May 27, 2012

Hanya di Kelantan


Honestly, rasanya suasana sebegini hanya boleh didapati di Negeri Kelantan di Malaysia ini. Gambar ini diambil di salah sebuah Pasaraya di Pengkalan Chepa, Kelantan. Kaunter Beratur yang dibahagikan kepada Kaunter Lelaki dan Perempuan. 

Pandangan saya? Saya suka, salah satu sebabnya, cepat sikit saya  shopping dan membayar barang coz majoriti yang datang shopping adalah wanita. Nak komen dari sudut Agama, nanti ada pula yang menegur berlagak pandai dan bagaikan ketam mengajar anak berjalan lurus pula. Kalau ke arah positif , apa salahnya kan?

P/s : Dulu pernah juga situasi sebegini di Terengganu sebelum suasana politik menukar keadaannya.

29 comments:

  1. kan bagus kalau dipraktikkan kat tempat lain di msia :-)

    ReplyDelete
  2. Ni kat hyper pantai timur kan ?;)
    selalu jugak pergi sana :)

    ReplyDelete
  3. tapi selalu pergi, kaunter lelaki tutup.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye ke?sib baik tak pernah kena lagi camni setiap kali balik kelantan

      Delete
  4. Ia adalah suasana biasa di Kelantan ada pengansingan antara kaunter pembayaran lelaki dan perempuan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasa di Kelantan...Tak biasa di negeri lain...

      Delete
  5. good step.. memudahkan kerja dan hak wanita diutamakan

    ReplyDelete
  6. klantan n tganu mengamalkn sesuatu yang patut dicontohi negeri lain :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat terengganu dah takde camni rasanya skang...

      Delete
  7. bagus macam ne.....lelaki xbising tunggu lama.pompuan pun terjamin xkena ganggu semasa menunggu giliran di kaunter..

    ReplyDelete
  8. bagus kan? inilah kelate..hehe
    pasaraya ni adalah PANTAI TIMUR!!

    lpas naik flight pegi shopping...hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepas naik ke lepas turun bro?

      Yup, Pasaraya Pantai Timur...

      Delete
  9. wah..sangat xpernah tgk pon lagi keadaan gini.Tapi mmg bagus la kan?

    eh kat trg pernah ek?? ku tak pernah merasa n tengok..adoii....camne leh terlepas ni.Dulu xbershoping kot.Zaman kecik..n zaman blaja kot..

    satu lagi yang best di kelantan..waktu maghrib sume tutup..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat trg dulu pernah ada..tak silap saya kat mydin lama....

      Yup, banyak perkara positif yang boleh dicontohi dari peniaga2 di Kelantan

      Delete
  10. wah, ada kaunter perempuan ker? bagus2 :)
    tp nanti pasti kaunter perempuan selalu panjang kan>? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bergantung kepada waktu jugala kot...hik3

      Delete
  11. hahahahaha..setuju.. kalau macam ni, senang la nak pergi beli apa2.. nak menunggu tak lama..hahaha

    ReplyDelete
  12. Kalau dibuat di seluruh pasaraya diMalaysia.. macam mana gayanya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaunter perempuan kena buka lagi banyak dari lelakila rasanya

      Delete
  13. line lelaki mesti laju....

    ReplyDelete
    Replies
    1. timeni la boleh suruh suami beratur kan?

      Delete
  14. bagus juga kalau macam ni.. so aku boleh bayar dekat kaunter lelaki cepat sikit.. hehehe

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails