February 18, 2010

Tips untuk Meningkatkan Komen di Blog Anda

Antara part yang paling mengujakan untuk seorang bloggers adalah visitors dan juga komen di entrynya. Kalini eyriqazz ingin berkongsi tips untuk meningkatkan komen di blog anda. Tips ini untuk beginner, from a beginner juga.  Jadi, andai tersalah silap minta maaf awal-awal ya?

Comment Tips

Pentingke orang mengomen di entry kita ni? Mana lagi penting, komen ker , hits ke blog kita? Alah, blog Redmummy takde la ramai giler orang komen tapi hits nya tinggi jer.Blog Hanis Zalikha dan Melromeo pula, tinggi mencanak je kedua-duanya.

Jadi, tepuk dada, tanya selera. Bagi saya yang masih baru ini, orang mengomen ini penting kerana ianya menjadi inspirasi dan pembakar semangat untuk terus menulis.Rasa cam penulisan kita dihargai dan orang benar-benar membaca walaupun entry kita itu kadang-kadang terlampau panjang dan meleret-leret mengalahkan keretapi laju Jepun.

Ishh,banyak pula membebel ni.Back to the question, Inilah tips yang eyriqazz amalkan melalui pembacaan dan juga bertanya bloggers-bloggers yang lebih berpengalaman especially Sifuku Melromeo .

1)Disablekan word verification

Dulu memang eyriqazz ada buat word verification, konon-kononnya taknak orang spam mesej kita. Bila terbaca di blog Melz, barulah sedar, tanpa word verification pun kita still boleh moderate entry kita tu.Jadi, kenapa perlu ada word verification?Ianya menyusahkan, memeningkan, dan membuatkan visitors kurang bersemangat nak mengomen.

2)Give and take

Sebelum kita menerima, perlulah kita memberikan? Kalau kita mahu orang hormatkan kita, kita kenalah hormatkan orang lain kan?Komen la di blog orang lain,namun berilah komen yang membina dan boleh diterima dan jangan hanya nice entry, good entry, cun la, nice again.Cam tak ikhlas je bunyinya kan?InsyaAllah, mereka menghargainya dan akan return the favour.Alah, kalau 10 kita komen yang membalas nya 6 pun dah kira success kan?

One more things, kalau kita mengomen di shoutbox mereka, janganlah expect mereka nak mengomen di entry kita pula.Shoutbox ni rasanya sesuai untuk blogwalking dan mencari short term visitors ke blog kita.Namun, untuk loyal reader, better leave a comment in their Comment Box.Anda mana lagi suka?Komen di shoutbox or di komen entry anda?Hik3..fikir-fikirkanlah...

3)Balas Komen

Maafkan saya sebelum tu.Skangni memang sibuk sikit, jadi saya hanya sempat membalas komen yang berbentuk persoalan tapi saya menghargai semua komen dan saya akan singgah kembali ke pengomen blog saya.Cuma bergantung pada masa.Honestly, skangni sempat membalas untuk entry setakat Jan 2010 tapi usaha masih diteruskan dari hari kehari.Sabar2 ye?.

Perhubungan perlulah dibina kan? Kadang-kadang pengomen akan datang kembali ke entry kita untuk melihat adakah komennya berbalas.Contoh yang bagus adalah blog Melz lagi, dia memang rajin membalas komen orang mengomen blog nya dan no wonder komen di blognya selalu mencecah 30+.

4)Kumpul dan Menang

Hahaha,ni saya la sendiri amalkan dan syok sendiri.Biasanya saya kumpulkan komen tu at least 5-10 komen baru saya publishkan.Ramai orang suka menjadi pengomen pertama kan? Jadi saya biarkan pembaca ternanti-nanti dan bila dah banyak publish sekaligus .Bila dah banyak komen , psikologinya, tentu lebih ramai berminat nak mengomen samakan?Hik3...

5)Persoalan di Entry

Yang ni pun penting terutamanya bila entry kita meleret-leret dan pembacatu rasa kurang berminat nak membaca entry kita tu.Bukan tak suka, kadang-kadang topik yang kita utarakan tak kena dengan citarasanya seperti cakap pasal bola, wanita suka ke? Jadi, selitkan persoalan di entry terutamanya di akhir entry seperti Anda bagaimana, minat tak bersukan ataupun apa-apa persoalan yang mudah dijawab.

Oklah, itu saja kali ini.Ada masa eyriqazz tambah lagi. Perkara yang elok-elokla dikongsi-kongsikan?Rezeki kita takkan lari/berkurang jika kita berkongsi.Akhir sekali, eyriqazz nak tambah kenapa eyriqazz rasa komen ini penting :

1)Selain Inspirasi, ianya dapat menarik lebih ramai pembaca. Logiknya la, mana anda prefer baca, entry yang ramai orang komen or entry yang orang langsung taknak komen?

2)Dapat memperbaiki mutu penulisan dan perbetulkan apa yang salah.Kadang-kadang apa yang kita tuliskan tersilap fakta contohnya kita nak cakap pasal bola sepak tapi tertulis sepak takraw.Dari sini kita boleh memperbaiki mutu penulisan kan?

3)Tepuk dada ,tanya selera. Bagi eyriqazz, bagi bloggers baru, komen dan visitors go hand in hand. The more people comment, the more visitors u will get. I.e. entry eyriqazz semalam pasal Tips Menambahkan Visitors ke blog anda, setakat pukul 10 malam semalam@ ketika entry ini ditulis, hits eyriqazz tertinggi minggu ini.

P/s :Anda pula bagaimana, pentingtak komen ni?Sukatak bila orang mengomen @ sukatak mengomen di blog yang ada word verification?

P/s/s : Ok ke tips ni?Hehehe,saya masih lagi baru , jadi salah silap harap maafi.Tak semua yang saya lontarkan ini betul, ini hanya pandangan dan berkongsi pengalaman peribadi.

70 comments:

  1. penting2..dan yg pntg kita pun ada respon spy peng komen rase dihargai..huhu..

    ReplyDelete
  2. suka sangat bila orang komen entri kita. Tak de la cam syok sendiri je tulis blog.. =)

    ReplyDelete
  3. sangat penting!betul ckp eriqaz bila org komen..terasa macam diri dihargai..

    saya rasa komunikasi dua hala tuh sangat penting..

    baru harmoni..

    ehh?hehehehe

    eriqazz nanti cikhel nak amik entry tarik visitors tuh okay..

    ReplyDelete
  4. gud tips...
    harap2 komen mencanak lah kat blog nnti...hehe

    ReplyDelete
  5. terima kasih bro..hehee..sgt berguna...yeah!!..bagus ada tips macam nie...ngeee....paling x suka yang word verification tu...kadang2 bila nak komen,ade benda alah tu terus x jadi komen.kan dah rugi owner blog tu kan..ahahaha

    ReplyDelete
  6. wah wahh.
    tnx for the info.
    hahaa
    :)

    ReplyDelete
  7. aku mmg tak sker komen orang yang kena code verfy, tp kalau dah dia tu loyal reader aku, terpaksa gak redah..

    lagi 1 blogspot ni, ada identity punya qualification tuk komen.. jangan ler korang nak limitkan pengomen kalau nak orang komen.. macam aku yang pakai dot com ni, susah nak komen bila takde pilihan tuk Nama/URL...

    ReplyDelete
  8. thanx ye utk info berguna ini.maklum la saya pun blogger baru mmg amat memerlukan tips2 mcm nih..

    satu lagi memg tak dinafikan,kalau bab2 masukkan kod tuh yg saya lemah+malas...huhuhu

    ReplyDelete
  9. betul tu..
    kalau ade org komen tu,,rasenye diri begitu dihargai..

    tapi xkn la nak memakse org komen pulak..huhuhu

    ReplyDelete
  10. suka komen juga.. nanti datang balik nak tengok komen dibalas atau tak.. kalau tak hampa sekejap.. huhuu~

    wah.. bestnye dapat hits tertinggi..

    ReplyDelete
  11. wah bagus tip tip ni....kenaberkunjung slalu la....GTO nih seorang yg x kedekut ilmu....

    ReplyDelete
  12. thanks tips yg berguna..
    agak2 nya sy pengomen ke braper yer....hahahaha....

    ReplyDelete
  13. Wow…thanks bro..boleh digunapakai tips nih.. good la ur blog..byk info

    ReplyDelete
  14. salam

    a'ahh sangat setuju.. memberi seikhlas.. pasti akan menerima seikhlas juga..

    ReplyDelete
  15. my comment is good tips bro..tq

    ReplyDelete
  16. alhamdulillah ;-)

    komen di belog l0lly sentiasa ada ;-)

    tengs encik GTO sebab ada mengomen my entri oke ?

    ReplyDelete
  17. bila kita post entry..dah taip penat2..dah tanya macam2 persoalan,dah post je,memang yang dinantikan comment org lahh..tapi tu lah,kadang2 penat juga tw nk jadi mesra readers.memang rasa bersalah klu tak menjawab soalan yang diajukan kat kita kat comment tu,tp tu ahh..kdg2 bz sangat..camne tu eh wahai incik eryqazz??

    ReplyDelete
  18. suker sgt kene komen...rasa sgt2 dihargai ..me pun rajin komen mengomen ni.. tq sbb sudi mai kat blog i hehe

    ReplyDelete
  19. tuh..tuh..yg no 1 tuh disable word veri tuh camne nak buat..sya ni lembss sikit..ble tlg sya??

    ReplyDelete
  20. suka both, mengcomment & dicomment. xprefer coment moderation, but it's up to the blog owner. skrg baru tahu kenapa GTO guna moderation. kumpul &menang, hoyeyyy. congrats bro :)

    ReplyDelete
  21. betul, x suka dgn word verify tu. leceh. takes time.

    satu lagi, saya prefer pop-up comment box. before tekan publish tu boleh review entry yg nak dikomen sekali lagi. mana tau kot2 komen kita tu out of topic ke ape.

    sorry terlebih tulis

    *hikhik

    ReplyDelete
  22. Saya pengomel ke-16 :) ..sangat suka yg no 1 dan 3

    ReplyDelete
  23. mesti la suka orang komen..word verification tu tak perlu..tapi kalau ada spam tu kena rajin delete a.blog saya dah ada spam mana ntah letak link ntah apa2..adoii pasal bahasa tu still tumpul a..nak kena belajar lagi untuk tarik ramai readers..

    Pengacara Lagi Lawak Dari Peserta Raja Lawak musim ke-4?

    ReplyDelete
  24. setuju...yg word verification tu setuju...kadang2 x suka jugak..tp untuk blogger yg peramah,sy komen jugak...give and take..takkan nak org komen blog kita tp kita x komen kat diorg kan...

    ReplyDelete
  25. kalau masok blog saya jangan kata word verification, komen pon tak payah approve! kerana saya tak takot pada apa jua feedback negatif.. yeah! rajin-rajin la ke blog saya.

    ReplyDelete
  26. ena mmg tak suka yg ader word verification sbb kdg2 bila kita dah tulis komen word verification tu tak kuar abis..tu yg terus lemah jea nak tulis

    pastu ena suka blog yg ader gambar2 yg cun

    ena suka baca blog yg melibatkan anak & family..hiburan kureng skit la tapi still tengok jgk

    ReplyDelete
  27. salam. saya sgt2 menghargai komen2 dai pengunjung. terasa mcm diri sisayangi plak. itu pasal la sy cepat2 reply komen mrka. baru mrka teruja nak komen lagi. itu pasal la sy guna disqus.com sbg platform komen. cukup memudahkan kerja sy utk membalas komen dsb.

    ReplyDelete
  28. memang seronok bila orang komen especially bila bukak blogger then tengok ada komen yang tengah beratur untuk diapprove kan... rasa macam ada peminat pulak.. he he he...

    Gangguan Seksual

    Nak Jadi Penjamin????

    ReplyDelete
  29. betul..betul..betull..akak sokong tip kamu ni..

    ReplyDelete
  30. helena's :yup,u r rite.amiklah....hik3..

    ReplyDelete
  31. miss lolly :sama2...saya akan singgah balik ke blog pengomen..cuma cpt atau lambat aje...lagipun,saya biasanya akan baca betul2 sbelum mengomen..tuh yg lambat nak terjah kembali

    ReplyDelete
  32. Sendra : Umm..busy2 juga..bila ada masa dtg kembali dan balas persoalan yang ditanya..better late than never kan?

    ReplyDelete
  33. Kalau hanis zalikha tu orang komen sebab nak ngorat dia. haha..

    btw. Pasang disqus. Baru up to date sket ;)

    ReplyDelete
  34. cdot the dot :boleh,yg tu ble refer dari entry ni dari encik sharinginfoz :

    http://sharinginfoz.blogspot.com/2009/12/nak-komen-pun-kena-word-verification-ke.html

    ReplyDelete
  35. ween :hik3...teruja kan kumpul dan menang kan?hik3..

    ReplyDelete
  36. Fatin :Pop up moderation pun ok je..cuma saya tak pakai coz setengah orang ada pakai pop up blocker...n sometimes slow skit bila pop up comment ni

    ReplyDelete
  37. tQ gto for da tips~apa yg dpt blaja dicini perlu tingkatkan kualiti komen
    sgt suke teori give & take errr ke take & give ek
    & perlu lbh rajin menrespon komen~

    ReplyDelete
  38. ariff :mmg nak pasang mula2 tu tapi loading jadi slow.so tak jadi nak pasang discuss

    ReplyDelete
  39. seronok bile orang sudi komen.. means orang tu memang bace ape yang kite bebelkan. hehe..

    ReplyDelete
  40. tq, ek! sangat2 b'guna tips nih!

    ReplyDelete
  41. bagi aku, komen tu penting supaya kita tak buat blog syok sendiri...at least kita tahu ada org yang sangat loyal pada kita..

    ReplyDelete
  42. sbg blogger baru, 1 komen baru pun da rasa teruja sgt. heheheh.

    ReplyDelete
  43. penting rasanya... suka bila ada org komen entri... Dan aku tak ska la org letak word verification tu.. pnhgak aku tulis pasal tu kat belog ku..

    ada gak yg on tuk identity misalnya mesti ada google akaun. Letak la sapa2 leh komen..

    kalau leh, bagi sng skit nak komen, contohnya bagi komen tu dgn popup window.. senang.. :D

    ReplyDelete
  44. haha...betul2 saya suka orang komen even entri tu xbest...hak2...

    ReplyDelete
  45. TQ visit my blog, Eyriqazz..betul ker u x leh leave komen?hemm..just recently another friend kata dia x leh komen jugak rupa-rupanya ofis dia block blogspot. lemme know again in case still happen..thanks so much!

    btw, harap sudi join my current blog giveaway :>

    ReplyDelete
  46. wahh..dah ramai la orang komen..nak juga komen disini..memang suka sangat la orang komen..bila ramai orang komen..bertambah semangat nak menulis lagi..

    ReplyDelete
  47. mai yea word tu agak tunggang terbalik.. adesh.. nnt kne btol kn.. hehehe..

    mmg best rmai comment.. erat kn hubungan sesama mnusia.. :D

    ReplyDelete
  48. yeah, komen aku komen ke 50. hmm, mmg kene bagi persoalan. entry kene best baru org kasik komen

    ReplyDelete
  49. saya pn suke bile org komen entry saya..rasa di espricet kata "cik sepet" kite...hehehhe...
    * baru nak aju soalan nape pakcik onizuka xreply komen blogger...bz rupanya..hehehhe

    ReplyDelete
  50. Bro,
    i suke mengomen dan di komen. Sangat bersetuju 2 way comunication

    ReplyDelete
  51. sgt setuju bro...komen mmg penting...buat kita lagi bersemangat...mcm saya...sy akan cuba reply komen yg diberi...ye lah baper kerat je kan compare to eriqazz hehe

    ReplyDelete
  52. komen mmg penting..tapi blog sy x penah ade org komen..hampesss aje...

    ReplyDelete
  53. benda yang seronok bila berblog ialah bila orang komen kite banyak2..baru la semangat nak menulis..:)

    ReplyDelete
  54. betul tu betul..
    kalau ada org komen blog kita baru seronok & excited nk menulis lg..
    komen komen jangan tak komen. hehe ;D

    ReplyDelete
  55. penting..penting!!
    lokk at yours..its WORKING!!!!
    ;) ;)

    ReplyDelete
  56. komen tertinggi pernah dapat ialah 50++, masa announce baby baru lahir hihi..hits tertinggi 275 visitor unik, masa buat entry tajuk kontroversi (ye ke?)setelah setahun berblog= How to get pregnant (hahaha)....

    btw eyriqazz, thanks for sharing and sy copy paste letak kat blog eh? mmg berguna sgt2 semua info2 kat blog u ni..

    **kecewa juga bila org tak komen ape yang kita tulis, maknanye takde respons huhu

    ReplyDelete
  57. Tq for the tips... mmg best jugak kalau ada org comment... tapi tulah ada buat spt tips2 diatas... xcukup glamer kot.. org xnak tinggalkan comment :-( heheh..
    but thanks again....

    ReplyDelete
  58. ye betul..semua di atas adalah sgt penting..utk beginner. xdela tulis cam syok sdn kan3

    ReplyDelete
  59. Tips yang sangattt berguna. Espc untuk blogger yg baru nak try2 nuffnang macam saya ni.

    ReplyDelete
  60. betul2.... anyway..thanks....;)
    http://syukri0235.blogspot.com/

    ReplyDelete
  61. memang ramai yang mengatakan komen sebagai motivasi kepada blogger. saya setuju tu. tapi jika tak menerima komen, janganlah pula rasa demotivated. bagi saya, saya sentiasa mengkaji entry2 yang saya tulis dengan menjadikan komen sebagai salah satu kayu pengukur. ianya hanya sebahagian dari nyawa sesebuah blog. namun, komen juga bukanlah segala-galanya. tapi jika dapat banyak komen, memang satu kredit kepada penulis. barulah rasa blog kita meriah je. tak lah sunyi sepi. saya tak pandai mencetuskan persoalan di entry. huhu..satu kelemahan yang masih belum dapat dibaiki.

    ReplyDelete
  62. Very Interesting!
    Thank You!

    ReplyDelete
  63. bgsla tips2 ni...sy pun mmg tertgu2 jer org komen n3 kita...klu ada 1@2 komen pun dah happy sgt...tp nk dptkan komenla yg probs nye..hu..hu....coz i'm still new in blogging

    ReplyDelete
  64. really helpful entry untuk newbie like me, ty

    ReplyDelete
  65. Thanks..tips2 yang diberikan memang banyak membantu lebih2 lagi untuk saya yang masih merangkak dalam dunia blogging nie =)

    ReplyDelete
  66. Tq.. Tips yang sgt membantu for the new blogger..

    ReplyDelete
  67. terima kasih...sy pun br je berblogging ni..tips yg mudah difahami..

    ReplyDelete
  68. sgt2 penting..br bersemangat nk tulis blog..
    nice entry..=))

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails