July 26, 2012

Ibu Tunggal Perlukan Bantuan

Serius, hampir menitik air mata bila membaca entri INI dari rakan blogger. Eyriqazz terjahi blog pemilik Ibu Tunggal @ Alia Haryanie yang kini bertarung nyawa,sakit dan perasaan di hospital. Sempatla eyriqazz singgahi beberapa entri darinya. Memang menyayat hati especially di bulan ramadhan ini :


A little bit about Alia Haryanie : Ibu tunggal kepada 3 orang cahaya mata yang diceraikan talak 3 oleh suami yang tidak berperikemanusiaan,dan kini menghidap penyakit saraf (Guillan Barre Syndrome) - Read more Here



Syahdu bila melihat gambar ini. Di kala kesakitan, anak tetap di fikiran

Si Anak Makan Bubur dengan tangan di Wad HUSM 
Derita Si Ibu , Kesihatan yang semakin Serius dan sumber kewangan yang terhad
Di Hospital kerajaan, faham-faham macam mana dugaan yang perlu ditanggung

Marilah sama-sama kita membantu. Tak dapat banyak, sedikit pun jadi. Jika tidak mampu dengan wang ringgit, sebar-sebarkan kepada yang membaca. Bantuan kewangan bolehla terus sumbangkan kepada Alia Haryanie  di :

Maybank Acc No :553104558862)
(Akaun bersama dengan Ibunya, Asiah bt Haron)

RHB Acc No : 16213900067447
Nama : Haryani Binti Mat Hussin

Lebih lanjut : http://aliaharyanie.blogspot.com

 
Hari ini hari dia, entah esok lusa, hari kita. Roda tidak selalunya berada di atas. InsyaAllah, berkat sama-sama menolong, di ringankan beban buat Haryani....Sama-sama kita doakan dan berikan bantuan sedaya mungkin...


UPDATED 27 July 2012 - Akaun maybank Masih lagi di block pihak Maybank, tapi akaun RHB rasanya masih OK. Ucapan terimakasih dan mesej dari Alia Haryani bolehla baca di SINI

38 comments:

  1. Semoga keprihatinan anda menjadi keprihatinan org lain jua.......

    ReplyDelete
  2. :'( Ya ALLAH. kuatnya dia sabar dengan ujian

    ReplyDelete
  3. Bro jai pernah tulis tentang ini gak kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah,saudara jai pernah kongsikan dulu di entri nya....

      Delete
  4. Semoga kesusahan beliau diringankan dan dipermudah.

    ReplyDelete
  5. Saya dah tulis kepada MAKNA tentang saudari Alia ini since saya donor MAKNA. Let's see what MAKNA can help this poor single mother. Saya sgt terkesan bila ada cerita pasal kanser ini. Sebab dari pengalaman saya sebagai pharmacist, memang kebanyakkan pesakit akan collapse sebab tak mampu menampung ubat-ubatan yg sgt mahal. Untuk saudari Alia ni, kalau confirm Leukimia memang ada ubatnya tapi mampukah dia nak bayar RM 16K sebulan? Semoga ada jalan penyelesaiannya. Thanks sebab share.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 16K sebulan..Astaghfirullah..moga kak alia sentiasa kuat semangat

      Delete
    2. Thanks bro..Semoga ada respons positif dari MAKNA...

      Delete
  6. sungguh terduganya hidup mereka dengan ujian seperti ini... kuat kan hati, tabahkan jiwa..

    http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/07/perkahwinan-termuda-16-tahun-14-tahun.html

    ReplyDelete
  7. memang sedih bro.. tadi aku singgah juga baca lepas tengok entri ditulis oleh rakan blogger.. pengorbanan seorang ibu.. huhu

    ReplyDelete
  8. sedih baca entry2 kak alia ni...saya tak dpt nak membantu banyak dari segi kewangan...tapi, insyaAllah esok saya akan buat poster untuk kita sebarkan di fb and blog....harap bro dpt kongsikan nanti..

    ReplyDelete
  9. Noted. insya-allah ada funds will channel thru EFP anonymously. Thnks share bro.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga rezeki Irsah dimurahkan.. InsyaAllah...

      Delete
  10. Insya'Allah, mari kita sama2 menghulurkan bantuan..

    ReplyDelete
  11. saya pun selalu baca blog dia, sedih dan terharu sangat, saya tak boleh nengok part dia dan anak-anak dia. Insyaallah saya bantu setakat yang mampu.

    ReplyDelete
  12. Alhamdullilahhh...
    Akhirnya ader juga yg sudi membantu kak yanie..terima kasih kepada semua yang prihatin,hanya Allah yang akan membalas budi kalian semua.

    Semoga Ramadhan ini memberi sinar bahgia untuk utk kak yanie..

    ReplyDelete
  13. semoga dia tabah mengharungi dugaan hidup ni.

    ReplyDelete
  14. Sedenyee.... tak tahan...huhuhu

    ReplyDelete
  15. saya memang ikut blog nih tapi tak bleh lama2 sesak nafas membacanya. semoga ramai yg membantu kak alia nih.

    ReplyDelete
  16. alhamdulillah..bila semakin ramai menyebarkan semakin mudah mendapat perhatian..dan lebih ramai insan insan yang akan turut sama menghulur bantuan..

    ReplyDelete
  17. saya hanya dapat membantu sekadar yang termampu...akan saye share jugak kisah ni di blog dan fb saye...

    ReplyDelete
  18. Terharu sgt dengan berita ini..paling kesian bila melihat anak tu..emmm

    ReplyDelete
  19. InsyaAllah...mari sama2 kita membantu..

    ReplyDelete
  20. salam,
    saya dah cuba masukkan sedikit sumbangan ke akaun tersebut tapi unsuccessful - unauthorized account harap dpt diupdatekan jika ada no akaun yang berlainan

    ReplyDelete
    Replies
    1. As salam,

      bolehla bank in kan ke RHB Acc No : 16213900067447

      Delete
  21. SEDIHNYAAAAAA! MUMMY NAK DERMA SKARANG DAN BUAT SATU ENTRY TENTANG BLOGGER NI!! UWAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

    ReplyDelete
  22. Sy dh lama ikuti kisah alia haryani ni di blog.kdg2 x sggp nk baca.. smga kak alia di beri kekuatan. Nk menitik airmata tgk anak dia mkn bubur tu

    ReplyDelete
  23. Alhamdulillah, ada sikit saja yang mampu diberi. :)

    ReplyDelete
  24. “Tidaklah ada satu hari pun yang dilalui oleh setiap hamba pada pagi harinya, kecuali ada dua malaikat yang turun, berkata salah satu dari keduanya: Ya Allah berilah orang yang suka menginfaqkan hartanya berupa ganti (dari harta yang diinfaqkan tersebut), dan berkata (malaikat) yang lain: Ya Allah, berilah orang yang kedekut kebinasaan (hartanya).” (HR.Bukhari dan Muslim)

    ReplyDelete
  25. RHB x function? [028] Savings and Current account services are currently not available

    ReplyDelete
  26. Ya Allah..air mata berjujuran tanpa henti dari awal mengikuti kisah ni..aku hny pembaca dah teramat sedihnye melihat keadaan anak die..ape la perasaan die sebagai ibu bila tgk ank die yg terpaksa mengharungi dugaan ni bersama. Tak tertanggung rasanye..Sy sendiri rasa sedih sgt nk baca sampai habis..nikn pulak empunya badan yg menggung..sy akn sebarkn pd yg lain..insyallah kak yanie akn selamat..

    ReplyDelete
  27. salam,

    a/c mbb haryanie dah kena block... ada kawan (pija@sitisifir10) di PPuteh yg sedang cuba uruskan.. kita dah minta tolong kawan yg bkerja di MBB, KB.. tapi haryanie perlu ke mbb juga.. cuma masalahnya hari ni sms & panggilan tdk dijawab oleh haryanie..
    doakan semoga haryanie dalam keadaan baik.. & esok pulak dimaklumkan haryanie akan ke hospital utk masuk ubat, which proses tu pasti akan masa berjam2..
    berkenaan a/c rhb tu... kyong x pasti.. mungkin sudah lama x aktif..

    jadi skrg ni, memang Pija sedang usaha utk mbantu mbolehkan a/c mbb diaktifkan semula.

    ReplyDelete
  28. tersentuh hati baca.. tak perikemanusiaan betul bekas suaminya. sedih tengok anak kecil tu

    ReplyDelete
  29. Eyriqazz, minta tolong highlightkan sket..akaun Maybank Kak Haryanie dah pun diaktifkan semula semalam...Jadi, siapa nak menyumbang bolehlah kembali berbuat demikian. Info dari pija -siti sifir. TQ

    ReplyDelete
  30. sedih sangat...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails