May 3, 2012

Tips Menabung Yang Berkesan

Akaun Tabung Haji Alisya, RM6,922 setakat 3 April 2012

Bulan depan, genapla usia Alisya 3 tahun. Tak sangka, Tips Tabung Bunian yang kami praktikkan kepada Alisya sejak lahir kini semakin membuahkan hasil. Myself sendiri pun rasanya 10 tahun menabung Rm5K pun blom ada dalam akaun. Yup, memang berkesan tips menabung tabung bunian ini.

Ehem,ehem, dah boleh buat downpayment kalau nak beli sebiji rumah bawah RM70K di Kelantan/Terengganu ni untuk Alisya. Hik3, who know one day Alisya boleh ikut jejak langkah WTF? 23 Properties by 30 .


P/s : Berbaloike Hilang Kawan Kerana Blog Awards? . Umm, for me, persahabatan itu lebih penting.

28 comments:

  1. wah, hebatnya alisya!! kena belajar menabung jugaklah cm ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. good luck..di mana ada kemahuan, di situ ada jalan

      Delete
  2. nak cuba juga ler cara ni untuk Haq.

    ReplyDelete
  3. Wah..jeles auntie kt alisya..belanja erk?

    ReplyDelete
  4. wah...best! kene menabung jgk nih! hehe

    ReplyDelete
  5. biar sikit asal istiqamah..moga jadi pembakar semangat buat semua..insyaAllah

    ReplyDelete
    Replies
    1. istiqamah sgt pnting.
      satu tips yang membantu dan ramai yang lupa
      untuk praktik. tu yang payah nak menyimpan.
      dapat gaji je...
      SIMPAN DAHULU baru belanja.
      tu yg ramai lupa n xleh menyimpan.
      xpun buat potongan terus..senang gak.
      heheh..online pun senang skrang maa...
      hehe..good luck.
      semoga menjadi pembakar semangat.!


      ____________________________________________________________
      http://helpkeydata.blogspot.com/
      http://kurniaandia.blogspot.com/

      Delete
  6. turut dipraktikkan oleh my parents buat kami adik beradik.....mmg terbaik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahniah..kongsi2la pengalaman eca pula nanti ya

      Delete
  7. wah! bestnya! tabungan untuk masa hadapan! =)

    share lah teknik menabung tu sikit =)

    ReplyDelete
  8. bagus gak bro tapi kalau tersesak duit agak2nya ambil ke duit ni.. he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. x kot bro coz buku tu sengaja disimpan oleh mak mertua supaya tidak digunakan apabila terdesak..

      kalau terdesak pun, pinjam duit mak mertua lebih senang..0 interest..hik3

      Delete
  9. Menabung dari kecil. Sama macam saya telah buka akaun SSPN untuk anak-anak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. syabas utk bro..blom terdetik nak open SSPN lagi...maybe akan buka juga..dpt tax exemption kan?

      Delete
  10. BUKU WTF tu katanya dah sold kat kedai2x buku... kena jenguk kat pesta buku nie... huhuhu

    ReplyDelete
  11. waaaahhh.. banyak sungguh menabung

    ReplyDelete
  12. suami saya mmg praktikan tabung bunian ni sejak ada anak lagi...mula2 tu saya x ikut dia buat mcm apa jua baki yg dia dpt duit syiling tu akan dia simpan dlm tabung..katanya ni duit tu ms depan anak2..then ada one time tu dia kira2 tabung half year kot dptlah 500-600...ha mamam dia terbeliak..ada gak rs nak curik skit..tp suami x kasi..tu psl dia xbg bini dia pgg duit hahahahaha..tp skang saya pulak ikut jejak dia...tp saya buat tabung snidiri...means tuk anak2 lah..x share ngan suami..tp skang suami lak jeles tgk saya asik simpan duit syiling hari2..kdg2 berebut lah kami laki bini nak kan duit syiling...hahahahah kelakar kan...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eden pun wak mcm tu.
      hehhe...smpai kat rm500 pun ader.
      sampai sekarang buat.
      siap asingkan bekas 10sen, 20 sen n 50 sennnya.


      ______________________________
      http://helpkeydata.blogspot.com/
      http://kurniaandia.blogspot.com/

      Delete
  13. Wah bestnyer.. Alhamdullilllah setakat ni bila tgk buku ASB mesti senyum sampai ke telinga.. ;)

    Comelnyer alisya..

    ReplyDelete
  14. wow...pasni menabung untuk si adik plak

    ReplyDelete
  15. cik tom pun suka menabung dari kecik smpi skang...
    mmg akui mcecah 5 angka..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails