January 5, 2010

8 Tips untuk Kuruskan Badan


Aku pun mahu jadi macam mereka

Inilah tips-tips nya yang di ambil daripada Reader's Digest keluaran Januari 2010.Tips ini diberikan oleh Dave Nuku dan Kristy Curtis (trainer untuk pasukan biru dan merah dalam rancangan ''The Biggest Loser Asia" .



1.Lakukannya secara perlahan-lahan namun lakukannya sekarang


2.Cari alternatif yang sihat ketika membeli-belah (i.e. susu rendah lemak)


3. Berfikiran Positif (Anda mampu melakukannya)

4. Tetapkan Matlamat dan tuliskan ia
-Contohnya,aku mahu kurangkan 10kg dan tulis di atas kertas dan ditampal di dinding)

5.Banyakkan minum air

6.Bersenam enam kali seminggu dan sejam setiap kali

7.Jauhkan makanan yang diproses seperti makanan dalam tin

8.Dapatkan rehat yang mencukupi

P/s : Tahun ini aku benar-benar mahu kurangkan berat badan selepas ayahku beberapa kali masuk hospital /salah satu sebab kurang menjaga kesihatan.

P/s/s : Doa-doakan lah aku yer.Semoga berjaya kali ini dan tidak lagi seperti hangat-hangat tahi ayam.Kalau aku cakap dulu aku pelari jarak jauh dan antara atlet sekolah mesti ramai yg tak percayakan?

P/s/s/s :Jagalah kesihatan kita sebelum penyakit melanda.Beringat sebelum kena.Mencegah lebih baik daripada mengubati.Action is better than word.Aku akan buktikan yang aku mampu melakukannya

52 comments:

  1. tips yang bagus .
    namun yang penting sbnrnye semangat dan tekad .
    terima kasih atas perkongsian

    ReplyDelete
  2. eriq, nanti sy share dlm blog saya ttg menu diet London weight Management..kwn sy signup beribu2..sy kata kalau ikut menu dia pun dah boleh kurus :P

    ReplyDelete
  3. all d best bro

    qarl pun tgh go thru diet nih

    ReplyDelete
  4. wah best nih.. nk try gak la.. tQ for sharing the tips.. hehe

    ReplyDelete
  5. bgus tips tu.. most of it, tgh zana usahakn.. berkesan..

    kat blog pun zana de bgtau yg skrg dlm usaha trnkan berat badan.. so biar kita rasa malu if berat badan badan x turun sbb awal2 dh bgtau kat semua yg kita bz nak turunkan berat badan.. hehe..

    mmg kena displin kuat utk trnkan berat badan ni..

    ReplyDelete
  6. aku suka tips ni...nak try semampu boleh.

    ReplyDelete
  7. All da best ...
    kebanyakna tips tu memang saya da cuba n it works tapi kena banyak bersabar ..result nya lambat sikit tapi selamat :)

    ReplyDelete
  8. Yeah.. mari sama2 jage kesihatan. Jom tukar link. Saya dah linkkan cikgu =)

    ReplyDelete
  9. Hi eriq,

    tips yang sangat berguna, akan ku adaptasikan coz azam tahun nie nak kurus sket.

    ReplyDelete
  10. gud luck..insya'Allah anda mampu mengubahnya..hehehe

    ReplyDelete
  11. erm..mmg bgus tips ni...blh diamalkan...

    GTO sy dh link n follow u...siler2 la singgah ke blog sy yg bru sthun jgung ini...

    ReplyDelete
  12. very gud and useful tips...thx!
    and gud luck!
    set ur target and go for it.....

    ReplyDelete
  13. saya pun mau kurus... shed 10kg ke... thanks for the tips

    ReplyDelete
  14. nak kurus jugeeee..
    wawawaaa

    baru 2,3kg trun ni..

    ReplyDelete
  15. thanks for sharing this tips!!

    aku kena berazam jugak!!hehe

    ReplyDelete
  16. saya pun mau kurus dan selim.supaya suami makin sayang.skang pun sayang dah :)

    ReplyDelete
  17. eyriqazz, sy dah post dah entry pasal menu diet tu k..so selamat mencuba

    ReplyDelete
  18. Saya diet guna coffee dengan soy fresh. Tapi tak diet. Cuma makan tu kurang sket. Kadang2 cheating gak p tibai sepenuh jiwa makanan yang ada. Hehe.. Tp buat masa ni Alhamdulillah... 2008 :57kg
    2009: average 42-46kg
    2010: average 42-45kg.

    Ha..telah kurang sekilo..

    ReplyDelete
  19. wah ade tips..hehehe...iva pon nak try ar..disiplin sangat penting..huhuhu..

    ReplyDelete
  20. Sharinginfoz :Sekadar berkongsi,tips2 gempak kena pi blog encik sharinginfoz laa...

    Umar Zakir :U r rite.Semangat dan tekad.dah bertahun saya mencuba.Namun,tidak berhasil kerana bertangguh+hangat2 tahi ayam..tahun ini saya akan lebih gigih

    mum2h :thanks...elok juga tu..nanti akan saya singgahi di sana

    Qarl :Good Luck and thanks

    RedLife2Love :Sama2...

    ReplyDelete
  21. adieyza :gud luck to u too..

    suehann :chaiyok2..aku mahu jadi atlet seperti dulu...

    tifa :yup,better dari makan ubat2an yg tak tahu kemudaratannya

    Aini: Gud luck n dah link kan urs...

    Mad About Everthing :oklah tuh,nak kuruskan skit.saya nak kuruskan byk..

    ReplyDelete
  22. Kancilbiru :Azam mu?kancil sudah la kecil,kalau kurus lagi,camne ye?hihihi...

    Hernee nazir :Thanks..akan ku usahakan...

    Si budak aboi :terimakasih...

    Kaseh Nazlieza :time kasih..akan ku cuba singgahi semua pengomen..cuma lambat atau cpt sahaja...nway,link u too..

    rasp :yup,chaiyok2..usaha tangga kejayaan..

    ReplyDelete
  23. honeylanz :sama2lah kita berusaha..

    udacun :2 ,3 kg turun?saya 1 kg blom turun..huhuh..

    axim :sama2lah kita berusaha

    nurmala mazlan :sama2..

    fiza mastar :hehe,sama2...

    ReplyDelete
  24. ellismie :suami mu dah sayang padamu,suami mana yg taknak isterinya slim kan?hehehe..

    mum2h :akan kusinggah dan kucuba

    ardinuhumaira :congratz to u..

    deus :thanks..

    iva saionji :ya,disiplin itu penting..

    ReplyDelete
  25. Saya pun bersetuju dgn tips ni. Cuma ia biasanya akan memakan masa skit. Bergantung pada gaya hidup masing-masing.

    Apa yang penting, ia perlu dilakukan secara konsisten, berkala dan tak mudah putus asa. :)

    ReplyDelete
  26. New yr ni sy mmg nk diet..hee

    ReplyDelete
  27. Bagus2...saye memang suke tips2 kecantikan nih. Saye pun ade wat macam yang tersenarai tu. Ni nak continue lagi. Marilah bersame2 menjaga kesihatan :)

    ReplyDelete
  28. Heehee.. Sedang cube kuruskan badan juge ni.. Mahu badan mcm beyonce.. Huhu.. Peewwiiittt.. ;p

    ReplyDelete
  29. Jom. aku pun lama berangan nak kuruskan badan ni

    ReplyDelete
  30. thanks...
    semngat plak aku nak exercise...

    ReplyDelete
  31. bagus la...jangan tak amalkan plak utk dptkan keputusannya

    ReplyDelete
  32. thanx for coming by..
    sorry xdpt nk reply awal2..
    btw, smuge b'jya dgn resolusi nk turunkn berat bdn..
    sy ni cpt give up sket..
    pntang tgk mknn..
    semua nk telan..

    ReplyDelete
  33. Wow..Tips baik untuk semua!

    Kalau mahu cepat kurus belasah aja..Jus Mate 5. Ahhaha. Boleh masuk akademi Kurus.

    Natural way is the best...

    ReplyDelete
  34. Tips yg amat2 diperlu kan untuk mas kurus....

    ReplyDelete
  35. tips utk berisikan bdn ade x ek. zie nih slim river ar. nk bdn gebu berisik ckit...aharksss :P

    ReplyDelete
  36. nice post bro. haaa guys, cpt perbaiki diri..hiksss :P

    ReplyDelete
  37. tips yang bagus, tapi aku tak nak ikut coz aku nak tmbh berat badan yng cam tulang ni... huhu

    ReplyDelete
  38. tahun ni kuruskan bdn.xjg kshatan sgt.mari !

    ReplyDelete
  39. tips yang senang nak baca tapi payah nak ikut... (sengaja bagi alasan)...

    ReplyDelete
  40. Saya suak tips di atas. Saya mohon share di FB wall post saya ya. Terima kasih.

    ReplyDelete
  41. ni pun tips jugak..
    http:// tinyurl.com/aku -dah- kurus

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails