April 2, 2012

Yes Broadband : Minta Pandangan

Yes Broadband : Minta Pandangan

Saya telah menggunakan pelbagai Broadband untuk travel purpose i.e. P1, Celcom, Digi, dan terbaru Maxis Broadband(dah guna lebih setahun) dan apa yang boleh saya katakan, semuanya tidak memenuhi expectation saya. I.e. Maxis, coverage bagus, tapi speed quite slow especially kalau di kelantan or terengganu. Setakat normal browsing ok la...

Saya dah bertanyakan staff Yes Broadband time ni, tapi jawapan yang diberikan cam kurang memuaskan i.e. saya tanyakan in term of speed dan coverage. In term of coverage, staff Yes broadband mengatakan coverage tiada di Pahang (berbukit bukau) ,Sabah dan Sarawak.In term of speed, memang berbaloi-baloi katanya.

Anyone pernah guna Yes Broadband . Apa pandangan anda?Bagus tak untuk travel especially for me blogger tegar yang selalu travel dan memerlukan broadband yang memenuhi citarasa in term of coverage dan speed.

Sebarang pandangan amatla dihargai.

42 comments:

  1. yes broadband ni die tak pakai sim (which is bergantung dekat satelit). broadband ni depends on pencawang dia (which is menara YES sendiri) bagi saya setakat saya guna ni, kelajuan memang xpernah menghampakan. laju gila sentiasa. tapi kena check jugak la sama ada tempat tu ada coverage yes or tak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terimakasih atas feedback...Yup, till now masih belum jumpa yang meet both my requirement for travel... Speed N Coverage...Mostly either one, or none...

      Delete
  2. kalau duk KL sesuai sangat ni,,, sangat lah lajuuuuuuuuuuu

    ReplyDelete
  3. Speed bagos but still limited coverage. Even dpt satu bar pon dah laju.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ic..tuhla..bak coverage tu la yang buat fail skit nak angkat..at least celcom n maxis, coverage dia still ok..cuma speed tu laa blom up to my expectation lagi

      Delete
  4. eh,, samala kita,, muja pun dok tengah cari broadband yang best,, rasa macam nak langgan p1 4g,, dapat wifi sekali ngan broadband,, laju and murah kata orang,, tapi tak tau la,, tak pernah lagi guna,, :D

    jom join ga muja di sini,, http://mujadafewa.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. ic..takperlah..buat pilihan yang terbaik ya...

      thanks for invite...

      Delete
  5. Salam.sy pun ade terpk nk pakai YES.n now sdg guna Maxis too.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau coverage dia mantap, memang saya dah rembat on the spot weekend di midvalley aritu

      Delete
  6. Saya setuju dengan pendapat bro masalah utama adalah liputan dan kelajuan. Saya sudah beberapa kali menukar wireless broadband hendak mencadangkan kepada bro saya tidak berani kerana ia bergantung faktor-faktor yang dinyatakan tadi.

    Maxis sesuai untuk kawasan yang saya tinggal dan ketika balik kampung tidak ada masalah liputan dan penurun kelajuan. Kalau ditempat lain saya tidak pasti bagaimana prestasi Maxis ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup..Maxis setakat ini antara yang terbaik compare to the rest...coverage still ada cuma speed agak perlahan i.e. di Kelantan, Terengganu dan Pulau Langkawi

      Delete
  7. sy guna yes huddle, portable wifi. in terms of speed mmg bagus. tak mengecewakan. so far, tak da masalah line mcm p1. cuma coverage mmg tak meluas lagi.spnjgn h/way plus, bdnr2 besar adalah..

    leh bace kat review saya.hehe..

    http://mkhakimi.blogspot.com/2012/03/perbandingan-kadar-harga-broadband.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks bro for pengalaman yang dikongsi..quite good entry too...

      Delete
  8. kak sha pakai maxis since aug thn lps dan alhamdulillah tak kecewakan. bila balik melaka pun ok je update blog.....

    tapi bila balik perlis kak sha akui, slow sikit la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup,maxis di sesetengah tempat mmg ok..but some tempat coverage dan speed kurang memuaskan...so, now wanna both of it..

      Delete
  9. YES bband mmg terbaik speed dia..laju je on9..tp yg x besnye sbb dia msih bru so byk tmpat yg xde coverage lg..stakat nie guna, mmg berbaloi la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuhla..kalau coverage dia meluas,memang dah confirm angkat for travel purpose...

      Delete
  10. broadband kalau ada kuota semuanya tak boleh harap...

    ReplyDelete
  11. Aku dah pakai celcom ngan maxis bro... Semua ada buruk baiknya.. Masalahnya coverage je... Kalau balik kg. Johor... Memang langsung takda coverage... Mungkin sebab kg. Kot.. Celcom setakat fb 3g oklah... P1 tak pernah cuba lagi... Maxis yg aku pakai skrg dkt rumah pun masalah dgn coverage.. Ada sudut2 tertentu je ada line... Heran bin ajaib

    ReplyDelete
    Replies
    1. itula kelebihan dan kekurangan broadband....Yang aku tak puas hati,sepatutnya kalau coverage dan speed tidak seperti dijanjikan, they should give a rebate to the customer...

      Delete
  12. Assalamualaikum enchik tuan tanah,
    buat masa ni coverage dia agak kurang la. tapi in the near future dijangka akan meletops la. sebab sekarang ni YES under nego untuk project for schoolnet. dan dijangka akan di pasang di semua sekolah satu mesia. kat northern ja dah ada dalam 1200+ tak silap . satu mesia leh kira tgk aa. dijangka meletops aa.

    sekian melaporkan dari dunia telco. :) maceh

    ReplyDelete
    Replies
    1. very food news..agak2 bila siap tu?

      Delete
  13. Betul tu bro.... TIADA satu pun servis broadband kat MALAYSIA yang 100% perfect untuk pengguna yang travel/mobile users....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Umm, pelik juga..Kenapa unifi @ Telekom malaysia tidak buat satu modem wireless yang boleh dibawa ke mana?

      Shakiddo, sila jawabbb....

      Delete
  14. speed memang laju tapi kuota cepat habis hehehe...untuk travel rasanya tak sesuai kot sebab liputannya tak menyeluruh lagi.

    ReplyDelete
  15. Sy dh pakai setahun ++ since pelancaran dia.. Best dan pueh ati dri segi kelajuan dan keupayaan sebagai blogger yg bnyak bergerak ke sana ke mari...

    Cuma caj yang dikenakan ialah berasaskan berapa JUMLAH DATA yang DIGUNAKAN. caj 1mb utk 3sen..

    Kalau dikira agak mahal la sebab kebanyakan pakej broadband lain kebanyakannya bayar ikut tarif bulanan dan unlimited...

    So, kalo sbagai blogger boleh la pakai.. Yang prepaid pon ok..

    Tapi TERBARU kalo xsalah sy, pakej POSTPAID dia agak berbaloi.. RM48 sebulan.

    ReplyDelete
  16. you,unlock je broadband tu bg laju...so dia akan jd mcm unlimited la nanti.you punya dah hbs TNC ke?kalo dah hbs..unlock je..mcm kita jailbreak IPhone la..

    ReplyDelete
  17. you,unlock je broadband tu bg laju...so dia akan jd mcm unlimited la nanti.you punya dah hbs TNC ke?kalo dah hbs..unlock je..mcm kita jailbreak IPhone la..

    ReplyDelete
  18. Dah setahun guna Yes. Aku ada huddle & donggle. Selalu guna ok je. Memang laju la kalo signal hijau. Tapi kalau YES signal merah dan telco lain 1bar je, aku prefer YES sebab internet lebih laju. Aku banyak guna kat highway dari kl ke jb. Aku suggest amik prepaid valuepack RM68 sebulan. Ada 3.5GB+free mins call+free sms. Tak ingat berapa mins,sms. Kalo tak pakai boleh guna next month as long kau beli valuepack

    ReplyDelete
  19. betul ke orang cakap yes 4g bagus...sy ada niat nk start pakai yes 4g..
    http://www.livestreamingnews.net/

    ReplyDelete
  20. Berdasarkan pengalaman aku, xde mana2 broadband yg dapat memuaskan hati aku. Sbb utama, coverage depend on area.. kalau ada pencawang berhampiran, mgkin laju mana2 broadband pon. tp if kmpung, mmg slow yg teramat n sometime lgsung xde bar..

    Yg pernah aku guna:
    Maxis: Camgampang even aku duk area sentul. Slow nak mampus walaupon bar penuh..

    Celcom: Laju ckit dr maxis tp slalu on off. jap ade. jap xde bar nya. cam chipsmore. Tp kalau untuk kawasan kmpung, celcom terbaik dr yg lain2 sbb liputannya meluas. even xde la laju sgt, kira ok la dr x leh online lgsung.. ;)

    Dg: x pernah guna. Tp mmber aku guna, rumah dia tgkat 4, ok je.. laju.. (area sentul). tp sorg lagi mber, duk area sama tp rumah tgkat 13, hancus.. lembap kalah siput.

    P1 Max: aku amik yg rm99 sebulan utk 20gb. awalnya mmg laju. tp lama2 makin lembap n slalu on off.. ttiba xde signal.. pastu ada balik. stress gile ngah surf ape2, tiba2 internet not connection. and then teramat-amat la membebankan pengguna sbb dengan p1 max, akan ada kontrak selama 2 tahun. even x guna, bill tetap jalan smpai mencecah seribu lebih. bila nak stop xnak guna dah, diorg ckp x boleh sbb dah terikat dgn kontrak.. byk yg alami mslh sama ngan aku. if x caye, cuba google masalah dgn p1 max ni..

    U Mobile: Broadband terbaik setakat yg aku guna. tapi still x sampai 100%. aku leh bagi 70% je.. kalau yg terbaik pon aku leh bagi 70%, yg lain2 korg pk la sendiri bape persen aku bagi.. ;)
    U mobile mmg laju tp sekarang ni slalu sangkut2. mungkin sbb dah ramai yg guna. So line dia owez bz kot.. U mobile ni pelan dia cam mahal ckit (walaupon nampak murah). contohnya, if yg RM68 sebulan, saiz data dia hanya 5gb.. 5gb confem mmg x akan smpai sbulan. n then bila data dah habis limit. internet of course la jadi slow kan! n then utk lajukan, u have to beli booster RM10 utk 3 hari.. TOlak campur kali pon, sekurg2 nya RM100 jugak u spend sbulan utk pelan yg RM68 tu..

    So, skrg ni, sbb xde pilihan, aku just teruskan guna u mobile sbb dia je yg terbaik.. even kalau balik kampung aku tahu mmg x akan ada lasngsung coverage, leh gak la kan aku guna kat kl ni. balik kmpong mgkin celcom la jadi pilihan.

    Unifi, Stremyx n Yes lom pernah guna. Tp rata2 my friend, mak cik aku, bakal mak mentua aku, cousin aku n mereka2 yg dah guna unifi n stremyx ni, sumenya puas ati. Kalaulah stremyx n unifi ni disediakan dlm bentuk sim, confem aku dah rembat. sbb aku guna 1 broadband utk komputer aku kat rumah n jugak utk tab aku kat luar.. hehe.. save budget..

    p/S: pada sape2 yg ada niat nak guna p1 max tu, pk la beribu kali sblum anda membeli nya. cuba search pak cik google tgok pendapat2 umum n pendapat mereka yg pernah terkena dengan p1 ni.. mmg hancus dr segi line, customer service n etc.. if x caye try je la pakai. tp jgn ckp aku x pernah ingtkan ye! ;)

    ~ Rose ~

    ReplyDelete
  21. assalamulaikum... saper2 yang penah pakai yes 4g minta komen sikit... kalau qouta dah habis boleh guna lagi tak atau slow... n kalau guna da cas tersembunyi tak?

    ReplyDelete
  22. Salam, dah 3 minggu sy cari broadband dan dah surveyy semua yg kawan kita si anonymous kat atas cakap.... memang betul aper yang dia cakap. jadi sebab penggunaan saya lebih kepada email..chat.skype n youtube n web surf sahaja, takder download movie dan sebagainya saya lebih prefer celcom. di shah alam 3.5G di kg saya di N9 juga 3.5G.so 2-2 area ok... tapi diakui di kg memang jauh lebih laju sebab tak ramai yg guna saya rasa. Apa yang penting ada coverage. Kalau takder coverage abis... lost semua
    Mengenai harga pakej pula saya rasa tidak berpatutan dengan kuota yang telah disetkan. terlalu mahal utk kuota yang terlalu sedikit.Semua company tu tengah manupulate..so kena pilih ikut priority keperluan

    ReplyDelete
  23. minx pendapat jugak bout YES..nak pakai kat kg PAHANG...ade line ke x??

    ReplyDelete
  24. kalau pakai YES area pahang ade ke??

    ReplyDelete
  25. Hi All,

    Yes memang terbaik. Saya dah pakai. Coverage dah meluas la. Dengar cerita Yes dapat tender pasang internet kat sekolah2. 1 Malaysia beb. Memang gerenti tak menyesal. Area pahang belah kuantan n bentong dah ada. Cuba check coverage dia kat www.yes.my.

    Cuma Yes masih baru, ramai yang taktau sangat.. Tapi even dah pakai lama, speed dia sumpah tak pernah mengecewakan. :)

    ReplyDelete
  26. Salam.. aku dah pakai YES hampir 2 tahun. Duk kat Klang. Speed memang mantap tak pernah mengecewakan. bila balik kampung pasir mas kelantan pun dah ada coverage, walaupun 1bar aje pun dah cukup laju tuu kalah celcom wife aku hehehe..

    sebelum ni duk rumah yang sama(klang) dah pernah pakai celcom, maxis & P1 Wimax... celcom & maxis cam siput.. hampeh aje.. P1 lagi tak boleh harap wlupun ada coverage, selalu disconnect! last2 aku terminate dlm 2 minggu aje pakai dapat refund duit balik haha..

    memandangkan percubaan guna YES dah 2 tahun, memang tak mengecewakan... skrang pakai prepaid rm30 tak cukup sebulan.. ingat dlm masa terdekat ni nak upgrade postpaid rm68 utk 4GB ok laa kot..

    tak kisah lah mahal sket janji puas hati.. nak pakai unifi/streamyx tak boleh pulak area umah aku ni sbb fixed line maxis yg punya.. TM ntah apesal xleh nak masuk taman perumahan ni katanya maxis dah konker..

    ReplyDelete
  27. Speed cepat tapi betul mahal. Jika nak download ..jgn guna yes.

    ReplyDelete
  28. Yes memang laju. tp masalah utama masa download @ guna internet memang cepat habis Quata. Tak percaya cuba cek data penggunaan yes dan data penggunaan internet anda dalam kg@gb.

    Masalah kedua, kalau ada masalah teknikal, customer service memang teruk.

    Apa pun, terpulang pada anda masing-2,

    ReplyDelete
  29. As salam,
    sesiapa leh tolong x? Baru plan nk pakai YES, sblm ni pakai Celcom, ok la..ada connection even kat kampung.Tp bila dgr customer service n cpt habis quota, jd was2 lak..mana satu yg ok ni??

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails