October 6, 2011

Pembentangan Bajet 2012 | Pandangan Saya

Pembentangan Bajet 2012 akan dibentangkan besok, 7 Oktober 2011 di Parlimen. Tentu ramai yang ternanti-nanti Bajet 2012 ini,especially kakitangan awam yang sudah pasti mengharapkan pemberian bonus tahun ini . 

Antara Cadangan dari Blogger berkenaan Bajet 2012 seperti di entri Denaihati adalah rebat cukai pendapatan untuk menunaikan haji dan umrah memang saya sokong.

Ini antara cadangan dan pandangan saya untuk bajet 2012 :

1) Cukai pendapatan dikurangkan. Nowadays, combine Income surirumah RM5K di kotaraya KL pun belum tentu mencukupi.

2) Pengurangan duti import pembelian kereta import. Umm, harga minyak mahu disasarkan mengikut harga pasaran, namun kenapa duti import kereta tidak follow sama. Orr, menunggu sehingga AFTA tahun 2015 nanti?

3) Kos guaman dikurangkan especially buat pembeli rumah pertama. Umm, pengguna selalunya yang menanggung kos yang tinggi.

4) Public transport. Tiap-tiap tahun nampak ada bajet namun tidak nampak perubahan yang positif. Naik public transport pun susah, tak naik pun tersekat di traffic jam.

5) Kursus secara percuma bagi yang berminat untuk bergiat dalam bidang perniagaan secara kecil-kecilan. Skills acquired bolehla dipraktikkan.

6) "Kurangkan Kroni, Rasuah dan Tingkatkan Prestasi"

7) Last but not least, special elaun for bloggers maybe? Hik3, just kidding...

P/s : Apa pula pandangan dan cadangan anda untuk bajet 2012 nanti?

14 comments:

  1. setuju cadangan no.7 tuh.. ngeh ngeh ngehh!!

    ReplyDelete
  2. semua cadangan ko tu eyriqazz aku sokong 100%..

    ReplyDelete
  3. Aku nak harga rokok di naikkan kerana bapa saya selalu mencuri mancis untuk merokok. Emak saya mencari mancis dan meyebabkan kami tidakdapat makan malam... Sadis

    ReplyDelete
  4. http://wanwidget.com/
    kurangkan cukai pendapatan saya setuju

    ReplyDelete
  5. Bajet bulanan utk 'ibu tunggal' berkerjaya heheh ;-)

    ReplyDelete
  6. kalo cadangan no.7 tuh dipersetujui... makanya semua org akan mula create blog start mlm itu jugak!... haha

    ReplyDelete
  7. bonus x dpt x pe tp kenaikan gaji yang dinantikan. bonus sekali dapat je, kenaikan gaji bertahun dapat rasa...tapi kalau gaji naik pun rs cam x guna jgk, mesti harga barang pun naik. naik tanpa kawalan. huhuhuhuhu

    ReplyDelete
  8. haha...

    yes3..
    saye setuju ngan no.7 tue..

    haha

    ReplyDelete
  9. #*∽ IZAN ∽* :hik3...siapa taknak kan?

    #Myvitrd:terimakasih bro..

    #AsyrafFile : saya sokonggg...

    #Wan85 :yup...pelbagai cukai indirectly telah dikenakan ke atas kita..cukai makan di restoran, tol, cukai pintu, cukai kereta,cukai nak beli rumah, dan macam2 lagi

    #farra8979:terimakasih...

    #Oh Oeya :hik3..betoi2...elaun untuk menghantar antar ke pengasuh etc kan?

    ReplyDelete
  10. #RinnAzrinah :opps..kena tambah...aktif berblog for the past 2 years..hik3...

    #hafiz hafizol:betoi.betoi.betoi.

    ReplyDelete
  11. aku sokong nombor 7.. hehehe..
    errmmmm plus jangan naikkan minyak! hahaahaa

    ReplyDelete
  12. setuju sgt especially kurgkan cukai pendapatan..

    ReplyDelete
  13. turunkan harga minyak dan gaji minimum dinaikkan utk kakitangan awam. yuran guaman perumahan dah abes bayar dah, tinggal kunci rumah jer belum dpt ni..huhuhu

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails