January 31, 2012

10 Sen Boleh Beli Apa?

Kecil-kecil dulu, 10 Sen boleh beli beberapa biji gula-gula, jajan, Aiskrim 1Malaysia,  dan pelbagai lagi. Sekarangni agak-agak dengan 10 Sen boleh beli apa ya? Nak masuk tandas pun tak lepas 10sen rasanya.

Umm, Semalam bila Baca entri Mamat Malam Jumaat dengan tajuk entrinya yang buat orang teruja nak klik : Hisap Jangan Tak Hisap , terasa nak buat entri pasal ni. Haa, 10 Sen boleh beli apa?

10 Sen bolehla beli Aiskrim 1Malaysia, Mak eyriqazz jual di kampung

Mak, kenapa Mak jual aiskrim ni?. Duit eyriqazz kasi tak cukupke? Mak saje, boring-boring, ada la kanak-kanak datang rumah, terhiburla hati mak ni. Nak tengok cucu, setahun berapa kali je balik kampung ( Ni yang buat eden sedih ni...) . Lagipun, dapatla lebih kurang RM1 sehari, lepasla Mak nak bayar bil elektrik. Duit Eyriqazz kasi boleh mak belikan mainan buat cucu mak (Sob2, mak buat saya makin sedih lagi...)

Itulah nilai 10 sen. Besar maknanya bagi yang menghargainya. Syahdu bila ingat kat Mak, nasib baikla ada adik bongsu menjadi peneman mak di kampung. 


RM25 boleh beli Apa pula? Bolehla beli Ebook AbangEnsem  . Ilmu dari RM25 ini bolehla dikembangkan menjadi 4-5 angka.Eyriqazz dah cuba, it's work for me...Tak sabar nak memiliki rumah ketiga pula...Now dah ada konsisten return 3 angka sebulan dari rumah sewa pertama.

P/s : 10 Sen Boleh Beli Apa? Umm, kalau tak boleh membeli dengan 10 sen, simpanla dalam tabung. Sikit-sikit lama-lama jadi bukit. Kalau dipraktikkan dengan Tips Tabung Bunian ni, simpanan selama 3 tahun boleh mengalahkan Simpanan Seorang yang berusia 30 tahun (Hint,hint Usia eyriqazz 5 tahun lagi...Hik3)...

29 comments:

  1. 10 sen?? beli gula-gula HACKS

    ReplyDelete
  2. feveret dari kecik sampai ekarang.aiskrim malaysia

    ReplyDelete
  3. terliur jap nengok aiskrim tue....

    ReplyDelete
  4. sedapnye tengok aiskrim 1 malaysia 2..warna warni lagi..rasa nak buat je esok..

    ReplyDelete
  5. dulu nilai dia tinggi 10sen ni.

    sekarang udah kurang dah. aiskrim tu pun dah jd 20sen atau 30sen

    ReplyDelete
  6. Kalau seposen tu....sempat nak la calling2x cakap I LOVE U kat awek....hehehehe

    ReplyDelete
  7. wahh lama tk makan ice krim tu. kat umah sy dia jual 20sen. nk p beli ngn mak eyriqazz la

    ReplyDelete
  8. arghhh! dulu selalu emak buat ais potong ni!!! ^^ teringat nyeeeee!!!

    ReplyDelete
  9. yang penting macam mana cara kita manfaatkan sesuatu benda itu daripadaa cara kita habiskannya dengan mudah kan...saya yang tidak berharta lagi...huhuhuhu

    ReplyDelete
  10. ok..balik nanti nak buat eskrim gitu lak..hahaha

    Sumijelly.com

    ReplyDelete
  11. kat KL rasanya tak de nilai 10 sen tu kot..nak masuk toilet pun paling kurang 20 sen..toilet kat sogo 30 sen :p

    ReplyDelete
  12. tgk eskrem malaysia teringat kenangan zaman kanak2...dulu family sy dok meniaga eskrem nie jugak tp yg kelakarnya, org beli satu, sy keluarkan dua sebab satu utk org beli dan satu utk saya hihi....

    ReplyDelete
  13. dulu, bila selalu ada minuman yang tak habis..masukkan dalam plastik panjang tu, then buat aiskrim.

    ReplyDelete
  14. 10sen tak dapat beli apa2,tapi kalau buat konsisten simpan singgit sehari... pasti boleh punya!

    ReplyDelete
  15. 10 sen...hmmm beli pengcungkil gigi kat asrama saya

    ReplyDelete
  16. 10 sen ea aiskem tu? kt sini 20sen tau. :p

    ReplyDelete
  17. arwah tok pon jual dulu kt kg... skang xder dah.. huhuhu

    ReplyDelete
  18. 10 sen skrg leh beli satu gula batu :D hehe. tu pun kekadang 20 sen satu :O skrg mcm xde nilai jer 10 sen. :/

    ReplyDelete
  19. itu kat kg dapatlah 10 sen kalau kat kl ni 20 sen kot ais krim tu..

    ReplyDelete
  20. #KiD:hacks?favourite saya time drive jauh

    #Rozuan Ismail :Indeed....me too

    #ecadwinkyasha:nyam2

    #Errah :jemputla saya ke rumah sekali ya

    #shera haifa :indeed...

    ReplyDelete
  21. #hamzah ian:my mum still jual 10sen..tapi sizenya dah makin menyusutla..hik3

    #hazman aka species1980:ehem2,awek tu fazura ke bro?

    #Cik FaRiZaM :hik3,jemput2

    #yuyu Zulaikha:nanti yuyu balik langkawi,yuyu la buatkan pula ya?

    #shahdiana :can't agree more..

    ReplyDelete
  22. #Sumijelly:wah,macam2 bisnes ko skang ek?

    #Mama Zharfan:ni mesti regular sogo ni..

    #misz_eyza:so,balik modal tak ni?hihihihi..

    #Syazwan Che Deraman :wah,pandai bro..

    ReplyDelete
  23. #aslam:sikit2 lama2 jadi bukit

    #AyuArjuna BiGoshh :hik3,ada jual ekks?

    #th3b0r3dsha:yummy2..

    #beLLa :hik3,sizenya dah menyusut..

    ReplyDelete
  24. #~Miss_eiyDa ~:rindu kan?

    #3AMAL2012:inflasi,inflasi...

    #Cik Akmal :kalau kat genting highlands,rm2 satu perisa strawberi

    ReplyDelete
  25. ehehe dah buat camtu confirm tak balik modal punya...sbb anak2 lebih banyak makan dari org beli...(^_^)

    ReplyDelete
  26. eh bukan ker orang dah jual 20sen dah aiskrim ni sekarang...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

Hidupkan Untuk Memberi