February 6, 2011

Akok Bahulu|Serius Sedap


Akok Bahulu, serius memang sedap. Wifey belikan semasa jalan-jalan di Kelantan

Di bawahnya kuih Akok, diatasnya Kuih Bahulu. Rasa macam makan kedua-dua kuih. Manis, lembut, memang sedap. Nenek dan Makcik saya jual kuih akok dan bahulu, tapi mereka pun tak pernah buat Kuih Akok Bahulu ni.


Inilah Acuan yang digunakan
Comel-comel dan gebu-gebu kuih Bahulunya

Kelantan memang terkenal dengan makanan dan kuih muihnya. Macam-macam jenis kuih yang jarang kita nampak boleh diperolehi di Kelantan. Terjahila dan anda akan faham apa maksud saya.

Wah,dah moden sekarang. Ada mesin sendiri

Oh, selepas pulang ke KL nanti tentu akan merindui masakan dan kuih muih kelantan. Kuih muih terengganu pun sedap juga, setiap negeri ada masakan istimewanya kan?

P/s : Kuih apa yang paling anda tidak dapat lupakan?Kenapa?

16 comments:

  1. memang sedap kena pulak panas2 kan

    ReplyDelete
  2. lama gila bro x makan kuih bahulu ni...mmg dah banyak kat pasaraya..tp x sesedap yang manual...yg opah2 buat..;)

    ReplyDelete
  3. kuih tahi itik..kat kelantan jugak.

    ReplyDelete
  4. ni fav my late dad--dulu2 masa arwah ayah msaih ada, me selalu ikut ayah pegi beli baulu ni...
    sedap, cuma tak leh lah mkn byk2 sbb manis kan :)

    kat kelate, the term is "buah ulu" instead of baulu heheheh

    ReplyDelete
  5. aku slalu gak makan akok nih..mmg sedap

    ReplyDelete
  6. best2 kuih ni. kalau cicah ngan air teh pun sedap gak. hehe

    ReplyDelete
  7. miza suka kuih bahulu ni. teringat zaman kanak-kanak tolong arwah tok pukul telur dan bakar bahulu. best sangat. rindunyaaa.

    ReplyDelete
  8. lama tak mkn.. waahh.. kena cari kat pasar malam greenwood lah.. entah ada entah tidak.. hoho

    ReplyDelete
  9. saya xboleh lupa pisang salai dr johor, sbb kat sana pisang salainya disalai atas dapur kayu, pastu kalo goreng mcm pisang goreng mmg sedap, ranggup..tp sekarang banyak dh guna oven nk salai pisang..dh xcukup umpphh!

    p/s masa pregnant mngidam nk pisang salai xdpt, smpai ari ni haiqal suka leleh air liur..kesiann

    ReplyDelete
  10. owh masa pegi Kelantan dulu on the way ke PCB, singgah kat satu kedai buat Akok nie...sebab kata orang kalau pi Kelantan tak makan Akok memang tak lengkap.

    Sempat laa tengok cara2 buat Akok tue. Cuma tak bleh makan byk2 lerr sebab bau telur dia kuat sgt...

    ReplyDelete
  11. okey sangat tempting.. >.<

    serius lapar giler tengok gambar akok bahulu.. :(

    kedai makan area kampus sume tutup.. T___T

    ReplyDelete
  12. #Sharinginfoz :pekena panas2 memang yummy2..

    #black_mel:setuju..yang tradisional memang terbaik...

    #ieda:pernah try kuih tahi itik..memang sedap...

    #Mama Zharfan:oh,buah ulu ke?yup..saya pun suka tapi tak ble makan bykla..manis sangaT...

    #Boloque :sib baik bawa balik KL skit...

    ReplyDelete
  13. kuih bahulu ikan... sebab itu makanan feveret time kecik2x kat kg sebelah ayah...nenek saya pandai buat bahulu tradisional nie...

    ReplyDelete
  14. lama tak makan akok mahupun baulu...

    ReplyDelete
  15. woh ulu cicah air masak..sedapp!!!
    kalo kat klang valley ni payoh nak cari akok yg sedap..asyik tok cukup rasa jer jumpanya

    ReplyDelete
  16. #hazman aka species1980 :kuih bahulu ikan?camne bentuk nya bro?

    # sw33tdarling :nyam2..sedap..kalau balik terengganu,singgahla di gerai makcik saya,sebelah shell Rhu Rendang..tapi tak buat hari2 la...

    #MamaYatie :cicah air masak?umm..first time dengarni..umm,betoi..kat KL memang susah nak cari yang sedap...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails