October 1, 2009

Pinjaman Peribadi

Pinjaman Peribadi.Tentu ada diantara anda yang pernah mempunyai pengalaman mendapatkan pinjaman peribadi ataupun tengah berkira-kira untuk membuat pinjaman peribadi.Yelah,kalau tak berhutang tak sahkan terutamanya bagi sesiapa yang sedang mengalami masalah kewangan seperti nak tolong saudara-mara, kahwin, nak beli rumah baru dan sebagainya.

Kalini,saya ingin berkongsi pengalaman saya berkenaan pinjaman peribadi ini supaya memudahkan dan menjadi panduan kepada anda yang ingin mendapatkan pinjaman peribadi.Setakat ini saya sudah berjaya mendapatkan pinjaman peribadi dari lebih 3 bank terkemuka di Malaysia ini.

Disini saya ringkaskan mengenai pinjaman peribadi tersebut beserta kelebihan dan kekurangan supaya mudah untuk anda membuat perbandingan untuk memilih bank bagi membuat pinjaman peribadi.

1. UOB Bank
@Pinjaman sebanyak RM5,000.00.Pinjaman diambil untuk membayar tunggakan rumah mak di kampung.
Kelebihan :
-Tanpa penjamin
-Gaji bawah RM2,000.00 layak memohon (masatu tahun 2005,sekarang kurang pastila pula)
-Kelulusan yang cepat,kurang dari 2 minggu rasanya
Kekurangan :
-Kadar faedah yang tinggi.11.38% setahun pada kadar tetap
-Denda dikenakan sekiranya membuat pembayaran keseluruhan lebih awal dari tarikh matang
-Susah nak membuat pembayaran kerana tak banyak cawangan UOB di Malaysia.

2. OCBC Bank
@Pinjaman sebanyak RM12,000.00.Pinjaman diambil untuk perbelanjaan perkahwinan (hehehe,masatu duit simpanan manalah banyak sangat,jadi terpaksalah buat pinjaman peribadi)
Kelebihan :
-Kelulusan yang cepat,kurang dari 2 minggu rasanya
-Tiada denda dikenakan untuk pembayaran awal keseluruhan
Kekurangan :
-Kadar faedah yang tinggi.10.5% setahun pada kadar tetap
-Susah nak membuat pembayaran kerana tak banyak cawangan OCBC di Malaysia.

3.RHB Bank
@Pinjaman sebanyak RM7,000.00. Pinjaman juga diambil untuk belanja kahwin (Ingat senang ke nak kawin?Lelaki sekarang kalau takde at least RM25,000.00 susah juga nak uruskan perbelanjaan kahwin)
Kelebihan :
-Kelulusan yang cepat.Kadar faedah mengikut baki berkurang (12%,lebih kurang 7% kalau mengikut kadar tetap).Bermakna lagi byk kita bayar,lagi berkurangla faedah bulanan dan lagi cepat bayar habis)
-Tiada denda dikenakan untuk pembayaran awal keseluruhan
Kekurangan :
-kadar faedah bolehlah dikatakan masih tinggi

Jadi,kalau saya mana satu saya nak cadangkan ye?Anda fikirkanlah sendiri.Namun,bagi kakitangan kerajaan,badan berkanun, syarikat swasta(bayaran boleh dibuat melalui potongan gaji) yg panel dengan bank yang bakal saya cadangkan ini,inilah antara yang terbaik untuk pinjaman peribadi.Bank mana ye?Cepatla cakap....

Jeng,jeng,jeng.....

Bank Rakyat,Bank pilihan Anda

Mengapa saya cadangkan bank ini ye?Inilah sebab-sebabnya :

-Pinjaman RM30,000.00 (untuk bayar semua pinjaman peribadi yang lain, kredit kad, dan rumah mak di kampung).
-Kadar faedah yang rendah.Kes saya saya dpt kurang dari 5.5% setahun.
-Bayaran sehingga 15 tahun
-Kelulusan yang cepat
-Bayaran melalui potongan gaji.Tak perlu risau nak pergi bank in tiap-tiap bulan ataupun terlewat bayar
-Dapat RM500 saham koperasi(ditolak dari pinjaman).Anda tentu tahu kan kadar dividen Bank Rakyat Malaysia secara puratanya 15% setahun.Tahun depan katanya Bank Rakyat ingin mendapatkan kelulusan menambah saham koperasi sebanyak RM2 billion lebih.Menarik bukan?Sekarang ni yg tgh ''queu'' untuk saham ini melebihi 50,000 orang.Nama saya mungkin ke 100 ribu ke atas.Tapi,mana tau tahun depan kalau ada rezeki dapat tambah lagi kan?
-Yang paling penting ,bayaran bulanan dah berkurang.Alhamdulillah,lega dan rezeki anak.

54 comments:

  1. Betul ke bro? Aku nk try la. Aku keje swasta. Detail lengkap, aku bg kat e-mail la.

    ReplyDelete
  2. salam,
    Gua nak ajak lu dtg lepak blog gua rilek rilek.
    selambe.

    ReplyDelete
  3. Shahrul, u ble kat e-mail I.bagi e-mail u n nanti i e-mail u.Ataupun u ble direct message me kat twitter.Username I = eyriqazz

    ReplyDelete
  4. su ada juga pinjam bank rakyat tapi utk deposit rumah la..klu nak meminjam lagi, rasanye xckp mkn ni..gaji ciput je..lagipun xsampai 6 bln da baru pinjam..

    ReplyDelete
  5. hurm sy pun ngah usha2 bank nk buat pinjaman..tp ade msalah cket la..

    pekerja swasta.boley ke?

    ReplyDelete
  6. Anonymous : boleh asalkan syarikat anda panel ngan bank rakyat/boleh buat potongan gaji utk potongan bank rakyat.Anda ble check ngan HR anda pasal hal ni.Sayapun buat potongan gaji dari HR melalui skim potongan koperasi syarikat

    ReplyDelete
  7. PERSONAL FINANCING-i ASLAH (BANK RAKYAT)

    Rujukan :www.bankrakyat.com.my

    Our personal financing facility can assist individuals in meeting financial obligations e.g. down payments for a car, houses, home renovations and others.


    Concept

    Bai-Al’inah


    Eligibility
    1)Malaysian citizens between the ages of 18 and 55 years (58 years old - government employees only)
    2)Government employees with a minimum income of RM700.00
    3)Private sector employees with an income of RM1500.00
    4)Employees in service for not less than 6 months

    ReplyDelete
  8. wanna apply for B,rakyat oso...
    let see

    ReplyDelete
  9. nama, no. telefon,gaji bulanan,dan majikan sekarang.

    slam bro..nk try la bank rakyat bro..sy keje swasta (sapura), gaji 3K..nk apply dlm 20k bole x???ni number fon..0124501084

    ReplyDelete
  10. Mirul/Shahrul :

    i dah forwardkan detail u kat staff yg incharge.Kalau by Jumaatni dia tak call juga,kasitau saya ye?Jgn lupa mention I yg referkan bila dia call nanti

    ReplyDelete
  11. salam encik eyriqazz,
    saya dalam masalah yang sam jugak ni -KAHWIN.

    so, kalau boleh, forwardkan number saya jugak kepada staff bank berkenaan. kalau boleh secepat mungkin ye. bulan 12 kawin ni.

    terima kasih.
    0123901735
    palie

    ReplyDelete
  12. Dari kota kinabalu sabah..
    Saya tanya di Bank rakyat cawangan likas, mereka cakap untuk kakitangan kerajaan saja..

    Saya nampak ini..
    Bai-Al’inah


    Eligibility
    1)Malaysian citizens between the ages of 18 and 55 years (58 years old - government employees only)
    2)Government employees with a minimum income of RM700.00
    3)Private sector employees with an income of RM1500.00
    4)Employees in service for not less than 6 months

    Private sector employees pun boleh??
    Harap dapat tolong.
    Email saya robbychang2003@yahoo.com

    ReplyDelete
  13. en GTO i cudnt find ur email here. Sorry iam not that blog savvy. cud u pls email me the officer's number? My email is b.my.lullaby@gmail.com. tq

    ReplyDelete
  14. salam bro...last week sy xdpt any kol dri bank rkyat...bole x bro tlng tnykan diowng????tq bro....

    ReplyDelete
  15. Dear All,

    Baru dpt update dari staff Bank Rakyat.Utk pekerja swasta diorang hanya luluskan utk syarikat yg bertaraf Bhd dan panel ngan diorang (ble check ngan HR,contohnya Sime Darby,Petronas,glc,etc).Utk bank,semua bank boleh melalui potongan koperasi kecuali Hong Leong Bank dan Bank Muamalat.

    Harap ianya membantu.

    ReplyDelete
  16. ooo mknanye klu kompeni swasta kena yg Sdn. Bhd. je la ye?
    bro, haku nk details lg bleh x...ingt nk wat loan kawen nnti heheh :D
    dlm bulan Mac or April thun depan...

    ReplyDelete
  17. Bukan.Kalau yang swasta kena Syarikat Bhd sahaja.Sdn Bhd tidak dilayan kecuali syarikat anda tu mmg panel ngan bank rakyat.Itu anda boleh check ngan HR anda.Kalau syarikat Bhd mmg biasanya takde masalah.Further info,u ble message me kat twitter (username : eyriqazz)

    ReplyDelete
  18. Bro,

    Sekira saya ada loan dgn bank rakyat tapi NPL 64bln tak bayau..dulu pakai PDC sekarang company dah jadikkan bank rakyat panel..ada jalan tak sekira nak buat melalui potongan gaji?? Kebanyakan branch bank rakyat diaorang buleh tutup blacklist bank lain tapi kenapa tak buleh tutup blacklist dari pelanggan bank rakyat sendiri? Saya betul-betul nak restructure nie..keje dah 16tahun kat MIDF..harap dapat maklumat dari bro..

    sekian

    ReplyDelete
  19. Bro Jai..

    Biasanya jika nak restructure r reschedule loan tu,borrower kena ada inisiatif utk buat bayaran r letak certain amount deposit then minta reduce monthly installment.kenapa x bagi loan jika ada npl,takut pisang berbuah dua kali la bro.jika berhajat nak reschedule bawa jer payslip n surat permohonan serta kebenaran potongan gaji rasanyapermohonan kita x akan di reject

    ReplyDelete
  20. JAI,

    Betul kata Teuku Hasan.Cubalah berunding dengan Bank Rakyat untuk restructure balik loan.Kiranya loan JAI dah consider tenat ni.Pengalaman saya ex-Recovery Bank,mmg bank takkan luluskan pinjaman selagi CCRIS dan CTOS tak cantik.Cubalah,kalau tak boleh minta pertolongan AKPK,BNM,ataupun FMB.

    ReplyDelete
  21. Salam Bro,

    Thanks for the info tengku & bro eyriqaz...ingat kalau dapat funder saya ingat nak tutup loan bank rakyat tuhh pastu apply balik sebab ada lagi blacklist bank lain.

    Ingat Tutup sumer blacklist pakai loan bank rakyat hilang pening bayar kat bank rakyat jerr siap potong gaji..

    Apa2 hal thanks for the advice bro

    ReplyDelete
  22. Salam bro..mintak kebenaran untuk link blog saudara ke blog saya yang tak seberapa...link-linklah kita yerrr...he.he.he kalau bro nak link blog saya bebesau hati saya, nie blog saya

    http://rbcollector.blogspot.com/

    ReplyDelete
  23. Bro Jai,

    Last friday,terjumpa sorang kwn yang biasa uruskan kes2 camnih tapi biasala syarat pertama bayaran melalui BPA=angkasa dan biasanya dia charge sket.Loan dari Koperasi.Tapi penilaian saya,kalau upah tu berpatutan okla,klu nak mengambil kesempatan kim salam la.lagipun sekadar bertanya bukan kena charge pun.further clarification just emel me teuku.hasan@gmail.com

    ReplyDelete
  24. Salam Bro teuku,

    Tak blehlah..gua cuma buleh buat potongan gaji jerr..BPA tak bleh tuh yang masalahnya...mmm..nak restructure pun susah gak ek..mm.anyway ada gak offer buat tapi biasalah..charges tinggi gila..nak mampus..ada yang charge 25% lepas payout..camno..bro eyriqaz apa pendapat...buleh layan tak orang2 camni..at the moment gua taknak terlibat tapi kalau terdesak terpaksa gak...selagi ada lobang selagi tuh terus mencuba..hhahahahaha

    ReplyDelete
  25. JAI,

    Kalau bank rakyat takble restructure ble pi minta tolong ngan AKPK.AKPK ble tolong jadi orang tengah.Ramai customer lama saya masa kije di Recovery dulu dapat tolong dari AKPK

    ReplyDelete
  26. salam. saya nak buat pinjaman. boleh emel saya di mychookiess[at]yahoo[dot]com. terima kasih.

    ReplyDelete
  27. Dear all,

    Akpk tu,bank terpaksa terima even akpk syaratkan byr 50 jer.tp rekod ccriss ada cap akpk laa.
    good news nya,peminjam untouchable,bank tak boleh buat apa2.
    yang penting setiap bulan kita bayar,if not agreement tu void,siapla org bank mesti kacau kaw2 lps tu,hihi

    ReplyDelete
  28. Salam
    Mmm..akpk maybe last option kut..sekarang tengah fikir macam mana nak carik RM17k untuk tutup bank rakyat..bro betul kerr lepas settle pun susah nak buat loan dengan bank rakyat pasal dah buat T**K dengan diaorang??My plan is tunggu maybe after 6 mth baru apply balik...nasihat sikit bro...

    Thanks

    ReplyDelete
  29. depends on your luck bro,
    kalau boleh potong gaji rasanya xde masalah,bro eriqaz mungkin bley tolong kot.klu agak2 dah tenat jgk,bley gua minta my frenz tolong review loan bro jai.tapi macam biasa la x bleh promise,untung sabut timbul.

    ReplyDelete
  30. Mmmmm..tq teuku for the comment..rasa-rasa kalau dah jumpa lobang 17k tuhh..i'll let you know...

    Thanks bro

    ReplyDelete
  31. nice review , i ingat nak try apply gak.. nak consolidate sume utang2 skg :D

    bro bole tlg passkan contact i kat membe ko tu x:
    gaji basic: 2900
    majikan: swasta (local bank hehe)
    contact no: 019-6660758(zul)

    tq vm.

    ReplyDelete
  32. Zul/Anonymous,

    I dah forwardkan detail u kat officer bank rakyattu.kalau by khamis diorang still tak contact u,let me know k?

    ReplyDelete
  33. fyi BR terima semua bank tempatan
    tetapi kena melalui kobank(koperasi peker2 bank) kecuali Hong leong bank,muamalat dan ader satu lagi bank,x igtla,3 tu dah kena blacklist.
    kobank charge rm 120.00 utk jadi ahli,dan servicenya slow bila bab uruskan potongan gaji.risiko loan utk lewat bayar tu ada.

    ReplyDelete
  34. orait, thx bro :D

    ReplyDelete
  35. Nora,

    Sorry tak publish post u.I taknak org tahu detail u.Xble buat personal loan utk yg kena blacklisted dan juga bukan panel bank rakyat.Maybe u ble try restructure loan u first.Even bank lain pun susah nak approve kalau dah blacklisted.Chances very-very low.

    Duan,

    I dah forward detail u kat officer Bank rakyat.Inform i kalau by jumaat ni dia tak contact u

    ReplyDelete
  36. bole bagi contact no or email tak?..saya berminat utk buat loan rm20k..private sector, salary rm2500.

    ReplyDelete
  37. bro,ak kje swasta.klu yg xblh buat pmtongn mlalui majikan cane?
    lpas 2 wajib ker kne panel bank rakyat?klu bkn panel mmg xdpat la?
    nie email ak ayie04@gmail.com.

    ReplyDelete
  38. Anonymous,

    Tinggalkan detail u disini dan saya akan contact u(don't worry,I tak publishkaN DETAIL U).But make sure u make all the requirement as i told b4.

    Killer,

    Syarikat swasta hanya syarikat bhd dan panel saja dipertimbangkan.Kalau takble potongan gaji,mmg tak dpt buat loan ngan Bank Rakyat.Other bank mungkin boleh.

    ReplyDelete
  39. salam bro,
    adeh, xblh nk mrse loan bank rakyat la nmpkny.so ini utk loan kt bank rakyat je ker?
    klu nk buat loan kt bank lain bro xleh tlg ker?

    ReplyDelete
  40. gaji rm3000. potongan rm600.
    pinjaman kereta tertunggak 2 bulan.
    2 kredit card under payment restructure.(baki 700 & 3500)
    Boleh lepas ke kalau apply kobank?

    ReplyDelete
  41. salam bro,
    saya pun nak apply loan b.rkyt tue
    gaji 4k++,keje local bank, ada loan wt b.rakyat, so nak overlapp guna pmt thru kobank. Harap bole tolong...019-2738148

    ReplyDelete
  42. salam, boleh saya tau, kadar faedah ni flat rate ke?

    ReplyDelete
  43. salam bro,
    sy pn brminat jgk nak buat loan bank rakyat. tp nak tau mcm mane klau keje gomen tp kontrak?

    gaji:2900
    status: kerajaan (kontrak)
    contact: 019 6071415

    ReplyDelete
  44. PINJAMAN PERIBADI KHAS UTK KERAJAAN DAN BADAN BERKANUN,INTEREST 3.99-5.73.TAWARAN HEBAT INI SEHINGGA HUJUNG JANUARI,HARAP MAKLUM,0196086807/0192226547,http://koperasikowamas.blogspot.com/

    ReplyDelete
  45. musim bank compete rate bermula.
    skrg nih b.rakyat offer rate serendah 3.2,tempoh till 20 yr.
    jadi kita bley wat loan dgn jumlah yg bnyk but installment kecik ja.

    ReplyDelete
  46. bro, personal loan sume nye menambah kan hutang
    ni ha wat side income..
    $6.00 Welcome Survey After Free Registration!

    ReplyDelete
  47. bos thanks for the detail. keje swasta supermarket boleh ker jgk?

    ReplyDelete
  48. bro...minta tlg le...nk tanya..
    kalau gaji rm1800...belum pernah apply loan..keje dh msuk 6 bulan kat Apex Energy Sdn Bhd...
    Boleh lepas ke kalau apply bank?
    tak tau apa2 psl pinjaman n loan...any advise??

    ReplyDelete
  49. salam...ni bank rakyat cawangan mana ek?

    ReplyDelete
  50. salam..sy baru g bank rakyat jln tangsi smlm n permohonan sy xditerima..
    katenye kena min keje 3 tahun..n min gaji 3k..??
    gaji sy 2k+ nak wat loan 30k..keje baru setahun lbh..
    cwgn mane yg sng nak aprrove?

    ReplyDelete
  51. salam...saya ada wat loan bank rakyat sblm ni tp mase tu rate tinggi..ingat nak overlap wat banyak dan tempoh pjg cket...

    nama: fatiha
    no. telefon: 0177137772
    gaji bulanan : 3066.55
    jumlah ptgn:634 (kereta) + 524 (PL)=1158
    majikan: hospital sg buloh (Kementerian kesihatan)

    thanks...

    *tak yah publish le ye...

    ReplyDelete
  52. sy keja ngan swasta.boleh apply pinjaman ni tak? sbb nak byr loan² yg sebelumnya..nak tumpukan satu bank ja.tq

    Ami

    ReplyDelete
  53. Part ni dah tak applicable :

    Untuk sesiapa yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut dan ingin membuat pinjaman peribadi bank rakyat ini,tinggalkan mesej anda di ruangan komen saya beserta butiran seperti nama, no. telefon,gaji bulanan,dan majikan sekarang.Saya akan ''forwardkan'' butiran anda kepada kakitangan jualan Bank Rakyat (Area KL dan Selangor sahaja) supaya mereka dapat menghubungi anda dan memberikan kadar yg terbaik untuk anda (Ada komisen yang akan diberikan kepada saya kepada sesiapa yang pinjamannya diluluskan namun bagi saya perkara yang baik eloklah dikongsi kan?Jadi,komisen tersebut akan dibahagikan 50-50 antara anda dan saya).Lagipun,saya faham betapa sukarnya apabila terbelenggu dengan beban hutang dan terpaksa membuat pinjaman namun diberikan kadar faedah yang tinggi.

    ReplyDelete
  54. Saya kerja dgn genting malaysia berhad boley x..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails