March 18, 2010

Best | Gerai Air Buah Gelas Besar Seberang Takir

Walaupun anak jati terengganu, inilah pertama kali aku dapat singgah dan menikmati di gerai Air buah gelas besar, seberang takir yang begitu tersohor dan terkenal di terengganu ini. Itupun singgah selepas shopping di Mydin Mall.

Air Tembikai Gelas Sedan@Sederhana

Fuhh, memang best. Dahla pekena time tengah panas. Harganya pun berpatutan, gelas kecil RM1.50, gelas sederhana RM2.00 dan gelas besar RM3.00. Ingatkan nak pekena gelas besar, tapi gelas sederhana pun cukup-cukup dapat habiskan. Sedap memang sedap, patutla tersohor gitu. Inilah nama gerai tu :

Gerai Air Buah Pior

Nasib baik datang sebelum pukul 6 dan bukan weekend, jadi takde ramai orang sangat. Tapi masa sebelum nak balik, dah berduyun-duyun kereta sampai dari dalam Terengganu dan juga luar Terengganu. Minum air buah sambil pekena :

Keropok Lekor

Tapau di Kedai Keropok Lekor B.T.B 2209

Memang famous kedai ni . Masa aku sampai ada lebih 10 buah kereta dan berduyun-duyun orang beratur di gerai keropok lekor ini. Sedap keropok lekor namun aku rasa ada satu lagi kedai yang lagi sedap. Nanti saya updatekan balik bila singgah di sana.

Apapun, 2 tempat ni memang terbaik dan memang famous di Terengganu. Kalau singgah terengganu singgah-singgahla ye. Anda pasti tidak kecewa.

38 comments:

  1. ooo harus pegi ni 2 gerai tu.. kalau kopok tu tak sedap takkan la ramai org yg dtg kan.. harus...harus pegi kalau pi terengganu.

    ReplyDelete
  2. anak jati trg gak. tapi dok pernah sampai lagi sini...

    ReplyDelete
  3. wah besh2 akt ctu.. da lama x g terengganu :)

    ReplyDelete
  4. lama xlepak sana....hahahah

    best lepak situ

    ReplyDelete
  5. sedap kepok losong lagi..hehe

    ReplyDelete
  6. nk juge..?? hahaha ;D
    dah lama tak gerak terengganu mahupun kelantan..

    ReplyDelete
  7. laa..bro org ganung ke..sama la kita..besut best..hehhe..tu kopok lekor tok beng mmg sedap..

    ReplyDelete
  8. dah lama rasa nya xpergi sana....
    tapi memang puas hati la..
    minum kat air buah seberang takir...
    kalau kopok lekor, slalunya gue pergi ....
    edai sukaramai...
    mmg famous gak......

    ReplyDelete
  9. air buah pior? nice name. aha. <rm3, memang berpatutan

    ReplyDelete
  10. salam bro eyriqaz :)
    kedai air buah pior itu macam familiar dekat mana. macam 1 kedai laksam yang selalu pergi makan dgn family. tp lain kot.

    ReplyDelete
  11. kalau kat shah alam nie
    gelas besar jea dah RM6.00
    murah2nya kat sana

    ReplyDelete
  12. perggghhh!!! rindunye kopok losong!!! huhuhuhu..nak balik kampung!!!!

    ReplyDelete
  13. Air buah kt gerai tu mmg terbaik lah! I like!! Nak2 kalau air buah campur. Mmg layan habiss!! :D

    ReplyDelete
  14. husband saya kata gerai ni la pelopor utk air gelas besar kat malaysia ni..haha. tak tau la betul ke idak. lagi satu kt seberang takir ada tempat jual udang, ikan dengan sotong goreng kan. kalau time raya, mcm pesta je kat situ.

    ReplyDelete
  15. rsnye cm pnh smpai kt kedai keropok lekor tu. q pjg yg hamatt!!

    http://stormz-iylia.blogspot.com/2009/06/1-hour-waiting-4-keropok-lekor.html

    ReplyDelete
  16. kat kb ada kedai jual air gelas besar
    sodappppp

    ReplyDelete
  17. salam singgah..:)
    rasanya macam ada pegi kedai ni masa jalan2 pegi kenduri kat tganu thn lps~~ memang ramai orang kedai ni..:D

    ReplyDelete
  18. Eyriqazz!!
    Sajer mau kasi Pojie jeles n panas ati kann!!
    Nih yg xsabor² nk gi KT hujung bulan nih!!
    Mau yg gelas BESARR PUNYERRR!!!
    Mau makan kepok lekor sampai kembung!
    Hahaha

    ReplyDelete
  19. GTO asal terengganu ka?teringin nak minum air tembikai tu..

    ReplyDelete
  20. akan dicari tempat ni kalau ke sana nanti

    ReplyDelete
  21. rasanya macam cam kedai nii.. ada gelas besar bentuk macam gelas wine bertangkai tak??

    paling mahal air dia RM35 kan?

    ReplyDelete
  22. salam..memang best gi ganu..tapi tak larat nak gi selalu..jauh sesangat..

    ReplyDelete
  23. 2 tempat yg jauh dari bandar,tp penuh dengan pengunjung..

    klo ade org terengganu x kenal,maka,tiada makna duduk kt terengganu ni..

    ReplyDelete
  24. jauh berjalan utk merasa air buah gelas besar .
    hehehe

    ReplyDelete
  25. haha... dah lama aku tak perkena air buah gelas besar kat situ.baru ni balik kg pun tak berkesempatan nak singgah huhu.rasa rugi plak.

    ReplyDelete
  26. lamanya tak ke t'ganu..
    kropok lekor sana mmg superb best!

    ReplyDelete
  27. baru je g BTB ni time brcuti CNY ritu. ktorg tunggu d2 jam 2pm-6pm, bru dpt giliran beli keropok mentah. beratur panjang. tapi, berbaloi-baloi sebab memang sedaap! :)

    ReplyDelete
  28. ada satu lagi port gelas besor, kat depan qurata resort, lepas jambatan hala ke KT, Air buah Saddam, port aku dlu masa dok keje kat KT. tp tpt Air buah Pior nih mmg terbaik wookkk

    ReplyDelete
  29. hoho samalah..dekat je dgn udm tp susah nk g sbb x de transpot

    ReplyDelete
  30. perrrgghhh~
    aku nak!!!!
    gi ganu nanti kena minta guide ko dulu ah

    ReplyDelete
  31. kepok lekor btb ni lebih sedap yang rebus tu.... besar2 cuma singgit je sebatang... makan hat rebus pun sedap. :)

    ReplyDelete
  32. salam, slmt hari raya maaf zahir dan batin, ampun maaf dipinta sekiranya ada terkasar bahasa.

    wah ada kopok lekorlah...nak sikit..ehehe :P

    ReplyDelete
  33. Seberang takir kohor maju doh sekarang, kekgi nok buat jambatan pulak, antara sberang takir dengan astaka..Sekarangpun, kedai gambor ada doh seberang takir. MZ FOTO!

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails