May 21, 2010

Tips Untuk Mendapatkan Buffered Earning Dari Nuffnang

Salam readers. Minggu lepas saya berkesempatan menghadiri Coffee With Nuffies session. Bolehla rujuk entry INI dan juga INI. Di sesi itu kami (Nuffnangers) berbual/sesi soal jawab dengan Nuffies dan salah seorang daripadanya adalah Sara (Ads Team) iaitu person yang incharge untuk letakkan Ads Nuffnang di blog bloggers.

Saya berjanji untuk kasi tips ini bila saya punya vote dah 100 kan? Saje je test korang, tak vote pun saya tetap akan revealkan, tapi kalau korang vote lagi saya senang hati dan bersemangat untuk revealkan tips-tips yang lain yang saya perolehi semasa sesi itu.

Blogging Tips | Tips untuk Mendapatkan Buffered Earning dari Nuffnang

Okla, straight to the point. Kali ni saya nak revealkan camna nak Mendapatkan Buffered Earning (BE) dari Nuffnang yang dikongsi dari Nuffies sendiri iaitu Robb , Sara , dan Xin Xian . Inilah tips-tipsnya :

1) Update Survey Nuffnang

- Inilah perkara yang paling utama yang dititikberatkan untuk mendapatkan Buffered Earning. BE ini diassignkan secara manual menggunakan sistem yang dijaga oleh Sara dan beberapa Nuffies yang lain , jadi kategori blog yang korang pilih akan menentukan BE yang akan diassignkan. Contohnya, tiga kategori yang korang pilih itu adalah Parenting , Food, dan Fashion dan main category adalah Parenting (i.e. Cam redmummy). Jadi, setiap kali Ads baru muncul ,kesesuaian Ads itu akan dipilih untuk diletakkan di blog. E.g. Mc Donals, sesuai untuk Food, Parenting, dan Personal (semua orang makan kan?) Cam blog eyriqazz ni, sesuaitak Kotex diletakkan sebagai Ads di blog? (ini Robb yang cakap, bukan saya yang cakap…). Selebihnya boleh rujuk entry Ini : Macam Anak Dara Tak Datang Tunang/ Tips Update Survey Nuffnang

2) Placement Of Ads

Maksud saya, lokasi Ads tu ditampal. Jangan pula letak di Sidebar, tapi letak Ads Nuffnang bawah sekali Sidebar anda . Susah nak nampak, kalau kita sendiri pun mahu ke iklankan ke sana? Jadi, pastikan Placement of Ads anda, senang di lihat dan mata terasa teruja untuk mengklikkannya.

3) Trafik-trafik

Sebenarnya tiada minimum requirement berapa unique visitors untuk mendapatkan buffered earning. First time saya mendapat buffered earning ketika uniques visitors kurang dari 300 sehari. Namun, rule of thumbs, the more visitors u have, the higher the chances for you to get better $$ buffered earning . Honestly, buffered earning tertinggi pernah saya dapat adalah RM150+…Some bloggers ada yang dapat RM300+ untuk satu buffered earning.

4) CTR Ratio for Previous Buffered/Metered Earning

The higher the ratio, the higher the chances for you to get buffered earning in the future. Ini kerana buffered anda itu di klik oleh ramai orang (genuine klik) dan sudah pasti menggembirakan Advertiser. Apa guna tampal iklan tapi tiada orang klik dan teruja untuk mengetahui lebih lanjut pasal iklan itu? Lagi satu, Nuffnang ini dia adil juga, Ads yang baru akan diberikan priority kepada bloggers yang jarang dapat Buffered Earning jadi semua orang dapat merasa. Cam bulan ini, buffered earning eyriqazz agak perlahan ditambah dengan baru bertukar domain jadi Stats domain baru masih belum diupdatekan sepenuhnya di Sistem Nuffnang. Biasanya 2 bulan diambil untuk menganalisa average visitors ke blog anda.

Cukuplah dulu, Robb/Sara kalau ada informasi yang saya berikan tersilap, tolong perbetulkan ya?

Amcam, ok tak tips kali ini? Nak tahu Tips untuk mendapatkan Advertorial pula tak? Jangan risau, akan direvealkan juga nanti.

P/s : JIka anda rasa tips ini berguna buat anda, saya meminta pertolongan dan jasa baik anda untuk Undi saya for Guest Blogger for Project Alpha Season 3. Mudah saja, register ruumz, log in dan klik Like di Video saya. Bolehla register dan Vote di SINI.

InsyaAllah, jika saya berjaya@menang, jasa anda tidak akan dilupakan dan lebih banyak idea untuk kebaikan bloggers akan saya lontarkan kepada Nuffnang. Makan ramai-ramai lagi seronok dari makan sorang-sorang kan? Lagipun, apa salahnya kalau semua dapat buat Income dari blogging. Itulah salah satu motif saya berblog juga, win-win situation for all.

P/s/s :Terimakasih buat Carl Samsudin atas entry Eyriqazz.com . Tersentuh hatiku dan terus menjadi pembakar semangat untuk tidak menggantung raket bloggingku buat masa terdekat ini. Hik3…

80 comments:

  1. buffered dni perlahan sejak 2 minggu menghadapi final exam.. semalam baru dapat bernblog dengan aman.. Alhamdulillah nampaknya buffered dah stabil sedikit :)

    tapi betulla... traffic dan survey memainkan peranan yang penting ^___^

    ReplyDelete
  2. dah vote..belog me dah suram BE berbanding belog anak me..huhuhu.naper yerkk..

    ReplyDelete
  3. Sangat cintak sama tips =)

    ReplyDelete
  4. "Cam bulan ini, buffered earning eyriqazz agak perlahan ditambah dengan baru bertukar domain jadi Stats domain baru masih belum diupdatekan sepenuhnya di Sistem Nuffnang. Biasanya 2 bulan diambil untuk menganalisa average visitors ke blog anda"

    oh sekarang baru saya faham kenapa blog baru saya takde buffered earning lagi..kurang skit kekecewaan tu. thanks a lot sebab kongsi info ni :)

    ReplyDelete
  5. mmg update survey tu penting

    ReplyDelete
  6. visitor x smpai 100 pon 1 hari..50 pon x..tp still de buffered..so bilangan visitor x d pape effect pon

    ReplyDelete
  7. yeahhhhhhh!!! terima kasih. tips yg sgt berguna okay! :) belum pernah dpt lg ;'(

    ReplyDelete
  8. terima kasih.. dah lama dok cari tips ini..
    ada juga terpikir seperti bro ceritakan..
    patut la blog sy yg kedua walau traffic x seberapa ttp masih dpt buffered.. nuffnang mmg baik sbb berkongsi pd semua blog tak kira byk trffic atau tidak..

    ReplyDelete
  9. Thank beb...

    thank untuk info ini... k g update survey kejab

    BroFramestone Blog

    ReplyDelete
  10. Thanks for the tips :) Am a newbie..need all the help I can get. I voted for you! Good luck!

    ReplyDelete
  11. tips yang amat berguna untuk saya...

    thanks bro...

    ReplyDelete
  12. nice tips..mungkinkah makin rmai yg akn dpt BE pasni..

    ReplyDelete
  13. ok, kali ni nak tengok balik blog manager tu..hehe.. su tak pernah dapat buffered earning ni

    ReplyDelete
  14. great tips bro.. im sure akan membantu ramai orang.. :) jangan "bersara" dr dunia blogging dulu bro.. u have so much to give

    ReplyDelete
  15. buff sme da tuka jd metered
    huwaa
    mane lg buff nak melekat ni?
    huuu

    ReplyDelete
  16. last month i punye buffered earning banyak sampai 4 ads..tp this month 1 jek..redha je lah..ahahah...

    ReplyDelete
  17. tips nie very useful...thx ya...

    ReplyDelete
  18. oh wow..thanks for the very useful info bro!

    ReplyDelete
  19. thanks for the tips... yang penting update blog selalu

    My 30th Buffered Earnings Ads

    ReplyDelete
  20. thanks for the tips ya!

    i dah vote tau...hehe

    ReplyDelete
  21. thanx for the tips kpd newbie macam sy ni..=)

    ReplyDelete
  22. huhu..gua tak pernah update survey padanlah BE terkemut-kemut..thanks for the tips bro

    ReplyDelete
  23. lps tukar domain name.. dh lame x dpt BE..huhuhu

    ReplyDelete
  24. eyriqazz!! nant dah msuk project alpha season 3 jangn lupa carl pulak ok!

    ReplyDelete
  25. thanks a million, bro Eyriqazz!!
    kongsi info ni, insya-Allah dimurahkan rezeki bro.

    ReplyDelete
  26. hikhikhik thanks GTO utk tips yg menarik nih... nak amik ckit wat bekal.... saye da lame tak dapat buffered earning... mgkn pengisian semakin kurang kot...

    ReplyDelete
  27. bagusnya ke pejabat Nuffnang!

    huhuhuhu

    thanx berkongsi!

    ReplyDelete
  28. eyriqazz, kat blog saya ada ruang utk nuffnang... tapi add takde pun... cuba eyriqazz tgk, takde apapun... kenapa ek?

    ReplyDelete
  29. survey nuffnang tuh berapa kerap nak kena update eks...setiap kali buffered earning abes ke or setiap minggu/bulan...erks dah tak tau nak update apa dah ahaks XD

    ReplyDelete
  30. wahahahah.. ma kaseh for sharing.

    ReplyDelete
  31. thanks for sharing bro eriqazz:)hope me dpt buffered earning nnt

    ReplyDelete
  32. thanks coz bg tips..sgt berguna utk kami yg still baru =)

    ReplyDelete
  33. Dah vote cikgu....moga cikgu berjaya....

    ReplyDelete
  34. @ardinihumaira :betultu..trafik dan survey memang penting...

    @e.l.i.s.s.m.i.e:kurang iklan dari advertiser utk niche elissmie kot?niche personal tak byk ble masuk..

    @Encik Tikus :sama2..

    @Aini :sharing is caring,sharing is power

    @x-po:haa,betultu...blajar ngan xpo yg dah lama berblog ni..

    @Fitrihadi.com:sama2...

    ReplyDelete
  35. @Nur Su'aidah :InsyaAllah,tak lama lagi dptla tu...

    @nuRuLain_zAiNi:betultu...

    @sop :itula kelebihan nuffnang..bloggers diutamakan...

    @Bro Framestone :update2...

    @Hidayah Ismawi :thanks hidayah..chaiyokk...

    @MX :sama2....makan sama2

    @M-Knight:thanks

    ReplyDelete
  36. JMR:hik3..yg tu kenalah tanya nuffnang..

    @Suliana :x pernah ke su?umm...pelik juga..

    @Ery Farieha:nanti dia terjah tu...hik3..

    @Bella:thanks for the support...buat masa terdekat ni blom lagi kot...

    @::ienafazlyna:: :skangni pun makin bertambah bloggers..jadi itu salah satu sebab juga,,,

    @intanurulfateha (◡‿◡✿) :sama2...

    @rasp:sama2 juga..jom sama2 kita berusaha...

    @ohmywtf:sama2...

    ReplyDelete
  37. @Sharinginfoz :betul tu...

    @[z@ck] :sama2..

    @unlisted_one:thanks mia...

    @merduwaty:sama2..akan berkongsi2 lagi later..

    @ila-ali:sama2..

    @mama zharfan :sama2 juga

    @Jard The Great:thanks jard...

    @JAI:hik3..chaiyok2 bro...

    @♥Hernee Nazir♥:hik3..samalah saya...slow je...

    @Carl Samsudin:carl tetap dihati..lagipun yg ni guest blogger..featured blogger blom layak lagi...

    @fikah mus:Alhamdulillah,dah makin nampak hasilnya

    ReplyDelete
  38. @Nadia arRumaisha:InsyaAllah,nanti adalah rezeki tu...

    @hakimfaridzul:sama2..akan dikongsikan lagi...

    @Fahidayati Ramli:nanti saya jenguk ya?

    @Lily:sekerap mungkin...tapi saya ni malas ni..sebulan skali update..hik3...

    @*∽ IZAN ∽*:sama2..

    @kak ina kl :thanks kak ina...

    @icee-yah:ada rezeki tak kemana...

    @ravishingpeacock:sama2la berkongsi...

    @mamashasha:sama2..

    ReplyDelete
  39. salam Eyri,

    thank for sharing, tnya kan pulak tips/cara macam mana utk nk dptkan advertorial :) etahu kakyan unic kena 1K++ dan aktif join event...betul ke? kalau pasal kena aktif tu xdpt ler gayanya..hahaha

    ReplyDelete
  40. update survey sebulan sekali tuh kira rajin dah tuh yang penting ur blog updated daily tuh bleh dpt sampai RM 150 per be...haha saya dua2x pown malas XD so bila dpt be pown ada yang 5 sen jek dah "tido" pastuh iklannya :( paling byk satu be pown ur highest bahagi 5 jek uhuks...but alhamdulillah better than nothinglah kan ^^ anyway thanks for the tips, looking forward utk tips2x yang lain pula ;D

    ReplyDelete
  41. ape maksud update survey tu ?

    ReplyDelete
  42. huhu, saya pun baru je hari ni dapat buffered earning...

    itupun lepas buat adjustment dari segi location ads... :D

    ReplyDelete
  43. tq atas nasihat berguna ini..

    http://myvitrd.blogspot.com/

    ReplyDelete
  44. RM300 untuk satu2 buffered? wow! saya kan, ada banyak buffered ni... ada sekali tu sampai 7 dalam satu masa.. paling banyak pun dalam 4 hinggit je kot. adoi!

    ReplyDelete
  45. wow..nice tips! thanks for sharing.. =)

    ReplyDelete
  46. err ello..buffered earning tu ape ea?
    nape saya tak penah ada pun pasal nie?..saje nak tau

    ReplyDelete
  47. bagus tips ni.. aku akan praktikkan

    ReplyDelete
  48. Cantik...blh aku try lpas ni..amat berguna org spt aku ;)

    ReplyDelete
  49. cbe tgk blog sy ok x placemnt ads?

    ReplyDelete
  50. eryqazz....sy msh x leh nk faham sepenuhnya lg...sy msh baru sgt dgn nuffnang nih, jd dr tips yg eyriqazz kongsi kt cni mmg byk membantu..tp sy msh blum dpt pun lg buffered earning atau apa2...msh kosong je

    ReplyDelete
  51. en. eyriqazz,tumpang tanya..
    gliterati2 tu camne?
    xpaham..huhu

    ReplyDelete
  52. Salam ..
    terima kasih kerana info dan tip ini.

    ReplyDelete
  53. terima kasih bro. baru baca entry ni. terima kasih kerana berkongsi :)

    ReplyDelete
  54. thank you,kami masih baru di Nuffnang, buat masa ni kami perlu membaca banyak tentang Nuffnang. Entri ini sungguh membantu.

    ReplyDelete
  55. HUwaaaa...bila la nak dpt BE...sedey2...sedey2...

    ReplyDelete
  56. huhuhu.... nak baca tapi internet teruk...

    ReplyDelete
  57. nanti singgah2 lah kat blog aku yerrr

    ReplyDelete
  58. thanks eriqazz for sharing some infos. selama ini saya betul-betul "buta huruf" pasal nuffnang. selepas baca lots of ur entries pertaining this, it helps a lot! anyway, do follow me n please dont feel hesitate to visit me back. u are most welcome:) oh ya, anyway, jgn segan2 singgah masuk kedai saya disini :
    http://ciknisa2u.blogspot.com/

    thank you :)
    CikNisakhaidir :)

    ReplyDelete
  59. Best, tp knapa sy xpnh berjaya nk join nuffnang!knapa yerk???

    ReplyDelete
  60. lepas tukar domain baru,. BE dah slow semacam,. so rasa macam nak buang pun ader,. org x sudi nak klik ler,. harapkan BE jer income naik,. kui3,.

    ReplyDelete
  61. ada juga traffik sikit jer dapat jugak BE,. -.-?

    ReplyDelete
  62. best dan info yg baik.ada logiknya kan.huhu...

    ReplyDelete
  63. Secara tidak sedar saya telah melakukan digging di blog mengenai rahsia yang bro telah reveal. Puas berulang kali cuba pick up apa yang bro cuba sampaikan tetapi masih gagal.

    Mungking profile saya kurang menarik minat advertiser kot.

    ReplyDelete
  64. tips yang berguna ni..memang sia2 kalau letak iklan tapi org tak klik..hehe

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails