December 28, 2011

Kenapa Makin Ramai Rakyat Malaysia Kahwin Lambat?


Pandangan Saya : Setuju, Kos terlalu tinggi especially bagi pihak lelaki
Apa pula pandangan Anda?

17 comments:

  1. betul tu,susah jadi lelaki zaman sekarang..sila slahkan rancangan nona..hehehe

    Jom Singgah Baca : Wordless Wednesday #6 | Kalau Berani Samanlah!

    ReplyDelete
  2. salam

    setuju sgt..
    kos terlalu tinggi..

    ReplyDelete
  3. sama2 nak bina masjid, so zaman sekarang ni kedua2 belah pihak . lelaki dan perempuan kena kongsi tanggung kos perbelanjaan kahwin..

    rasanya..

    ReplyDelete
  4. Satu lg bro.. Nak cari yg betul2 nak hidup susah senang bersama pon payah.. Semua nak terus hidup senang je.. Lagi 1 belanja kawin sekarang melebihi tahap kemampuan..

    ReplyDelete
  5. Mmg betul pun kenduri kg pun skrg dah mahal.gotong royong dah tak der ank2 muda nk tolong agkat pinggan n talam semua.nk harap pakcik2 kesian depa.ank2 muda cuna harap upah,nak yg lumayan tapi wat kerja sikit cabut lari.( walau tak semua)
    kenduri skrg busuk2 mkn saja 1 kepala dah rm 5. Darab lah dengan berapa jemputan.makan saja dah 1k+++++ tak masuk yg lain.hantaran skrg semua nk mahal,mcm nak lawan jual ank pun ada.yg belajar sampai upsr pun nk hantaran sampai 10k.di tambah dengan kos barangan yg naik rasa nya mmg ptt wat yg wajib saja,akad nikah.wat kenduri kecik2 sudah.yg penting kehidupan selepas kawin,bukan kemegahan hari kenduri.apa pub terpulang pada hak individu,asak berkemampuan

    ReplyDelete
  6. setuju jgak...sebab banyak sangat duit nk kena ade kalo nak kahwin...especially bile brg naik, automatik semua jadi mahal...

    ReplyDelete
  7. Perkara mudah menjadi susah, itulah puncanya =)

    ReplyDelete
  8. ini mmg saya setuju..kos semakin meningkat..ramai yg menanggung hutang selepas kahwin..dan situasi sebegini memungkinkan perceraian faktor dari krisis kewangan

    ReplyDelete
  9. maybe faktor kewangan kot.Ada juga mak ayah tak kasi anak kawin awal sebab alasan belajar lagi even anak kawin tu utk mgelakkan maksiat..

    LATEST ENTRY : Pengenalan : Apa itu Churp Churp ?

    ReplyDelete
  10. tulah.. hantaran je dah beribu riban.. pastu tunang grand2.. buat majlis grand2.. mana tak bankrup.. cuba tiru macam saya.. tunang.. nikah.. sanding semua dlm masa satu hari jek! hehe.. very the jimat.. ;)

    ReplyDelete
  11. kalau ijazah tu dah mahal,master PHD. memang penatlah nak cari.hoho

    ReplyDelete
  12. makbapak demand tinggi sangat..

    ReplyDelete
  13. sangat bersetuju!! mane kaum hawa? bukan selalu dema ke yang cepat komen each blog post? hahah

    Sy dah gatal nak kawin dan hukum wajib di sisi islam utk berkahwin. tp duit tak cukup maka terkendala lah niat suci murni. jgn salah kan kaum hawa, tp salah kan adat melayu zaman dulu. Mane tumpah nye kuah kalo tak ke nasi.

    Doa kan saya kawin cpt!!!! LOL

    ReplyDelete
  14. topik yg hangat....pada aku wang hantaran tu, klu betul 2-2 mmg nak kahwin boleh discuss, boleh share. Mcm abg aku kahwin hujung thn lepas, dia bg tahu kitaorg semua, duit simpanan dia cukup utk hantaran je, utk kenduri sambut menantu mmg dah tak de budget. Jadi kitaorg adik beradik, pakat kumpul duit sorang sikit utk kenduri sambut menantu. Kenduri mmg membebankan kalau sorang je yg nak tanggung, tp klu semua berkongsi aku rasa tak de masalah kot. Tp org yg nak kahwin tu pun kena ingatlah, simpan duit..:)

    ReplyDelete
  15. sbb utama mgkn bkn kos terlalu tggi bro..sbb utama tknk ikot cara islam.klu perkhawinan tu ikot cara islam,hantaran mgkn xde mtk smpi 10k,20k.knduri grand bagai,siap ade sanding,pelamin,karoeke..hantaran berdulang2..org skrng terlalu takut utk hidup susah,tapi tak takut plak dgn hukum Allah..betul tak?=)

    ReplyDelete
  16. KOS!,tula penghalang segala2nya...sedih!..

    ReplyDelete
  17. sy slh sorg nyer huhu bukan sengaja nak kawin lambat tp masih blum ada jdh. tidak memilih tapi dipilih errr...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

Hidupkan Untuk Memberi