May 26, 2010

Samak Rumah Baru

Fuhh, penat seh. Baruje balik dari :
Samak Rumah Baru
Teringat zaman kerja jadi Cleaner Universiti zaman belajar dulu
Guna Serbuk Tanah Liat (RM 6 satu paket)
Inilah rupanya yang tak berapa nak Coklat mana

Alhamdulillah, rezeki kami sekeluarga. Hasrat kami untuk memiliki 2 buah rumah/condo sebelum umur mencecah 30 tahun akhirnya tercapai. Rumah ni atas nama Isteri seorang saja, sebagai tanda sayangku buat Isteri. Hik3, poyo je...

Sebelum tu, bukan main teruja lagi puteri tersayang :

Jomla Papa, Alisya nak pi Rumah Baru
Rajin Puteri Papa Susun Buku Untuk Library Mini kami nanti (gambar beberapa hari yang lepas)

Dah tempah lori, Sabtu ni akan berpindah secara rasmi  ke rumah baru. Urusan pun semua dah settle, tunggu bank releasekan duit kepada pemilik lama. Alhamdulillah, dah hampir 2 tahun menyewa, akhirnya dapat juga berpindah ke rumah sendiri. Next year, rumah atas nama aku dan Isteri bakal disiapkan developer, umm, serba salah juga lepas ni nak pindah or stay saja di tempat ini. At least, yang ni sudah fully furnished.

P/s : Tiada sesiapa nak tolong saya pindahkan barang ke? Hik3....

P/s/s : Penat kan pindah-pindah ni?

60 comments:

  1. same r bro.. teringat zaman sekolah.. jadi cleaner masjid he3..

    ReplyDelete
  2. guna serbuk tanah liat yek?
    pocket kalu pakai hantam sabun breeze jer hahah:)

    kenapa tanah liat yek? tujuan samak?

    ReplyDelete
  3. wah.. rumah kat mane nie.. hehehe....
    serbuk tanah liat ??? baru tau. hehe

    ReplyDelete
  4. laaa baru perasan tajuknyer 'samak rumah baru'!
    kenapa mulanya pocket baca 'semak rumah baru'?

    ok, soalan tak perlu dijawab.. humm hummm...

    ReplyDelete
  5. serbuk tanah liat ? tak pernah dengar pun,hehe

    ReplyDelete
  6. salam ziarah cikgu...gto~hehe
    rumah baru ke?
    1st time sy singgah sini.hehe..

    anak tu cumel la~

    ReplyDelete
  7. fewiit , cayalah .
    rumah baru , beli sendiri ok la kan , kalau sewa dulu mesti rase cm rugi . tahniah!

    ReplyDelete
  8. salam.. memang penat pindah rumah. lagi2 rumah yg kena samak. teringat waktu kena duduk di rumah bekas minah saleh yg mkn ba'. jenuh jugaklah nak kena samak semua.. penattt

    ReplyDelete
  9. wow..congrats ya..

    err bro,nak tanya,tanah liat tu utk apa ya..?

    ReplyDelete
  10. bang,takde makang doa selamat ke..?:-)

    bley aje nk tlg..:-)

    ReplyDelete
  11. Beli kat mana serbuk tanah liat ni?

    ReplyDelete
  12. owhhh senangnye sekarang dah ade tanah liat peket ye... senang keje =)

    ReplyDelete
  13. @Propito.com:rumah kat KL...saya pun baru tahu juga..isteri yang belikan..yerlah susah nak cari tanah liat di KL ni...

    @Pocket:haah,guna tanah liat coz sebelum ni pemilik rumah ni non muslim..jadi was-was,samak je la...

    @qamaruluramaq.blogspot:tuhla..best juga jadi cleaner..lebih2 lagi bila dibayar RM30++(bila convert la) sejam...fuhh..mengujakan...

    @Encik Tikus :skang dah dengar kan?tak silap,sabun pun ada skang ni..

    @Pocket :hik3..biasalah malam2 ni...dah mamai skit kan?

    ReplyDelete
  14. @iqbalsyarie :haah...baru beli...thanks singgah n puji anak saya...she is my world...

    @Aus MeLankoLik:tuhla..dah byr duit sewa dua tahun ni dah lebih RM15K....

    @JMR:buat sembahyang hajat kecil-kecilan jer next week..dalam 5 6 orang..hik3..rumah kecil bro..

    @mommyYen :thanks..tanah liat untuk menyamak..1 bahagian tanah liat + 6 bahagian air...

    @Nur :tuhla..kalau ikutkan hati nak samak dapur je..tapi alang2 first time dan adik ipar tolong..samakje semua..tiga jam ..berpeluh2...

    @Mohd Adziim:beli dekat rumah pengasuh..nama pengedarnya...HPA..jawi herb shop...serbuk tanah liat putih...harga pasaran Rm8..tapi pengasuh ahli dapat rm6...

    @Nisa A.:itula...senang dan memudahkan...

    ReplyDelete
  15. hehehe..alisya rjin mengemas..mcm ayah die rjin mengemop..hehehehe

    ReplyDelete
  16. HPA ada jual tanah liat?? baru 1st time tahu nih hehe.. eyriqazz, beli rumah dgn developer apa? *sori soalan agak kepochi*

    ReplyDelete
  17. tahniah..umah baru lagi semangat nanti nak menjaga..Mama yg malas ni pon sejak duk umah sendiri, seminggu sekali mesti nak lap/sapu umah..proud home owner la katakan..bab pindah mmg lemah, nak pack, unpack tu..eeii bercinta rasanya..

    ReplyDelete
  18. tahniah dapat rumah sendiri, baguslah samak, yalah pemilik dulu maybe non-muslim kan?

    ReplyDelete
  19. Senang dah ade kemudahan untuk samak ni. Tak le jenuh nak pegi cari tanah...

    Btw, rumah kat mana??

    ReplyDelete
  20. selamat berpindah umah baru ..

    ReplyDelete
  21. wah masuk rumah baru..best2
    lepas cuci baru semangat nak menghias rumah kan?

    rumah dah bertambah, family bila lagi? hehehe
    *soalan air soya bonus*

    ReplyDelete
  22. pindah2 meeeemang penat...huihhh

    ReplyDelete
  23. waahhh saya pun tunggu masa nak pindah.. pening kapla nak mengemas.. huhuhuhuhu

    apa pun slamat berkemas okeh

    ReplyDelete
  24. alhamdulillah..moge2 cikgu sellau murah rezki...ehhh...cikgu n wifey blom cecah 30thn ke umor??uhuhuhu muda lg le yek?ahaksss....

    ReplyDelete
  25. bersemangat npk tuan rumah baru. bagus2x.Harus buat home and kitchen warming pasni.

    Tahniah!

    ReplyDelete
  26. tahniah2 dapat rumah baru.... :)

    ReplyDelete
  27. seronoknyerrrr rumah baru gitu...selamat berpindah pindahan...

    ReplyDelete
  28. sonoknyer pindah umah baru....... apapun, alhamdulillah and tahniah ya....

    ReplyDelete
  29. Wahhh.. tahniah dah duk umah sendiri.. comel jer Alisya tolong kemas buku.. sok² jadik nak dare rajin nieh!

    ReplyDelete
  30. oh dulu chinese ke stay umah tu? dia ada bela anjing ek? patut kena samak..heh bagus2...jangan lupa hukum2 dalam islam..memang bapa dan ketua keluarga yang mithali ar :)

    dan tahniah sebab dah nak pindah..tumpang gembira :D

    ReplyDelete
  31. salam singgah...baru jumpa blog ni...seronok dapat masuk rumah baru....tahniah

    ReplyDelete
  32. alhamdulillah.. murah rezeki eyriqazz dan keluarga.. :)

    ReplyDelete
  33. Wah kena buat house warming nie..engko jemputlah DATO'J @DATO JAI untuk majlis potong reben..ahaks..ahaks..tahniah bro atas kejayaan memiliki rumah baru..

    ReplyDelete
  34. memang memenatkan lah uncle
    hehehe
    lawa rumah
    suka alisya
    weeee =D

    ReplyDelete
  35. Salam GT Onizuka,

    nasib baik saya jumpa blog ni. barulah saya tau rupa2xnya wujud serbuk tanah liat putih. Memudahkan lagi kerja2x nak samak rumah baru.

    Thanx for the info. Saya baru je beli dari HPA tadi. Saya beli satu peket je. Cukup ke ye untuk samak rumah teres 2 tingkat?

    ReplyDelete
  36. @no-nonsense mom:salam...rasanya kalau rumah 2 teres 2 tingkat tak cukup rasanya..at least 4 paket baru cukup kot...saya rumah tak besar..dlm 2 paket kami guna...

    ReplyDelete
  37. @nabila:hik3,kemana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi kan?

    ReplyDelete
  38. @MaS PuTRi:salam..sorry baru sempat jawab..HPA ada jual..saya pun baru tahu dari pengasuh aritu..Oh,yang ni beli subsale..rumah satu lagi beli dengan developer Platinum Victory

    ReplyDelete
  39. @MamaSeni:hik3..betul2...rajinla compare ngan rumah sewa

    ReplyDelete
  40. @Sharinginfoz:haah,pemilik sebelum ni chinese..

    ReplyDelete
  41. @SYANI:haah,memang mudah...tanah liat susah nak cari tanah especially di KL ni...

    ReplyDelete
  42. @atty's:selamat..terimakasih..

    ReplyDelete
  43. @Faizal The Newscaster:family bertambah tunggu dulu..hik3..mungkin tahun depan ke..ahakz

    ReplyDelete
  44. @GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr:terimakasih..

    ReplyDelete
  45. @miMiE aZiMaSK ^V^ :selamat berkemas juga nanti

    ReplyDelete
  46. @cEkEtENG:hik3..muda lagi..masih di generasi Y...28 tahun..ahakz..

    ReplyDelete
  47. @Eliza:hik3..dah buat..tapi untuk family terdekat aje..

    ReplyDelete
  48. @Nadia arRumaisha:seronok dan terimakasih juga...

    ReplyDelete
  49. @aiDieNa:amin..alisya memang dari kecil menyenangkan kedua ibubapanya...Alhamdulillah

    ReplyDelete
  50. @Fitrihadi.com :haah,dulu chinese dok rumah ini..thanks for the wish bro

    ReplyDelete
  51. @suzzsuzie:salam..terimakasih berkunjung

    ReplyDelete
  52. @i_sofia:Alhamdulillah,rezeki anak

    ReplyDelete
  53. @JAI :dato jai akan dijemput..tapi kena bawak fasha sandha..ok?hik3

    ReplyDelete
  54. @Si Kenit :haah,memang memenatkan...thanks..alisya memang comel...macam papanya..hik3

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

Hidupkan Untuk Memberi