March 19, 2012

Tidak Beretika : Cilok Gambar Tanpa Kebenaran

Kusangkakan Pelanduk Dua Serupa, Rupa-rupanya Model Cilik Keropok Lekor memang benar-benar anak kepada rakan sekolahku.Dari entri rakan sekolah:


Serius, pandangan saya, ianya tidak beretika. Sudah gambar dicilok tanpa kebenaran, gambar yang sudah diletakkan watermark pun dibuang watermark nya. At least, informla dulu kan?

Dulu, pernah dengar kes Blogger Masakan Popular @ Mat Gebu yang gambarnya diambil dan dijadikan gambar utama untuk Produk Makanan Dalam Tin ( Kontroversi Besar DTS


Besar nanti boleh Ganti Aaron Aziz ni...Hik3

Samalah dalam dunia blog. Cilok mencilok gambar ni cam dah jadi normal. At least, kalau nak cilok pun, kasila kredit. Sebaiknya minta kebenaran dulu (Tujukan buat diri sendiri juga...) . Walaupun gambartu nampak cam simple je, itu hasil titik peluh dan usaha mereka.  Barang sendiri sudah pastila sayang kan?

Serius, memang tidak beretika. Dulu masa pi gathering-gathering bloggers, adalah juga Mamatni maki-maki gambar dia penat-penat pi event ambil gambar artis etc, senang-senang ramai bloggers lain ambil gambar pastu jadikan hak milik sendiri. No credit given...

P/s : Better Safe than sorry..

40 comments:

  1. Saman aje diaorg ni, suka2 pakai gambar anak org..isk,..emo pulak..hehe

    ReplyDelete
  2. sama macam entri latest wan. pasal kes cilok2 ni.blogger tak hormat blogger lain

    ReplyDelete
  3. Tula. Sy activate blog protector tu. Cuma sy disable sbb contest my pink moments. Dah setel contest sy activate balik plugin tu. Sbb tanak org cilok tanpa kebenaran. Bkn kedekut tp bahye pun ye, jd mcm cerita kat atas. Pun xbest.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah boleh activatekan balik...gambar sudah ada di FB dan diuploadkan...

      Delete
  4. Dlm dunia photography dah slalu aku jumpa kes mcm ni..

    ReplyDelete
  5. Sekurang-kurang letakkan kredit. :-)

    ReplyDelete
  6. sungguh tak beretika. melampau. saman lah ape lagi. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. saman pun takkan selesaikan masalah...

      Delete
  7. itulah kan..at least bagilah kredit..

    ReplyDelete
  8. terasa la plak bro...maaf bro sy amik pic wang kertas siri baharu dari blog bro tanpa bagitau...tapi saya ada letak kredit huhu...


    p/s : thanks bro utk hadiah yg dah dpt...maaf saya tak sempat nak maklum hadiah dah smp sebab masa posmen hantar saya ada kursus di penang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh,takdela sis..for me, dah letak kredit pun dah cukup ok..kalau tak kredit pun, at least jgnla dicropkan gambar itu...

      Delete
  9. nasib baik jd model kepok, klu dibuat yg bukan2, naye je.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hik3..kalau jadi model kondom camne kan?hik3...bahaya,bahaya

      Delete
  10. memang tidak beretika. kalau banyak duit boleh ni saman ..mau dapat juta2 :)

    ReplyDelete
  11. memacam ragam....minta la kebenaran dulu...

    ReplyDelete
  12. Ya Allah sampai macam tu sekali.. teruk betul.. at least inform lah dulu..

    ReplyDelete
  13. Kalau dah kena saman, lepas tu nanti mesti terus beretika .. ^__^

    ReplyDelete
  14. uish, yg ni mmg dah melampau siap buat jadi part of iklan! i ni bukanlah blogger yg amik gamba gempak2 tp penah ade org inform i yg my food photo ade kat blog org lain. i dont mind, sbb bila check blog tu, dia disclaim "all pictures frm google" so xpe lah. kita pun ade je amik gamba kat google :) dan yg best, lepas tu blogger tu sendiri mintak maaf, but i really dont mind as long as xmengaku mcm hak sendiri! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju ngan pandangan syigim.... saya pun kadang2 terlupa juga nak kasi kredit bila amik gambar dari google especially kalau gambar tu tiada watermark dan gambar dari oversea...

      Delete
  15. aku dah pernah kena bro.. sebelum ni aku ada buat entri pasal buah zuriat.. tahu2 aku google gambar buat zuriat tu.. tengok gambar aku tu ada dalam entry org lain yg tak bagi kredit pun..

    memang jalan mudah ni dah banyak dalam dunia blog ni bro..

    ReplyDelete
  16. aku punya pun ada.. siap copy paste lagi sebahagian entry aku tanpa ubah ayat..
    hohohoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh,blogger famous cam ko memang tak dpt dielakkan hal2 camtu...kih3...

      Delete
  17. Memang ada hak la kalau tak tegur atau SOUND DIRECT yg berkenaan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada no. telefon tu...kalau anak saya,memang saya dah mesej dahh...

      Delete
  18. perghh..menyirap betul dgn org gini..kalo curik gambar mknan ker..tempat ker apa ker boleh tahan lagi...ni gambar anak orang..mmg tak patut..
    (ni la satu reason en somi bising saya duk publish gambar family dlm blog..ramai nor org kurang etika dlm dunia ni..huhu)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yiezaa...zaman makin maju, etika makin ke belakang....

      Delete

Related Posts with Thumbnails