January 31, 2011

Bestke Naik Keretapi Balik Kampung?

Kami mengambil keputusan untuk menaiki keretapi untuk pulang ke kampung sempena CNY tahun ini. Seminggu pulang ke kampung, both Kelantan dan Terengganu kali ini. Yerla, dah lama tak pulang ke Kelantan, rindu juga rasa di hati especially buat Isteri :
2nd time Alisya naik keretapi. First time masa umurnya tak sampai 5 bulan. Amboi, cam dah biasa pula?
Seronok tak Alisya pulang naik keretapi?

Mama dan Alisya tidur di bawah
 Harga tiket Keretapi kelas Superior malam (ADNS) seat tidur, RM53 seat bawah, seat atas RM48 dari KL Sental ke Wakaf Bharu. So far, ok la kan?

Suasana di kantin Keretapi Senandung Malam

Macam Dormla lebih kurang. Katil atas bawah untuk seat tidur. Kalau nak lagi selesa ambilla seat Cabin, 2 katil satu bilik tapi agak mahalla sedikit.
Seat tidur atas (tiket habis)

Overall, perjalanan mengambil masa lebih kurang 13 jam (lebih kurang double kalau drive sendiri). Tapi saya suka, selesa, selamat, dan bolehje tidur. Tidakla kepenatan drive dan keselamatan pun terjamin . Oh No, saya sudah cukup fobia naik Bas Ekspres pulang ke kampung, pemandunya bawa laju macam mahu berlumba saja. Better safe than sorry.

Alisya gembira

Alhamdulillah, naik keretapi Alisya seronok dan dia tak banyak kerenah. Cuma part nak tidur nya yang susah skit. ke sana kemari mahu bermain-main. Bolehla pulang ke kampung naik keretapi lagi lepas ni, dengar berita dalam perancangan keretapi ke Terengganu pula. Hopefully jadila.

Sampai ke Kampung Isteri , Wakaf Bharu kelantan

P/s : Pernah naik keretapi pulang ke kampung ? Apa pula pengalaman anda?

28 comments:

  1. seronoknya..x pernah lagi naik keretapi..huhu..dah besor2 dan dah nak beranak pun x pernah naik lagi..

    ReplyDelete
  2. 13 jam?? huhu.. lama tul. su pernah balik kluang nak ketapi tapi 4 jam je. tak tido pun.. duduk terbalik plak tu. pening :-) anyway, janji selamat sudah kan.. murah pun murah.. cuma kalau ada org berdengkur blh dgr la ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. depend la berdengkur kuat ke idok..biasanya tak de laa dengar mana..

      Delete
  3. 13 jam?? huhu.. lama tul. su pernah balik kluang nak ketapi tapi 4 jam je. tak tido pun.. duduk terbalik plak tu. pening :-) anyway, janji selamat sudah kan.. murah pun murah.. cuma kalau ada org berdengkur blh dgr la ye?

    ReplyDelete
  4. jauh tu nak gi kelantan..
    gue slalu ulang alik kl-kdh naik train..
    mesti ambil coach katil..
    hehee

    ReplyDelete
  5. Wah, nampak adventure lah Alisya naik keretapi. Saya tak pernah lagi. Satu hari nak cuba gak =D

    Please Help Our Malaysian Students In Mesir! @NajibRazak

    ReplyDelete
  6. slalu dapat duk atas je. Murah..ahaha
    Tapi tak tahan. Pening n takleh tido.haha

    ReplyDelete
  7. aku tak pernah lagi naik keretapi balik kg. sebab takde stasen dekat umah aku nak berenti...hik2.. apa pon selamat bercuti bro..

    Hati2 d jalan raya

    ReplyDelete
  8. Sudah agak lama tak naik keretapi....;-)

    ReplyDelete
  9. x pernah experience naik keteapi n tido dlm keteapi~ mcm best plak..

    ReplyDelete
  10. tak pernah naik keter api.... so tak tau la sonok ker idak... lagipulak takder keter api ke te'ganu...isk3

    ReplyDelete
  11. eh train ni siap ada kantin??? train mana ni ek..time sy naik,xada plak kantin ni,dah la tuh tiket ada katil dah habis...grrrr betapa sakitnya badan duduk 6 jam dlm train tuh

    ReplyDelete
  12. sama2 lerrr kita bercuti nnt yerr bro..;) faiz penah naik ketapi dari a.star-->tjg malim...dalam 9 jam..tapi lenguhnyerrr dok lama2..lagi satu nak solat agak susah sket laa sbb terpaksa hati2...

    ReplyDelete
  13. pernah 2 kali..sekali balik ke paloh, johor..sekali lagi nak ke dabong, kelantan..naik gunung stong...pengalaman masa pergi happy...waktu balik kami terdampar selama 13 jam kat stesen lipis sebab ade keretapi tergelincir kat seremban..huhuhu...

    ReplyDelete
  14. wah! bestnya. dah lama tak naik train ni. selalu perjalan dekat je. 3 4 jam. nanti kalau nak pergi mana-mana boleh naik train. hehehe :)

    ReplyDelete
  15. kalau dgn family mmg la best, boleh lepak2 kat kantin kalau boring... saya dulu naik berdua jer ngan anak, mmg boleh tidur tp budak2 ni bila dah lama sikit, boringlaaa.. malangnya, segan laa pulak sorang2 nak ke hulu ke hilir.. dah ler 1st naik ketapi.. [org tganu kan mmg darak ngan kretapi]

    ReplyDelete
  16. wife GTo org kelate rupanya :) sama mcm me heheh

    me pernah sekali jer seumur hidup naik train balik kelate--dh serik sbb terasa sgt lama :p 13 jam tu mcm KL london tau :P
    me prefer drive or naik ais asia ajer..bas? nehi nehi bahaya :p

    ReplyDelete
  17. wahhhhh besnyerr.teringinn sangat nak bawa anak-anak naik ketapi..tapi sumpah ai jakun naik ketapi sebab last naik ketapi maser ai umur 12 tahun now 30 already..maser tuh ketapi pon barai lagikk but now kemain selesa you.malunyer kat alisya..*sorok muka lam kain*

    ReplyDelete
  18. mcm menarik gk nih..nak kena try ni 1day..besut - wakaf baru dekat je..

    ReplyDelete
  19. penah gak dulu, tapi yg takde katil, so sakit blakang. nanti nak try yg ada katil lak

    ReplyDelete
  20. hurmmm.... aku naik keretapi zaman kecik2 dulu umor 5-6 tahun.balik kampung kat bukit mertajam penang.. time tu zaman tren ada tingkap manual dan takde aircond....sonoknya bila singgah kat sesuatu stesen ada penjaja masuk jual barang makanan....menarik laaa

    ReplyDelete
  21. pernah sekali jer..tampin-->kajang.tu pun sbb pegi umah kawan,nk balik kjg tiket abis..tapi kejap jer la..tak merasa tidur dlm train..kalo kat trg ada keretapi jugak, best tu..leh naik keretapi plak balik ganu!

    ReplyDelete
  22. saya org tumpat gak eyriqazz..hehehe.. wakaf bharu kan dalam tumpat..hihi.. x sangka plak..ingat ari tu wife org KB. kalau saya naik train ni, mmg terus sampai stesen plg akhir la..hehe..

    Yg tak best naik train ni, lama la..yg lain mmg ok. selamat sikit.. dah lama x naik train. pernah satu kali tu, balik cuti merdeka pukul 11 pagi sampai stesen tumpat. adooiii serik serik.. hehehe..

    kalo naik train ni mmg saya syorkan ambil tempat tido sebab lama. dan amek yg tempat tido plg bawah tau..

    p.s: saya kalo pergi pasar, selalu pergi pasar basah wakaf bharu tu.. kalo jumaat ada pasar pagi keliling pasar pasah tu... x pasti ada lagi ke x..

    ReplyDelete
  23. tumpang tanya..kalau naik tren ni perempuan sorang2 bahaya tak? saya dari kl nak pergi krai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak bahaya..coz staff dia selalu ronda + open macam dorm...

      Delete
  24. entri ni buat kita teruja nak naik train... dah16 tahun tak merasa naik train...

    masa tidur tu tak pening ke?? tergoyang dalam trrain?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pening..bergoyang tu sikit je..memang lena laa tidur...

      Delete

Related Posts with Thumbnails

Hidupkan Untuk Memberi