March 20, 2010

Jalan-Jalan di Taman Tamadun Islam

Akhirnya, setelah beberapa kali balik Terengganu dan tidak berkesempatan ke taman Tamadun Islam, akhirnya kali ini sempat juga. Namun sayang, first time masa pergi dengan abang ipar sekeluarga, tidak sempat pergi taman monumen dan gambar diambil kena virus.Huhuhuhu, masih sedih .


Mari menerokai Taman Tamadun Islam bersama Eyriqazz :


Masjid Kristal
Cantik Kan?


Semasa pertama kali singgah beberapa hari sebelum tu, sempat jumpa Mamat yang terkenal dengan Program Percutian Budget dan bergambar dengannya. Katanya dia buat shoot di sini dan akan di uploadkan di website Malaysian Airlines. Sayang, gambar itu hilang kena virus.
Taman Monumen, Taman Tamadun Islam


Taman Monumen ini dibuka dari pukul 9 pagi sehingga pukul 6 petang. Jadi, datang awal ye, jangan jadi seperti kami, pertama kali tak sempat masuk kerana sampai sana pukul 615 petang.Ingatkan buka sampai malam. Hehehehe.
Bayaran Masuk ke Taman Monumen
Passport Taman Monumen , Taman Tamadun Islam


Dengan adanya passport, anda akan dapat diskaun untuk lawatan ke dua, ketiga dan seterusnya seperti Tram Ride dan Bicycle Ride percuma dan diskaun Buggy rental.Jadi, jangan buang passport anda.Itupun kalau nak singgah lagi di lain kali.
Kiosk Jualan, tiket Tram dan Basikal untuk disewa
Cantiknya Tram dia
Permainan untuk kanak-kanak turut disediakan
Taj Mahal, salah satu monumen di Taman Tamadun Islam


Taj Mahal, Agra, India telah dibina oleh Maharaja Mughal kelima, Shah Jahan bagi mengenang kisah cinta abadinya dan sebagai simbol kasih sayang terhadap isterinya, Mumtaz Mahal.,

P/s : Lebih detail dan monumen yang lebih menarik pada episod seterusnya. Tengah sibuk untuk berkemas nak balik ke Kuala Lumpur. Huhuhu,taknak balik. 

P/s/s :Apa pandangan anda , adakah Terengganu destinasi yang berbaloi untuk dikunjungi? Bagi saya, berbaloi-baloi (mestilah promote negeri sendiri kan? )

22 comments:

  1. hehe smpai skrg, aku still xda peluang nak jalan2 kt tmn tamadun islam tu..tringin gak nk gi

    ReplyDelete
  2. hehe.. setiap negeri ada kelebihan masing2.. nnt saya blk johor, saya cuba buat coverage johor lak.. haha.. but mmg interesting tmpt2 yg bro eyriqazz paparkan.. :)

    ReplyDelete
  3. Pernah duduk dan membesar di terengganu masa kecil-kecil dulu.
    Memang best.

    ReplyDelete
  4. mmg terbaik . kat sane on9 pakai ape ??
    p1 ke ??

    ReplyDelete
  5. dah masuk terengganu dalam list jln2 ni..lagi2 pulau2 di terengganu..teringin nak pergi ni..

    ReplyDelete
  6. macam2 ada kan.... anyway dah lama tak naik basikal...

    ReplyDelete
  7. best kan jenjalan sana.. paling sebt.. err.. gi mydin mall. hehehe

    ReplyDelete
  8. ayyork.. nak eja best jadik benda lain. wakaka

    ReplyDelete
  9. perghh memang besst dari pandangan mata. hati sudah mahu kesana :) tunggu kakak angkt gua kahwin!

    ReplyDelete
  10. cantiknya. kalau org Terengganu tak mempromosi negeri sendiri siapa lg nak buat kan. :D Sy pun suka pergi Terengganu. Yelah dah Kelantan tu dekat je kan.

    ReplyDelete
  11. kalau perasan no plat tram dia in arabic kan..
    mse kte g,cuaca panas gler!huhu

    ReplyDelete
  12. laaa bro dr terengganu ke?hehe

    teringin nak pegi masjid kristal!

    ReplyDelete
  13. tak pernah singgah lg ker Terengganu
    mungkin ada rezeki akan kunjung ke sana

    insyaAllah

    ReplyDelete
  14. syafa pon x berkesempatn lg g sana..iskk.iskk..hehe

    ReplyDelete
  15. Insyaallah...
    ada rezeki nnt sampai juga...insyaallah...teringin sebenarnya nak ke sana

    ReplyDelete
  16. @bella@ :haahla,buatla coverage pasal johor..teringin nak pi johor lagi...

    p/s :bakal ada adik ipar orang johor

    ReplyDelete
  17. cdot :memang cantik..singgah2la ye

    ReplyDelete
  18. Mimpi :memang best..bila nak singgah lagi.

    eny :jom singgah.jgn lupa bawa aus sekali

    Aus :online?hik3..akan ada entry pasal ni next week kot..tunggu

    BB Hussain :hak3,saya pun blom pernah singgah mana2 lagi pulau di terengganu...teringin nak pi pulau redang

    Sharinginfoz :jom naik beskal..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails