June 27, 2012

Kepuasan Berblogging

Salah satu kepuasan berblogging bagi Eyriqazz adalah apabila mendapat feedback yang positif dari Potential Advertiser. Lebih-lebih lagi bila Advertiser itu antara salah satu syarikat yang ternama di Malaysia :

Feedback from X : Thank for your feedback. I thought they were all brilliant, thus in have already forward it to my Managing Directors and Regional Director.
Eyriqazz : Speechlessss....

Berbunga-bunga hati ini apabila feedback diambil pada sudut yang positif....

P.s : First Question yang ditanya ketika meet one of their Marketing Officer.... Yup, bukan berapa hits yang ditanya tetapi Berapa Followers Blog Anda? Fuhh, agak kelu lidah nak menjawab, almaklumla, followers blog suam-suam kuku je...

Yup, Followers itu penting di mata Potential Advertiser...... Kenapa?? Saya tiada jawapan yang tepat tentangnya, namun apa pandangan anda? .

38 comments:

  1. slalunya org akn pndg followers dlu..sbb klau followers rmai kmungkinan trafik pon tggi..tp x sume mcm tu..depend dkt blog tu sndri jgk kan..

    ReplyDelete
  2. whoaa..macam tu ke ? huuu...followers agak penting jugak ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup..for some advertiser, followers itu sangat penting....

      Delete
  3. Pada pendapat saya Follower penting di mata Potential Advertiser disebabkan follower dapat menggambarkan kemeriahan sesebuah blog..

    Tentu mereka berpendapat bila follower ramai, sesebuah blog berpotensi mempunyai trafik yang tinggi akibat respn yang diberikan oleh follower untuk setiap entri baru yang dihasilkan..

    Saya berpendapat Potential Advertiser menggambarkan follower ni macam senarai email yang berjaya diperolehi dalam sistem Autorespnder.. Dalam sistem Autorespnder, semakin banyak email yang berjaya dikumpul, semakin besar potensi untuk mendapat respon bagi sesuatu iklan yang diprmosikan..

    Itu dari sudut pandangan saya.. Kalau salah, saya minta maaflah yer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bijak,bijak...

      semuanya betul yang diperkatakan

      Delete
  4. Bro memang pandai promosi iklan :)

    ReplyDelete
  5. lagi byk follower, lagi byk visitor?

    ReplyDelete
  6. Follower & Hit kedua2nya penting bro.. wah sekarang Advertiser dah mula tanya jumlah follower pulak.. mcm ni kena cari follower jelah .. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. For them followers mean loyal readers...

      Delete
  7. erm so folower ni penting la ye? sbenarnyer kite bkn boleh nk pkse2 org nk folo blog kite.. kdg2 kite xtau blog kite tu best ke idok..

    maen pkse2 nti org xsuke, bg lov yg maseh stahun jgong ni, biar la org tu folo blog lov ats minat diorg sndiri.. bkn ats pksaaan smata2 or skadar nk join kontes n sbagainya..

    lov pn same jgk, lov cume folo blog yg lov suke je, blog yg best, blog yg byk mmberi khmt nasehat n byk psl kekeluargaan..

    erm pd pndpt eyriqazz plk btol ke cara lov ni? or dgn cara ni blog lov xkn boleh maju ke depan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul cara lov..tak perlula nak paksa2 orang follow blog kita..

      Delete
  8. setakat ini mungkin itulah tanda aras yang nampak releven bagi advertiser...pada aku mungkin diorang boleh tengok :-

    - Apakah respon readers (komen) terhadap sesuatu post entry (topik) blog yang ditulis

    - KEYWORD yang masuk dalam blog tersebut... dari situ kita boleh dapat tahu potential customer lebih tepat

    Pada aku kalau ada terlalu RAMAI follower tapi tak de interaksi ngan tuan punya blog pun kurang efisien sebenarnya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. - Yup, respons readers pun penting bagi advertiser..

      - mungkin advertiser takde tools or tak tahu camne nak tengok keyword yang masuk ke blog tersebut...

      - setuju juga yang part last itu...

      u r in the right direction...good luck...

      Delete
  9. wah...follower pun penting rupanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. penting di mata advertiser n for sponsored post

      Delete
  10. After follower baru tgk traffic. Kalau blog yg gunakan konsep- u follow i, i follow u back.. Memang konpem follower ramai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. trafik pun penting juga, follower pun penting di mata mereka...

      Macam artis, success mereka byk diukur dari populariti dan bukannya bakat yang ada

      Delete
  11. Follower ni bagi sya penting juga sbb follower lah tu yg setia membaca blog kita selama ni..

    ReplyDelete
  12. Owh,ok. Tp kt blog chii follower x ramai sgt pun. Traffic lg la

    ReplyDelete
    Replies
    1. sikit2 lama2 jadi.... sila sambung

      Delete
  13. Hendak menang hati pelanggan senang sahaja. Ikut kan cadangan mereka. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak semua cadangan pelanggan perlu diikuti..

      Delete
  14. ade jugak dgr dari blogger blogger lain diorang cakap follower & fanpage tu penting..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang penting...kalau ada wajah yang hensem or jelita, it is a plus tooo....

      Delete
  15. nampak gaya nak kena cari follower ler

    ReplyDelete
    Replies
    1. bro dah ada follower tersendiri..fanpage tu kena upkan lagi...

      Delete
  16. Gitu rupanya...patut aku slalu dpt mcm ni.."bro..folo blog aku..aku dah folo blog bro.."..."i folow u...pls follow me back".. hmmm..mcm2

    ReplyDelete
    Replies
    1. da client lagi cerewet, sampai nak tengok background followers sekali. Perghhh. jenuh buat report ngan statistik. Makan blog, mandi blog, tido blog. Tapi dh dapat.. nyam2

      Anyway new teaser - http://blog.irsah.com/2012/06/eyriqazz-vs-denaihati-cabaran-artikel.html

      Hope U like..

      Delete
    2. follow u ,follow me ni takkan ke mana.... advertiser pun bijak, bukan followers je yang mereka tengok..banyak lagi faktor lain..

      Delete
    3. Irsah - Bukan cerewet..tapi mereka spend a lot of money to advertise/sponsored post..so, of course they want a good return of their investment...

      Delete
  17. kalau follower dah 3720.. dah tak suam2 kuku dah tu.. lain la mcm sy ni.. hehe

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

Hidupkan Untuk Memberi