May 20, 2011

Rumah Adalah Liabiliti


Rumah pertama kami bakal siap beberapa bulan lagi. Syukur, semuanya berjalan lancar dan progress seperti yang dijanjikan pemaju. Apapun, bak kata Robert Koyisaki " Rumah Adalah Liabiliti". Yup, ianya bukan asset lagi selagi belum habis membayar kesemua loan tersebut (25 tahun juga tu). But it is better dari terus menyewa dan bayar kat orang kan? . Alhamdulillah, semoga tercapai impian kami memiliki rumah ketiga sebelum umur mencecah 35 tahun (10 years to go,hik3,perasaannn.....)

Lepasni kenala berguru dengan Mat Joe, plan nak sewakan rumah itu. Jom Mat Joe, sesi lepak-lepak bersama Bapa-Bapa. Hik3...

25 comments:

  1. kat KL mungkin sesuai la buat investment melalui rumah..kalo kat melaka, susah..sewa pun murah sgt2..kdng2 tak cover hutang pd bank..tmbh2 lgi skrng BLR dh naik lagi..

    ReplyDelete
  2. huhuhu..entah biler arr den nak rembat sebijik rumah.....:(

    ReplyDelete
  3. ingat nak cari jugaklah 1 lagi :)
    tp tak pasti kat negeri mana..johor, perak @ selangor??

    ReplyDelete
  4. 3 rumah sebelum 35thn?? kalo dah 55thun, brapa umah bro? good planning...:-)

    ReplyDelete
  5. Ye betul..
    Short term liability for the long term asset! :)

    ReplyDelete
  6. @amirah:yup,rumah di kl memang a good investment.tapi kena pandaila jugak memilih

    ReplyDelete
  7. Kat KL kalau ada rumah murah pon rembat je!!` Tgk setahun dua lagi camne mencanak harga dia naik

    ReplyDelete
  8. @yutaka:adala rezeki tu nanti...

    ReplyDelete
  9. @mdt:saya pilih selangor..hartanah naik cpt di selangor

    ReplyDelete
  10. @nana:long term loan 4 long term asset..

    ReplyDelete
  11. Sedang mencari. Tapi, mencari dengan tenang, tidak tergesa2. Bila dapat nanti, biar puas hati betul2. :)

    ReplyDelete
  12. bagus plan tu. 3 rumah ek..banyak nya nak membayo..tak pe,itu membuatkan kita lagi berusaha untuk mencapai visi..hehehe :)

    Jom baca niKamera DSLR satu trend remaja sekolah?

    ReplyDelete
  13. kereta atau rumah...mestilah rumah hahaha..

    ReplyDelete
  14. 3 buah rumah? jenuh nak membayarnya kalau gaji macam saya, apa pun kalau ada kemampuan mmg boleh untung lumayan kalau ada byk rumah, boleh sewakan, jual semula...

    ReplyDelete
  15. memang liabiliti. terutama apabila tenant lari cabut kipas & lampu. sifu, tlg bagi tips memilih tenant boleh? buat temuduga dulu.. :-)

    ReplyDelete
  16. Pelaburan Hartanah memang menguntungkan kalau kena pada tempatnya.. yang penting kena bijak..

    Syukur murah rezeki hang bro.. aku nak belajar ni.. macam mana cara dalam usia 35 tahun boleh dapat 3 umah ni..

    Aku yg dah nak cecah 40an pon baru berjaya dapat satu dekat KL ni.. hehehe

    ReplyDelete
  17. belum boleh beli rumah lagi ni ..entah bila masih juga menyewa rumah murah dipinggir kota !

    ReplyDelete
  18. @atreyu strange:good luck jen..harga rumah semakin meningkat dari hari ke hari..jgn lengah2kan....

    @syamila:thanks

    @Rozuan Ismail:betull...rumah juga...

    @hanani:InsyaAllah, kalau dapat tenant dan harga sewa yang lagi tinggi dari instalment, means kurang la skit bebanan membayar tu...

    @Zullism:setuju...tak kisahla walaupun pakai kereta biasa2 aje...hik3

    @Kak Aya:setuju....kena caranya....ianya akan memberikan pasif income..

    ReplyDelete
  19. @blog-tips-kurus :nanti saya tanyakan sifu saya @ Mat Joe ,saya belum pernah sewakan rumah kepada tenant lagi...

    @Myvitrd :hak3..40? 30 pun blom cecah lagi kan bro?hik3....takpe2.slow2..eden pun tengah belajar juga ilmu hartanah ni..

    @puanbee:takpe..adalah rezeki tu nanti...

    @blogger in blogger:yup...memang suka..especially rich dad, poor dad..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails