March 21, 2010

Taman Monumen | Taman Tamadun Islam, Pulau Wan Man, Terengganu

Sambungan dari entry Jalan-Jalan di Taman Tamadun Islam, di sini eyriqazz nak berkongsi gambar monumen yang diambil yang berada di sini. Cantik-cantik kesemuanya. Memang cantik dan menarik, kalini letak 7 dulu, ada masa tambah lagi. Banyak-banyak sangat boring pula kan?


Masjid Negara, Malaysia (National Mosque)

Masjid ini dibina pada tahun 1965 sebagai tanda penghormatan terhadap Perdana Menteri Malaysia yang pertama. Bumbung utama merupakan lambang payung diraja yang terbuka dan menaranya pula adalah payung tertutup.

Badshahi Mosque, Lahore, Pakistan

Masjid ini dibina untuk Maharaja Mughal Aurangzeb Alamgir pada tahun 1673 M. Ia merupakan masjid yang terbesar pada zaman tersebut. Mengikut sejarah ianya boleh memuatkan sehingga 65,000 orang jemaah.

Kubbah As-Sakhrah, Baitul Muqqaddis, Palestin

Dibina pada tahun 692 M di bawah naungan Khalifah Umaiyah Abdul Malik ibn Marwan. Ia menyemadikan batu suji di atas Gunung Moriah dan untuk memperingati perjalanan Nabi Muhammad SAW untuk bertemu Allah.

Kudus Minar, Central Java, Indonesia

Dibina pada tahun 1549 oleh Sunan Kudus (Ja'far Shodiq). Rekabentuk Masjid ini bercirikan Hindu dan Jawa. Paling ketara adalah menaranya yang berbentuk seperti Chandi yang kebiasaanya ditemui di kawasan kuil Hindu.

Pattani Central Mosque, Thailand

Dibina pada tahun 1954 semasa pentadbiran Fil Marsyal Sarit, masjid ini menyerupai rekabentuk Taj Mahal. Ia merupakan tumpuan utama penduduk Islam Thai dan menjadi pusat untuk upacara keagamaan.

Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin, Brunei Darussalam

Masjid ini dinamakan bersempena nama Sultan Brunei yang ke 28 dan dibina pada tahun 1958. Ia direka oleh seorang arkitek Itali. Struktur kubah emas masjid ini merupaan binaan tertinggi di Brunei.

Xian Mosque, China

Masjid ini didirikan pada 1392 M oleh Laksamana Haji Cheng Ho pada zaman dinasti Tang. Walaupun masjid ini kelihatan seperti kuil Buddha, tetapi kedudukannya adalah mengadap kiblat.Ciri unik masjid ini ialah "Menara Kaji Diri" yang terletak di tengah-tengah lama ketiga. 

Sumber informasi/maklumat berkenaan monumen : Passport Taman Tamadun Islam ( Laman Web : http://www.tti.com.my )

P/s : Apa pandangan anda? Cantik tak monumen masjid-masjid dan bangunan bersejarah ini ? Gambar yang lain di entry seterusnya. 

15 comments:

  1. lawa monumen
    harap kekal lame

    ReplyDelete
  2. xian mosque, china tu pling kebabommm...unik sgt....

    ReplyDelete
  3. cantik tapi orang bukan beragam Islam tidak dibenarkan masuk kan???

    ReplyDelete
  4. bila la nak gi jalan2 kat sini...hhuhu...idup sbg stdnt ni bz la plak...hikhikhik

    ReplyDelete
  5. cantek..

    macam belajar sejarah pulak, boleh guna jawab PTK ni..hehe

    ReplyDelete
  6. sgt laa canteek masjid kt thai n china 2. tp cantek kalu x do org imarakkan pn x bagos jgk.

    ReplyDelete
  7. tak pernah sampai pun ke tempat2 ni. thanks beri info.hehehe

    ReplyDelete
  8. Menarik tempat-tempat nie bro..dapat pergi tempat sebenar best wooo..great pictures

    ReplyDelete
  9. hoho, walaupun Kuala Terengganu negeriku tapi aku tak pernah jejak ke Taman Tamadun Islam... coz Kena bayar...

    ReplyDelete
  10. cantik gambar2 monumen masjid-masjid dan bangunan bersejarah tu..
    setiap monumen mempunyai keunikan tersendiri ;)

    ReplyDelete
  11. best.. aku dah sampai dah tahun lepas...
    puas gila jalan..

    ReplyDelete
  12. aah baru nak cakap.macam belajr sejarah.mengenali masjid2.hehe

    tp sume cantik2!

    ReplyDelete
  13. masjid xian mmg unik btol,tak sabo rase nk cuti2 kt trengganu...hehe

    ReplyDelete
  14. tak sangka kt trg dah ada tempat special mcm ni...bangga!

    ReplyDelete
  15. eyh saya pernah datang sini last 2 years, but masa tu belum siap sepenuhnya and belum open for public lagi. best la bila baca kat sini. rasa macam nak pergi lagi..

    err.. hello?
    :)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails