenkan rakan blogger saya, madammondoq... memang cantik header2 dia design..pasal harga,negola dengan dia ya...

      InsyaAllah, googlekan dan perbaiki mana yang boleh diperbaiki..bukan untuk pembaca saja, tapi utk diri sendiri supaya rasa lebih puas

      Delete
  9. Saya puji semua pemilik blog ni sebab terima teguran dengan positif. BTW, teguran utk ke arah yang lebih baik disarankan. :)

    ReplyDelete
  10. bro nnt tegur blog saya pulak bro tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah kalau ada kelapangan nanti...

      Delete
  11. Teguran yang membina, harap boleh jadi panduan buat blogger lain juga terutama MJ ;)

    ReplyDelete
  12. Bagus segmen tegur2 ni.. bila nak tegur blog aku lagi ni bro.. hehehe

    ReplyDelete
  13. bestnya..bila eyriqazz nk tegur tegur lagi blog kak sha ni? hihi

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails