February 11, 2011

Penipuan Trafik Guna Iframe|Apa Kata Nuffnang?

Trafik Guna Iframe ( Credit Picture to CikguDahlia )

Terpanggil untuk menulis entry ini apabila isu ini semakin panas diperkatakan dikalangan bloggers sejak akhir-akhirni. Bolehla refer entry ini :


Pandangan saya dari seorang blogger yang masih mentah, this is clearly "bukan etika yang bagus berblogging" Gaining traffic by using software. Macam menjawab soalan peperiksaan tapi guna laptop dengan Internet pastu googlekan jawapan. I will clearly say no for this kind of gaining traffic using this software or any kind of software. Cara pantas, bijak, tapi tidak beretika.

Out of curiosity dan juga atas e-mail dari seorang rakan blogger, saya emailkanlah kepada Nuffnang berkenaan isu ini. What is their stand on "Trafik Menggunakan Iframe ini" dan inilah jawapan dari mereka :

"For your information, our team has been alerted about this issue and those who are found of this click fraud activity will be permanently blacklisted from our network since it is clearly against our policy.


We thank you again for your loyal support all this while and we also thank you for highlighting this issue to us. That being said, we hope for your cooperation to let us know of if you happen to come across any blogs suspected of the aforementioned activity. Your cooperation on this matter is highly appreciated."

Nah, I won't report any blog + sayapun tak berapa tahu mana which blogs are using it. Saya hantar email atas dasar tanggungjawab seorang blogger. Taknak busy body lebih-lebih. Mana-mana yang ada pasang tu, pandai2la take action sebelum tindakan diambil or e-mailkan Nuffnang anda menjadi "mangsa keadaan". Nanti menyesal tak sudah tak guna lagi kan?

I don't know about other Advertising Company but Nuffnang take this issue very seriously. Masa Tune Talk briefing pun sempat borak-borak ngan Thara Sofian (new Nuffnanger, Blogger Relation), memang tindakan akan diambil dan ianya melanggar policy, bolehla tengok Nuffnang Terms & Conditions :

   • Abuse Of Service - Directly or indirectly generate impressions, page views, unique visits of or clicks on any Ad through any automated, deceptive, fraudulent or other invalid means, including but not limited to repeated manual clicks and the use of robots; and

P/s : With Great Power, Come Great Responsibility. Gunakanlah kepandaian yang ada ke jalan yang sepatutnya. 

87 comments:

  1. terbaek ah mcm ni. memang tade lama la pasni backlink @ free traffic cara iframe pupus dah.

    Entri Terbaru : Semak Market Value Hartanah Di Web Ini

    ReplyDelete
  2. hao..nak tnyer..cmner nak letak iklan nuffnang mcm atas komen ni?

    ReplyDelete
  3. yup. berhemah la ketika berblog. kecoh pasal iframe ni. adui...

    ReplyDelete
  4. tak berapa paham, tapi ada baca di beberapa belog yg sebelum ni guna iframe ni. takpo lah tak ramai pon..belog kita ni suam2 kuku aje janji setia ngan nuff, hehehe! :)
    PAYAHNYA BERGAMBAR BERSAMA

    ReplyDelete
  5. 100% setuju, tak payah le menipu kan, cuba guna skill seo ataupun buat entry mengenai topik semasa, ramai yang suka baca dan dapatlah UV yang tinggi. anyway thanks for the link

    ReplyDelete
  6. thks for sharing..x da pin gadget2 nie psl blog just for suka2 jer..

    ReplyDelete
  7. macamana kita nak tahu blog kita tu ada iframe ke tak??

    smlm anarm ada share coding utk anti iframe..

    ReplyDelete
  8. berfikir sebelum buat!!tuh je! jgn carik jalan mudah je!!betul x!

    ReplyDelete
  9. ini kes terlebih genius..tp disalahgunakan utk kepentingan sendiri..

    seb baeklah MDT tak pernah dgr & x tau ape benda menatang tu..

    ReplyDelete
  10. owh baru tau pasal ni..cmne nak tau kita ada letak pape ke dlm blog sendiri..xperasan lak

    ReplyDelete
  11. mcam2 cara org nak kaya cepat ni.. adoi.. rajin betul diorg wat study utk tipu eh..

    ReplyDelete
  12. i never thought that there's such way to increase traffic =_=" maybe I'm too out of date already...but deep inside my heart, i hope those who cheated will get banned >_<

    ReplyDelete
  13. thanks for the pro-active effort to check the matter out with nuff :)

    lumrah alam, dlm apa2 jua bidang pun, ramai yg suka guna short cut kan utk capai apa2 aim..

    ReplyDelete
  14. mmmmm...saya memang banyak tak faham banyak perkara dalam berblogging ni..sejak saya men'join'kan diri dalam dunia blog..dah macam-macam perkara saya dengar....ada kata itu betul ini salah...tak tahu kepada siap perlu percaya...

    ReplyDelete
  15. sblm ni, mak dah baca link2 tu. Then baca plak lanjutan apa kata NN nih disini.

    Thanks for da info! Tak tahu mcmana ianya berfungsi, yg jelas, ianya salah dan x betul!

    ReplyDelete
  16. itu la!!
    gue pun pelik camna la trafik diorang boleh tinggi..

    thankz 4 info

    ReplyDelete
  17. tu laaa... mula2 ingat trafik jujur.. tapi kena curik lak.. terkena den!! huhuhu

    ReplyDelete
  18. penah tgk blog thara sofina ni

    http://tharasofian.blogspot.com/

    mmg dlm blog dia ada citer dia dpt offer nuffnang.

    nuffnang mesti pilih yg power speaking n wajah bleh close deal

    ReplyDelete
  19. tak baik le dia buat gini. mengkhianati kawan namanya. kawan blogger!

    ReplyDelete
  20. biasanya org dok wat gini x kemana juga...untuk masa singkat je...pasni ramai yg x minat lg ngan blog gitu,,,turunlah value blog dorang

    ReplyDelete
  21. tak pernah tahu pun sebelum ni, tapi bila dah kecoh2 baru tahu..penyalahgunaan coding semata2 sebenarnya..

    ReplyDelete
  22. terima asih atas artikel dan perkongsian ini. sangat berguna.

    ReplyDelete
  23. thank for the info...tapi kurang faham...nak pergi terjh link lain dulu...


    new entry: Design pertama

    ReplyDelete
  24. yang trfik banyak2 tu, tipu je, bukan real pon. nuff nak blacklist, hahaha

    ReplyDelete
  25. Saya tak minat linkexchange. Saya lebih percaya kepada SEO. Trafik ke blog saya majoriti dari search engine. Sy tak suka gak nak letak kod kod java atau html yg tak tentu selamat lg tu sebab leh menyebabkan blog jadi berat atau slow loading.

    ReplyDelete
  26. hurmmm.... memang pandai manipulasi betul la diorang kan...teknik blackhat sentiasa ada dalam dunia blogging.... ;-p

    ReplyDelete
  27. wah ada cara mcm tu ek..
    hm..macam2..
    citer pasal nuffnang,..dah lama earning x bertambah..pelik..rosak ker..??
    huhu
    Visit me at Indahnya Kehidupan

    ReplyDelete
  28. pandainya depa nih...saya tak reti laa..

    ReplyDelete
  29. Hi Eric!

    Berkenalan jugak kita akhirnya :) :) :) Yeay dah singgah blog you! Lepasni nak terjah blog yang 3 orang lagi tu pulak :P Nice meeting you last night! ;)

    ReplyDelete
  30. ini serupa kes klon dulu dulu masa kat mIRC..haha!

    ReplyDelete
  31. Soalan sama yg aku bagi dekat nuffnang tadi.. dan jawapan yang sama dengan kau cakap tu bro.. so sesiapa yang guna iframe tu.. hope beringatlah ye..

    ReplyDelete
  32. Ada je cara nak menipu. Bila nuff buat mcm ni diaorg buat mcm tu. Pada saya tak de cara mudah nak berjaya. Bila jujur pasti berkat. Walaupun dapat sikit tapi mencukupi. Apa guna menipu. Dapat banyak tapi tetap tak cukup-cukup

    ReplyDelete
  33. ni la gara-gara berblog nak kjr RM..seblm kejar RM, kena kejar trafik luh, natijahnya guna software ni..then dlm entri dok ckp2 psl etika berblog..apa kejadahnya cakap tak supa bikin..tol tak bro? thanx for the sharing bro..

    ReplyDelete
  34. bila semua nak cepat macam ni lah jadi nya

    ReplyDelete
  35. emm..camana iframe tu tangkap trafik blog orang lain tu? tak faham aku..

    ReplyDelete
  36. tak braper paham gak apa kebendenyer iframe, nak kena blajar lagik mcm2 pasal blogging

    ReplyDelete
  37. #antudegil :entahla,manusia semakin kreatif

    ReplyDelete
  38. #Qaseh tia:oh, just follow je step terbaru di website nuffnang.com.my ..mungkin tersilap letak tu..sayapun sama dulu...

    ReplyDelete
  39. "Blogger yang masih mentah?".. Sangat la merendah diri GTO ni. Jadi kami yg baru lagi ni nak letak nama apa ye...

    BTW.. thanks info.. tak tahu pun ada isu ni..
    Jemput ke:ALL IN ONE

    ReplyDelete
  40. setakat ni xdengar lagi la blog yang kena ban dengan nuffnang pasal iframe ni..ada yang dah kena ban ke?..xde lagi kot..admin?..ada ke?..

    ReplyDelete
  41. #mommy nana :setuju..pandai buat,pandailah tanggung

    ReplyDelete
  42. #Ieda Al-Habsyi: tepuk dada,tanya selera..jadi bloggerpun kenalah berhemah...

    ReplyDelete
  43. @Sharinginfoz :setuju....jangan kerna nak cepat,ramai yang terkena tempiasnya dan di bannedkan...

    ReplyDelete
  44. @bardboo ;yup,saya pun setuju sama

    ReplyDelete
  45. @Feez Mior :umm,sayapun tak pasti camne..kena tanya yang lebih paakr ni..mungkin bolehtry tanya maribinablog.blogspot.com ..dia terror bak coding2ni

    ReplyDelete
  46. @arep_lockermonth :bukan senang nak senang,bukan susah nak susah

    ReplyDelete
  47. @Melz | Tips Blogging :tuhla kan melz?sib baik saya byk dpt tunjuk ajar dari melz@sifu.kalau tak mungkin terpesong juga..

    ReplyDelete
  48. @makdara TERdiva:kadang2 better tak tahukan so takdelah menyusahkan diri sendiri...

    ReplyDelete
  49. @Wan Gerrard :sayapuntak pasti..biasanya ada code yang kita tampal melalui exchange link etc..lebih lanjut kena tanya yang lebih pakar pasal coding2ni

    ReplyDelete
  50. @Suliana :dah terlebih pandai..cuma sayang,digunakan pada yang tak sepatutnya...

    ReplyDelete
  51. @theeggyolks :yup,me too..it is not ethical way in blogging...

    ReplyDelete
  52. @Mama Zharfan:sama2 n thanks to u too for alerting me for this issue....

    ReplyDelete
  53. @ummiarissa:believe in ur sixth sense dan bertanyalah kepada yang lebih matang...

    ReplyDelete
  54. @Lagenda:yup....biarlah berblogging dengan cara yg betulkan?

    ReplyDelete
  55. @mie:sama2...thania inform me ada yang usually hits 50-100 je..tup2, bila guna taktik ni,melonjak ribu2...for sure people/advertiser akan suspicious kan?

    ReplyDelete
  56. @KiD :belaajr dari kesilapan bro...

    ReplyDelete
  57. @Matjoe :hik3..thanks for info bro..sudah eden terjah..memang sesuai dia kije di Nuffnang...

    ReplyDelete
  58. @Adzriel AB:yup,ramai yang terkena tempiasnya coz tindakan sebegini...

    ReplyDelete
  59. @ Blog Sensasi:bukan senang nak senang kan?

    ReplyDelete
  60. @e.l.i.s.s.m.i.e :yup,kepandaian digunakan pada jalan yang tidak sepatutnya

    ReplyDelete
  61. @ Anip:pandai buat,pandaila tanggung kan?

    ReplyDelete
  62. @hazman aka species1980:macam2 kan?

    ReplyDelete
  63. @Khisarah:oh,pasal itu tu kenalah tanya nuffnang sendiri...bolehla hantar ticket ke helpdesk...

    ReplyDelete
  64. @ieda :better tak tahu dari tahu

    ReplyDelete
  65. @Thara:hii,nice meeting u tara...u r so lucky working with one of the great organization in Malaysia....

    ReplyDelete
  66. @Myvitrd:sesal dahulu pendapatan...

    ReplyDelete
  67. @J.M.R :yiezaa..sendiri mahu ingat..tujukan buat diri sendiri juga...

    ReplyDelete
  68. @BeaN MorENo:haah,kejayaan bukannya diraih dalam masa yang cepat...

    ReplyDelete
  69. @Liza:menuntut ilmu biarla sampai ke liang lahad kan?

    ReplyDelete
  70. @nur:yup,rasanya saya masih mentah dalam dunia blog ini,banyak yang saya tidak tahu dan perlu dipelajari lagi...

    ReplyDelete
  71. @pneumedic :namapun ayatnya it will be..tunggu dan lihat saja

    @ken ;better tak tahu bro..

    ReplyDelete
  72. kira kecoh jugak laaa isu iframe nie ekkk...dah baca pandangan dari dua blogger dah nie pasal isu ini...urmmm nuffnang amik tindakan apa yer??

    ReplyDelete
  73. Orang lain pandai...kita je tahu..(akak yang tak tahu)

    ReplyDelete
  74. smo org nk cari jln mudah je dlm nk cari pendapatan. halal haram tolak tepi. tu yg salah tu

    ReplyDelete
  75. sy share ye? link ke sini =)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails