March 14, 2012

Logo Halal yang Diiktiraf JAKIM

Semasa shopping di Carrefour beberapa hari yang lepas, ternampakla poster tentang Logo Halal yang diiktiraf jakim. Inilah :


The Only Logo Halal yang diktiraf oleh JAKIM
Logo-logo lain tidak diiktiraf oleh JAKIM
Lebih lanjut bolehla kunjungi laman web http://www.halal.gov.my

P/s : Lepasni kena lebih berhati-hati dalam memilih tempat makan. Kalau was-was, better elakkan, kan?

19 comments:

  1. Logo Halal yang pertama daripada 6 logo hampir sama logo Halal Jakim.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu... macam sama.. tapi tulisan rumi, warna hijau

      Delete
  2. Beli produk yang mempunyai logo halal yang diiktiraf JAKIM .. ^__^

    www.anastasyea.com

    ReplyDelete
  3. Byk jugak brg2 di pasaran yg guna logo di pic 2 tu. Abis canne ye? Buntu2.

    ReplyDelete
  4. sukar juga bila logo halal jakim ni di palsukan... mintak dijauhkan lag benda2 gini

    ReplyDelete
  5. byk betul logo yg lebih kurang mcm tu. ingat kan yg color hijau tu sbb jakim kan familiar with color hijau. rupanya color dia hitam je ek....

    ReplyDelete
  6. skang ni ramai sangat yang letak logo halal palsu demi keuntungan

    ReplyDelete
  7. skali pandang, semua nampak sama jer.. tu yg bahaya tu

    ReplyDelete
  8. kalo diikutkan.. banyak lagi yang tak tukar logo ni.. camner? hmmmmmm

    ReplyDelete
  9. aku pun konfius juga..mcm mana dengan yg tak tukar lagi logo ni.. adakah makanan tu tak halal?

    ReplyDelete
  10. banyak juga tanda halal ye..
    nasib baik ada yang betul..
    kadang2 xbrani nk makan kat luar..
    ehehee

    ReplyDelete
  11. Sekarang ni banyak sangat logo halal palsu dan klon yang hampir2 sama.Kena belek betui2...Huhuhuuu

    ReplyDelete
  12. macam2 logo ada, hmmmm kalau yang tak ada logo macam mana ya...

    ReplyDelete
  13. http://2.bp.blogspot.com/-e7CFZe6L5gk/T7xcd0JUNjI/AAAAAAAAD7s/rUDpltbmk6c/s400/ESP+halal.jpg
    logo nie halal ke????

    ReplyDelete
  14. Selain Jakim, kalau ada badan lain yang berupaya mengesahkan halalnya suatu produk patut diberi peluang. Logo antarabangsa juga ada pelbagai, Jakim tiada keupayaan memantau dengan detail kaedah negara luar menilai halalnya suatu produk. Cuma ada beberapa logo antarabangsa yang dibenarkan, selain.atas dasar toleransi, dasar percaya dan bersangka baik perlu diamalkan. Kemwmpuan kita terhad tetapi Allah memaafkan jika kita telah berusaha.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails