January 30, 2011

Pedas tapi Sedap


Pedas tapi Sedap

Cili, rasanya pedas tapi itulah penyedap selera untuk masakan/makanan. Some people love it, the hotter the better.

Oh ,rakyat malaysia sukakan Cili, kalau pergi mana-mana restoran fast food, sos cili suatu kemestian. Tanpanya rasa tak lengkap. Masa di UK dulu pun,sampaikan di Pasaraya besar pun ada Sos Cili diimport dari Malaysia. Fuhh, kuat juga pengaruh rakyat Malaysia di bumi UK ya?

No wonder, salah satu peribahasa Melayu yang menarik ' Siapa Makan Cili dia Rasa Pedasnya" Nyam2, dah makan dan terasa pedasnya, namun Pedas tapi Sedap.

It is also true in life. Not everyone will like u. . Kutukan dan sindiran is part of life. Take it on positive note, we are not a perfect human being. For myself, yang buruk itu sudah semestinya datangnya dari diri sendiri. Salah silap harap maafi, sepuluh jari memohon kemaafan sudah semesti.

Oh, Pedas tapi Sedap. Balik terengganu nanti nak suruh mak masakkan Ayam bercili la. Sedap, masakan ibu sudah semesti terbaik kan?

P/s : That's Spice of Life. Manis,Masam, Pedas, Masin will make ur life Stronger and better, tak gitu?

15 comments:

  1. Salam,

    yes i like pedas tapi sedap..nyum..nyum...hahaha sendiri faham sudah :))


    www.yanmieonline.com

    ReplyDelete
  2. Peribahasa Melayu tue memang sesuai kan dengan keadaannyer...Hidup tanpa macam2 rasa pasti tak berseri kan..

    ReplyDelete
  3. GTO
    masakan mak kalau takde chilli pun sedap tau..
    Silala datang ke:ALL IN ONE

    ReplyDelete
  4. Mwana suka cili. My mother made the best Sambal Belacan in the World. Sob3.. rindu kat sambal emak..emak dah takda... sob3 lagi...rinduu

    ReplyDelete
  5. memang tak sah ar..kalau takde sambal...tapi..masa kat oversea..susah gak cari sos cili..banyak ketcup jer..

    jenjalan singgah sini...

    ReplyDelete
  6. betul betul!sapa yg makan cili terasa la pedasnya kan!!

    ReplyDelete
  7. pedas tapi sedap.. makin pedas makin berasap.. sampai berpeluh2... tapi pekene teh o ice lepas tu... fuhh nikmat.. puasss...

    ReplyDelete
  8. wah! nak makan masakan mak ye. hehe :) selamat bercuti :) miza pun suka masakan pedas-pedas. tak pedas tak sedap. hehehe :)

    ReplyDelete
  9. mat salleh tak suka cili kan--pegi mana2 restoran or cafe, tak de cili sos-sgt leh boring sbb me jenis mkn cili sos dgn jayanya :p

    ReplyDelete
  10. Orang melayu memang tak sah kalau makanan tak pedas. Ada satu negeri saya pernah singgah dan beli goreng pisang. pastu org kedai tu bagi sekali kicap pedas sbg pencicahnya. Sedap juga !

    ReplyDelete
  11. liza sgt suka pedas, tak pedas tak selera

    ReplyDelete
  12. patah selera kalau takde benda2 pedas ni...

    ReplyDelete
  13. kalau terlampau pedas pun tak sedap kan

    ReplyDelete
  14. pedas memang sedap dan menyelerakan, abang pun sayang....hehehe
    tapi awas! kok pedas bangat nanti datang pulak penyakit lain...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

Hidupkan Untuk Memberi